Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost condamnat marti la doi ani de inchisoare cu executare de magistratii Tribunalului Olt, in dosarul in care acesta este acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani, decizia nefiind definitiva, transmite Mediafax.

Bercea MondialFoto: Agerpres

De asemenea, magistratii au decis ca pentru patru infractiuni de evaziune fiscala, Bercea sa fie amendat cu 2.000 de lei.

"Sandu Anghel are de executat pedeapsa de doi ani de inchisoare cu executare. Totodata, judecatorii au dispus ridicarea sechestrului de pe mai multe terenuri si imobile situate in Draganesti-Olt si Slatina, dar si de pe conturile bancare", a declarat judecatorul Gheorghe Biolan, purtatorul de cuvant al Tribunalului Olt.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Craiova.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2001-2005, Bercea a acordat, sub forma de avans, marfa si imprumuturi financiare, suma de 50.803.591.400 de lei vechi, in conditiile in care, intre societatile administrate de acesta si societatile beneficiare, nu s-au derulat tranzactii comerciale. Totodata, acesta a ridicat din conturile societatilor administrate in baza unor documente fictive suma de 18.404.000.000 lei vechi - reprezentand salarii, sume pe care le-a reintrodus in circuitul financiar al societatilor administrate.

"Tot in baza unor documente fictive, inculpatul Anghel Sandu a ridicat din conturile unei societati comerciale dividende in suma de 1.968.000.000 lei vechi, iar din contul alteia, in suma de 3.243.500.000 lei vechi, in conditiile in care societatile din conturile carora a ridicat aceste sume, au inregistrat pierderi luna de luna", se preciza intr-un comunicat de presa al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova.

De asemenea, Bercea Mondial este acuzat ca a distrus sau ascuns actele contabile apartinand celor cinci societati al caror asociat si administrator a fost, pentru a ingreuna si obstructiona controlul fiscal, situatie care a impus efectuarea verificarilor de pe extrasele de cont ridicate din unitatile bancare unde societatile administrate au avut deschise conturile.

In urma controlului facut de organele fiscale s-a mai stabilit ca Bercea Mondial, in calitate de persoana fizica si persoana juridica, a acordat imprumuturi unor diferite persoane fizice si juridice de la care a perceput o dobanda lunara cuprinsa intre 5 si 15%, veniturile astfel obtinute in plus fata de suma imprumutata nefiind declarate organelor financiare, sustragandu-se, astfel, de la plata obligatiilor catre bugetul de stat.

In plus, Sandu Anghel nu a inregistrat adaosul comercial aferent marfurilor achizitionate si vandute de una dintre societatile comerciale al carei administrator era, diminuand atat veniturile din vanzarea marfurilor, cat si cheltuielile cu marfurile (cu consecinta diminuarii profitului impozabil) si a cumparat pentru o alta societate pe care o administra un teren in suprafata de 4.188,70 de metri patrati, in valoare totala de 3.963.462.000 lei (din care TVA-ul era de 632.821.664 lei). Ulterior, si-a vandut lui acest teren, ca persoana fizica, la pretul de 5.000 de lei vechi, prin vanzarea cu un pret inferior valorii de cumparare a terenului fiind influentate obligatiile la bugetul consolidat al statului, firma sustragandu-se de la plata impozitului pe profit in suma de 82.016,0084 de lei vechi.

De asemenea, Bercea nu a evidentiat TVA colectat in suma de 32.641,6017 de lei vechi, astfel ca prin decontul de TVA aferent lunii septembrie 2004 societatea a inregistrat o suma negativa a TVA in suma de 44.272,6850 de lei vechi, prin acest decont inregistrat la Administratia Finantelor Publice Slatina societatea beneficiind de rambursare ilegala de la bugetul de stat a TVA in suma de 32.641,60 de lei vechi.

Pentru recuperarea prejudiciului s-a dispus instituirea unui sechestru asigurator pe conturile lui Sandu Anghel, in suma de 102.609,01 de euro si 436.863,98 de lei, precum si asupra a 13 imobile detinute de el.

La sfarsitul lunii februarie, Bercea Mondial a fost condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare cu executare, de magistratii Tribunalului Olt, in dosarul in care era acuzat ca si-a injunghiat nepotul, pe Ionut Anghel, zis Mercedes.

Bercea Mondial este cunoscut ca facand parte din lumea interlopa din judetul Olt, presa relatand ca acesta a fost implicat in mai multe lupte intre gruparile interlope.

Membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, au fost cercetati de Politia Olt, in ultimii cinci ani, in aproximativ 120 de dosare penale, majoritatea fiind constituite in urma unor plangeri facute intre ei, iar in prezent mai sunt in lucru sase dosare penale pe numele lui Bercea Mondial.

In februarie 2010, Mircea Basescu, fratele sefului statului, a botezat-o pe nepoata lui Bercea Mondial, ceremonia avand loc la o biserica de cartier din Constanta.