Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru descarcarea de gestiune a Agentiilor europene pentru anul financiar 2010, a propus amanarea descarcarii de gestiune si, implicit, amanarea inchiderii conturilor pentru Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA), Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si Agentia Europeana de Mediu (EEA).

Propunerea Monicai Macovei este motivata de cazurile de posibile conflicte de interese semnalate la aceste agentii, de lipsa unor informatii complete privind unele achizitii publice si de costurile ridicate pentru consiliile de administratie, in special la EFSA. Monica Macovei a solicitat masuri pana pe 30 iunie 2012, potrivit unui comunicat de presa al europarlamentarului roman.

In ceea ce priveste Curtea Europeana de Conturi (ECA), Monica Macovei semnaleaza in proiectul Raportului general privind descarcarea de gestiune a Agentiilor europene ca, in ciuda cererilor repetate ale Parlamentului European, Curtea nu a prezentat raportul special privind o analiza comparativa a costurilor Agentiilor europene, desi acest raport era planificat pentru 2011.

Mai mult, in februarie 2012, presedintele Curtii de Conturi a trimis presedintelui Parlamentului European un document cu date privind diverse costuri si alte aspecte financiare legate de Agentii, din perioada 2008-2010, indicand insa ca acesta nu este "raportul special" planificat de ECA, ca datele nu sunt de natura publica si ca acestea ar trebui utilizate pentru urmatoarea descarcare de gestiune, desi datele respective se opresc la anul 2010.

Monica Macovei precizeaza ca atitudinea Curtii de Conturi nu este constructiva si solicita publicarea acestor informatii si utilizarea lor in raportul pentru anul finaciar 2010.