Salariatii societatii Oil Terminal din Constanta vor intra luni in greva generala pe termen nelimitat, prin intreruperea lucrului, principala revendicare a protestatarilor fiind majorarea salariilor, informeaza Agerpres.

Liderul sindicatului Oil Terminal, Aurel Gheorghe, a declarat duminica pentru Agerpres ca greva va fi declansata la ora 7.00, iar salariatii se vor afla la locurile de munca fara a presta activitati, cu exceptia domeniilor considerate obiective strategice unde lucrul se va desfasura normal.

Totodata, salariatii aflati in ture libere vor participa la mitinguri de protest ce vor fi organizate zilnic, incepand cu ora 13.00, in fata sediului societatii Oil Terminal.

"De luni se opreste lucrul. Nimeni nu ne poate face sa renuntam", a afirmat Aurel Gheorghe, mentionand ca la ultimele runde de negocieri intre patronat si sindicat purtate vineri, conducerea societatii a acceptat cresteri salariale cu 1,5% si, ulterior, cu 2% incepand cu 1 iulie. Oferta patronatului nu a fost acceptata de sindicalisti, acestia solicitand o majorare a salariilor cu 3,4% in conditiile in care, in perioada 15 februarie - 1 mai 2012, angajatii Oil Terminal muncesc doar patru zile pe saptamana conform unei decizii luate de conducerea societatii, astfel fiindu-le diminuate salariile.

"Cu o majorare cu 2% a salariilor nu am recupera nici un sfert din banii pe care ii pierdem prin prestarea a patru in loc de cinci zile de munca", a declarat liderul sindical.

Acesta a adaugat ca greva generala ar mai putea fi stopata daca ministrul Economiei l-ar destitui din functie pe actualul manager al Oil Terminal, Silviu Wagner, pe care il considera o "persoana agresiva cu care sindicalistii nu pot discuta".

Conform managerului Oil Terminal, Silviu Wagner, motivele neacordarii majorarilor salariale au fost discutate cu toti cei aproape 1.200 de salariati, acestia stiind ca desi societatea a inregistrat pierderi de circa 3,2 milioane de lei in primele doua luni ale acestui an, ca urmare a crizei economice, niciun salariat nu si-a pierdut locul de munca.

Wagner sustine ca pentru luna martie se prefigureaza alte pierderi, de circa 90.000 de lei, iar efectele unor majorari salariale ar putea face "extrem de incert" viitorul societatii Oil Terminal, aceasta putand intra in incapacitate de plata.

Reprezentantul Oil Terminal a afirmat ca la ultimele negocieri conducerea companiei si-a asumat mari riscuri prin acceptarea unor majorari salariale de pana la 2%, oferte ce au fost insa refuzate de sindicalisti.

Dupa anuntarea declansarii grevei generale, pe sediul societatii Oil Terminal si in diferite sectii de lucru au fost arborate bannere prin intermediul carora conducerea companiei transmite: "Am obtinut +2%! Avem si locuri de munca. Pentru ce facem greva??"

Salariul mediu brut la Oil terminal este de peste 3.000 de lei, cel mai mic salariu fiind de circa 1.200 de lei.

In ultimele patru luni, sindicatul Oil Terminal a organizat periodic actiuni de protest atat la Constanta, cat si la Bucuresti la ministerul Economiei, liderii sindicali discutand cu fostul si, respectiv, actualul ministru de resort.

Oil Terminal SA Constanta, societate cu capital majoritar de stat, ocupa o pozitie strategica in zona Marii Negre fiind cel mai important operator pe mare specializat in vehicularea titeiului, produselor petroliere si petrochimice lichide si a altor produse si materii prime in vederea importului, exportului si tranzitului