Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat joi Decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, a anuntat Administratia Prezidentiala. Legea a fost promulgata in ziua in care se marcheaza Ziua Internationala a Femeii. Potrivit noii Legi, violenta in familie reprezinta "orice actiune sau inactiune intentionata, cu exceptia actiunilor de autoaparare sau de aparare, manifestata fizic sau verbal, savarsita de catre un membru de familie impotriva altui membru din aceeasi familie care provoaca sau poate cauza un prejudiciu sau suferinte fizice, psihice, sexuale, emotionale sau psihologice, inclusiv amenintarea cu asemenea acte, constrangerea sau privarea arbitrara de libertate".

"'Am promulgat Legea cu protectia femeilor in familie. Cred ca este cel mai serios mesaj. Si nici nu era sosita, am cerut-o de la Parlament sa mi-o dea repede, ca sa o promulg azi. Asa ca nu o sa mai fiti batute acasa de barbati. Daca va mai atinge cineva cu altceva decat o floare, sa mearga in puscarie", a spus Basescu, citat de Agerpres, inainte de prezentarea bilantului activitatii pe 2011 a Ministerului Public, intrebat daca are un mesaj pentru femei de 8 Martie.

Agerpres reaminteste ca pe 28 februarie, plenul Camerei Deputatilor a adoptat la vot final, cu 166 voturi pentru, trei impotriva si doua abtineri, proiectul care modifica legea privind prevenirea si combaterea violentei in familie, prin introducerea ordinului de protectie si a ordinului de restrictie in acest domeniu.

Principala modificare adusa de proiectul initiat de mai multi deputati si senatori PDL este includerea unor mijloace specifice de drept civil, cum ar fi ordinul de protectie si ordinul de restrictie ca mijloc de eficientizare a activitatii autoritatilor pentru sustinerea si consilierea victimelor violentei in familie.

Autoritatile administratiei publice au obligatia sa ia masurile necesare pentru prevenirea violentei in familie, iar victima are dreptul sa se adreseze instantei judecatoresti pentru a obtine ordine de protectie, cele ce pot sa dispuna masuri ca interzicerea agresorului sa ramana sau sa revina la locuinta comuna sau ordine de restrictie care impun evacuarea domiciliului comun cu victima si pastrarea de catre agresor a distantei minime de 200 de metri fata de persoana vatamata.

Legea prevede sanctionarea cu amenda intre 1.000 si 5.000 de lei pentru refuzul primirii in adapost sau refuzul de a acorda asistenta medicala victimelor, amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru refuzul parasirii adapostului in momentul in care conditiile care au determinat internarea au disparut, amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru incercarea persoanei care a comis acte de agresiune de a patrunde in incinta adapostului in care se afla victima.

Promulgarea legii vine la doar cateva zile dupa ce agentul Gheorghe Vladan a impuscat opt oameni intr-un coafor aflat la parterul blocului Perla din Bucuresti. Doua femei, intre care sotia sa, au decedat la locul incidentului, alte sase persoane fiind ranite. Potrivit informatiilor, Vladan a fost motivat de gelozie. In plus, agentul de politie avea o istorie indelungata de abuzuri impotriva sotiei.

Vezi aici cum a evoluat procesul legislativ urmat de Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie.