Deficienta sistemului electronic de inscriere in clasa pregatitoare si clasa I s-a produs din cauza unor "fluctuatii de electricitate neasteptate la nivelul Universitatii Politehnica si nu la nivelul ENEL", a declarat in cadrul unei conferinte de presa ministrul Educatiei, Catalin Baba. Acesta a precizat ca vina pentru faptul ca parintii nu au putut sa isi inscrie copiii, timp de aproape doua ore, in clasa pregatitoare si clasa I pe 5 martie nu apartine Ministerului Educatiei, transmite Agerpres.

"Exista un comunicat al Universitatii Politehnica Bucuresti care arata ca fluctuatiile de electricitate s-au produs la nivelul Politehnicii si nu la nivelul ENEL. A fost o situatie care s-a creat la fata locului. Comisia de ancheta va finaliza raportul la sfarsitul saptamanii viitoare", a declarat ministrul Educatiei, Catalin Baba.

Acesta a spus ca a existat o problema a Ministerului la "sistemul de back-up". "De aceea am trecut de la faza de ancheta la faza Comisiei de Disciplina a MECTS, care ancheteaza destule persoane. Ancheta este in desfasurare. Raportul comisiei va fi finalizat saptamana viitoare", a declarat Catalin Baba.

Amintim ca luni, 5 martie - in prima zi de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I la scolile de circumscriptie - pana la ora 11:00 parintii nu au putut sa isi inscrie copiii din cauza unei defectiuni la serverul pe care sunt stocate datele. Ministerul Educatiei si oficialii Siveco au motivat ca serverul s-ar fi blocat in urma unor caderi repetate de curent electric in noaptea de duminica spre luni. In replica, oficialii Enel Distributie Muntenia au spus ca nu ar fi inregistrat caderi de tensiune sau intreruperi ale alimentarii cu energie electrica ale abonatilor in zonele respective.

Contactat de HotNews.ro, Dinu Gheorghe - directorul general al Agentiei pentru Administrarea Retelei Nationale Informatice a Educatiei si a Cercetarii (ARNIEC) - a declarat ca serverul se afla in cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti si ca are si un grafic care indica aceste caderi.

Catalin Baba: La UMF Targu Mures problema rezida din faptul ca universitatea nu are o Carta legal aprobata

In ce priveste situatia de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures, ministrul Educatiei a declarat ca "problema rezida din faptul ca Universitatea nu are o Carta legal aprobata. Este o problema pe care Senatul UMF doreste sa o transeze in instanta. Pana cand nu exista o Carta apobata de Senat si apoi de MECTS care va trebui sa reflecte caracterul multicultural al Universitatii nu ramane decat transarea in justitie".

Baba a precizat ca alegerile care s-au desfasurat in luna februarie la UMF Targu Mures pentru functia de rector "nu pot fi validate". "Dupa ce exista o Carta, se pot declansa alegeri legale", a spus ministrul, adaugand ca la alegerile din februarie, "care s-au desfasurat in absenta Cartei", au participat doar cadrele didactice de la linia romana.

"Senatul Universitatii legal constituit trebuie sa propuna o persoana care sa fie ordonator principal de credite si sa poata semna acte oficiale. Daca un rector caruia i-a expirat mandatul continua sa semneze acest lucru este in afara legii, iar diplomele respectivei universitati pot fi invalidate in instanta", a spus Baba, citat de Agerpres. Potrivit oficialului, "orice Universitate care se plaseaza in afara art. 124 si 125 din Legea Educatiei Nationale risca sanctiuni, inclusiv oprirea finantarii".

Ministrul Educatiei a sustinut ca UMF Targu Mures se indreapta catre "o situatie in care la Universitate nu va mai exista nici o autoritate legala". "Toate aceste lucruri se puteau rezolva prin Carta Universitatii, prin care deciziile romanilor, maghiarilor si germanilor erau luate impreuna. (...) Suntem intr-o situatie in care ne indreptam spre dezastru", a spus Catalin Baba, precizand ca Facultatea nou infiintata nu rezolva problema Cartei.

Ministrul Educatiei a vorbit in cadrul conferintei si despre Baza Cutezatorii, precizand ca Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) si Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST) vor gestiona facilitatile din aceasta baza in folosul elevilor.

"ISMB si ANST vor gestiona facilitatile din Baza Cutezatorii in folosul elevilor, vor organiza si monitoriza activitatea din cadrul Bazei astfel incat sa se asigure pregatirea elevilor capabili. ISMB si ANST trebuie sa propuna Ministerului un set de criterii astfel incat sa fim siguri ca aceste facilitati se indreapta spre elevi. Procedura vrem sa o facem cat mai transparenta. Nimeni in Ministerul Educatiei nu beneficiaza in acest moment de astfel de facilitati", a declarat Catalin Baba, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat ca exista doua contracte ale Ministerului cu Fundatia "Dinu Pescariu", din 2004 si 2009, pe care "trebuie sa le respecte" si prin care administrarea Bazei sportive de pe malul Lacului Tei ii revine Fundatiei. "MECTS trebuie sa respecte cele doua contracte. MECTS a primit pentru cedarea administrarii o chirie si niste beneficii", a afirmat Baba.

Citeste si: