Magistratii Judecatoriei Sector 6 si cei ai Tribunalului Bucuresti au dispus amendarea Cartel Alfa cu 200 de lei/zi pentru ca a refuzat sa transmita inspectorilor ANI informatii despre liderul de sindicat Bogdan Hossu. In fata magistratilor, reprezentantii Cartel Alfa au declarat ca solicitarile ANI reprezinta un abuz si ca actuala putere duce o campanie impotriva miscarii sindicale. Pana in prezent, Cartel Alfa a totalizat 347 de zile de amenda, adica 15.850 euro.

In aprilie 2011 inspectorii ANI au solicitat Cartel Alfa sa transmita o serie de documente legate de modul in care Bogdan Hossu a fost ales presedinte al sindicatului. ANI a precizat ca are nevoie de documentele cerute in cadrul activitatii de evaluare a averii lui Bogdan Hossu.

Cartel Alfa a refuzat sa transmita ANI documentele cerute. “Nu putem da curs cererii formulate de dvs. intrucat excede cadrului legal invocat, in conditiile in care este de notorietate ca domnul Bogdan Iuliu Hossu este presedinte al Confederatiei Nationale Sindicale din anul 1990, solicitarea de documente din care sa rezulte acest lucru este un abuz”, a precizat Cartel Alfa in raspunsul trimis ANI.

Contactat de HotNews.ro, liderul Cartel Alfa a transmis ca actiunea ANI nu are sens si reprezinta un abuz. Bogdan Hossu a mentionat ca vor contesta actiunea ANI la International Labour Organization.

ANI a dat in judecata sindicatul si a cerut instantei sa aplice o amenda de 200 lei pe zi pana in momentul in care Cartel Alfa va transmite datele solicitate. Inspectorii de integritate si-au argumentat cererea mentionand ca legislatia prevede ca orice institutie care intra sub incidenta legii ANI este obligata sa transmita datele care le sunt solicitate.

In replica, reprezentantii Cartel Alfa au mentionat ca cererea ANI este abuziva deoarece documentele cerute nu sunt necesare desfasurarii activitaţii de evaluare defasurate de inspectorii de integritate. “Conform dispoziţiilor acestor legi de organizare si funcţionare a organizaţiilor sindicale, nu a existat obligaţia subscrisei de pastrare si arhivare a documentelor din care reiese alegerea organelor de conducere. Singura obligaţie pe care a avut-o subscrisa sub imperiul celor doua legi a fost aceea de a aduce la cunostinţa instanţei orice schimbare in compunerea organului de conducere, obligaţie pe care subscrisa si-a indeplinit-o”, se mai arata in intampinarea depusa de Cartel Alfa.

Sentinta Cartel Alfa Amenda

Cartel Alfa a mentionat in fata instantei ca un motiv pentru respingerea actiunii ANI este si faptul ca actuala guvernare ar duce o campanie impotriva miscarii sindicale din Romania. Cartel Alfa sustine ca actuala guvernare doreste subminarea reprezentativitatii sindicatelor. Potrivit Cartel Alfa toate cazurile de coruptie care au vizat liderii sindicali din ultimul an reprezinta o campanie programata impotriva sindicatelor. Vezi mai jos argumentul sindicatului condus de Bogdan Hossu:

  • Astfel, a solicitat sa se observe ca exista foarte multe elemente care converg catre ideea unei campanii sistematice impotriva miscarii sindicale din Romania, dintre care menţioneaza: modificarea intregului pachet legislativ care guverneaza relaţiile de munca din Romania prin procedura angajarii raspunderii Guvernului si fara consultarea partenerilor sociali; modificari legislative facute in scopul sau avand urmatoarele efecte: subminarea reprezentativitaţii organizaţiilor sindicale la diferite niveluri; atingerea adusa pluralismului sindical; eliminarea negocierilor colective la nivel naţional; eliminarea protecţiei legale a liderilor de sindicat.
  • Apariţia intempestiva a unor flagrante, depoziţii subite care releva cazuri de corupţie in randul liderilor sindicali, urmate de generalizare la intreaga miscare sindicala facuta de o parte a mass-media, mai puţin echidistanta si chiar straina de orice deontologie profesionala.
  • Toate acestea, coroborate, duc la concluzia ca si solicitarea care face obiectul sesizarii reclamantului se inscrie in aceasta campanie pornita de actuala guvernare impotriva miscarii sindicale din Romania, motiv pentru care solicita respingerea cererii reclamantului ca fiind neintemeiata. (sursa: fragment motivarea instantei)

Instanta de fond (Judecatoria Sector 6) care a judecat cererea ANI a decis in final ca sindicatul condus de Bogdan Hossu trebuie sa plateasca 200 de lei pe zi pentru ca a refuzat sa comunice inscrisurile solicitate de inspectorii de integritate. “Verificand inscrisurile aflate la dosarul cauzei, instanţa apreciaza ca solicitarea reclamantei nu este vadit abuziva”, a mai retinut instanta.

Astfel Cartel Alfa a fost obligata sa plateasca 200 de lei amenda civila incepand cu data de 7 aprilie 2011. Sindicatul a atacat cu recurs sentinta la Tribunalul Bucuresti, care pe 10 noiembrie a respins recursul. Sentinta instantei de fond a ramas definitiva si irevocabila. Pana astazi, 19 aprilie, au trecut 347 de zile de penalizare care insumeaza 15.850 euro.