Mecanismul de Cooperarea si Verificare in domeniul justitiei a fost motorul principal al reformei in sistemul juridic, a declarat joi, la Bruxelles, premierul roman Mihai-Razvan Ungureanu, care si-a exprimat speranta ca raportul din vara pe justitie al Comisiei Europene va fi "eminamente pozitiv", relateaza Agerpres.

Seful guvernului roman a facut aceasta declaratie dupa o intrevedere avuta la Bruxelles cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

"Aceasta a fost prima intalnire din programul oficial al zilei de astazi si este in egala masura o vizita de curtoazie, pentru ca era absolut normal ca prima intalnire de la Bruxelles sa o am cu presedintele Consiliului European, domnul Van Rompuy, dar in acelasi timp a fost o intalnire de continut, pentru ca am discutat despre Schengen si despre faptul ca angajamentul luat, ca in septembrie la consiliul JAI sa putem avea o data, ramane in continuare pentru noi o chestiune de ordin esential", a spus premierul roman.

"Nu legam in nici un fel, in optica noastra, - si credem ca gandim bine, din punct de vedere tehnic, dar si juridic - intrarea Romaniei in spatiul Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare. Stim foarte bine de fapt ce avem de facut in coordonatele MCV-ului, pentru ca il consideram - este o optica nationala, dar in acelasi timp o prioritate de guvernare - ca fiind motorul principal al reformei in sistemul juridic", a afirmat Ungureanu, dupa intalnirea cu Herman Van Rompuy.

El si-a exprimat dorinta si speranta ca raportul pe justitie din vara "sa fie un raport eminamente pozitiv". "Este si un angajament, este si o chestiune de guvernanta consistenta si adaptata intereselor noastre nationale", a adaugat seful guvernului.