Ce spun proprietarii despre limitarea despagubirilor in cazul proprietatilor nationalizate? Calin Ispravnic, presedintele Asociatiei pentru Proprietate Privata si Claudius Mott, membru in Consiliul de Conducere APP, au discutat online cu cititorii

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 20 martie 2012, 11:13 Actualitate | Esenţial


Calin Ispravnic si Claudius Mott
Foto: HotNews.ro
Ce spun proprietarii despre intentia Guvernului de a limita despagubirile in cazul proprietatilor nationalizate? Ce solutii propun acestia pentru a rezolva blocajul de la Agentia pentru Restituirea Proprietatii? Avocatul Calin Ispravnic, presedintele Asociatiei pentru proprietate Privata (APP) si Claudius Mott, membru in Consiliul de Conducere al APP, au discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Nota redactiei:
 • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori
 • Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate​
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2680 vizualizari

 • Nelamuriri (Marţi, 20 martie 2012, 11:34)

  Bogdan Andrei [anonim]

  Ce facem noi, cei cu dosare la ANRP, acum ca Guvernul a anuntat ca suspenda sase luni orice plata? Am asteptat ani de zile, si acum, inainte sa-mi fie rezolvat cazul, platile sunt suspendate, se va veni cu o decizie de limitare a despagubirilor, si apoi ma trezesc cu o despagubirie de 10% din valoarea reala?

  Cat de corecta este limitarea asta a despagubirilor? Oare nu se poate declansa o exceptie de necontitutionalitate? Cum vine asta: cineva care a avut norocul (sau pilele) sa ii fie rezolvat dosarul inainte de limitare sa ia 100% (sau chiar mai mult) din valoarea reala, si ceilalti amarati sa ia 10, 20%, doar ca nu au avut noroc (sau pile)?

  Va multumesc.
  • Raspuns (Marţi, 20 martie 2012, 13:11)

   Calin Ispravnic si Claudius Mott [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan Andrei

   Calin Ispravnic:

   Prin OUG adoptata saptamana trecuta s-au suspedat nu paltile, ci emiterea titlurilor de despagubirie prin care practic i se recunoaste persoanei indreptatite dreptul la despagubire; de asemenea s-a suspendat si procedura de evaluare a despagubirilor. Practic in aceste sase luni Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor nu mai are nici o activitate. Prin acest act normativ se legalizeaza o situatie de fapt: Comisia Centrala, care are competenta sa emita titlurile de despagubire, nu s-a mai intrunit din mai anul trecut. Ce puteti face dvs: Puteti ataca in instanta OUG emisa de Guvern.

   Cei care au dosarele deja ajunse la ANRP pot sa promoveze actiuni in instanta prin care sa fie obligata institutia fie sa declanseze procedura de evaluarea, fie sa emita titlurile de despagubire sau de plata, in ideea ca primul termend e judecata, in mod obisnuit este lung.

   Claudius Mott: Din punct de vedere al asociatilor de proprietari, limitarea despagubirilor introduce discriminari (art 16 din Constitutie) intre proprietarii deja despagubiti si cei care inca mai asteapta.
 • Corectitudine (Marţi, 20 martie 2012, 11:37)

  Zsolt [anonim]

  De ce sunt pedepsiti proprietarii deposedati care au crezut in functionarea unui sistem si au asteptat sa ajunga la rand in problema primirii despagubirilor? De ce sunt din nou favorizati cei care au intervenit politic in ordinea de prioritizare a rezolvarii dosarelor? Unde este egalitatea?
  • Raspuns (Marţi, 20 martie 2012, 13:15)

   Calin Ispravnic si Claudius Mott [hotnews.ro] i-a raspuns lui Zsolt

   Calin Ispravnic: Despagubirile mari, peste anumita valoare semnificativa, au fost deja acordate. In momentul de fata, nu au mai ramas decat cei cu valori mici, dar sunt multi. Acestia nu au o reprezentare la nivelul unde se iau deciziile politice.

   Claudius Mott: Multi din cei despagubiti, au avut fie relatii de ordin politic sau au gasit un culoar (vezi cazul Remus Baciu) sau si-au putut permite avocati cu relatii.
 • Cumparatorii de dosare (Marţi, 20 martie 2012, 11:47)

  Dragos Anonim [anonim]

  Toti prorietarii care au sau au avut treaba la ANRP stiu deja de duba celebra si de persoanele dubioase care te acosteaza in fata si-ti propun sa-ti cumpere dosarele.

  Cat de legala este aceasta practica?

  A facut Asociatia dvs sau alte asociatii vreo plangere fata de aceste persoane? Unde putem sa facem si noi, cetatenii simpli, plangeri si ce sanse de succes avem?
  • Raspuns (Marţi, 20 martie 2012, 13:20)

   Calin Ispravnic si Claudius Mott [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos Anonim

   Calin Ispravnic: Chestiunea cesionarii de drepturi este cat se poate de legala. Nu asta este problema, ci faptul ca multora din cei care au dobandit aceste drepturi li s-au rezolvat cu prioritate dosarele.

   Claudius Mott: Noi, APP-ul, am atras atentia ANRP-ului asupra existentei acestei dube si ni s-a raspuns ca nu au nici o modalitate legala de a o indeparta. Am cerut ca dosarele cesionate sa fie tratate cu prioritate redusa. In cazul descoperirii unor practici nelegale, cetatenii se pot adresa DNA.
 • Variante (Marţi, 20 martie 2012, 11:51)

  Dumitrescu Marius [anonim]

  Daca tot s-a luat in discutie varianta "spargerii" platii despagubirilor pe 15 ani, care ar fi problema despagubirii la valoarea de piata (neplafonate) platibile in acest interval, poate chiar 20 de ani, avand in vedere ca, de cealalta parte, prescriptia te impiedica pe tine, proprietar, sa soliciti lipsa de folosinta aferenta perioadei in care statul s-a folosit de imobilul tau (culmea, a mai incasat si chirii, productie, etc)?
  • Raspuns (Marţi, 20 martie 2012, 13:26)

   Calin Ispravnic si Claudius Mott [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dumitrescu Marius

   Calin Ispravnic: Daca tot se va lua masura esalonarii despagubirilor, masura plafonarii va fi excesiva.

   Claudius Mott: Trebuie tinut cont, in cazul esalonarii, si de componenta inflatiei. Ca si la un imprumut, trebuie luata in calcul si o dobanda.

   Asociatiile de proprietari nu agreeaza insa nici una dintre aceste formule.
 • Bani (Marţi, 20 martie 2012, 12:24)

  praf [anonim]

  Intrebere: Cati bani a cheltuit statul pana acum cu despagubirea proprietatilor nationalizate si cate cereri (din ce total) au fost rezolvate?

  Cati proprietari au mai ramas de primit despagubiri si le vor primi plafonate?
  • Raspuns (Marţi, 20 martie 2012, 13:30)

   Calin Ispravnic si Claudius Mott [hotnews.ro] i-a raspuns lui praf

   Calin Ispravnic: Datele centralizate se afla la ANRP. Oricine este curios poate adresa aceasta intrebare (o cerere) la ANRP. Noi am cerut aceste informatii la ANRp, dar nu am primit un raspuns clar.

   Claudius Mott: Din cererile formulate, mai raman de rezolvata proximativ 70%.
 • DREPTURILE ELEMENTARE ALE OMULUI (Marţi, 20 martie 2012, 12:31)

  Stefan Ivan M [anonim]

  Buna ziua,

  1. Credeti ca e moral, cinstit, corect, legal ca dupa aprox. 70 de ani de la marele JAF, TALHARIE si CHIAR CRIMA asupra poporului roman, purtand titlul de NATIONALIZARE, reprezentantii conducerii Statului Roman mai au dreptul sa se gandeasca ca sa conditioneze plata despagubirilor banesti, dupa 22 de ani de intarziere, de rea-credinta si rea-vointa ?

  2. Considerati ca OUG 62 din 30.06. 2010 si OUG 4 din 2012 sunt morale si corecte, in conditiile in care un drept elementar al omului, cum este "dreptul la proprietate privata si dreptul la mostenire" precum si tot ce are legatura cu acesta, poate fi suspendat ? Pana la urma conducatorii Romaniei o sa inventeze si suspendarea din viata sau limitarea vietii. Astept raspunsurile Dumneavoastra cu nerabdare.
  Va multumesc !
  • Raspuns (Marţi, 20 martie 2012, 13:32)

   Calin Ispravnic si Claudius Mott [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan Ivan M

   Claduius Mott: Pentru ambele intrebari putem spune: Nu, clar. Nu este moral, corect sau cinstit.

   Asociatiile de proprietari deposedati abuziv se vor adresa autoritatilor internaitonale, inclusiv CEDO.
 • ANRP (Marţi, 20 martie 2012, 12:35)

  Alex S. [anonim]

  Conducerea ANRP s-a schimbat de curand. E mai eficienta noua conducere sau nu? A fost o schimbare in bine sau doar o schimbare de ochii lumii? Multumesc
  • Raspuns (Marţi, 20 martie 2012, 13:35)

   Calin Ispravnic si Claudius Mott [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex S.

   Calin Ispravnic: Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor nu s-a mai intrunit in sedinta din mai anul trecut. Noua conducere a fost instalata in luna octombrie anul trecut. Nici pana acum noua presedinta nu a reusit sa intruneasca cvorum, iar Comisia nu s-a intrunit in sedinta. Despre ce eficienta sa mai vorbim?
 • 2 intrebari (Marţi, 20 martie 2012, 12:42)

  micke45 [utilizator]

  -Limitarea despagubirilor in cazul proprietatilor nationalizate, este discriminatorie.?
  -Ce se intimpla cu " baietii destepti" care prin frauda au reusit sa insele pe unii propietari ? ( vezi la Constanta: Mazare si altii )
  Cu multumiri anticipate.
  Mike45
  • Raspuns (Marţi, 20 martie 2012, 13:38)

   Calin Ispravnic si Claudius Mott [hotnews.ro] i-a raspuns lui micke45

   Claudius Mott: Limita este intr-adevar discriminatorie.

   Primul Ministru a declarat ca vor fi declansate anchete penale. Asteptam sa vedem rezultatul acestor anchete.

   In cazul Mazare, vedeti dosarul sau pe site-ul HotNews
 • justitie (Marţi, 20 martie 2012, 12:44)

  ion [anonim]

  Buna ziua
  Luati in calcul un proces indreptat impotriva autoritatilor? Ce ar trebui sa faca cei afectati?

  multumesc
  • Raspuns (Marţi, 20 martie 2012, 13:42)

   Calin Ispravnic si Claudius Mott [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   Claudius Mott: Analizam posibilitatea ca o asociatie sa intenteze un proces impotriva autoritatilor in masura in care in legislatia permite acest lucru. Sfatuim pe cei lezati sa declanseze si ei actiuni in instanta.
 • Intrebarea (Marţi, 20 martie 2012, 12:50)

  Alex [anonim]

  Credeti ca voi beneficia si eu vreodata de aceste despagubiri? Sau trebuie judecat ani de zile prin diverse tribunale?
 • credibilitate sau "exercitiu de imagine" ? (Marţi, 20 martie 2012, 12:59)

  cristian [anonim]

  1. Cat de credibil este din pnctul Dumneavoastra de vedere un procuror (care prin definitie, educatie, formatie profesionala si intelectuala este o persoana care gandeste in logica apararii intereselor statului - unii chiar prin exces de zel) numit in pozitia de Presedinte al ANRP. Este pus sa inteleaga, discute, gaseasca solutii pentru problemele Proprietarilor, sau sa "spele" cat se (mai) poate imaginea Statului reprezentat de clasa politica?
  2. Cat de mult, din punctul Dumneavoastra de vedere, a ajutat in mod concret pana in prezent actualul presedinte al ANRP Asociatiile de Proprietari in restabilirea dreptului de proprietate confisctat (fizic si ideologic) de catre regimul comunist, si cat a facut exercitii de imagine pentru Guvernul ce se pregateste de alegeri?
  • Raspuns (Marţi, 20 martie 2012, 13:46)

   Calin Ispravnic si Claudius Mott [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristian

   Claudius Mott: Mai exista si varianta ca numirea procurorului la sefia ANRP sa fie legata de anumite ilegalitati de notorietate comise la ANRP.

   Raspunsul va putea fi dat peste catva timp, in functie de activitatea desfasurata.

   Pana in momentul de fata nu am putut constata decat amabilitatea noului presedinte, nu insa si eficienta privind rezolvarea problemelor.
 • dosar evaluat in aug 2012 (Marţi, 20 martie 2012, 13:04)

  Mihaela Dodu [anonim]

  Din anul 2001 ne chinuim cu legea asta blestemata.Am reusit si am fost evaluati de evaluator agreeat de ANRP,Cu m sa-mi linistesc sotul care cardiac? Actele medicale sunt la dosar.Chiar cu medicamente la emotii mari intra in fibrilatii.Vom fi luari in calcul?,la urmatoatele decizii,cine mai lupta pt noi?...ce sanse mai avem>Rog cineva sa raspunda.
  • Raspuns (Marţi, 20 martie 2012, 13:48)

   Calin Ispravnic si Claudius Mott [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela Dodu

   Calin Ispravnic: In urmatoarele sase luni, in lumina noii OUG, nu veti fi luati in calcul. Ramane de vazut ce se va intampla dupa.
 • cedo (Marţi, 20 martie 2012, 13:23)

  chelaru constantin [anonim]

  Buna ziua.
  Cred ca decizia de amanare, diminuare, esalonare, reprezinta un abuz feroce, de tip bolsevic.
  Statul ''uita'' ca proprietarii au muncit pentru proprietati, si-au platit taxe si impozite inainte sa fie nationalizate.
  Statul trebuie sa plateasca, indiferent de unde aduce banii: recuperari din marea evaziune, averile celor care s-au infruptat ilegal prin intermediul ANPR, etc, etc.

  Statul trebuie sa plateasca la adevarata valoare despagubirile imobiliare! Orice alt pretext al Statului este un abuz!

  1. Ce pot face prorpietarii - in conditiile in care si CEDO pare sa fie un instrument politizat UE de mijlocire a micii intelegeri intre state si politicieni ?

  2. De ce actuala administratie nu tine cont de posibilitatea recuperarii banilor din marea evaziune, de exemplu, si se plange ca nu (mai !) sunt bani - alta manevra antidemocratica ?

  Va multumesc
  • Raspuns (Marţi, 20 martie 2012, 13:52)

   Calin Ispravnic si Claudius Mott [hotnews.ro] i-a raspuns lui chelaru constantin

   Claudius Mott: Asociatia noastra va face in continuare memorii la CEDO privind nerespectarea drepturilor. De altfel, APP a fost intervenient la decizia-pilot.

   Asociatiile de proprietari incearca sa convinga statul sa recurga si la alte mijloace de compensare, de exemplu: imobile de la RAAPPS sau terenuri de la ADS si de la Consiliile Locale.
 • despăgubiri băneşti (Marţi, 20 martie 2012, 13:28)

  georgescu eugeniu [anonim]

  Dacă se constată că o mare parte din plăţile făcute de ANRPau fost frauduloase, se pornesc acţiuni urgente în justiţie pentru recuperarea banilor plătiţi ilegal de la dobânditori şi dela cei careau favorizat frauda, pt. a fi consolidat bugetul despăgubirilor şi anume cănd, decătre cine?
  • Raspuns (Marţi, 20 martie 2012, 13:55)

   Calin Ispravnic si Claudius Mott [hotnews.ro] i-a raspuns lui georgescu eugeniu

   Calin Ispravnic: Primul ministru a anuntat ca se vor declansa anchete penale. Titularul actiunii de recuperare a acestor sume de bani este Statul si Statul va decide ce va face cu sumele de bani, daca vor fi recuperate. Asteptam sa vedem daca aceste lucruri se vor intampla.
 • Am suferit un abuz (Marţi, 20 martie 2012, 13:32)

  Alexandru [anonim]

  Buna ziua. Ma aflu intr-o situatie total anormala. Am avut un dosar la ANPR, care a fost retrimis acum cativa ani la Primaria Capitalei in baza unui argument pe care il pot oricand demonta cu dovezi (o cerere paralela a unei persoane la acelasi teren). Problema este ca atunci cand am mers la primarie sa intreb despre stadiul solutionarii acestui dosar (practic sa reconfirme ca respectiva persoana nu are nicio dovada pentru solicitarea facuta) ma lovesc de un zid. Mi se spune ca dosarul "este in asteptare", ca nu s-a intrunit nu stiu ce comisie interna a primariei, etc. De vreo 3 ani stau cu acest dosar blocat, fiind astfel impiedicat sa revin cu el la ANPR pentru evaluare. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc frumos.
  • Raspuns (Marţi, 20 martie 2012, 14:03)

   Calin Ispravnic si Claudius Mott [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru

   Calin Ispravnic: Va aflati intr-o situatie anormala intalnita foarte frecvent in practica. In sensul ca ANRP cauta orice motiv pentru a tirmite inapoi dosarele la unitatile detinatoare.

   Referitor la intrebare: Aveti posibilitatea de a solicita instantei sa oblige primaria sa trimita dosarul inapoi la ANRP. Pentru o mai buna analiza a situatie dvs si pentru a lua masurile potrivite, va sfatui sa consultati un avocat.
 • Ce avem de facut? (Marţi, 20 martie 2012, 15:33)

  jj28mm [anonim]

  Impreuna cu un alt membru al familiei, ambii domiciliati in USA, am primit recent Titlul de Despagubire pe numele ambilor (dosar comun). In situatia prezenta:
  1- Suma despagubirii deja stabilita si inscrisa in actul oficial al Titlului recent trimis noua, va ramine, mai departe, ca atare sau va face obiectul asteptatei LIMITARI retroactive?
  2-In cazul atacarii in instanta a neconstitutionalitatii noii legi se poate in jurisprudenta Romana, precum in cea Americana, ca respectiva actiune in instanta sa se constituie ca o "CLASS-ACTION" in care advocatii Asociatiei dvs. sa reprezinte, intr-o singura actiune (class-action) pe toti cei interesati, la solicitare individuala. de a face parte din aceasta "class-action"? Asociatia dvs. este dispusa sa declanseze o asemenea actiune de reprezentare?
  3- Intorcindu-ma la cazul nostru, descris la punctul 1, de mai sus, intrebarea este: Ce ne sfatuiti sa facem, practic, concret, ACUM si IN SITUATIA EXISTENTA? Va multumim.
 • Buna ziua, (Marţi, 20 martie 2012, 15:35)

  Petre [anonim]

  Cu ce este de vina un om care asteapta de ani de zile sa primeasca ceva ce bunicii lui au muncit poate cu pretul vietii sa obtina, iar comunsitii l-au furat in cel mai ordinar fel ? Nu este si acum tot furt domnilor, ce se intampla, furt care trebuie pedepsit cu arest de 29 zile iar apoi judecata ? De ce nu sunt toti cei responsabili inchisi acum ?
 • intrebari (Marţi, 20 martie 2012, 19:07)

  Laurentiu [anonim]

  1. De ce nu se acorda despagubiri in functie de data depunerii dosarului ?
  2. In speranta unei rezolvari a dosarului meu , l-am cesionat unui avocat cu 30 %.
  Neavand cunostinte avocatesti , in dosar nu am trecut clauza ca el sa se finalizeze in 6 luni cum a fost intelegerea.
  Acum , dupa 2 ani pot sa reziliez contractul avut cu avocatul respectiv si cum ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by