Care sunt mecanismele furtului de la restituirea proprietatilor? Ce risca Romania la CEDO? Dorina Danielescu, sefa Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, a discutat online cu cititorii

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 14 martie 2012, 18:31 Actualitate | Esenţial


Dorina Danielescu
Foto: gov.ro
Un audit intern la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a scos la iveala nereguli masive in activitatea functionarilor, iar Guvernul a sesizat Parchetul si a oprit timp de sase luni emiterea titlurilor de despagubire in cazul imobilelor nationalizate. Dorina Danielescu, sefa ANRP, a discutat online despre mecanismele furtului, despre riscurile Romaniei la CEDO si despre solutiile pentru miile de proprietari de buna-credinta care asteapta despagubirile.

Carte de vizita Dorina Danielescu:

- Presedinte - Secretar de Stat la ANRP
- Ministerul Justitiei - Biroul pentru prevenirea criminalitatii si de cooperare cu oficiile de recuperare a creantelor din statele membre ale UE (martie - octombrie 2011)
- Ministerul Justitiei - Directia Afaceri Europene (2010 - 2011)
- Ministerul Justitiei - Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (sef Serviciu contencios administrativ si juridic) (2010)
- Fost procuror-sef DIICOT - serviciul teritorial Ploiesti

Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
 • Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10040 vizualizari

 • dosar aprobat, verificat, dar despagubire neprimit (Miercuri, 14 martie 2012, 18:55)

  Bozdog Dorin Ioan [anonim]

  In data de 19.05.2010 am depus la ANRP toata documentatia pentru primirea despagubirilor cuvenite pentru un teren preluat de stat in 1975 cu ocazia largirii si modernizarii unei strazi in orasul in care locuiesc, urmand ca aceasta suma sa-mi fie transferata intr-un cont bancar. Totusi pana la aceasta data acest lucru nu s-a intamplat. Doresc sa stiu cand voi primi suma cuvenita. Avand in vedere ca din anul 1975 statul foloseste acel teren ma consider indreptatit ca in cazul in care in termen de doua luni nu primesc suma respectiva sa ma adresez instantelor judecatoresti si sa solicit indexarea sumei cu rata inflatiei si dobanda bancara.
 • Va fi intirziata si solutionarea dosarelor corecte (Miercuri, 14 martie 2012, 19:19)

  Dorin [anonim]

  Termenul de 6 luni de suspendare vizeaza doar acordarea despagubirilor la dosarele deja solutionate preferential, sau se refera si la solutionarea dosarelor care asteapta preluarea aleatorie de catre calculator?
  Eu am o dispozitie de despagubire in asteptarea solutionarii.
  Aceasta decizie este o veste buna, care va urgenta despagubirile celor corecti, sau doar o veste proasta despre o tergiversare suplimentara?
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 12:09)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dorin

   Dispozitia dvs de despagubire va fi analizata si solutionata in ordinea inregistrarii la ANRP dupa termenul de sase luni vizat de recenta OUG. Ordonanta de urgenta vizeaza suspendarea titlurilor de despagubire, a titlurilor de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea si procedura de evaluare a imobilelor pentru care se acorda despagubiri.
 • Compensare cu alte bunuri (Miercuri, 14 martie 2012, 19:27)

  Dumitrescu Marius [anonim]

  Buna ziua,

  1. Aveti in vedere introducerea in noile reglementari legale a principiului PRIMORDIAL al compensarii cu alte bunuri sau servicii (si doar in subsidiar acordarea despagubirilor banesti), indifierent daca persoana indreptatita a solicitat initial (in notificarea din 2001) despagubiri banesti, iar acum doreste in schimbul proprietatii ce nu ii mai poate fi restituita in natura un alt bun aflat in patrimoniul statului ?

  2. Aveti in vedere ca sistemul compensarii cu alte bunuri sa fie aplicabil si in situatia in care dosarul este deja la ANRP, avand in vedere ca acum doar primariile (sau instantele, in solutionarea pe fond a notificarii) pot acorda in compensare un alt bun sau serviciu?
  Practic, ANRP sa poata emite dispozitie de restituire a unui alt bun aflat in proprietatea statului si care este disponibil, sau sa poata fi obligata de instante la o asemenea restituire.

  Concret, subsemnatul am un dosar la ANRP, am o sentinta civila irevocabila care va obliga sa-l solutionati, am o sentinta civila (din 5.03.2012) prin care ati fost amendata cu 20% din salariul pe fiecare zi de intarziere pana la solutionarea dosarului si as fi foarte fericit daca as avea cadrul legal sa va actionez in instanta si sa solicit acordarea unui alt bun in compensare pentru moara autorilor mei ce nu imi mai poate fi restituita in natura.

  Cat despre magaria "lipsei cvorumului" la ultimele sedinte ale CCSD, ce as putea spune decat : Rusine!

  Va multumesc, Marius Dumitrescu
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 12:16)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dumitrescu Marius

   1. Se mentine principiul prevlanetei in sensul ca daca bunul exista se va dispune restituirea lui in natura. De asemenea, se mentine si masura compensarii cu alte bunuri sau servicii potrivit legii 10/ 2001. In masura in care restituirea in natura nu este posibila se vor acorda despagubiri.

   2. In ce priveste compensarea cu bunuri si servicii, precizam ca acesta este atributul exclusiv al entitatii investite cu solutionarea notificarii. ANRP nu poate dispune de aceasta masura.
 • Se va schimba si ordinea solutionarii dosarelor? (Miercuri, 14 martie 2012, 19:28)

  Dorin [anonim]

  In ce ordine se solutioneaza in prezent dosarele?
  Alegerea dosarelor spre tratare se face aleator, dar pe ani, sau pe intreaga perioada?
  Nu ati considera mai corecta o preluare cronologica a dosarelor? Cind estimati ca vor fi prelucrate dosarele din 2006 (cazul meu)?
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 12:18)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dorin

   Dosarele se solutioneaza in ordinea cronologica inregistrarii lor la ANRP.
 • Birocratie ingrozitoare (Miercuri, 14 martie 2012, 19:29)

  smithy [anonim]

  Rog comentati afirmatiile de mai jos:
  Tin minte cand am fost cu tatal meu la Bucuresti pentru a depune dosarul. Era multa lume venita de peste tot din tara. Te lasa sa astepti cu orele afara in functie de niste numere de ordine date de cei de la paza. Multi ieseau dezamagiti ca le lipseste un act si trebuiau sa alerge iar. Programul era de domnisoare. Am reusit sa intram si acolo, un spatiu mare impartit in cubicule. Tineri la costum se foiau ca mustele fara cap dar mandri de parca erau buricul pamantului. Fii si fiice de smecheri. Odata asezati pe doua scaunele, am asteptat in fata biroului gol vre-un sfert de ora sa apara cineva. Langa noi mai era un birou gol dar nimeni nu fusese chemat dintre ce asteptau afara sa ocupe singurul scaun ramas gol. Intr-un final un tanar se aseaza pe birou, scormoneste inre niste dosare si dupa o scurta conversatie (cu un raspuns acru la buna ziua data de noi) ne pofteste sa plecam. Stupoare. De ce? Si incepe sa ne explice pe un ton rastit ca ei nu au timp de noi, ca daca lipseste un act ei nu au ce face si ca nu are timp de pierdut ca are muuulta treaba. La intrebarea noastra ce act lipseste, aflam ca nu e treaba noastra dar o sa trimita ei la primarie inapoi dosarul si o sa se ocupe aia de acolo. Dupa jumatate de an de la acea data, mai multe dus intors a dosarului intre primarie si bucuresti, ratacit de doua ori, zeci de telefoane la care nu raspundea nimeni, aflam ca dosarul e complet si inca cateva luni o sa-l si aprobe.
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 12:24)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui smithy

   Aspectele semnalate de dvs sunt cunoscute, incercam sa imbunatatim sistemul de comunicare cu persoanele indreptatite in cadrul audientelor solicitate. De foarte multe ori suntem constransi de anumite limite tehnice si umane. Mai exact, sunt foarte multe persoane care suna in acelasi timp, liniile telefonice blocandu-se in acest mod. Un alt aspect este faptul ca nu dispunem de personal suficient pentru a asigura o permanenta telefonica insa va pot spune ca am redus timpii de asteptare, am achizitionat un aparat de bonuri de ordine pentru fiecare domeniu in parte si, in curand, speram sa ne fie puse la dispozitie si o centrala telefonica mai performanta, care sa faca fata volumului de apeluri si care, corelata cu bazele de date interconectate, sa ne permita sa putem furniza persoanelor indreptatite, in timp real, informatiile solicitate privind stadiul dosarelor. Sper ca intr-un timp foarte scurt sa se vada o reala imbunatatire a activitatii ANRP si in privinta asigurarii activitatii de audiente si relatii cu publicul.
 • Legea 10 (Miercuri, 14 martie 2012, 19:46)

  Mircea Ciuca [anonim]

  As dori sa stiu care sunt criteriile de stabilire a prioritatii pentru analiza unui dosar. Mentionez ca Dosarul L10 nr 36160 a fost depus (de parintii mei, tatal meu decedand intre timp) la Primaria Sector 1 in data de 11-Nov-2002 (notificare nr. 2897 din 22-Oct-2001). Dupa 10 ani dosarul inca nu este evaluat, si nu s-a luat nici o decizie, in timp ce alte dosare depuse mult mai tarziu au fost deja solutionate.
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 12:29)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea Ciuca

   Pentru a va putea furniza date cat mai exacte cu privire la stadiul de solutionare a dosarului mentionat va rugam sa ne transmiteti la adresa de email anrp_online@anrp.gov.ro toate detaliile cu privire la dosarul dvs de despagubrire pentru a fi analizata documentatia si pentru a va formula un raspuns in conformitate cu prevederile legale.

   Prezicez faptul ca, asa cum am mai spus mai sus, dosarele vor fi analizate in ordinea cronologica inregistrarii lor.
 • Retorcedare Legea 10/2001 (Miercuri, 14 martie 2012, 20:22)

  Alecu Daniel [anonim]

  De ce membri Comisiei Locale de Aplicarea prevederilor Legii 10/2001-Ploiesti solicita documente care sa ateste optiunea privind modul de despagubire de la cei (nepotii fostilor proprietari)care au facuta la notar dezbaterea succesorala de pe urma parintilor decedati (fiii fostilor proprietari) ,atata timp cat unul dintre acestia(nepot) a formulat , in numele tuturor, atat Notificarea cat si optiunea de despagubire??
  De ce membri Comisiei Locale de Aplicare a Legii 10/2001-Ploiesti se erijeaza in instante de judecata a dezbaterilor succesorale atat timp cat Notificarea formulata este facuta in numele tuturor mostenitorilor de drept la autorilor??
  Sunt 11 ani de la aparitia Legii 10 !!!!
 • legea 10 (Miercuri, 14 martie 2012, 21:34)

  Dimofte Sarolta [anonim]

  Oare mai exista sanse (reale) de a primi despagubiri?
  Inteleg,ca au primit despagubiri si cei care nu aveau dreptul dar ce vina avem noi care avem dosare depuse .
  Mi-e teama ,ca urmeaza modificarea legislatiei in domeniu,si cu siguranta cei care sint acum cu dosarele "in lucru","in analiza "sau mai stiu cum,vom fi dezvantajati.
  Marturisesc ca avem si noi (familia ) un dosar ,inregistrat cu nr.44xx/CC ,nu stiu anul inregistrarii ,dar Dispozitia Primariei .........cu propunerea de masuri reparatorii prin echivalent ,dateaza din 2005.
  Din 2011 am fost de 3 ori in audienta la acei domni/doamne consilieri,si am ramas socata ,umilita si profund dezamagita de tratament (gen raspunsuri :normal ,ca nu s-a repartizat dosarul in lucru daca nimeni nu s-a interesat,sau ca e mult de lucru si oamenii pleaca deoarece salariul e mic)
  Am depus de 2 ori solicitare de informare in scris,am primit raspunsuri de aceasta data politicoase dar care nu spun nimic....Sa nu mai spun ca e greu sa intri in cladire daca nu faci fata "atacului"persoanelor dubioase care se ofera sa-ti cumpere dosarul(oare de ce?)
  Am solicitat chiar si audienta ,raspunsul a fost ca sa revin cu un numar de telefon......
  Intrebarea mea este:Ce e de facut ???oare ne mai putem astepta la ceva ?timpul trece,poate asta se si asteapta,important ca sau bucurat unii....
 • compensari (Miercuri, 14 martie 2012, 22:21)

  gheorghe sandu [anonim]

  1)suspendarile anuntate de primul ministru lovesc inca o data in persoanele indreptatite .
  daca ati ajuns in sfarsit la concluzia ca aveti de facut curatenie in interior va rugam sa o faceti in ritmul dvs. dar nu mai loviti inca o data in noi. intelegeti ca in perioada de 6 luni de suspendare o parte din cei indreptatiti la despagubiri vor muri ?
  daca ati fi o persoana in varsta , bolnava , care asteapta despagubirea de vreo 12 ani , cu sufletul la gura , cum ati vedea suspendarea asta ? va este clar ca despagubirea este adresata acestor persoane si nu mostenitorilor lor ? daca da , renuntati la suspendare . de la data deciziei pilot a cedo (18 oct 2010) pana acum a fost timp suficient pentru a da curs cerintelor cedo . inca mai aveti fix 4 luni , timp arhisuficient sa faceti ce a cerut cedo . chiar nu putem arata europenilor ca suntem in stare sa ne rezolvam problemele ?
  RENUNTATI LA SUSPENDARE , FINALIZATI CE AVETI DE FINALIZAT IN LEGISLATIE SI DATI OAMENILOR CE LI SE CUVINE .

  2)explicati va rog pentru marele public de ce nu ati tinut nici macar o sedinta a comisiei de la numire si pana acum . va rog spuneti lucrurilor pe nume . santeti magistrat si numai asa vom avea incredere in dvs. spuneti cu nume si prenume care din cei convocati nu si-au indeplinit obligatia legala . daca nu faceti asta nu aveti increderea noastra si va punem in aceeasi categorie cu precedentele ocupante ale functiei .

  3)opinia mea privind modul de despagubire este ce statul si primariile au imobile (terenuri si constructii) cu care pot compensa ce au luat si nu mai pot restitui in natura . preponderent sa se restituie echivalent si numai la refuz sau imposibilitate sa se dea echivalent banesc , respectiv sa se procedeze conform legii nr. 10/2001 . statul are pamant cat cuprinde la deal , la munte , la mare , la campie . sa-l dea la schimb cu ce a luatdaca nu are bani
  sub nici o forma nu trebuie sa limitati despagubirile dupa ce altii au obtinut despagubire la valoarea de piata
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 12:44)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gheorghe sandu

   Masura dispusa prin OUG este o masura temporara si reprezinta o parte componenta a procesului de reformare a legislatiei din domeniul restituririi proprietatilor sau acordarii despagubirilor, respectiv punerea in acord cu cerintele Conventiei Europene a Drepturilor Omului, avand ca scop ca toate persoanele indreptatite sa-si primeasca drepturile cuvenite intr-un termen cert, previzibil si rezonabil.

   In data de 9 decembrie 2011 am fost numita in calitate de presedinte al Comisiei Centrale pentru stabilirea despagubirilor si de indata am convocat membrii Comisiei Centrale la lucrarile sedintei pentru data de 14 decembrie 2011. Lucrarile sedintei nu s-au putut desfasura din cauza neintrunirii cvorumului legal. Ulterior, in data de 9 martie 2012 am convocat membrii Comisiei in vederea desfasurarii lucrarilor sedintei, insa nici de aceasta data nu a fost intrunit cvorumul necesar desfasurarii lucrarilor, lipsind doi membri, reprezentati ai Ministerului Justitiei si Ministerului Finantelor, fiind depuse documente justificative de catre acestia, din care rezulta imposibilitatea prezentarii. Dealtfel, toate aceste date, inclusiv ordinea de zi a sedintei, au fost afisate pe site-ul www.anrp.ro

   In conformitate cu dispozitiile prevazute de legea 10/ 2001, acordarea de despagubiri se poate dispune numai atunci cand nu este posibila restituirea in natura a imobilelor, respectiv cand nu este posibila nici acordarea de catre entitatile notificate a altor bunuri in compensare. Primariile sunt obligate sa ataseze la dosarele de despagubire inscrisuri din care sa rezulte ca nu detin bunuri pe care sa le poata acorda in compensare.
 • Premier luat de prost de Danielescu (Miercuri, 14 martie 2012, 22:23)

  doru [anonim]

  De ce a fost mintit premierul de dvs. în data de 13.03.2012 cu privire la procentul de 80% dosare fara certificate de mostenitor când în realitate ele sunt probabil doar 7 dosare din 25.000 asa cum rezulta din raportul de audit a celor de la MFP?

  P.S angajat ANRP
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:07)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui doru

   La solicitarea domnului prim-ministru, in sedinta de Guvern din data de 13 martie am prezentat concluziile preliminare ale misiunii de audit ad-hoc desfasurata de catre Ministerul Finantelor Publice atat cu privire la verificarea activitatii desfasurate de catre ANRP cat si cu privire la executia bugetara in perioada 2010 - 2011. Precizez faptul ca efectuarea acestui control a fost solicitata de mine la preluarea mandatului, avand in vedere numeroasele sesizari venite din partea reprezentantilor asociatiilor fostilor proprietari sau din partea persoanelor indreptatite care au semnalat in repetate randuri numeroase nereguli in activitatea ANRP. Cu aceasta ocazie, pe langa alte aspecte, am punctat din proiectul raportului de audit intern si aspectul ca, la dosarele constituite in baza legii fondului funciar si in care au fost emise decizii reprezentand titluri de despagubire in aproape 80% din cazurile analizate de echipa de audit nu se regasesc arhivate certificate de mostenitor. Precizez insa ca sunt concluzii preliminare ale misiunii de audit care ne-au fost transmise, urmand ca ele sa fie analizate si formulate puncte de vedere sau obiectiuni care vor fi inaintate directiei de audit intern iar aceasta va intocmi raportul final.

   In contextul in care aspectele retinute in concluziile preliminare ale raportului de audit intern care se refera la un aspect extrem de important, si anume acela al lipsei documentelor care sa ateste calitatea de persoana indreptatita, din punct de vedere al gravitatii si consecintelor apreciez ca are mai putina relevanta procentul mentionat fata de aspectul constatat.
 • Lacul Vacaresti - restituire teren (Joi, 15 martie 2012, 1:52)

  Catalin [anonim]

  Buna ziua. As vrea sa pun o intrebare doamnei : se vor restituii vreodata pamanturile din lacul Vacaresti. Dosarul este depus din 2001 , si in ziua de azi dosarul este in lucru la ministerul mediului. multumesc !
 • Dosar ANRP 46936/CC/2010 Autori : Ghe. T Zorapapel (Joi, 15 martie 2012, 4:23)

  Ghe T Zorapapel si John Bilco Dosar ANRP 46936/201 [anonim]

  1. Cum se face ca Dosarul nostru nr. 46936/CC/2010, despre care am fost anuntati ca este complect si va intra la evaluarea oficiala ANRP ( desi am depus 2 estimate la dosar), este aminat din nou pentru 6 luni !? Am depus impreuna , cca 21 Certificate Medicale (emise de entitati Medicale din USA si traduse in l romana) si de Unitati Medicale din Romania, solicitind urgentarea rezolvarii dosarului venit dela PMB complect si insotit de toate actele justificative, inclusiv Certificate de Mostenitori.
  2. Dece ? dosarele care sint complecte si necesita doar evaluare nu continua sa fie procesate si aprobate? Evident ca am dorii sa avem aprobarile ANRP ( dosarul este complect !) inainte de cele 6 luni de prelungire ?
  Ghe T Zorapapel California
  John I Bilco Florida
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:08)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ghe T Zorapapel si John Bilco Dosar ANRP 46936/201

   Pentru a va putea furniza date cat mai exacte cu privire la stadiul de solutionare a dosarului mentionat va rugam sa ne transmiteti la adresa de email anrp_online@anrp.gov.ro toate detaliile cu privire la dosarul dvs de despagubrire pentru a fi analizata documentatia si pentru a va formula un raspuns in conformitate cu prevederile legale.
 • legea 290/2003 (Joi, 15 martie 2012, 7:32)

  dan cucoreanu [anonim]

  -la ce numar de dosar s-a ajuns cu despagubirile la aplicarea legii290/2003 ?
  -spre deosebire de anii precedenti ANRP va respecta sumele planificate si asumate fata de FMI si UE,prin ministerul finantelor,pentru plata acestor despagubiri?
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:11)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan cucoreanu

   Pentru dosarele de plata depuse la ANRP conform legii 290/ 2003 se efectueaza plati pentru cele care sunt emise decizii in anul 2006 in ordine cronologica.
 • Dosar ANRP nesolutionat legea 10 (Joi, 15 martie 2012, 7:45)

  Radu Ilicea [anonim]

  Va rog sa-mi spuneti de ce dosarul meu inregistrat la ANRP cu nr 7138/CC/ inca din 2005 nu a fost solutionat nici pana astazi, mai ales ca, cuantumul masurilor reparatorii prin echivalent este de 50.000 RON ? Multumesc !
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:11)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu Ilicea

   Pentru a va putea furniza date cat mai exacte cu privire la stadiul de solutionare a dosarului mentionat va rugam sa ne transmiteti la adresa de email anrp_online@anrp.gov.ro toate detaliile cu privire la dosarul dvs de despagubrire pentru a fi analizata documentatia si pentru a va formula un raspuns in conformitate cu prevederile legale.
 • Cei 500000 Ron.... (Joi, 15 martie 2012, 8:12)

  Marin [anonim]

  Bunica mea are totul aprobat din 2009 si are de primit de la anrp 500.000 Ron. 2 Ani s-au sistat platile ca cica e criza.... Acum inca 6 luni ca doar nu sunt bani ... Desi numai daca ne gandim la impozitul platit de omv/ petrom Vedem ca se pot solutiona sute de astfel de plati.... Intrebarea este cand se platesc aceste sume? Cat timp ne Mai considerati tampiti? Va multimesc. Ps. Si sigur la dosar se gaseste certificatul de mostenitor.... Era conditie esentiala pentru aprobare.... Asa ca mai usor cu explicatii ieftine pentru prostime.....
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:11)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marin

   Pentru a va putea furniza date cat mai exacte cu privire la stadiul de solutionare a dosarului mentionat va rugam sa ne transmiteti la adresa de email anrp_online@anrp.gov.ro toate detaliile cu privire la dosarul dvs de despagubrire pentru a fi analizata documentatia si pentru a va formula un raspuns in conformitate cu prevederile legale.
 • despagubiri FP (Joi, 15 martie 2012, 8:14)

  gogu [anonim]

  BUNA ZIUA ! - va rog sa explicati urmatoarele : ce se intampla in aceasta perioada de suspendare cu cei care au sentinte definitive si irevocabile pentru plata in lei ( pana in max. 500.000 , conform legii ) . Aceste sentinte judecatoresti , investite cu formula executorie nu pot fi suspendate de oricine -- Acestea au so solutie legala asupra despagubirii in cauza care nu mai poate fi contestata - de ce mai trebuie amanata , s-au trebuie si pentru asta sa mergem la CEDO si in plus sa mai cerem si despagubiri de intarziere statului roman si sanctiuni pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti -- va multumesc
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:12)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gogu

   Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern in sedinta din data de 13 martie 2012 nu prevede suspendarea executarii hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile.
 • Norme metodologie la Legea nr 10/2001 (Joi, 15 martie 2012, 8:30)

  Tautu Mihai [anonim]

  ANPR a realizat proiectul de Hot.Guvernamintala privind modificarea si completarea Normelor Metodologice de aplicarea a Legii 10/2001

  Proiectul mentine art 20/1din legea nr10/2001
  dar nu prevede un termen pentru depunerea notificarilor pentru restituirea imobilor pentru care s-a primit despaguviri si retituirea sumei primite si reactualizarea acestei sume cu rata inflatiei
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:16)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tautu Mihai

   Termenul de depunere al notificarilor privind legea 10/2001 a fost 14 februarie 2002. In vederea asigurarii transparentei decizionale, proiectul de lege dupa definitivare va fi disponibil pe pagina de internet a ANRP-ului, fostii proprietari, asociatiile fostilor proprietari, ong-urile precum si orice persoana interesata putand formula observatii si propuneri cu privire la acest proiect.
 • Despagubire (Joi, 15 martie 2012, 8:37)

  PuicaConstanta1329033645217 [anonim]

  Dosar de despagubire pt un teren de cca 260 m.p. situat in zona parc Cornitoiu din Craiova,pe numele PREDA P. Constantin-dosar plimbat de 10(zece)ani intre primaria Craiova si ANRP-nesolutionat.Inclin sa cred ca,fie exista interese comune intre ANRP si adm. locale.fie radacina raului e chiar in curtea primariilor.Cum sa aflam adevarul?
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:16)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui PuicaConstanta1329033645217

   Pentru a va putea furniza date cat mai exacte cu privire la stadiul de solutionare a dosarului mentionat va rugam sa ne transmiteti la adresa de email anrp_online@anrp.gov.ro toate detaliile cu privire la dosarul dvs de despagubrire pentru a fi analizata documentatia si pentru a va formula un raspuns in conformitate cu prevederile legale.
 • intarziere de solutionarea dosarului (Joi, 15 martie 2012, 8:55)

  TODIE VIOLETA [anonim]

  Am depus la Primaria Constanta Decizia Civila 216C din 30 sept.2009 definitiv si irevocabila a ICCJ la data de 04 august 2011 si pana la aceasta data nu au emis dispozitia de despagubire cu toate ca am facut revenire la cererea depusa legat de Legea 10/2001.
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:17)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui TODIE VIOLETA

   Pentru a va putea furniza date cat mai exacte cu privire la stadiul de solutionare a dosarului mentionat va rugam sa ne transmiteti la adresa de email anrp_online@anrp.gov.ro toate detaliile cu privire la dosarul dvs de despagubrire pentru a fi analizata documentatia si pentru a va formula un raspuns in conformitate cu prevederile legale.
 • acordare despagubiri (Joi, 15 martie 2012, 9:11)

  Ion Daniel [anonim]

  Stimata Doamna,
  Am depus un memoriu cu nr. 35635 /17.06.2011 privind starea de sanatate a socrului meu care are dosarul ANRP nr. 11985, eu fiind imputernicit legal prin procura. Mi s-a spus ca se va analiza in urmatoarea sedinta a Comisiei.Cand se va intruni Comisia si la ce numar de dosar s-a ajuns cu evaluarea dosarelor ?
  In dosar se mentioneaza eronat doar o suprafata de 231 mp fara a se considera si imobilul si terenul de sub casa - suprafata totala fiind 308 mp conform certificatului de mostenitor atasat la dosar. Cum sa procedez ca sa se tina cont de acest lucru cand va fi analizat dosarul ?
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:17)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion Daniel

   Pentru a va putea furniza date cat mai exacte cu privire la stadiul de solutionare a dosarului mentionat va rugam sa ne transmiteti la adresa de email anrp_online@anrp.gov.ro toate detaliile cu privire la dosarul dvs de despagubrire pentru a fi analizata documentatia si pentru a va formula un raspuns in conformitate cu prevederile legale.
 • Despagubiri Legea 10 (Joi, 15 martie 2012, 9:12)

  VIOLETA CHIRILA [anonim]

  Am un dosar complet, DOSARUL Nr 49145 CC Cand spun complet ma refer atat la certificatul de mostenitor cat si la expertiza pentru evaluare si la o decizie definitiva obtinuta in instanta. De asemenea, am depus la dosar si certificatul medical privind o afectiune oncologica si tratamentul citostatic pe care l-am urmat ( deci nu am o alergie sau o sinuzita). Avocatul angajat mi-a cerut 30% din valoarea despagubirii si nu a putut face nimic pana acum. Ce mai am de facut, in afara faptului ca astept sa mor?
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:18)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui VIOLETA CHIRILA

   Pentru a va putea furniza date cat mai exacte cu privire la stadiul de solutionare a dosarului mentionat va rugam sa ne transmiteti la adresa de email anrp_online@anrp.gov.ro toate detaliile cu privire la dosarul dvs de despagubrire pentru a fi analizata documentatia si pentru a va formula un raspuns in conformitate cu prevederile legale.
 • Despagubiri Legea 9/1998-refugiati Cadrilater. (Joi, 15 martie 2012, 9:30)

  Botezatu Nicolae [anonim]

  Buna ziua!

  Ma numesc Botezatu Nicolae si sunt "parte" mostenitoare privind despagubirile refugiatilor din Cadrilater -legea 9/1998 prin Decizia 193/21.01.2009 (hotararea 4758/27.06.2007).
  Indeplinesc conditile privind restituirea despagubirilor (cont bancar, acte notariale necesare) dar in acesti 3 ani de la eliberarea Deciziei nu am primit nici un raspuns.
  Am incercat in repetate randuri sa ma interesez de stadiul dosarului depus implicit de restituirea despagubirii dar mi s-au dat aceleleasi raspunsuri: asteptati august 2009,august 2010 , 2011 sau ... nu sunt fonduri.
  Mai astept! Ce altceva as putea face?
  Totusi mi se poate da un raspuns pana cand ?

  2.Privitor la actele depuse privind proprietatile cedate in Cadrilater in anul "refugierii" dupa ce am adus dovezi de la Arhivele Nationale privind recoltele abandonate, suma initiala a despagubirii a fost diminuata substantial fara a primi explicatii decente.
  Raspunsul primit a fost "eroare in calcul" si atat.
  Multumesc!
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:19)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Botezatu Nicolae

   Pentru a va putea furniza date cat mai exacte cu privire la stadiul de solutionare a dosarului mentionat va rugam sa ne transmiteti la adresa de email anrp_online@anrp.gov.ro toate detaliile cu privire la dosarul dvs de despagubrire pentru a fi analizata documentatia si pentru a va formula un raspuns in conformitate cu prevederile legale.

   Aspectele sesizate de dvs vor fi analizate in urma verificarii documentatiei aflate in dosarul depus.
 • legea 290/2003 (Joi, 15 martie 2012, 9:35)

  Tanasie Rodica [anonim]

  Doamna presedinte, mama mea a depus un dosar la ANRP de despagubire pt.un imobil din Basarabia, avand nr.5316/19.12.2007 si a primit raspuns de la dvs. im 2010 ca dosarul este complet si urmeaza sa aiba loc plata.Va rog sa-mi spuneti cand s-ar putea sa ne vina si noua randul la plata sau care este ordinea de solutionare, avand in vedere ca au inceput sa apara tot felul de probleme de sanatate in familie.Multumesc anticipat.
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:19)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tanasie Rodica

   Pentru a va putea furniza date cat mai exacte cu privire la stadiul de solutionare a dosarului mentionat va rugam sa ne transmiteti la adresa de email anrp_online@anrp.gov.ro toate detaliile cu privire la dosarul dvs de despagubrire pentru a fi analizata documentatia si pentru a va formula un raspuns in conformitate cu prevederile legale.
 • Restituire proprietati (Joi, 15 martie 2012, 9:40)

  Rodica Grumeza [anonim]

  Asociatiile de proprietari au solicitat sa fie cooptat un reprezentat al lor, in comisia care elaboreaza legea pentru restituirea propietatilor refacuta la cerinta CEDO Nu am fost acceptati Dece? Legile de pana acum sunt mizerabile tocmai pentruca nimeni nu a tinut seama de propunerile rationale ale asociatiilor de proprietari
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:23)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rodica Grumeza

   De la data preluarii mandatului si pana in prezent, am avut mai multe intalniri cu reprezentantii asociatiilor de proprietari, respectiv Asociatia Pensionarilor si Expropriatilor Eurosenior, Asociatia pentru Proprietate Privata, Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv, Forumul Civic Roman care au formulat o serie de propuneri legislative cu privire la noul proiect, analizate in cadrul Comitetului inter-ministerial de lucru, coordonat de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. O parte dintre acestea au fost incluse in proiectul de lege, urmand ca dupa supunerea spre dezbatere publica a proiectului seria intalnirilor cu aceste asociatii sa continue.
 • Proiectul Pilot CEDO (Joi, 15 martie 2012, 9:49)

  Maria Zlatan [anonim]

  De douazeci de ani, ne luptam pentru recuperarea valorilor imobiliare nationalizate. Multi intre timp au decedat, fara sa beneficieze de reparatia si recuperarea valorii muncii lor de o viata.
  S-a stabilit de catre CEDO, ca Guvernul Romaniei trebuie sa dea un raspuns pana in luna martie 2012, referitor la solutionarea dosarelor privind despagubirile imobilelelor nationalizate.

  1. Care este raspunsul Guvernului in aceasta problema ?

  2. Cand ne vom recupera valorile, avand dosarele complete la CEDO, si deja cu raspunsul favorabil al CEDO ?
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:33)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria Zlatan

   Noul proiect de act normativ privind implementarea hotararii pilot urmeaza sa intre in vigoare in iulie 2012. Teremenul de 18 luni stabilit in hotararea pilot expira in data de 12 iulie 2012. In cazul in care statul roman nu va respecta termenul stabilit de catre CEDO, Curtea va repune pe rol cele aproximativ 2700 de dosare suspendate, fiind reluata solutionarea acestor cauze si, cel mai probabil, vor fi pronuntate hotarari de condamnare a statului roman. Personal nu consider ca va fi cazul. Autoritatile romane vor respecta termenul de 12 iulie.
 • O mana spala pe alta, pe and si picioarele ?? (Joi, 15 martie 2012, 10:25)

  Tiberius [anonim]

  Exisa o sansa cat de mica ca modificarile aduse legii retrocedarilor in lumina CEDO, sa nu fie elaborata pana pe data de 12 iulie 2012 sau sa nu treaca in Parlament?
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:33)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tiberius

   Am raspuns mai sus
 • restiturea este un drept constitutonal (Joi, 15 martie 2012, 10:47)

  maria zaharescu [anonim]

  am un dosar cu hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila din anul 2010 care nu a fost pusa in aplicare cum vedeti faptul ca nu s-a tinut Comisia ce explicatii poate da d-na presedinta, sa intelegem ca aceasta neintrunire de cvorum a fost o tergiversare pana sa apara ac ordonanta de suspendare? imi pare rau ati inceput activitatea cu stangul nu trebuia sa permiteti acest lucru .Dosarele cu hotarari judecatoresti si evaluate nu pot fi suspendate!!!
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:37)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria zaharescu

   Comisia Centrala pentru stabilirea despagubirilor a fost convocata in repetate randuri insa lucrarile acesteia nu s-au desfasurat, nefiind intrunit cvorumul. Asa cum am precizat si in alt raspuns, toate datele si informatiile le aveti afisate pe site-ul ANRP, privind atat data convocarii cat si motivul nedesfasurarii lucrarilor sedintei Comisiei Centrale.
 • despagubiri imobil demolat (Joi, 15 martie 2012, 10:56)

  Grancerof Ioan [anonim]

  Ne judecam cu Primaria Bucuresti din anul 2007pt a primii despagubiri in urma demolarii casei parintesti pt.care nu am primit despagubiri si am ajuns in stadiul ca Primaria Bucuresti a facut recurs la Inalta Curte de Casatie ,recures care este in stadiul de pronuntare dar primaria nu s-a prezentat si deci inaceste zile vom primii decizia judecatoreasca.CE ALTE TRASEE TREBUIESC PARCURSE PTA PEMII DESPAGUBIRILE SOLICITATE va multumesc Grancerof ioan
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:40)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Grancerof Ioan

   Primaria Municipiului Bucuresti trebuie sa emita o dispozitie prin care sa solutioneze notificarea dvs si prin care sa propuna acordarea de despagubiri pentru constructia demolata la care faceti referire. Ulterior emiterii dispozitiei, dosarul va fi transmis institutiei prefectului municipiului Bucuresti in vederea acordarii avizului de legalitate, institutie care il va transmite secretariatului Comisiei Centrale pentru stabilirea despagubirilor in vederea parcurgerii procedurii prevazute de lege.
 • Dosar 4816/cc/2010 (Joi, 15 martie 2012, 11:00)

  Blau Susana [anonim]

  Ma numesc Blau Susana si sunt in varsta de 91 de ani.
  Notificarea am facut-o in anul 2001. Dosarul meu a fost inregistrat la ANRP sub numarul 4816/CC/2010.
  Dupa multe interventii si memorii facute la ANRP inca nu am primt raspuns cand voi primi despagubirile care mi se cuvin.
  Imobilul mi-a fost nationaizat in cateva minute, iar eu, acum, la varsta de 91 de ani ma lupt de ani de zile sa pot primi despagubirile ce mi se cuvin.
  Nici macar varsta mea foarte inaintata si starea precara a sanatatii mele nu mi-a ajutat la rezolvarea cu prioritate a cazului meu de la ANRP.
  Voi muri si nu voi vedea nici o despagubire !!!
  Cu stima
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:43)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Blau Susana

   Pentru a va putea furniza date cat mai exacte cu privire la stadiul de solutionare a dosarului mentionat va rugam sa ne transmiteti la adresa de email anrp_online@anrp.gov.ro toate detaliile cu privire la dosarul dvs de despagubrire pentru a fi analizata documentatia si pentru a va formula un raspuns in conformitate cu prevederile legale.

   Dosarul dvs va fi analizat de catre un consilier din cadrul ANRP si urmare acestei analize veti primi date exacte cu privire la aspectele semnalate.
 • batjocura (Joi, 15 martie 2012, 11:06)

  luana [anonim]

  in iulie 2011 am trimis prin posta, cu confirmare de primire, o contestatie privind valoarea despagubirii stabilita de comisia judeteana suceava in dosarul nr.1339/2004.
  nu doar ca nu am primit un raspuns privind numarul de inregistrare al contestatiei, dar nu mi s-a raspuns nici la urmatoarele 2 solicitari trimise prin posta cu confirmare prin care solicitam sa mi se comunice nr. de inregistrare al contestatiei precum si stadiul rezolvarii.
  cateva saptamini la rand am incercat zi de zi, ceas de ceas, sa sun la nr. de telefon ale anrp, nu raspunde nimeni niciodata.
  urmare a acestei situatii am actionat in judecata anrp, termen pe 3 mai.
  sper sa pierdeti cu brio.
  este vreo sansa sa mi se mai raspunda vreodata la solicitari?
  de ce este anrp un monument de batjocura la adresa cetatenilor?
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:46)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui luana

   Aspectele semnalate de dvs urmeaza a fi verificate in baza de date a ANRP si in cel mai scurt timp o sa va comunicam relatii cu privire la solicitarea dvs. In acest sens, va rugam sa ne comunicati care este actul normativ in temeiul caruia ati solicitat acordarea de despagubiri si numele titularilor dosarului de despagubire. Ne puteti transmite toate aceste informarii la adresa de email
   anrp_online@anrp.gov.ro
 • tergiversati pr banii cui ? (Joi, 15 martie 2012, 11:12)

  persoana indreptatita la despagubiri [anonim]

  cedo a statuat principiul ca dosarele pentru despagubiri trebuie solutionate in termen rezonabil (1 an) si iccj a introdus acest principiu in jurisprudenta sa .
  desi jurisprudenta ii este binecunoscuta . ccsd formuleaza recurs la sentintele curtilor de apel care o obliga la solutionarea dosarelor .
  cred ca organele de cercetare penala trebuie sa verifice daca recursurile s-au facut cu regularitate , pentru toate sentintele de obligare a ccsd sau si aici s-a operat selectiv . dvs ce ati descoperit la acest capitol ?
  la iccj judecarea dureaza un an sau mai mult , ccsd pierde in serie , in medie zilnic 5-6 procese si este obligata la plata unor onorarii de avocat consistente , as estima in medie 10.000-12.000 lei zilnic .
  recurarea se dovedeste deci doar o tactica de tergiversare foarte costisitoare .
  va rog sa precizati suma cheltuielilor de judecata decise in sarcina ccsd pe ani in perioada 2007-2012 si fondurile din care se face plata lor .
  aveti in intentie sa continuati aceasta practica paguboasa ?
 • HOTARARE IREVOCABILA (Joi, 15 martie 2012, 11:27)

  sanda [anonim]

  1. Am o hotarare irevocabila ref la transmiterea de catre ANRP a dosarului / L10 la un expert, pronuntata acum peste 30zile, adica inainte de aceasta blocare. Ce se va intampla in acest caz, stiut fiind ca astfel de hotarari intra in aplicare imediat ? Am transmis si un mail la adresa de contact de pe site-ul ANRP ref la acest subiect, la care nu am primit niciun raspuns !
  2. De ce este necesara blocarea activitatii ANRP pe o perioada atat de lunga pentru un control al Parchetului ? Controale si verificari se fac la toate firmele din Romania fara sa se opreasca activitatea.
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 14:02)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sanda

   Toate hotararile judecatoresti vor fi puse in executare. Aspectele transmise de dvs pe mail la adresa de contact urmeaza a fi analizat si formulat raspuns.

   Activitatea ANRP nu este blocata, in sensul ca personalul din cadrul ANRP va continua sa inregistreze noi dosare de despagubiri, va analiza documentatia existenta in toate dosarele ce urmeaza a fi identificate si inventariate din anul 2005 pana in prezent in vederea solutionarii legale a cererilor de despagubire.

   Dealtfel, activitatea tuturor directiilor de specialitate din cadrul ANRP (legea 9/1998, legea 290/ 2003, legea 501/ 2002, legea 66/ 2004) se desfasoara in continuare in aceleasi conditii, fiind suspedate doar emiterea titlurilor de despagubire (a dosarelor constituite in baza legii nr 10? 2001 si a legii fondului funciar), a titlurilor de conversie si a procedurilor privind evaluarea imobilelor pentru care se acorda despagubiri.
 • Legea 290 (Joi, 15 martie 2012, 11:36)

  bucovineanu' [anonim]

  Stimata doamna,

  Puteti sa ne spuneti ce se intampla cu dosare depuse in prima jumatate a lui 2007 referitor la despagubirile pentru proprietatile ramase in Bucovina de Nord ? este cazul bunicii noastre care a trecut de 90 de ani si asteapta de 5 ani sa vada niste bani, cota infima fata de valoarea proprietatilor abandonate de familia sa in Bucovina, desi termenele de plata au trecut de mult: 40% in 2008 si 60% in 2009. Ina cest caz exista si o decizie in justitie definitiva si irevocabila, cu titlu executoriu, prin care ANRP este pusa sa procedeze la plata sumelor cuvenite, plus penalizari procentuale pe fiecare zi, la care se adauga si reactualizarea sumei in conformitate cu indicele de inflatie pe acesti cinci ani de cand nu s-a facut nimic. Cine este responsabil pentru aceste sume suplimentare ? Banuiesc ca veti gasi ceva vinovati, pentru ca ele vor fi platite de la bugetul de stat, asta insemnanad ca toti contribuabilii vor suporta incompetenta, reaua vointa si aplecarile de natura penala ale functionarilor si fostilor conducatori ai ANRP. Va multumesc anticipat.
 • L.10 anrp (Joi, 15 martie 2012, 11:51)

  elis [anonim]

  Dna presedinte credeti ca bunica mea care are 84 de ani mai are vreo sansa sa si primeasca banii pt. casa si pamantul luate de comunisti?Dosarul sta de ani de zile la anrp fara rezultate.Am fost la anrp si am plecat cu un gust amar.Nu mai vorbesc de indivizii care iti propun (sper sa nu mai fie) diverse "afaceri" legate de dosar.
 • INTREBARE (Joi, 15 martie 2012, 12:01)

  GEORGE IANCU [anonim]

  Doamna presedinte, am si eu doua intrebari:
  1.
  In sedinta CCSD din luna mai 2011 a fost aprobat trimiterea dosarului cu nr. 46580.cc la un evaluator agreat de catre ANRP, in vederea intocmirii raportului de evaluare. In cursul lunii iulie 2011 , raportul de evaluare a fost inaintat la ANRP.Nu inteleg de ce raportul de evaluare nu a fost validat pana in prezent, desi au trecut 8 (opt) luni?
  2.
  De ce nu participa la sedintele CCSD si reprezentanti ai proprietarilor?
 • ANRP (Joi, 15 martie 2012, 12:01)

  anonimus [anonim]

  1. Ce masuri veti lua pentru recuperarea prejudiciilor imense create prin supraevaluarea unor terenuri si emiterea unor titluri de despagubire in valoare de milioane de euro intr/o perioada in care piata imobiliara era "imobila" ?
  2. Ce masuri veti lua pentru a elimina gravele discriminari salariale existente la nivelul institutiei ?
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 14:14)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonimus

   1. IIn cursul anului 2009, Curtea de Conturi a exercitat un control la nivelul ANRP-ului. Potrivit acestui raport a obligat insitutia sa dispuna reevaluarea unui nr de 668 de dosare pentru care Comisia Centrala a emis decizii in cursul anului 2008 si care au la baza rapoarte de evaluare ce depasesc suma de 500 de mii de lei cu privire la care exista indicii ca au fost supraevaluate nefiind respectate standardele internationale de evaluare, sumele astfel rezultate fiind mult peste pretul de piata,cauzandu-se un prejudiciu bugetului de stat prin plata unor despagubiri supraevaluate. Am luat la cunostinta de acest raport ulterior preluarii mandatului, ocazie cu care am dispus identificare si analizarea de catre specialistii din cadrul ANRP a aspectelor semnalate, in vederea implementarii recomandarilor Curtii de Conturi. In cazul in care sunt indicii cu privire la incalcarea prevederilor legale voi sesiza organele competente.

   2. Aspectele ridicate cu privire la diferentele salariale ale consilierilor din cadrul ANRP au fost inaintate ministerului finantelor publice, directiei resurse umane, in vederea exprimarii unui punct de vedere.
 • cheltuieli de judecata (Joi, 15 martie 2012, 12:18)

  maria [anonim]

  buna ziua,
  in legatura cu cheltuielile de judecata de ce nu sunteti corecti sa le platiti.Daca ati pierdut un proces , nu este normal sa platiti cheltuieli de judec dvs tergiversati facand contestatii la fiecare hotarare emisa de trib numai de dragul de a va motiva activitatea ca de un an nu faceti nimic nu s-a facut nicio comisie de 1 an dar salariul este lunar, as propune ca salariul sa fie in legatura directa cu dosarele solutionate acesta este obiectul dvs de activitate.
  - care sunt noutatile legislative pe care doriti sa la introd ( acum sub forma de pr oiect)
 • Legea 290/2003 (Joi, 15 martie 2012, 12:20)

  Chiril [anonim]

  Doamna Presedinta

  Peste tot se discuta numai Legea 10, dar despre beneficiarii Legii 290/2003 nu se comenteaza absolut nimic.
  Mama mea, Iliescu Silvia, (80 ani), are dosarul nr.35/2006, in iunie 2007 a primit 40% din suma aprobata si pana astazi nu i s-a mai facut nici o plata, in conditiile in care in adresa nr.1778/17.03.2011 i s-a comunicat ca dosarul este complet, cu toate documentele in regula (dosar cu documente aduse din arhivele Republicii Moldova, conform cu originalul). Credeti ca mai are vreo sansa de a primi acesti bani?

  Va multumesc,

  Ileana CHIRIL
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 14:18)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Chiril

   Aspectele ridicate de dvs. vor fi analizate in cadrul directiei de specialitate si in cel mai scurt timp vi se va comunica stadiul de solutionare al dosarului dvs cu privire la plata celei de a doua transe.

   Mentionam ca plata dosarelor de despagubire se face in ordine cronologica.
 • DOSAR 21905FFCC2010 (Joi, 15 martie 2012, 12:21)

  mihai marcel [anonim]

  va rog sa-mi spuneti cand intra la comisia de validare dosarul meu(are evaluarea facuta din 30-11-2010 si de atunci zace la anrp) si cand o sa vedem in mod concret ca ,odata cu numirea dvs. la conducerea acestei institutii, acesta va functiona pe principiul pentru care a fost infiintata(cel putin asa sustin guvernantii),adica sa despagubeasca cetatenii furati si pagubiti de regimul comunist.multumesc!
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 14:20)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai marcel

   Va rugam sa ne comunicati date suplimentare pe adresa de mail anrp_online@anrp.gov.ro

   Va rugam sa ne precizati daca sunteti titular sau mandatar in acest dosar.
 • Vladut Gabriel (Joi, 15 martie 2012, 12:26)

  Gabriel [anonim]

  Va rog informatii despre dosarul 34350/CC,Va Multumesc.
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 14:24)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriel

   Pentru a putea obtine informatii cu privire la stadiul de solutionare a unui dosar aflat pe rolul ANRP este obligatoriu ca solicitarea sa fie facuta de persoana indreptatia sau de un reprezentant legal. Urmeaza ca solicitarea dvs sa fie facuta in scris cu dovada aspectelor mentionate.
 • Atac in justitie (Joi, 15 martie 2012, 12:31)

  Adi [anonim]

  Buna ziua,

  In primul rand va multumesc pentru aceasta oportunitate. Stiu ca nu va este usor si ca nu oricine ar avea aceasta disponibilitate.

  Am inteles ca in februarie a si aparut in monitorul oficial ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
  stabileşte că acţiunile în acordarea de despăgubiri băneşti pentru imobilele preluate abuziv, imposibil de restituit în natură şi pentru care se prevăd măsuri reparatorii prin Titlul VII al Legii nr. 247/2005, îndreptate direct împotriva Statului Român, întemeiate pe dispoziţiile dreptului comun, ale art. 1 din Primul Protocol adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale şi ale art. 13 din această Convenţie, sunt inadmisibile. Se pare ca nu mai exista o alta cale de atac in justitie pentru obtinerea despagubirilor.

  Intrebare 1: Prevede raspunsul guvernului la decizia pilot CEDO o forma de atac in justitie pentru obtinerea despagubirilor in instanta?

  Intrebare 2: Decizia de supendare a guvernului presupune si o prelungire tot cu 6 luni a raspunsului guvernului la decizia pilot CEDO? Banuiesc ca ar putea exista o colaborare cu CEDO pentru a se obtine o noua amanare a raspunsului guvernului la decizia pilot CEDO. Este si un an electoral.etc...

  Va multumesc foarte mult
 • Cu dosarele care nu sunt solutionate (Joi, 15 martie 2012, 12:41)

  Vasile Viorel [anonim]

  din motive imputabile autoritatilor locale, judecatorilor, ce se intampla?
  1. Speta:
  - am depus cerere de restituire proprietati in 07.09.2005.
  - secretarul primariei a intarziat 4 ani solutionarea cererii, efectiv nu a vrut. Justitia Romana de la Tribunalul Buzau a dat un certificat in alb acestui slujbas incompetent nerecunoscand abuzurile
  - a recunoscut dreptul meu la pamant dupa sase ani si jumatate de timp pierdut,
  - procesele care s-au derulat pe seama incompetentei secretarului care nu a dorit sa-mi acorde despagubiri au consfintit prin sentinta definitiva si irevocabila favorabila mie si de abia acum (martie 2012) am mai retrimis inca o data cererea de restituire a proprietatilor confiscate catre acea Primarie.
  - daca se suspenda 6 luni in mod natural functionarii din primarii, comisii locale de restituire vor face orice pentru a ne bloca drepturile.
  - ce se va intampla cu cele 50.000 de procese nefinalizate in justitie sau cu cele 10.000 de noi solicitari(cazul meu)?
  - recunoasteti ca e un caz de CEDO iar in caz de castig cine va plati?
  Raspuns: statul roman, nu secretarul de primarie sau eventual judecatorii.
 • intrebare (Joi, 15 martie 2012, 12:46)

  GEORGE IANCU [anonim]

  De ce nu permiteti ca la sedintele CCSD sa participe si reprezentanti ai proprietarilor ?
  • raspuns (Joi, 15 martie 2012, 13:50)

   Dorina Danielescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui GEORGE IANCU

   Pe ordinea de zi a sedintei din data de 9 martie 2012, unul din punctele de pe ordinea de zi, care urma sa fie supus atentiei membrilor Comisiei Centrale a fost acela de a invita in calitate de observator la desfasurarea lucrarilor Comisiei membri ai Asociatiilor de proprietari cat si un reprezentant al Avocatului Poporului.
 • Buna ziua (Joi, 15 martie 2012, 12:48)

  theseeker [utilizator]

  Am un dosar depus la Primaria Sibiu, din 2002, cu toate actele necesare unui dosar de retrocedare. Insa Serviciul Juridic al Primariei inca refuza sa trimita dosarul catre ANRP, cerandu-mi o expertiza topografica care sa ateste posibilitatea/imposibilitatea restituirii in natura a imobilului. Este in regula ce imi cer? Este de datoria mea sa determin starea imobilului? Mentionez ca in dosar se afla deja extrasele de carte funciara care atesta demolarea lui. Ce imi recomandati sa fac in continuare? Va multumesc.
 • Se respecta L10/2001 ? (Joi, 15 martie 2012, 12:50)

  micke45 [utilizator]

  Stimata doamna,
  As dori sa va intreb daca puteti sa-mi raspundeti :
  - ce se intimpla cu dosarele de restituire blocate in primaria Constanta de ani de zile , la care nu primim nici un raspun si sintem dusi cu vorba de fiecare data cint mergem si intrebam de situatia dosarului??? ( Dovedind prin aceasta rea vointa si incalcand prevederile Legii nr. 10/2001 modificata si completata prin Legea nr. 247/2005 )
  Va multumesc anticipat
  Mike45
 • Lacul Vacaresti (Joi, 15 martie 2012, 13:19)

  Adrian [anonim]

  buna ziua!
  ce puteti spune despre situatia terenurilor de pe fostul Lac Vacaresti? se vor restitui aceste terenuri proprietarilor pt ca sunt dosare depuse de 10 ani si nu sunt solutionate!!!
  multumesc!
 • Restituire teren (Joi, 15 martie 2012, 13:28)

  OANCEA ALEXANDRINA [anonim]

  Dosarul de retrocedare a fost aprobat cu prioritate (dat fiind multele scrisori pe care le-am trimis ANRP) in iulie 2009. Pentru ca pana in iunie 2010 nu am primit nici un raspuns,am dat in judecata ANRP-ul,pentru stabilirea evaluatorului.Dupa primele 2 termene ,ANRP a facut recurs,iar termenul de judecata este aprilie 2012.
  Ce se va intampla la acest termen?Suspendarea de 6 luni inseamna si stoparea oricarei activitati a ANRP?
  Sau procesul va avea loc si chiar ANRP-ul va putea sa castige(adica sa NU stabileasca evaluatorul??
 • Despagubiri in numerar (Joi, 15 martie 2012, 13:44)

  Alex_I_79 [anonim]

  Dupa emiterea titlului de despagubire in numerar, pentru un dosar depus in 2008, si dupa ce Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a acordat cei 2 ani pentru clarificarea legislatiei, acum Guvernul mai emite o ordonanta de amanare pentru alte 6 luni. Nu exista bani si de aceea se amana platile, sau asteptati ca fostii proprietari, deja in varsta, sa-si piarda viata?
 • legea 290/2003 (Joi, 15 martie 2012, 15:05)

  dan.cucoreanu [anonim]

  cum este posibil ca sa fie platite deja dosare din 2007 si la rand sa fie cele din 2006? revin cu aceasta intrebare pt. ca nu m-a lamurit raspunsul dvs fata de cel pe care l-au primit ceilalti(apropo de titlul conferintei)
 • Dnei Presedinte (Joi, 15 martie 2012, 15:24)

  FUDULE DAMU [anonim]

  Doamna presedinte, am si eu doua intrebari:
  1.
  In sedinta CCSD din luna mai 2011 a fost aprobat trimiterea dosarului cu nr. 46580.cc la un evaluator agreat de catre ANRP, in vederea intocmirii raportului de evaluare. In cursul lunii iulie 2011 , raportul de evaluare a fost inaintat la ANRP.Nu inteleg de ce raportul de evaluare nu a fost validat pana in prezent, desi au trecut 8 (opt) luni?
  2.
  De ce nu participa la sedintele CCSD si reprezentanti ai proprietarilor?
 • dosare retrocedari (Joi, 15 martie 2012, 16:41)

  dada [anonim]

  Dna,
  Am 2 intrebari la care doresc raspuns.Multumesc.

  1. Dupa cele 6 luni de gratie pentru rezolvarea neregulilor gasite de Curtea de Conturi, daca nu se vor achita, repet ACHITA despagubirile celor cu dosare corecte, cine va raspunde PENAL si MATERIAL pentru obstructionarea drepturilor prevazute inclusiv in Constitutie?Rog nominalizare concreta.
  2. De ce nu lucrati transparent.Fiecare proprietar care are dosar de despagubire sa poata:
  - accesa unor pe internet date concrete si adevarate despre mersul dosarului sau;
  - participa la sedinte la care are interes direct;
  - accesa pe portal Min Finante, date contabile privind situatia financiara a ANRP intocmai ca o firma, lucru care ar veni insprijinul cetatenilor si al Curtii de Conturi deopotriva.
 • evaluare Anrp (Joi, 15 martie 2012, 18:25)

  Dodu Mihaela [anonim]

  Dupa 11 ani de asteptari,am fost evaluari.Comunicarea este in posesia noastra.Dosarul este complet,iar sotul meu este bolnav..din nefericire cardiac cu multe ambulante solicitate.Totul se poate verifica,iar documentuk=l medical prezentat nu este o facatura,Cu asa ceva nu te joci.Intrebare:ce va fi cu dosarul nostru si cu evaluarea facuta de evaluator guvernamental?
  fam Dodu
 • Legea 290/2003 (Vineri, 16 martie 2012, 11:12)

  bunicuta [anonim]

  Buna ziua,

  Pe data de 15.03.2012 bunica mea a implinit venerabila varsta de 91 ani, are dosarul aprobat si adresa de la ANRP ca este totul in regula. Poate spera ca in aceasta viata sa se bucure de despagubirea ce i se cuvine?
 • Diferenta de plata (Vineri, 16 martie 2012, 13:16)

  Tugui dumitru [anonim]

  In anul 2007 am primit 40% din suma datorata drept despagubire, urmand ca in 2008 sa primesc diferenta pe care nu am primit-o nici pana acum. Ce pot face in aceasta situatie? Multumesc anticipat!
 • Savoiu Speranta (Vineri, 19 octombrie 2012, 15:24)

  Savoiu Speranta [anonim]

  tatal meu are o decizie ( nr. 9371/FF) de la A.N.R.P. in care se emite titlul de despagubire in favoarea lui . Decizia este emisa in data de 01/10/2009. Ma intereseaza daca sunt suspendate platile si pana cind?
 • rezolvare dosar legea 10 (Marţi, 17 martie 2015, 9:09)

  CHIRCIU [anonim]

  dosar 39608/18 11 2002 sect.4 PMB Este trimis de consilier la comisie din noiembrie 2009, dar in fiecare an mi se spune ca este in lucru.La audienta din 2014 sefa comisiei mi-a recomandat sa dau in judecata PMB,deoarece comisia rezolva prioritar numai hotaririle judecatoresti ,altfel voi astepta multi ani.DESI DOSARUL ESTE CORECT SI COMPLET PENTRU RESTITUIREA IMOBILULUI DIN STRADA POTERASI 32 SEC.4 primesc telefoane de la indivizi care cunosc dosarul si imi solicita sa preia ei dreptul de proprietate.Rog sa-mi dati un sfat ce sa mai intrprind. noi fiind pensionari in virsta de peste 70 ani? Cu stima!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by