VIDEO Ministrul Sanatatii despre revizuirea pachetului de servicii medicale de baza: Nu a fost scos din lista niciun medicament ori serviciu medical, dar este reglementata accesibilitatea si redusa durata de spitalizare pentru anumite afectiuni

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 17 martie 2012, 14:17 Actualitate | Esenţial


Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat, sambata, la Oradea, referitor la revizuirea pachetului de servicii medicale de baza, ca acesta nu scoate din liste niciun medicament ori serviciu medical, dar reglementeaza accesibilitatea si reduce durata de spitalizare pentru anumite afectiuni: "Este o creatie comuna impreuna cu niste specialisti din Anglia, studiul a inceput in septembrie 2011 si, in aceasta etapa, pachetul de baza revizuit inseamna ca practic nu se atinge niciun fel de serviciu, niciun medicament nu este eliminat din pachetul de baza, dar accesibilitatea este foarte bine reglementata", a afirmat Ritli Ladislau intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

In cazul unor medicamente foarte utile, foarte cautate, foarte necesare, uneori si foarte scumpe, acestea vor fi "prescrise numai conform indicatiilor si nu in afara indicatiilor": "Vedeti pe site-ul ministerului ce grupe de medicamente sunt interesate, dar sa nu creada nimeni ca s-a taiat vreun medicament de pe lista. Nu s-a eliminat nimic de pe lista, in cadrul pachetului de baza revizuit bolnavii beneficiaza mai departe de acestea, dar acolo unde trebuie. Profesionistii au acceptat, noi am mers pe recomandari profesionale", a subliniat ministrul.

Al doilea nivel priveste reducerea duratei de spitalizare pentru anumite afectiuni. S-a observat, a spus ministrul, ca bolnavii stau prea mult in spital in anumite cazuri, lucru care este foarte costisitor pentru unele afectiuni, cum ar fi de exemplu rectoscopia sau unghia incarnata. ''La noi stau cu 3-4-5 zile mai mult decat media europeana. S-a luat media spitalizarilor din ultimii ani, corelata cu practica internationala si s-a facut pentru fiecare specialitate lista cu durata optima de spitalizare pe diferite grupe de afectiuni'', a incheiat Ritli Ladislau.Ministerul Sanatatii a lansat vineri, in dezbatere publica, doua proiecte ce propun modificarea listei medicamentelor si a duratei de spitalizare.


 • Ministrul Sanatatii: Acces nelimitat la medicul de familie pentru bolnavii cronici
    
Ministrul Sanatatii a mai anuntat sambata ca bolnavii cronici vor avea acces nelimitat la medicul de familie si cresterea valorii unui punct "per capita" a medicilor de familie de la 3 la 3,5 lei: "Vrem sa intarim medicina de prima linie, medicina de familie si impreuna cu Casa Nationala de Asigurari, care s-a dovedit, de data aceasta un partener foarte bun, am imbunatatit finantarea acestui segment. Anul acesta s-au alocat cu 15% mai multi bani decat anul precedent si asta se va reflecta in cresterea valorii punctului pentru persoanele asigurate de la 3 lei la 3,5 lei".

Ritli Ladislau a mentionat insa ca accesibilitatea la medicul de familie este o preocupare a ministerului si mai importanta, in conditiile in care multi bolnavi, in special cei cronici, sunt nevoiti sa se inscrie pe liste de asteptare, drepturile lor nefiind respectate: "Ne-am gandit in primul rand la bolnavii cronici in cazul carora discontinuitatea duce la agravarea bolii. Am ridicat aceasta restrictie, astfel incat bolnavii cronici pot merge fara programare si peste acel numar de 20 consultari pe zi. Ei beneficiaza si de asistenta si de bilete de trimitere si mai ales, de reteta. Si nu intra in calcul pentru limitarea asistentei medicale".

De asemenea, in proiectul de ordin al ministrului, pentru a favoriza spitalizarea de zi, au fost reglementate tarifele astfel incat spitalizarile de o zi sa fie atractive pentru orice spital.


 • Ritli: Se lucreaza intens la noua lege a sanatatii, e a doua ca importanta dupa Constitutia tarii

Ministrul Sanatatii a vorbit, cu acest prilej, si despre noua lege a sanatatii: "Noi suntem extrem de prudenti, asta e adevarat. Pentru ca este esecul din decembrie care nu vrem sa se repete, aceasta lege trebuie sa fie foarte profunda. Repet cuvintele profesorului Astarastoae: Legea sanatatii este a doua dupa Constitutia tarii, deci nu ne permitem sa fim superficiali".

Ministrul a precizat ca pentru noua lege exista un serviciu condus de un secretar de stat, un program de consultari publice, cu peste 32 de institutii, cu un program saptamanal riguros, dezbaterile fiind postate si pe site-ul ministerului, consultari avand loc chiar si cu comisia de specialitate din parlament.

Reforma in sanatate va continua, a precizat ministrul Ritli, care a anuntat cateva masuri pentru imbunatatirea asistentei medicale primare si faptul ca s-a finalizat pachetul de baza revizuit. Ministerul se va ocupa in acest an de sistemul de coplata, care nu este aplicabil tehnic momentan si va continua descentralizarea spitalelor.

Potrivit ministrului, anul acesta s-au alocat cu 15% mai multi bani decat in 2011 pentru medicina primara care se reflecta in cresterea valorii punctului pentru persoanele asigurate de la 3 lei la 3,5 lei; ministerul a ridicat restrictia privind limitarea numarului de bolnavi consultati de medicul de familie pentru bolnavii cronici (acestia nu vor intra in calculul celor 20 de consultatii/zi) si s-a luat masura de reducere a duratei de spitalizare pentru anumite afectiuni.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5705 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Sistemul de asigurari de sanatate din Germania (Sâmbătă, 17 martie 2012, 14:49)

  Pacient [anonim]

  1. In Germania, toti salariatii sunt obligati sa aiba asigurari de sanatate de stat. Numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat. 85% din populatia Germaniei au asigurarea de baza (de stat).

  2. Fondurile pentru asigurarea de stat sunt gestionate de organizatii NON-PROFIT. Ele sunt supuse unor reglemantari guvernamentale stricte si sunt constituite din contributia lunara a angajatilor si angajatorilor. O parte a acestor fonduri e finantata de stat (asistenta financiara) pentru a acoperi asigurarea persoanelor care nu au fost niciodata angajate sau nu platesc pentru sistem.

  3. Exista un sistem de preturi uniform in toata Germania numit DRG (un sistem de spitale clasificate). Acesta include plata medicilor, serviciile medicale, mancarea si cazarea din spital.

  4. Exista reglementari guvernamentale stricte care stabilesc calitatea actelor medicale iar serviciile medicale sunt supravegheate in mod continuu. Sunt colectate date prin diverse proceduri, fiind analizate sistematic (o rutina) de agentii guvernamentale.

  5. Sistemul de spitale din Germania este foarte vast avand aproximativ 2000 de spitale care sunt grupate in functie de apartenenta:
  a. 55% dintre spitalele din Germania apartin statului.
  b. 38% dintre spitale apartin unor organizatii non-profit.
  c. 7% dintre spitale apartin unor societati comerciale.

  6. Spitalele din Germania sunt faimoase pentru criteriile inalte de performanta pe care le impun. Ele au cei mai bine calificati medici care sunt acceptati sa practice ca specialisti numai dupa o pregatire lunga si intensiva.

  7. Spitalele din Germania au de regula camere cu doua paturi, pentru doi pacienti. In aceste spitale se poate plati o taxa suplimentara pentru cei care doresc o camera doar pentru ei.

  8. Nu exista liste de asteptare pentru operatiile importante si pentru tratamente.
  • -2 (4 voturi)    
   Sanatatea (Sâmbătă, 17 martie 2012, 17:26)

   dorin valeriu [anonim] i-a raspuns lui Pacient

   Frumos si adevarat ! dar sistemul functioneaza de 140 de ani, cu corecturi - aduceri la zi ! Noi venim din comunism, din alta lume ; racordarea la conceptiile - valorile europana nu e usoara !
   Atrag atentia asupra punctului 2 din expunerea ta ; asa ar fi trebuit sa fie si la noi, asa era legea conceputa dar "cineva" a vrut sa re-aduca totul sub controlul statului. Ca sa functioneze ca in Germania - unde eu am fost si am vazut cum merg lucrurile - ar trebui ca Institutia de asigurari sa exercite un control strict, real, fara menajamente asupra furnizorilor de servicii medicale, mergand pana la anularea contractului, situatie in care cel ce a gresit ajunge "muritor de foame". Functionarii dela Asigurari trebuie sa fie competenti, incoruptibili si ... bine platiti.
   In expunerea de mai sus nu pomenesti nimic despre cum este privit - respectat - platit corpul medical din Germania. Greselile sau fraudele sunt platite de vinovati, nu se arunca in spinarea intregului corp medical de catre ziaristi incompetenti si semidocti, avizi de senzational. Si in astfel de cazuri Colegiul german stie si poate sa ia atitudine, nu ca la noi !
  • +3 (3 voturi)    
   degeaba (Sâmbătă, 17 martie 2012, 23:42)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Pacient

   Poti fii sigur ca proiectul reforma de la noi nu o sa semene cu nimic din toate astea. La noi or sa insiste in continuare cu privatizarea, or sa adauge vreo 2-3 clauze ca sa obtina un sprijin relativ al catorva cadre medicale inclusiv Arafat si cam atat.
  • -3 (3 voturi)    
   Ai grija ce iti doresti :) (Duminică, 18 martie 2012, 0:52)

   Cristian Teodorescu [anonim] i-a raspuns lui Pacient

   SIstemul din DE e sustenabil pentru ca se platestc foarte multe contributii. Hai sa facem un calcul.

   Salariu mediu acolo 5000 EUR (brut nu net) din care se plateste la sanatate (daca ar fi sa luam cota din ro) cam 11% deci vreo 550 EUR pe cap de om.

   In RO ai salariu mediu brut de cam 500 EUR deci platesti cam 55 EUR.

   Din ce stiu eu medicatia costa cam la fel iar la ei sistemul de sanatate nu primeste bani de la stat(adica ce se aduna aia e). Daca s-ar implementa si la noi acelasi lucru ar fi ... hai sa zicem cel putin rau, idiferent cat ar plati statul pentru cei neasigurabili. De 55 EUR pe luna cred ca nu s-ar putea plati nici macar protarii/femei de servici si mancare bolanvilor. Ce vreau sa spun este ca bani in stanatate trebuie sa vina din afara (tva, impozite alte surse de venit) altfel sistemul nu este sustenabil. Nu ne putem compara cu tari care au sisteme sustenabile si sa spunem vai ce bine e la ei. Trebuie sa invatam sa dramuim putini de bani sa incepem sa chibzuim bani pmntru acele cazuri cu adevarat grave.

   Cred in continuare ca ar trebui sa ramanem la un sistem cofinantat de stat (de la tva...) pentru ca altfel nu ne permintem nimic.

   Nu putem avea un sistem ca in Germania cu contributii ca in Romania trebuie sa facem ceva sa marim cantitatea de bani pe care contributiile o aduc la fondul de sanatate inainte de a urla ca suntem furati.
  • -3 (3 voturi)    
   mda (Duminică, 18 martie 2012, 9:41)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Pacient

   eu cred ca tu nu poti sa faci diferenta intre romania si germania...nu ai cum sa compari vreodata romnica noastra cu o tara ca germania din niciun punct de vedere...vad ca inca nu intelegi ca se intampla la noi in tara nu e doar vina guvernului....ci si a poporului...pt ca suntem un popor de lenesi si lasi,,care ne complacem in mizeria care o traim...nu mai da tu exemple din germania...vrei sa traiesti ca un neamt atunci de ce nu te porti ca un neamt...in loc sa stai pe net sa iti spui nemultumirile mai bine ai iesi la munca si ai face ceva sa iti mearga mai bine...poti chiar sa te muti in germania daca te primesc aia...
   • +3 (3 voturi)    
    Cine vorbeste! (Duminică, 18 martie 2012, 13:41)

    Pacient [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    De unde sti tu cu ce ma ocup eu si cum "ma port"? Daca imi merge bine nu inseamna ca trebuie sa fiu un egoist nesimtit. In comentariul meu nu imi exprimam nemultumiri ci prezentam o realitate dezirabila. Se pare ca tu esti cel cu apucaturi mioritice.
   • +3 (3 voturi)    
    popor de lenesi (Duminică, 18 martie 2012, 14:35)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    Asta se spune in mod frecvent si despre greci, si realitatea e cu totul alta. Daca te-ai uita pe statistici sa afli cat se munceste de fapt, o sa vezi ca nici romanii si nici grecii nu sunt atat de lenesi. Ar fi bine ca guvernul sa nu tot incerce sa reinventeze roata, mai ales ca e incompetent, si sa ia ca model sistemele functionale din alte tari - precum cel din Germania.
  • +3 (3 voturi)    
   Ce-i bun pentru altii,nu-i bun si pentru noi?????? (Duminică, 18 martie 2012, 14:04)

   Corina [anonim] i-a raspuns lui Pacient

   Oare, de ce ,la noi nu se poate si asa?"E peste drum de noi" (vorba aceea-mai uitati-va peste gard la nemti,domnilor din comisia de reforma ).Chiar nu putem sa luam ce-i bun de la altii?!????
 • -2 (4 voturi)    
  Are o deschidere (Sâmbătă, 17 martie 2012, 14:54)

  Stefan RADOVEANU [anonim]

  Am facut un calcul cu legea elvetiana si tariful TARMED,
  www.tarmed.ch

  Punctul in ELVETIA este cca 0,70 CHF adica mai mic ca celprezentat de ministru UDMR.

  Deci este o minciuna !!!

  La un asemenea punct lanssta de ministrul UDMR ar insemna ca ROMANIA are mai multi bani ca ELVETIA la bugetul sanatati, afirmatia ar fi valabila daca se accepta prima de asigurare la sanatate de 5,5 % din venitul brut pe persoana sau familie si o participare de 10 % la factura prestatiei medicale.

  Trebuie apreciat ca ministrul actual are deja o deschidere spre viitor.

  Merci
 • +3 (7 voturi)    
  legea sanatatii (Sâmbătă, 17 martie 2012, 16:07)

  daniela [anonim]

  Ba nu m-ai umbalti cu cioara vopsita ! ce serviicii vom avea in pachetul minimal ??? ce servicii vom avea in pachetul de baza???? va e frica sa nu definiti aceste serviii ca romanii vor da buluc si vor face analize ,internari si va cheltui din bugetul alocat santatii ..pe care tot ei il sustin? rusine!nu faceti legi pentru pacienti ci doar pentru bugetul tarii si buzunarle partidelor politice aflate la guvernare!!!

  Legea sanatatii trebuie facuta si aprobata de popor prin REFEREDUM !!ca doar ne privest pe noi toti si nu numai pe unii!!!
  • -3 (5 voturi)    
   Din (Sâmbătă, 17 martie 2012, 19:34)

   Jar [anonim] i-a raspuns lui daniela

   taxele poporului se strang la fondul de sanatate vreo 2mld. si ceva de euro.Sanatatea ,in conditiile de azi,papa vreo 6 mld.Faramaciile au primit ultimii bani, pe retetele eliberate in Aprilie 2011.Producatorii, fiind neplatiti,se duc dracu',iar tu vrei referendum.
   Cu cioara aia vopsita vom ramane daca ne dorim servici medicale si medicamente moca!
  • -4 (4 voturi)    
   llegea sanatatii (Sâmbătă, 17 martie 2012, 20:12)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui daniela

   cred ca e gresit, sistemul de sanatate ar trebui sa fie benevol, i-ar privi doar cei ce participa (contribuie); firmele nu ar mai trebui sa contribuie caci nu beneficiaza de sistem; copii si elevii, femeile insarcinate, primul ajutor ar trebui asigurat(i) prin bugetul de stat
  • -3 (5 voturi)    
   legea sanatatii (Sâmbătă, 17 martie 2012, 20:16)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui daniela

   iar contributia ar trebui sa nu fie legata de salariu ci sa fie relativa la alte criterii: istoric riscuri, greutate etc
  • -3 (3 voturi)    
   Stimata daniela . (Duminică, 18 martie 2012, 6:59)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui daniela

   Am inbatranit si am auzit multe prostii in viata, dar a ta depaseste pe toate . spui ca legea sanatatii trebuie facuta de popor si aprobata de popor ! Te rog explicami cati din populatia tarii ,sau ce % au habar cum se elaboreaza o lege ?
   P.S. te rog iartama pentru cuvintele mai dure ,dela inceputul comentariului !!!!!
 • +1 (9 voturi)    
  paradoxul industriei medicale.. (Sâmbătă, 17 martie 2012, 16:26)

  pehash [utilizator]

  medicii de familie, spitalele, farmaciile, producatorii de tehnica medicala.. toti fac bani cat timp esti bolnav. daca te insanatosesti.. isi pierd obiectul muncii.
  acest sistem este profund gresit :(
  serviciile medicale ar trebui platite cat timp se straduiesc sa te tina sanatos. medicii de familie ar trebui sa piarda bani atunci cand esti bolnav, nu sa castige, iar asiguratii ar trebui sa plateasca in functie de efortul pe care-l fac sa duca o viata sanatoasa.
  • +3 (3 voturi)    
   S-a incercat in China (Sâmbătă, 17 martie 2012, 21:56)

   ciupi 2 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   acum mii de ani.
   N-a mers. Oamenii minteau ca se simt rau...
   Oameni deh :)
 • -1 (7 voturi)    
  SPAGA (Sâmbătă, 17 martie 2012, 19:04)

  Stefan RADOVEANU [anonim]

  Va rog sa ma scuzati daca intervin cu al doilea mesage.
  Succesul legii sanatati consta in :

  1. Liberalizarea instalarii medicilor de familie si specialisti, toti cetateni rezidenti au obligatia avea o asigurarea de baza.
  2. Introducerea sistemului tarifar al prestatiei medicale prin facturare si decontare de catre casa de asigurare, posibilitatea de participare a pacientului cu 10 %
  3. Medicii platiti in functie de prestatiile efectuate si nu in vrac.
  4. Spitalele universitare din cenmtrele universitare fuzionate si functionarea iun sistem GUVERNANTA
  5. Controlul costurilor prin contabilitatea analitica
  6. Interzicerea liberalizarii instalarii farmaciilor.
  7.Casele de asigurari sa fie verificate pentru reinvestirea profitului in sistemul sanitar, case de odihna, statiuni balneo climaterice.
  8. Deschiderea profesiieipentru medicii veniti din exterior sub responsabilitatea medicului repondant roman.
  9. Invatamantul paramedical in sistem DUAL 1 zi la scoala si 4 zile la cabinet, spital, clinica, labo
  10. Pachetul minim cel paracticat in ELVETIA de cate ori se simte nevoia se face apel la medic, cu participare 10 % la fiecare factura.

  Cordialement

  NB

  Legea sanatati rezolva SPAGA, EVAZIUNEA FISCALA , CRESTE PERFORMANTA si respectul de medic.

  Legea sanatatii dezvolta 100'000 noi locuri de munca in ROMANIA.

  Legea sanatati aduce un aport de investitii de 1 miliard EURO in urmatorii trei ani.

  Legea sanatati aduce DEMNITATEA si trimite ROMANIA in lumea buna.
  • -3 (3 voturi)    
   Contributiile (Duminică, 18 martie 2012, 8:22)

   Jar [anonim] i-a raspuns lui Stefan RADOVEANU

   la Fondul de Sanatate insumeaza vreo 2 mld. si ceva de euro.
   Sanatatea papa vreo 6 mld.
   Ultimii bani primiti de farmacii pentru medicamentele eliberate sunt pe luna Aprilie 2011.
   Ministerul Sanatatii,pentru Programele Nationale de Snatate,este dator catre farmacii, tot trim.IV din 2010.
   Daca farmaciile sunt neplatite,asa sunt si furnizorii lor.Va mai mirati ca dispar medicamentele din piata?
   Cu ce faci evaziune fiscala,daca statul are sa-ti dea bani pe 1-2 ani in urma?
   Cum faci profit,locuri de munca,investitii,"Demnitate","Lume Buna",cand serviciile medicale se dau pe datorie?
   Daca nu bagati mana in buzunar pentru o coplata consistenta,dracu' se duce sandramaua!
 • -4 (4 voturi)    
  ...Sanatatea!!! (Sâmbătă, 17 martie 2012, 20:47)

  lilly [anonim]

  Predicat: :Educatia!!!
 • +4 (4 voturi)    
  continua dezastrul (Duminică, 18 martie 2012, 0:51)

  Bogdan [anonim]

  Continua dezastrul cu descentralizarea care inseamna de fapt desfiintarea,nu poti avea un sistem coerent si functional cand fiecare face dupa capul lui,fiecare isi gaseste finantare cum poate etc
 • +1 (1 vot)    
  Buna dimineata, domnule ministru! (Duminică, 18 martie 2012, 14:19)

  Corina [anonim]

  E bine ca s-a TREZIT onor minister sa dea o astfel de reglementare. Am platit si platesc , in continuare contributia la sistemul de sanatate si cand a fost sa-mi iau tratamentul pentru luna aceasta mi-a trebuit planificare. Cum medicamentul se ia la o data fixa l-am cumparat , altfel trecea o saptamana pana sa-l pot lua compensat. Si-apoi sa nu mai zic de compensare ,cica ,e 50%, de fapt din totalul de 128 de lei ,compensatia e 23 de lei. Care 50%????
  inselatorie curata, ca sa nu zic bataie de joc. Eu platesc lunar medicamentul din retinere pe cupon de pensie, deci compensatie zero,ba..,.asi zice, plata de doua ori.Si, daca ma gandesc ca am mai platit anticipat aceste servicii medicale 42 de ani .....!?!?!?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by