Presedintele Traian Basescu afirma, pentru Evenimentul Zilei, ca reducerea CAS, anuntata de premierul Mihai Razvan Ungureanu, ar adanci deficitul structural al bugetului de pensii, pe cand majorarea salariilor ar aduce mai multi bani la acest buget si ar sustine cresterea consumului intern, pe fondul recesiunii care se prefigureaza in Zona Euro.

"Unde are Romania marele deficit structural? La pensii. Acolo avem un deficit de 3,6 miliarde. De euro. Pe an. O reducere a CAS nu inseamna decat o adancire a acestui deficit structural, pe cand o majorare de salarii inseamna ca o parte din bani se transfera in fondul de pensii si reduc deficitul. Daca am reduce CAS am mari suma de bani pe care trebuie sa o mutam din veniturile bugetului de stat in bugetul de pensii", afirma seful statului, intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei.

Traian Basescu spune ca ideea majorarii salariilor, avansata de el in fata Parlamentului, la inceputul saptamanii, reprezinta "un punct de vedere" si nu o "decizie". Este "un punct de vedere adresat de seful statului majoritatii parlamentare, pe care am chemat-o sa analizeze aceasta posibilitate", spune acesta.

Presedintele sustine ca propunere se bazeaza pe "o analiza foarte temeinica, facuta cu cifrele pe masa", care arata ca guvernul si-a atins obiectivul fixat pentru 2014 de a avea un fond de salarii al sistemului bugetar de maxim 7% din Produsul Intern Brut. "In 2010 s-a pornit de la 9,6% din PIB. Anul 2011 s-a incheiat cu 6,9 % din PIB", a explicat el.

"Pentru a doua parte a anului se prefigureaza intrarea in recesiune - nu recesiune tehnica, ci recesiune de productie a Zonei euro, unde noi exportam. De altfel si cifrele de export pe care le primesc decadal ne arata o tendinta de scadere a exporturilor. Cu ce poti compensa scaderea exporturilor? Cu o usoara stimulare a cresterii consumului intern, ca sa protejezi locurile de munca si sa mentii tinta de crestere economica", argumenteaza Traian Basescu, in interviul acordat pentru Evenimentul Zilei.