Deputatul Mihail Boldea a parasit teritoriul Romaniei pe cale terestra, prin vama Giurgiu, iar ulterior s-a imbarcat de pe aeroportul Ataturk din Istanbul spre o destinatie necunoscuta, a anuntat joi dimineata Codrut Olaru, procurorul sef al DIICOT. Autoritatile romane nu stiu in acest moment unde se afla deputatul, insa se fac investigatii, impreuna cu autoritatile din Turcia, pentru a identifica destinatia acestuia, a mai precizat seful DIICOT.

UPDATE: Valentin Boldea, fratele lui Mihail Boldea, a fost ridicat de procurorii DIICOT si dus la audieri, dupa perchezitiile facute joi dimineata la Bucuresti si Galati, la imobile ce ii apartin deputatului.

Primele informatii privind plecarea din Romania a lui Mihail Boldea au fost obtinute de DIICOT miercuri, in jurul orelor 15.00, a mai spus seful DIICOT.

Mihail Boldea ar fi parasit Romania sambata, 17 martie, iar duminica, 18 martie, ar fi parasit Turcia, potrivit informatiilor primite de DIICOT de la autoritatile judiciare din Turcia.

Seful DIICOT mai spune ca fuga din tara a lui Mihail Boldea ar fi un tertip de a se sustrage de la arestarea preventiva, si nu de la urmarirea penala, care merge mai departe.

"Cooperarea cu SRI este una corecta, nu se pune problema unei tradari. Excludem complicitatea materiala sau morala a autoritatilor in acest caz. Prioritatea este recuperarea prejudiciului creat de gruparea condusa de Mihail Boldea, astfel ca s-a dispus indisponibilizarea bunurilor ce ii apartin deputatului", a mai anuntat Codrut Olaru. "Vom indisponibiliza tot ce inseamna imobil si sume de bani care vor fi gasite in locuintele acestuia", a precizat Olaru.

Potrivit lui Codrut Olaru, in perioada 16-21 martie, orele 14:00, DIICOT nu a detinut niciun fel de informatii privind plecarea din tara a lui Boldea. El a mai spus ca in 20 martie, la ora 17:00, s-a obtinut avizul privind perchezitia, retinerea si arestarea lui Boldea, acesta fiind trimis la DIICOT Galati. In aceeasi zi, la ora 19.00, s-a dispus darea in consemn si retinerea lui Mihail Boldea. Pe 21 martie, la ora 16:35, DIICOT a primit confirmarea ca Boldea a fost in Turcia.

Anchetatorii nu au solicitat instituirea interdictiei de a parasi tara in cazul deputatului Mihail Boldea pentru ca avizul privind retinerea si arestarea acestuia ramanea fara obiect, in conditiile in care nu pot fi dispuse doua masuri preventive, a mai declarat seful DIICOT, Codrut Olaru. El a dat vina pe "un vid legislativ" pentru fuga din tara a deputatului.

Deputatul Mihail Boldea, ramas marti fara imunitate parlamentara, este cercetat pentru inselaciune si constituire a unui grup infractional care ar fi produs un prejudiciu de peste un milion de euro.

Cotidianul Romania libera scria miercuri, citand specialisti in domeniu, ca "Boldea a aflat vineri ca procurorii au cerut ridicarea imunitatii sale parlamentare in vederea perchezitionarii, retinerii si arestarii. De vineri si pana marti, cand i s-a ridicat imunitatea, Boldea putea parasi Romania si de zece ori, ca nimeni nu putea sa-l opreasca. Boldea putea sa faca si o conferinta de presa pe aeroport, in care sa-si anunte plecarea din tara, si tot nu putea sa fie retinut deoarece avea imunitate".

Potrivit Romania libera, anchetatorii nu puteau sa-l dea in consemn la frontiera pentru a fi oprit la granita, deoarece aceasta masura echivala cu retinerea (de care Boldea era protejat prin imunitate).

"Nu i s-a impus nici interdictia de a parasi tara pentru ca nu mai putea fi arestat dupa ridicarea imunitatii decat daca de vineri pana marti i se gaseau alte fapte si probe noi" (legea nu permite doua masuri restrictive pe aceleasi fapte si probe, iar arestarea era necesara deoarece Boldea facea presiuni pentru schimbarea declaratiilor inclusiv chiar asupra victimelor, spun sursele RL).

De asemenea, parlamentarul cu imunitate nu poate fi nici macar monitorizat de la distanta, pentru a se cunoaste pe unde a iesit din tara, decat cu un mandat de la un judecator. Cu alte cuvinte, scrie Romania libera, procurorii, Politia de Frontiera, serviciile secrete nu pot fi facute responsabile de "disparitia" deputatului Boldea.

Citeste si :