Aproximativ 5.000 de mineri au pornit, joi, intr-un mars pe strazile din Petrosani, dupa ce au protestat in curtea Companiei Nationale a Huilei din oras, scandand lozinci antiguvernamentale si avertizand ca si-au pierdut rabdarea, anunta Mediafax. Joi dimineata, in curtea CNH se adunasera aproximativ 150 de mineri, insa, pe parcurs, la sediul companiei au venit si alti ortaci, de la toate cele sapte exploatari din Valea Jiului, astfel ca numarul lor a ajuns la aproximativ 5.000. Potrivit Agerpres, minerii, care se indreapta acum spre iesirea din Petrosani, s-au imbrancit cu jandarmii.

Minerii se indreapta acum spre iesirea din localitate catre Defileul Jiului, pe DN 66 Petrosani-Targu Jiu.

In curtea CNH, liderii minerilor care au participat la negocierile de miercuri seara la Ministerul Economiei le-au descris ortacilor atmosfera in care au avut loc negocierile, apreciind ca atitudinea guvernantilor a fost una "sfidatoare" si fara solutii pentru mineritul din Valea Jiului. Dupa ce au protestat in curtea CNH, minerii au pornit intr-un mars pe strazile din Petrosani, scandand impotriva Guvernului si avertizand ca si-au pierdut rabdarea.

Majoritatea minerilor sunt imbracati in salopete de lucru, fluiera si sufla in vuvuzele, iar soferii care trec cu masinile pe langa ei claxoneaza in semn de solidaritate. Minerii care se afla in fata coloanei au un carton pe care scrie " Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati". Marsul minerilor este supraveghet de jandarmi.

Minerii din Valea Jiului continua protestele declansate luni, in conditiile in care nu au ajuns la niciun acord cu reprezentantii ministerelor Economiei si Finantelor, solutia oferita de guvernanti fiind considerata una "amagitoare", care nu poate asigura continuarea activitatii miniere.

Joi dimineata, la ora 5.00, minerii din Valea Jiului s-au intalnit in salile de pontaj de la unitatile lor, unde au fost informati de catre liderii lor despre solutia oferita de guvernanti la negocierile de miercuri de la Ministerul Economiei.

Liderii de sindicat afirma ca reprezentantii Ministerului Economiei nu au o solutie care sa ii determine pe mineri sa inceteze protestele, ei sustinand ca actul aditional semnat de mineri in baza memorandumului aprobat de fostul ministru Ion Ariton este ilegal.

Liderii de sindicat mai spun ca singura solutie propusa la acest moment de catre minister pentru acoperirea diferentei salariale rezultate din actualizarea sporului de periculozitate este acordarea de tichete cadou pentru ca pentru acestea sunt prevazute fonduri in bugetul Companiei Nationale a Huilei (CNH). Minerii considera ca aceasta solutie nu reprezinta o rezolvare a situatiei de catre guvernanti pentru ca sumele pentru tichetele cadou se regasesc deja in bugetul CNH, iar aceasta rezolvare s-ar fi putut concretiza intre sindicate si conducerea companiei, fara acordul Ministerului Economiei.

Minerii de la cele sapte exploatari din Valea Jiului au declansat protestele luni. Astfel, timp de trei zile ei au protestat in curtea Companiei Nationale a Huilei si au marsaluit pe strazile din Petrosani. Miercuri, numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ 5.000.

Miercuri, reprezentantii companiei CNH si o delegatie a minerilor, formata din trei membri de sindicat si din trei mineri, au plecat la Bucuresti pentru negocieri la Ministerul Economiei.

Minerii reclama in principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10 la suta.

La Compania Nationala a Huilei lucreaza aproximativ 7.800 de angajati.