Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat, sambata, la Oradea, referitor la revizuirea pachetului de servicii medicale de baza, ca acesta nu scoate din liste niciun medicament ori serviciu medical, dar reglementeaza accesibilitatea si reduce durata de spitalizare pentru anumite afectiuni: "Este o creatie comuna impreuna cu niste specialisti din Anglia, studiul a inceput in septembrie 2011 si, in aceasta etapa, pachetul de baza revizuit inseamna ca practic nu se atinge niciun fel de serviciu, niciun medicament nu este eliminat din pachetul de baza, dar accesibilitatea este foarte bine reglementata", a afirmat Ritli Ladislau intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

In cazul unor medicamente foarte utile, foarte cautate, foarte necesare, uneori si foarte scumpe, acestea vor fi "prescrise numai conform indicatiilor si nu in afara indicatiilor": "Vedeti pe site-ul ministerului ce grupe de medicamente sunt interesate, dar sa nu creada nimeni ca s-a taiat vreun medicament de pe lista. Nu s-a eliminat nimic de pe lista, in cadrul pachetului de baza revizuit bolnavii beneficiaza mai departe de acestea, dar acolo unde trebuie. Profesionistii au acceptat, noi am mers pe recomandari profesionale", a subliniat ministrul.

Al doilea nivel priveste reducerea duratei de spitalizare pentru anumite afectiuni. S-a observat, a spus ministrul, ca bolnavii stau prea mult in spital in anumite cazuri, lucru care este foarte costisitor pentru unele afectiuni, cum ar fi de exemplu rectoscopia sau unghia incarnata. ''La noi stau cu 3-4-5 zile mai mult decat media europeana. S-a luat media spitalizarilor din ultimii ani, corelata cu practica internationala si s-a facut pentru fiecare specialitate lista cu durata optima de spitalizare pe diferite grupe de afectiuni'', a incheiat Ritli Ladislau.

Ministerul Sanatatii a lansat vineri, in dezbatere publica, doua proiecte ce propun modificarea listei medicamentelor si a duratei de spitalizare.

  • Ministrul Sanatatii: Acces nelimitat la medicul de familie pentru bolnavii cronici

Ministrul Sanatatii a mai anuntat sambata ca bolnavii cronici vor avea acces nelimitat la medicul de familie si cresterea valorii unui punct "per capita" a medicilor de familie de la 3 la 3,5 lei: "Vrem sa intarim medicina de prima linie, medicina de familie si impreuna cu Casa Nationala de Asigurari, care s-a dovedit, de data aceasta un partener foarte bun, am imbunatatit finantarea acestui segment. Anul acesta s-au alocat cu 15% mai multi bani decat anul precedent si asta se va reflecta in cresterea valorii punctului pentru persoanele asigurate de la 3 lei la 3,5 lei".

Ritli Ladislau a mentionat insa ca accesibilitatea la medicul de familie este o preocupare a ministerului si mai importanta, in conditiile in care multi bolnavi, in special cei cronici, sunt nevoiti sa se inscrie pe liste de asteptare, drepturile lor nefiind respectate: "Ne-am gandit in primul rand la bolnavii cronici in cazul carora discontinuitatea duce la agravarea bolii. Am ridicat aceasta restrictie, astfel incat bolnavii cronici pot merge fara programare si peste acel numar de 20 consultari pe zi. Ei beneficiaza si de asistenta si de bilete de trimitere si mai ales, de reteta. Si nu intra in calcul pentru limitarea asistentei medicale".

De asemenea, in proiectul de ordin al ministrului, pentru a favoriza spitalizarea de zi, au fost reglementate tarifele astfel incat spitalizarile de o zi sa fie atractive pentru orice spital.

  • Ritli: Se lucreaza intens la noua lege a sanatatii, e a doua ca importanta dupa Constitutia tarii

Ministrul Sanatatii a vorbit, cu acest prilej, si despre noua lege a sanatatii: "Noi suntem extrem de prudenti, asta e adevarat. Pentru ca este esecul din decembrie care nu vrem sa se repete, aceasta lege trebuie sa fie foarte profunda. Repet cuvintele profesorului Astarastoae: Legea sanatatii este a doua dupa Constitutia tarii, deci nu ne permitem sa fim superficiali".

Ministrul a precizat ca pentru noua lege exista un serviciu condus de un secretar de stat, un program de consultari publice, cu peste 32 de institutii, cu un program saptamanal riguros, dezbaterile fiind postate si pe site-ul ministerului, consultari avand loc chiar si cu comisia de specialitate din parlament.

Reforma in sanatate va continua, a precizat ministrul Ritli, care a anuntat cateva masuri pentru imbunatatirea asistentei medicale primare si faptul ca s-a finalizat pachetul de baza revizuit. Ministerul se va ocupa in acest an de sistemul de coplata, care nu este aplicabil tehnic momentan si va continua descentralizarea spitalelor.

Potrivit ministrului, anul acesta s-au alocat cu 15% mai multi bani decat in 2011 pentru medicina primara care se reflecta in cresterea valorii punctului pentru persoanele asigurate de la 3 lei la 3,5 lei; ministerul a ridicat restrictia privind limitarea numarului de bolnavi consultati de medicul de familie pentru bolnavii cronici (acestia nu vor intra in calculul celor 20 de consultatii/zi) si s-a luat masura de reducere a duratei de spitalizare pentru anumite afectiuni.