Presedintele CNTM, Tokes Laszlo, a pledat, joi, la Oradea, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, pentru impacarea romanilor cu maghiarii si pentru intelegere, afirmand ca libertatea este "un drept dat de Dumnezeu tuturor" si a criticat UDMR pentru ca nu a dorit "o sarbatoare impreuna", relateaza Mediafax.

Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, a vorbit in fata a aproximativ 600 de persoane care au participat la festivitatile organizate de PPMT de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni in fata statuii lui Szacsvay Imre din Parcul Libertatii despre libertate si intelegerea intre romani si maghiari, afirmand ca ambele popoare au dreptul "dat de Dumnezeu" la libertate si a facut o paralela intre mesajele comune ale cantecului pasoptist romanesc "Desteapta-te, romane!", scris de Andrei Muresanu, si poezia revolutionarului pasoptist Petofi Sandor "Talpra Magyar" ("Sus, ungure!" - n.r.).

"Libertatea este dreptul tuturor, dat de Dumnezeu, si noi toti, si romani, si maghiari, trebuie sa ne bucuram de libertate. De multe ori se accentueaza ca poporul maghiar este iubitor de libertate, dar eu am accentuat ca in sanul tuturor popoarelor traieste dorul de libertate, asa cum arata si paralela intre cele doua poezii. Ambii poeti s-au gandit cu multa empatie unul fata de celalalt, probabil fara sa constientizeze, iar pe noi, urmasii lor, ne bucura ca ne intalnim noi, popoare europene, in spiritul libertatii din primavara anului 1848, pe aceeasi baricada a libertatii", a spus Tokes.

De asemenea, Tokes a afirmat ca isi aminteste de zilele lui Decembrie 1989, cand "romanii majoritari si maghiarii minoritari" cantau in fata casei parohiale, unde era supravegheat de Securitatea din Timisoara, "Desteapta-te, romane!".

"Imi amintesc acel spirit din decembrie 1989, cand in fata parohiei mele din Timisoara o majoritate romaneasca si o minoritate maghiara au cantat "Desteapta-te, romane!", devenit ulterior Imnul Romaniei, iar ca ungur si reformat eu am fost mandru. In zilele noastre se duce un discurs de ura intr-o parte a media, ba uneori chiar si in Parlamentul Romaniei, si chiar de unii lideri de partide", a spus Tokes.

Ulterior discursului, Tokes a declarat ca mesajul sau s-a dorit a fi unul de "impacare".

"Mesajul meu pentru societatea romaneasca si pentru popoarele noastre este sa ne impacam, pentru ca libertatea nu este exclusiva", a spus liderul CNMT.

Totodata, in discursul sau Tokes a criticat UDMR pentru ca nu a dorit "o sarbatoare impreuna".

"UDMR nu a vrut sa sarbatorim impreuna in aceasta zi", a spus Tokes.

El a afirmat ca festivitatile organizate de UDMR sunt "formale" si ca maghiarii din Romania nu au nevoie de asemenea sarbatori formale.

"Sarbatorile organizate de ei (de liderii UDMR - n.r.) sunt oficiale si formale. Noua nu ne trebuie sarbatori formale, pentru ca noi trebuie sa traim viata noastra", a adaugat Tokes.

Liderul CNMT a spus ca este bucuros, totusi, ca in Tinutul Secuiesc si la Cluj-Napoca UDMR si PPMT sarbatoresc impreuna, aratand, insa, ca in Ungaria este firesc ca liderii de stanga si de dreapta sa nu participe la aceleasi festivitati intr-o asemenea zi.

"Ma bucur ca in Tinutul Secuiesc si la Cluj am reusit sa sarbatorim impreuna aceasta zi. In Ungaria este normal ca nu sunt impreuna la sarbatoare Orban Viktor (premierul Ungariei si liderul FIDESZ, de dreapta - n.r.) si Gyurcsanyi Ferenc (fost premier al Ungariei - n.r.), pentru ca unul dintre ei, ghiciti care, este revolutionar, iar celalalt contrarevolutionar", a spus presedintele CNMT.

Cele aproximativ 600 de persoane care au participat la festivitatile organizate de PPMT la Oradea in fata statuii lui Szacsvay Imre din Parcul Libertatii au ascultat un recital de poezie si muzica folclorica maghiara, precum si discursurile pregatite de organizatori si invitati.

Din partea premierului Ungariei, Orban Viktor, a transmis un mesaj participantilor Albertne Simon Edina, reprezentant al Consulatului Republicii Ungare de la Cluj, iar din partea Parlamentului de la Budapesta a rostit un mesaj deputatul Csoti Gyorgy, reprezentant al FIDESZ.

Dupa aproximativ doua ore, festivitatile s-au incheiat cu eliberarea unor porumbei albi, despre care organizatorii au afirmat ca vor sa simbolizeze dorinta maghiarilor din Transilvania de a trai in pace cu ceilalti locuitori.

In acelasi loc, in jurul statuii revolutionarului pasoptist maghiar Szacsvay Imre, vor avea loc, joi seara, festivitatile organizate, separat, de catre UDMR Bihor.