Medicul Daniela Ungureanu, sotia premierului Mihai-Razvan Ungureanu, nu este salariata a Petrom, ci are un contract de consultanta medicala cu OMV AG, din Viena, in cadrul caruia desfasoara activitate si pentru Petrom, a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, pentru Agerpres.

"Doamna Ungureanu nu este salariata a Petrom. Ceea ce stim noi este ca are un contract de consultanta medicala cu OMV AG din Viena si, in cadrul acestui contract, ea desfasoara atat activitate pentru Petrom, in board-ul, in Consiliul de Administratie al unei filiale a noastre, Petromed, care are numai activitati medicale, cat si activitati de sprijin, de mecenat medical pe care compania il are in legatura cu angajatii sai, astfel incat sa ajute social, medical, anumiti angajati aflati intr-o anumita situatie dificila", a precizat Mariana Gheorghe, intrebata in legatura cu pozitia Danielei Ungureanu in cadrul companiei OMV Petrom.

Declaratia Petrom vine ca urmare a discutiilor privind un posibil conflict de interese din cauza functiei pe care o ocupa sotia premierului in cadrul companiei petroliere, relateaza agentia de presa citata.

Conform declaratiei de avere depuse la inceputul mandatului de premier, in anul fiscal 2011, sotia premierului, medicul Daniela Ungureanu, a obtinut 46.142 de lei ca salarii de la Institutul Clinic Fundeni, 84.000 de euro venituri din activitati independente - servicii de consultanta medicala pentru compania OMV AG Viena.

Intrebata cum comenteaza criticile aduse de presedintele Traian Basescu in legatura cu profitul obtinut anul trecut de Petrom, Mariana Gheorghe a raspuns:

"In momentul in care vorbim de profit, conotatia este ca acele profituri se duc cuiva. Ele sunt reinvestite in economia romaneasca. 17.000 de furnizori ai Petrom se bucura de aceste profituri. 17.000 cred ca este un numar care pentru oricine reprezinta ceva. Ne-am uitat la numarul de angajati ai acestor companii - peste 70.000 oameni sunt beneficiarii acestor investitii pe care le facem. Suntem o companie cu peste 20.000 de oameni care muncesc din greu pentru a atinge aceste rezultate, care sunt in stricta respectare a legalitatii si a unor principii comerciale de dezvoltare sanatoasa a unei companii. Noi suntem foarte importanti pentru economia romaneasca, ca si alti operatori din energie, si credem ca este de datoria noastra sa asiguram productia continua a acestor produse de baza, care sunt de vocatie nationala, nu sunt doar pentru anumite categorii de companii sau de oameni, pentru ca, atat gazul, cat si combustibilul si energia electrica, au vocatie nationala, sunt pentru toata lumea, sunt produse care vor fi de siguranta pentru existenta unei tari in diverse forme. Faptul ca am realizat aceste profituri dovedeste inca o data ca am legalizat profiturile pe care o companie de marimea si de natura acestei activitati trebuie sa o faca. In final, nu spunem ca suntem mai speciali decat altii, spunem doar ca facem o activitate profesionala, legala si cu toata considerarea pentru impactul economic si social pe care il avem, dar, in acelasi timp, credem ca acest lucru este de respectat. Ne pare rau ca domnul presedinte a ajuns la aceasta concluzie. Sper insa sa isi reconsidere aceasta atitudine si sa vada lucrurile bune pe care aceasta companie le face in societatea romaneasca."

Amintim ca, in urma cu o saptamana, presedintele Traian Basescu a afirmat, la ProTV, ca a rupt orice legatura cu Petrom, in semn de protest pentru excesul de profit pe care compania l-a obtinut intr-o perioada de criza, acuzand-o, totodata, de lipsa de fair-play.

"Eu sunt cel care a rupt orice legatura cu Petromul, ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obtinut intr-o perioada de criza", a declarat seful statului, intrebat de ce parte a "baricadei" este, in contextul in care Petrom a avut cel mai mare profit, dar cetatenii sunt nemultumiti de pretul benzinei.

Traian Basescu a subliniat ca nu ii place politica Petrom OMV pentru ca este una incorecta: "Sigur, nu poti sa ceri unei firme sa fie 100% morala, dar nici nu poti sa-mi arunci in fata, in fiecare zi: pretul mondial al petrolului este 120 de dolari barilul, cand tu il extragi cu 16 dolari din Romania. Deci, aici mi se pare ca este zona de lipsa de fair-play a Petromului", a adaugat Traian Basescu.