Judecatorii Tribunalului Cluj au pronuntat, marti, sentinta in dosarul in care doi tineri au fost judecati pentru atacul asupra unei filiale a Bancii Transilvania, produs in februarie 2009, transmite Mediafax. Potrivit purtatorului de cuvant al Tribunalului Cluj, Petru Urs, unul dintre tineri, Andrei Hosu, a fost condamnat la 17 ani de inchisoare cu executare, iar celalalt, Bogdan Baciu, a fost achitat.

De asemenea, Hosu a fost obligat la plata unor despagubiri de 246.000 de lei catre societatea la care era asigurata banca.

Sentinta poate fi atacata cu apel, in termen de zece zile de la pronuntare.

In 13 februarie 2009, o filiala a Bancii Transilvania din cartierul Manastur din Cluj-Napoca a fost jefuita, iar hotii au furat echivalentul in lei a aproape 70.000 de euro. Doua persoane inarmate, care purtau cagule, au intrat in banca, l-au lovit pe paznic cu un pistol, iar pe o casiera cu pumnii si picioarele. Banii au fost furati din casierie, anchetatorii constatand ca nu s-a tras niciun foc de arma.

Presupusii autori ai jafului au fost prinsi, in 19 ianuarie 2010, in urma unor perchezitii facute de echipaje ale IPJ Cluj si ale Directiei de Operatiuni Speciale ale Politiei. Cei doi suspecti, Bogdan Baciu si Dan Andrei Hosu, au fost retinuti in aceeasi zi si ulterior arestati, ei fiind trimisi in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, pentru talharie.

In mai 2011, ei au fost eliberati. Instanta a decis atunci inlocuirea masurii arestarii preventive a lui Andrei Hosu si Bogdan Baciu, cu masura obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu. Totodata, cei doi au fost obligati sa se prezinte in fata anchetatorilor ori de cate ori erau chemati si sa nu ia legatura cu alte persoane implicate in cauza, sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea organului judiciar care a dispus masura si sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nicio categorie de arme.

Procesul s-a judecat la Tribunalul Cluj, ultimul termen avand loc in 27 februarie.

Atunci, casiera care a fost agresata in timpul jafului a cerut achitarea lui Andrei Hosu si a lui Bogdan Baciu, cei doi tineri judecati in acest caz.

Mihai Giurgea, unul dintre avocatii celor doi tineri, ceruse achitarea acestora motivand ca raportul ADN din Germania ii exclude pe acestia ca autori ai jafului, de asemenea masuratorile de inaltime si seria de martori care au spus ca nu cei doi sunt autorii atacului.

Pe de alta parte, procurorul de sedinta a cerut condamnarea celor doi tineri la inchisoare cu executare.