Guvernul va discuta in sedinta de marti, in prima lectura, proiectul de hatarare privind infiintarea liniei maghiare de invatamant de la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures. Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca proiectul urmeaza sa fie afisat pe internet si supus dezbaterii publice timp de 10 zile. Ungureanu a precizat ca pentru rezolvarea problemei de la UMF Targu Mures trebuie aplicata o solutie tehnica posibila care sa respecte Legea invatamantului, principiul autonomiei universitare si multiculturalitatea".

Ungureanu a precizat ca trebuie facut in asa fel incat studentii sa nu aiba nimic de reprosat "asupra modului in care este rezolvata aceasta chestiune". Premierul a precizat ca a avut ieri pana "tarziu in noapte" o discutie cu liderul studentilor din Targu Mures.

Ungureanu a mai spus ca pe langa limba maghiara si cea engleza, universitatea din Targu Mures ar trebui sa asigure predarea si in limba germana. "Sper ca, la un moment dat, sa intelegem multiculturalitatea si prin limba germana", a afirmat premierul.

  • "In intentia mea, si aici vorbesc in nume personal, a fost ca pe langa linia de studiu in engleza, in maghiara, pe langa faptul ca in aceasta propunere exista si limba romana, sa fie si limba germana. Inteleg ca exista impedimente azi, sper ca la un moment dat sa putem intelege multiculturalismul si prin adaugarea limbii germane, care este limba europeana, care este una dintre limbile de civilizatie ale lumii, subliniind in felul acesta caracterul multicultural al invatamantului superior", a explicat premierul.

Potrivit prim-vicepresedintelui PDL, Roberta Anastase, Coalitia a mandatat Guvernul sa gaseasca o solutie privind Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures. "Coalitia nu a luat nicio decizie si a dat mandat Guvernului sa faca acest lucru", a explicat Anastase.

Pe de alta parte, presedintele UDMR, Kelemen Hunor sustine ca in coalitie s-a decis elaborarea unei hotarari de Guvern pentru infiintarea unei linii maghiare de invatamant la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures.