Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis miercuri, in Sectiile Unite, sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei in legatura cu neconstitutionalitatea Legii lustratiei, iar Consiliul Superior al Magistraturii se raliaza acestei pozitii, au anuntat membrii CSM intr-o sedinta care a avut loc miercuri pe aceasta tema, transmite Agerpres.

Din discutiile de la CSM a reiesit ca 165 de judecatori si procurori vor fi afectati de aceasta lege care ar incalca mai multe prevederi ale Constitutiei. Printre cei afectati de noua lege se numara inclusiv presedintele ICCJ, Livia Doina Stanciu, sau membri ai CCR.

Procurorul general al PICCJ a inaintat Inaltei Curti de Casatie si Justitie, spre a fi supusa analizei, "o solicitare privind noua Lege a lustratiei, avand in vedere competentele ce apartin instantei supreme in cadrul controlului apriori de constitutionalitate", a informat miercuri biroul de presa al PICCJ. Si Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor au cerut ICCJ sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta noii Legi a lustratiei.

Potrivit comunicatului PICCJ, considerentele vizeaza, in primul rand, aspecte de tehnica legislativa, intrucat in continutul noii Legi a lustratiei exista necorelari, cum ar fi faptul ca dispozitiile art. 3 alin. 6 nu se incadreaza in ansamblul acestei legi, iar dispozitiile art. 6 nu se coroboreaza cu dispozitiile art. 3 alin. 5 din aceeasi lege.

"Un alt exemplu, in sensul celor mentionate mai sus, il constituie si neconcordanta noii Legi a lustratiei cu prevederile art. 53 din Constitutie, care statueaza ca: "exercitiul unor drepturi sau libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea (...) si moralei publice (...)", ori prin continutul noii legi se largeste aria incompatibilitatilor si interdictiilor prin introducerea unor prevederi care genereaza discriminari in ceea ce priveste corpul profesional al magistratilor", se arata in document.

Totodata, potrivit PICCJ, acest act normativ nu a avut in vedere considerentele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 820/07.06.2010, prin care un proiect anterior, din acelasi domeniu de reglementare care a fost respins, tot in cadrul controlului aprioric de constitutionalitate.

Astfel, sustine Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, noua Legea a lustratiei instituie o sanctiune colectiva, bazata pe o forma de raspundere colectiva si o culpabilizare globala, ceea ce contravine principiilor de drept, ordinii de drept, prezumtiei de nevinovatie instituita prin art. 23 alin. 11 din Constitutia Romaniei.