Rezolutia initiata de Romania privind drepturile omului, democratia si statul de drept a fost adoptata vineri de Consiliul Drepturilor Omului al ONU, informeaza un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe, care saluta acest demers.

"MAE saluta adoptarea astazi, 23 martie 2012, la Geneva, de catre Consiliul Drepturilor Omului (CDO) al ONU a Rezolutiei privind drepturile omului, democratia si statul de drept, initiata de Romania", se arata in communicatul MAE, citat de Agerpres.

Potrivit MAE, rezolutia, care a avut 124 de state cosponsori, a fost adoptata cu 43 de voturi in favorabile din cele 47 state membre ale Consiliului Drepturilor Omului, doua abtineri si doua absente.

Rezolutia este primul document pe aceasta tema de la infiintarea Consiliului Drepturilor Omului in 2006.

"Rezolutia CDO reprezinta cel mai amplu si cuprinzator text negociat intr-un for multilateral interguvernamental care contine descrierea principiilor, valorilor si mecanismelor care definesc democratia si statul de drept in contextul drepturilor omului. Aceasta introduce pentru prima oara in Consiliul Drepturilor Omului tema conexiunii dintre cele trei elemente esentiale: democratie, drepturile omului si statul de drept. Rezolutia ofera totodata fundamentul conceptual pentru diseminarea la nivel global a conceptului modern de democratie si, in acelasi timp, baza pentru efortul si initiativele concrete de transfer al lectiilor invatate in tranzitia la democratie pe care Romania doreste sa il realizeze pentru statele care in ultimul an au cunoscut astfel de procese, de exemplu in Africa de Nord si Orientul Mijlociu", arata MAE.

MAE precizeaza ca relevanta si actualitatea temei deriva din actuala dinamica internationala, marcata de multiplicarea miscarilor populare pentru apararea dreptului la libertate si demnitate umana si din faptul ca tot mai multe state opteaza pentru valorile democratiei ca repere esentiale ale dezvoltarii societatii lor.

In promovarea si elaborarea textului rezolutiei, Romania s-a bucurat de o cooperare transregionala de o amploare deosebita. In acest sens, ca urmare a demersurilor Romaniei pe langa potentialele state interesate, a fost constituit un "grup-nucleu" care a condus procesul de negociere: Romania (Grupul est-european), Maroc, Tunisia (Grupul african), Norvegia (Grupul vestic si alte state), Peru (Grupul latino-american), Qatar (Grupul asiatic).

"Initiativa constituie o contributie importanta a Romaniei la activitatea Consiliului Drepturilor Omului, unde tara noastra participa cu un al doilea mandat (iunie 2011 - decembrie 2014), precum si o dovada a implicarii Romaniei in efortul multilateral de promovare si protejare a drepturilor omului. De asemenea, rezolutia promovata de Romania se inscrie deplin in cadrul eforturilor depuse de Uniunea Europeana pentru promovarea democratiei si a drepturilor omului la nivel global, ca dimensiune prioritara a relatiilor externe ale UE", completeaza MAE.