Dupa ce Laszlo Tokes a anuntat ca si-a dat demisia din UDMR, partid pe listele caruia a candidat in 2009 la euroalegeri, liderii partidului au comentat acid gestul europarlamentarului. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune ca este un gest ce denota o ipocrizie fara margine. Vicepresedintele Laszlo Borbely spune ca gestul dovedeste fatarnicia lui Tokes. Marko Bela sustine ca UDMR oricum ar fi fost obligat sa il excluda pe Tokes. Pe de alta parte, fostul ministru Attila Korodi a declarat ca UDMR si Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, partid creat de Tokes, vor colabora la alegerile locale. Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat pentru HotNews.ro ca usa partidului este deschisa pentru aliante electorale chiar si pentru PPMT, partidul lui Tokes.

  • Kovacs Peter: Laszlo Tokes ar trebui sa demisioneze din Parlamentul European

Europarlamentarul Laszlo Tokes si-a anuntat, luni dimineata, demisia din UDMR, reclamand "pozitia permisiva a Uniunii privind investitia de la Rosia Montana", comportamentul unor deputati UDMR "ce incearca sa zadarniceasca activitatea ANI", participarea UDMR la guvernare "de dragul puterii" si "practica bazata pe interese obscure de partid".

Marko Bela a comentat decizia lui Tokes si a declarat ca acesta oricum urma sa fie exclus.

  • “Domnul Tokes nu din cauza Rosiei Montane sau din alte motive si-a dat demisia din UDMR. Domnia sa are, in acest moment, un alt partid si stie foarte bine ca, daca nu ar fi iesit din partid, noi am fi fost obligati sa il dam afara, nu am fi avut alta solutie si doar a anticipat acest lucru”, a spus Marko Bela citat de Mediafax.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca gestul lui Tokes denota o ipocrizie fara margini.

  • “Domnul Tokes nu mai este membru UDMR de facto de foarte mult timp, de iure, sigur, o astfel de decizie trebuia luata. Toate argumentele domnului Tokes denota o ipocrizie fara margine fiindca pana la urma cel care infiinteaza un partid si este fondatorul unui alt partid, nu mai are cum sa faca parte din UDMR. Deci, din acest punct de vedere, toate argumentele lui Tokes denota o ipocrizie totala. Sigur, daca el ar fi un om cu verticalitate si un om corect si moral, atunci si-ar fi dat demisia si din PE, unde a intrat pe lista UDMR. Asta ar fi fost o miscare si o decizie logica, sa depuna si mandatul de la Parlamentul European”, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele UDMR.

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat pentru HotNews.ro ca, in opinia sa, ar fi normal ca Laszlo Tokes sa isi prezinte demisia si din functia de europarlamentar, avand in vedere ca a castigat acesta functie pe listele UDMR. Vezi mai jos declaratia reprezentantului UDMR fata de anuntul facut de Laszlo Tokes:

Kovacs.A-UDMR by Biro Attila HN

  • “In 2009 UDMR si domnul Tokes au incheiat o intelegere care s-a numit lista solidaritatii maghiare. Prin aceasta intelegere, Tokes Laszlo a fost nominalizat primul pe lista UDMR pentru alegerile parlamentare.
  • Prin aceasta demisie intelegem ca, pentru domnul Tokes, solidaritatea maghiara care este sustinuta de 80% dintre maghiari nu mai este importanta. El practic de 10 ani nu mai activeaza ca si membru UDMR. Formal este inscris in UDMR.
  • Practic insa, prin declaratiile sale, activitatea sa si prin faptul ca a creat, in ultimii cinci ani, doua partide care au avut ca scop blocarea intrarii UDMR in parlament, Laszlo Tokes nu s-a comportat ca si un membru UDMR.
  • Este un lucru normal ca si-a dat demisia. Ar fi la fel de normal sa isi prezinte demisia si din functia de europarlamentar pe care a obtinut-o pe listele UDMR. Eu sper ca nu salariul de peste 10.000 de euro il tine acolo”, a declarat Kovacs Peter.

Intrebat daca intre UDMR si PPMT, partidul lui Tokes, ar putea exista o alianta pentru alegerile locale, acesta a mentionat urmatoarele: “Reiterez cele spuse de presedintele Kelemen Hunor. Usa UDMR este deschisa tuturor celor care doresc sa colaboreze in interiorul UDMR.”

Vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat ca demisia lui Tokes vine prea tarziu si dovedeste fatarnicia acestuia. “Demisia lui Tokes vine prea tarziu si dovedeste fatarnicia acestuia. Dumnealui a avut interese personale ca sa intre in Parlamentul European. In acesti doi ani nu a facut decat sa ne dezbine. Noi i-am cerut de mai mult timp sa-si clarifice pozitia pentru ca nu se poate sa ajungi europarlamentar pe listele unei formatiuni politice si a doua zi sa faci tot posibilul sa ataci acea formatiune politica", a declarat Laszlo Borbely citat de Mediafax.

  • “De multa vreme nu se mai comporta domnul Tokes ca membru fondator (al UDMR - n.r.), din cauza aceasta este ceva normal (demisia - n.r.). Poate ironic constat ca face aceasta declaratie si ia aceasta decizie dupa rezultatele alegerilor din Slovacia. Asta inseamna ca domnul Tokes cred ca a ales mai degraba calea slovaca pentru comunitatea maghiara decat calea transilvana”, a declarat Attila Korodi, luni, pentru AGERPRES.

 Cat priveste posibilitatea ca la alegerile locale sa existe candidati comuni ai UDMR si ai formatiunii sustinute de Tokes, Attila Korodi a spus ca, probabil, acest lucru se va intampla in cateva localitati.
 “Probabil, la nivel local, in cateva localitati vor fi participari comune si sustinere reciproca”, a afirmat Attila Korodi, deputat UDMR.

"Nu e nimic deosebit in declaratiile domnului Tokes. Domnul Tokes face asemenea declaratii de ani de zile. Problema este ca dansul a candidat pe locul intai la Parlamentul European pe listele UDMR si, dupa ce a reusit acest lucru, de a doua zi, a inceput sa aiba acelasi stil de comportament si de acuze. Noua ni s-a parut putin ciudat la momentul respectiv", a declarat senatorul UDMR Cseke Attila, citat de Mediafax.