Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de societatea SC Berg Sistem Gaz SA, firma care a instalat reteaua de distributie a gazului natural in orasul Sighetu-Marmatiei, se arata intr-un comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).

SC Berg Sistem Gaz SA este acuzata de savarsirea infractiunilor de:

  • proiectare, verificare, realizarea unor constructii (constand in instalarea retelei de distributie a gazului natural in orasul Sighetu-Marmatiei, in perioada 2005-2011), pe mai multe tronsoane, precum si a unor bransamente, fara respectarea reglementarilor tehnice privind stabilitatea si rezistenta, acestea putand sa produca mai multe dintre urmatoarele consecinte: pierderi de vieti omenesti, vatamarea grava a integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane, distrugerea totala sau partiala a unor constructii, distrugerea ori degradarea unor instalatii importante;
  • proiectare, verificare, realizarea unei constructii, (constand in instalarea retelei de distributie a gazului natural in orasul Sighetu-Marmatiei, pe strazile Corneliu Coposu si Gheorghe Sincai, precum si a unui bransament la beneficiarul Muzeul Memorial Sighetu-Marmatiei, pe strada Gheorghe Sincai, lucrari efectuate in luna septembrie 2006), fara respectarea reglementarilor tehnice privind stabilitatea si rezistenta, acestea avand drept urmare moartea unei victime, vatamarea grava a integritatii corporale a unei parti vatamate, vatamare corporala din culpa (13 parti vatamate) si distrugerea unui imobil.

Procurorii au solicitat vineri Tribunalului Bucuresti interzicerea incheierii oricarui act juridic de catre firma inculpata privind bunul proprietatea acesteia, intitulat "Retea de distributie gaze naturale in municipiul Sighetu-Marmatiei", precum si incetarea activitatii de proiectare, executie si distribuire a gazelor naturale pentru o perioada de 60 de zile, precum si obligarea persoanei juridice inculpate la depunerea unei cautiuni, se arata in comunicat.

Procurorii au dispus efectuarea rapoartelor de constatare medico-legala pentru fiecare persoana vatamata de catre Institutul National de Medicina-Legala "Mina Minovici" Bucuresti, iar persoanele vatamate aflate internate la unitati spitalicesti din Bucuresti, au fost audiate, pentru a preciza circumstantele producerii accidentului.

Potrivit comunicatului PICCJ, "din cercetarile efectuate in cauza, a rezultat faptul ca, incepand cu primavara anului 2006, desi nu avea personal autorizat calificat si nici licenta eliberata in acest sens de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei, S.C. BERG SISTEM GAZ S.A a inceput sa instaleze reteaua de distributie a gazului pe mai multe tronsoane din municipiul Sighetu Marmatiei.

In aceste conditii, S.C. BERG SISTEM GAZ S.A a devenit atat beneficiar, cat si executant al retelei mai sus amintite, situatie in care toate procesele-verbale de receptie a lucrarilor, procesele-verbale de lucrari ascunse si procesele-verbale de dat in functiune a conductelor de gaz, erau semnate exclusiv de angajatii SC BERG SISTEM GAZ SA cu o singura exceptie, respectiv dirigintele de santier, invinuitul RISNOVEANU DANIEL, care nu era angajatul firmei."

Procurorii precizeaza, de asemenea, ca, exceptand situatia inculpatului Valer Faur, care avea pregatirea necesara in domeniu, restul persoanelor erau angajate ca si muncitori necalificati, nu aveau nicio pregatire si nicio experienta in domeniul instalatiilor, dar semnau aceste procese-verbale in diverse calitati.

Activitatile firmei se desfasurau sub directa indrumare a inculpatului Gheorghe Rasvan Enache, administratorul firmei, care conducea toate operatiunile acestei societati, fiind implicat direct in activitatea de instalare a retelei de distributie a gazelor, sustin procurorii.

In comunicatul de presa se precizeaza ca, pentru majoritatea tronsoanelor efectuate in aceasta perioada, au fost efectuate lucrarile in teren fara sa fie incheiate procesele-verbale de receptie si restul documentelor aratate, acestea fiind incheiate doar in cursul lunii ianuarie 2007. Acelasi mod de lucru s-a pastrat in intervalul 2007-2011.

Documentele intocmite ulterior faceau trimitere la o stare de fapt nereala referitoare la verificarea constructiei propriu-zise si erau completate contrar legii si datorita faptului ca personalul care semna aceste documente, in calitate de responsabil AQ (verificator de calitate), nu aveau pregatirea necesara pentru a semna in aceasta calitate, relateaza procurorii.

Acestia precizeaza si faptul ca firma de gaze a facut obiectul mai multor controale din partea unor inspectori de la Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei, in perioada 2005-2011, insa, cu exceptia anului 2007, cand controlul a fost efectuat de catre alti inspectori decat cei trimisi in mod normal, procese-verbale de control au constat doar defectiuni minore, fiind vorba doar de niste controale "prietenoase".

Potrivit comunicatului, "nota de constatare intocmita de catre un inspector din cadrul ANRE Bucuresti, urmare controlului efectuat in perioada 12-23 noiembrie 2007, la sediul firmei SC BERG SISTEM GAZ SA din Sighetu-Marmatiei, a relevat urmatoarele:

  • De la punerea in functiune nu s-a facut exploatarea sistemului de alimentare cu gaze naturale conform Normelor Tehnice;
  • Nu a asigurat dispecerat si echipe de interventie;
  • Personalul de executie si exploatare nu este autorizat;
  • Dotarea tehnica pentru activitatea de exploatare este necorespunzatoare;
  • S-au executat lucrari fara proiecte tehnice avizate;
  • Nu s-au incheiat procese-verbale de receptie tehnica si punere in functiune pentru toate obiectivele executate;
  • Nu s-au prezentat cartile tehnice ale obiectivelor sistemului de alimentare cu gaze naturale;
  • Arhivarea documentelor este necorespunzatoare - o parte din documente sunt la sediul din Bucuresti, o parte sunt la punctul de lucru din Sighetu-Marmatiei;
  • Evidentele cu privire la obiectivele sistemului de alimentare cu gaze naturale sunt incomplete;
  • Nu s-au verificat documente cu privire la: aplicarea Regulamentului de acces la sistem, avizarea documentatiilor, activitatea de comercializare, furnizarea de informatii catre Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei, situatii contabile pentru activitatile reglementate (documentele pentru activitatile respective se intocmesc si se afla la sediul din Bucuresti)."

Procurorii sustin ca, din probe rezulta ca firma SC Berg Sistem Gaz SA a inceput exploatarea retelei in luna septembrie 2006, a achizitionat primul detector de gaz pentru retea la inceputul anului 2008, iar in anul 2010 personalul din cadrul firmei a mai primit o serie de detectoare pentru exterior. De asemenea, angajatii nu au fost instruiti despre modul de utilizare a aparatelor, conditii in care verificarea se facea doar "cu apa si sapun".

Procurorii mai noteaza ca, "in cursul lunii ianuarie si la inceputul lunii februarie 2012, partile vatamate S.-L. D. si S.-L. E., care detin un apartament in imobilul afectat, au insistat sa le fie montat detectorul de gaz pus la dispozitie de firma BERG in momentul darii in folosinta a instalatiei, respectiv decembrie 2011."

La data de 13.02.2012, la acest imobil s-a deplasat un angajat al SC BERG SISTEM GAZ SA, care a montat un detector de gaze de interior, dar nu l-a putut pune in functiune in conditiile in care acesta prezenta semnale care presupuneau faptul ca exista gaz natural in acea incapere. Acesta a fost motivul pentru care angajatul firmei s-a deplasat la sediu revenind cu un alt detector de acelasi tip, dar in conditiile in care si acest detector a prezentat aceleasi semnale angajatul SC BERG SISTEM GAZ SA a recomandat proprietarului sa scoata din priza detectorul montat, intrucat, in caz contrar, acesta ar fi inchis automat alimentarea cu gaz.

A doua zi, acelasi angajat a revenit la imobil cu un al treilea detector de acelasi tip, si, fara sa-l mai monteze pe perete, impreuna cu proprietarul, au facut verificari in toate incaperile apartamentului, la diferite inaltimi. Peste tot detectorul de gaz prezenta semnal, dar angajatul SC BERG SISTEM GAZ SA, apreciind ca este vorba de semnal datorat vopselei lavabile folosita in urma cu o luna la renovarea apartamentului, a recomandat din nou proprietarului ca aparatul de detectare sa fie scos din priza."

Amintim ca 21 de persoane au fost ranite, 17 dintre acestea grav, pe data de 19 februarie, in urma a doua explozii ce au zguduit un club din centrul municipiului Sighetu Marmatiei. Prima explozie a avut loc sambata noapte, in jurul orei 1:00, facand sapte victime, iar o a doua s-a produs duminica dimineata, in jurul orei 10:00, cand alte zece persoane - membri ai echipelor de interventie sosite la fata locului - au suferit arsuri grave. Una dintre victime, reprezentant al firmei de gaze, a murit pe data de 2 martie, la Spitalul de Arsi din Capitala.

Citeste si: