Hotararea Parlamentului de investire a Guvernului Ungureanu, constitutionala. Decizia CCR a fost unanima

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 7 martie 2012, 10:47 Actualitate | Esenţial


Hotararea Parlamentului prin care a fost investit Guvernul Mihai-Razvan Ungureanu este constitutionala, a decis miercuri Curtea Constitutionala a Romaniei, citata de Agerpres.

CCR a respins cu unanimitate miercuri, ca neintemeiata, sesizarea Uniunii Social Liberale (USL) prin care a contestat investirea de catre Parlament a Guvernului Mihai-Razvan Ungureanu.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.

"Comisiile parlamentare au obligatia de a se intruni, insa fiind organe de lucru alcatuite pe criteriul reprezentativitatii politice, acestea pot fi puse in situatia de a nu realiza activitatea in scopul careia au fost constituite din cauza neindeplinirii conditiei de cvorum pentru desfasurarea sedintelor sau a imposibilitatii ca membrii comisiei sa ajunga la un acord cu privire la problema supusa dezbaterii. Or, dispozitiile art.12 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului care reglementeaza aceste doua ipoteze (cvorumul si majoritatea necesara adoptarii unei hotarari in cadrul comisiilor) consacra mijloacele procedurale minimale de protectie in scopul respectarii drepturilor tuturor membrilor comisiilor, iar nu ca instrumente de impiedicare a functionarii Camerelor Parlamentului", argumenteaza CCR decizia.

Cu privire la cerinta de cvorum, Curtea constata ca, potrivit dispozitiilor art.67 din Constitutie, aceasta constituie un criteriu de constitutionalitate, conditionand constitutionalitatea externa a actului numai in ceea ce priveste adoptarea legilor, hotararilor si motiunilor de catre Camera Deputatilor si Senat, iar nu si in ceea ce priveste adoptarea actelor in cadrul procedurilor desfasurate in fata organelor de lucru ale Camerelor.

"Pe de alta parte, Curtea retine ca, desi Parlamentul, in intregul sau, si fiecare dintre cele doua Camere ale acestuia se bucura de deplina autonomie in ceea ce priveste stabilirea normelor juridice ce le guverneaza organizarea si functionarea, in ansamblul sistemului normativ romanesc, hotararile Parlamentului sunt acte juridice cu forta juridica inferioara Constitutiei. Interpretarea si aplicarea acestor norme care instituie reguli procedurale trebuie realizata intotdeauna cu buna-credinta, in spiritul unui comportament loial fata de Legea fundamentala. Intr-o ipoteza contrara, rezultatul ar fi blocarea activitatii institutiei, sub aspectul indeplinirii atributiilor constitutionale, cu consecinte negative asupra structurilor democratice pe care se intemeiaza statul", mai spun judecatorii CCR.

Motivarea pe larg a solutiei pronuntate de plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Sesizarea de neconstitutionalitate a fost formulata de 138 de deputati apartinand grupurilor parlamentare ale PSD si PNL.

In 16 februarie, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a anuntat ca a atacat la CCR investirea Guvernului Ungureanu, pe motiv ca hotararea Parlamentului incalca articolele 1, 64 si 103 din legea fundamentala.

"Criticam neconstitutionalitatea hotararii vizavi de articolele 1, 64 si 103 din Constitutie. Hotararea incalca normele constitutionale referitoare la procedura instituita pentru investirea Guvernului, in sensul ca nu s-a respectat Regulamentul camerelor reunite de audiere a candidatilor de ministri in comisiile reunite si nu s-a intocmit avizul comisiei, ci doar niste procese verbale prin care se recomanda plenului sa investeasca Guvernul Ungureanu. Avizele sunt obligatorii, iar procesele verbale nu tin loc de avize. Aceste procese verbale au fost date in sedinte fara cvorum", afirma atunci Dusa.

CCR a precizat ulterior, intr-un comunicat, ca este obligatoriu sa solicite punctele de vedere ale Birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor in legatura cu sesizarea depusa de USL prin care se contesta investirea de catre Parlament a Guvernului Mihai-Razvan Ungureanu.

Precizarea a venit dupa ce in presa au aparut materiale in care era criticata initiativa presedintelui CCR, Augustin Zegrean, de a cere presedintelui Camerei Deputatilor punctul de vedere al Biroului permanent al Camerei Deputatilor in legatura cu sedinta comuna a celor doua camere ale Parlamentului in care s-a votat investirea noului guvern.

De asemenea, Augustin Zegrean i-a solicitat Robertei Anastase o copie dupa stenograma dezbaterilor care au avut loc in sedinta comuna a celor doua Camere asupra Programului de guvernare si a intregii liste a Guvernului.

Conducerea Senatului considera, in punctul de vedere inaintat Curtii, ca Hotararea Parlamentului pentru acordarea increderii Guvernului a fost adoptata cu respectarea normelor constitutionale referitoare la procedura instituita pentru investitura Executivului, motiv pentru care a solicitat respingerea ca neintemeiata a sesizarii de neconstitutionalitate.

Guvernul Mihai-Razvan Ungureanu a primit, pe 9 februarie, votul de investitura al Parlamentului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3750 vizualizari

 • +25 (25 voturi)    
  Nasol! (Miercuri, 7 martie 2012, 10:58)

  omoni [utilizator]

  Se prefigureaza un nou blocaj; CCR nu face ce ii cere Opozitia, deci nu dialogheaza, deci blocheaza Opozitia, deci Opozitia nu are alta alternativa decat sa ....belfereasca in continuare, sa declare ca isi doneaza indemnizatia pe care o primesc doar pe ochi...frumosi dar, in realitate, sa si-o insuseasca sau sa o foloseasca drept mita electorala pentru cei ce sunt cel mai vulnerabili la manipulare.
  Deci, baaaaad CCR!
  • +1 (1 vot)    
   eu voiam pe dos! (Miercuri, 7 martie 2012, 14:41)

   cinic [anonim] i-a raspuns lui omoni

   daca CCR respingea investitura din cauza quorumului din comisii era PERFECT! Ar fi ajuns ca in toamna sa nu se intruneasca o singura comisie si n-am fi avut guvern Ponta! Ce-as fi ras. Dar imi pastrez rasul pt. suspendarea presed. cand CCR va aplica amendamentul SOva.
 • +24 (24 voturi)    
  Din punctul asta de vedere (Miercuri, 7 martie 2012, 11:00)

  evoque [utilizator]

  este indiscutabil.
  Sesizarea usl a fost inutila.
  • +16 (16 voturi)    
   Gresita exprimarea. (Miercuri, 7 martie 2012, 12:26)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui evoque

   Sesizarea USL a fost infantila.Ca si protestul lor ciudat si fara logica.
 • +21 (21 voturi)    
  va rog sa (Miercuri, 7 martie 2012, 11:06)

  un domn [anonim]

  faceti pariurile ce vor dezbate/latra diseara FelixISTII ? daca ei spun basist..merge si FELIXISTII...spuneti ca sa inregistram pariul la o casa serioasa de joc...nu la bingo metropolis
 • +22 (22 voturi)    
  Mda... (Miercuri, 7 martie 2012, 11:08)

  George [anonim]

  In cazul asta mai uslasilor, de ce naiba nu va faceti sepuku? Contestarile astea ridicole si respinse pe banda rulanta de catre CCR demonstreaza cat se poate de clar ca sunteti niste incompetenti frustrati. Va faceti de ras uslasilor.
 • +22 (22 voturi)    
  USL si constitutia (Miercuri, 7 martie 2012, 11:09)

  voltaren [utilizator]

  Inca o dovada ca opozitia se face de ras prin necunoasterea constitutiei .
  • +5 (5 voturi)    
   in ultima vreme... (Miercuri, 7 martie 2012, 13:54)

   bubu [anonim] i-a raspuns lui voltaren

   se tot resping contestatiile usl. noi cunoastem teoria frumoasa "opozitia-ciiinele de paza al democratiei" (asa suna, sau am visat frumos?). insa usl este ciinele turbat. care sare nu numai la gard, ci si la git.
 • +20 (20 voturi)    
  Rusine USL (Miercuri, 7 martie 2012, 11:24)

  Mitch [anonim]

  Atat de slabi sa fie juristii USL (vezi Ponta, Sova,etc). Nu le-o fi rusine cate contestatii neintemeiate au facut. Sunt unele spete atat de simple incat si orice om cu putina judecata le inteleg iar ei nu. Cred ca o fac doar ca presa sa mai scrie cate ceva despre ei sau sa arate prostimii cat se lupta pentru binele ei.
 • +20 (20 voturi)    
  incompetenta lui Ponta (Miercuri, 7 martie 2012, 11:39)

  alex [anonim]

  e confirmata oficial de CCR.
 • +18 (18 voturi)    
  ca de obicei... (Miercuri, 7 martie 2012, 11:46)

  egroeg [anonim]

  USL se face ca" munceste" aruncand cate o contestatie si,ca de obicei,fara sens,fara sa incerce cu adevarat ceva constructiv.Cred ca ar fi mai corect ca la 3-5 sesizari facute doar de dragul de a sesiza si respinse,parlamentarii Opozitiei sa-si prezinte demisiile.
 • +12 (12 voturi)    
  Mie chiar mi s-a parut (Miercuri, 7 martie 2012, 12:07)

  Gabi M [utilizator]

  caraghios ca au contestat investirea guvernului MRU la CCR!Ei chiulesc organizat din Parlament,facand greva si tot ei contesta faptul ca in comisii nu a existat cvorum!Ce "mari" juristi au incompetentii astia din USL!
  • +5 (5 voturi)    
   Ponta (Miercuri, 7 martie 2012, 14:50)

   Chuky [anonim] i-a raspuns lui Gabi M

   Tonta e jurist, sau cel putin asa se crede. Asa ca ce sa mai ceri de la ceilalti.
 • +4 (4 voturi)    
  Din scaun! (Miercuri, 7 martie 2012, 13:48)

  Liviu Iordache [anonim]

  Juristii spun la asemenea decizii "instanta a respins din scaun", adica fara dezbatere, actiunea fiind imbecila, dar caracterizata drept 'inadmisibila', ca intre colegi. O asemenea hotarire este, mai ales la un asemenea nivel, este descalificanta pentru reclamant, in mod normal iti depui diploma si te apuci sa crosetezi ciorapi pentru ranitii din Afganistan. Dar fiind vorba de viitorul ministru al justitiei in guvernul USL, Dan Sova, se explica!
 • +2 (2 voturi)    
  Decizia CCR (Miercuri, 7 martie 2012, 18:26)

  costel [anonim]

  Si uite asa mai invata carte marii juristi ai natiei Ponta si Sova.Sova,Antonescu,Ponta etc.ne-au facut tara de ris pe plan mondial.Se uita toti la Romania de parca am fi ciumati.Contestatii la alegeri prezidentiale,sa nu se mai acorde resurse Romaniei,sa nu se realizeze proiecte de investitii,numeroase motiuni,nenumarate contestatii la CCR,aproape toate respinse de organele judiciare sau de Parlament.Astea sunt actiunile opozitiei in aceasta perioada de criza economica cind ar trebui sa fim uniti.Si astea in conditiile in care nu vin la serviciu dar banii si-i incaseaza.Banii munciti de romani,nu de ei.
 • +1 (1 vot)    
  USLamismul (Miercuri, 7 martie 2012, 18:41)

  serje [anonim]

  In anul 2002 a murit procurorul Panait care era incadrat la sectia de evaziune-inselaciune ... In tot cazul avea in lucru niste dosare privind intrarea unei sume de cca 400.000 euro in buzunarul familiei Nastase si alte matrapazlacuri ale mai marilor PSD.
  Procurorul Panait era o amenintare pentru PSD/Nastase si intr-o zi a fost gasit mort pe pavajul din fata casei sale. A cazut de la etaj. Matusa lui a venit la locul faptei si ultimele cuvinte ale lui Panait au fost ca Ponta i-a facut-o.
  In acea zi Panait trebuia sa se intalneasca cu Ponta, amandoi fiind procurori, colegi de breasla.
  La putere fiind PSD lucrurile s-au musamalizat, Ponta a scapat basma curata si a fost avansat de PSD/Nastase in cariera politica.
  Ponta a spus atunci ca stie ce s-a intamplat dar n-a mai spus-o.
  Cand vom afla realitatea mai ales ca tot mai multe persoane spun ca Ponta a fost criminalul, criminalul mafiei care a redus la tacere un procuror stingheritor.
 • -2 (2 voturi)    
  CCR & rolul comisiilor parlamentare (Miercuri, 7 martie 2012, 19:36)

  OK [anonim]

  OK, asa o fi. Daca Parlamentul a sustinut aceasta idee si trebuie sa se supuna deciziei CCR (:() atunsi ar trebui constatat ca rolul - atributiiloe comisiilor este diminuat cu aceasta atributie si, deci, indemnizatia de comisie TREBUI redusa corespunzator - in chiar spiritul (?) regretabilului titular actual al functiei de Presedinte al Romaniei.
 • -1 (1 vot)    
  ati vazut GASCA (Joi, 8 martie 2012, 10:20)

  bibi [anonim]

  Mi-e scarba sa postez ceva dupa aceasta gasca de gura casca ce sare repede sa umple spatiul ca sa descurajeze pe cei cu CREIER in a-si mai spune parerea. Aceasta gasca de puturosi care in loc sa munceasca se vand pe doi lei(si aia furati de mafia portocalie din buzunarul nostru,platitorii de taxe si impozite-ce stiu postacii,ei n-au platit un leu in viata lor,i-a invatat mamica doar sa ceara)si stau la panda,cum apare articolul se calca pe picioare care sa scrie mai repede,sa scape ,sa mearga la carciuma sa bea banii primiti sau in scara blocului sa-si ia portia de prafuri. Uite ca aici si-au atins scopul,nici n-am apucat sa citesc tot ce-au scuipat ei ,ca m-a apucat voma! Cat decpre ccr-urgent trebuie desfiintata. Eu nu mai vreau sa-i platesc pe colportorii astia.Amin!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by