Minerii Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani cer Ministerului Economiei majorarea cu 100 de lei a sporului de periculozitate, de la 600 de lei la 700 de lei, şi creşterea preţului cărbunelui livrat producătorilor de energie, fără să avanseze un nivel anume, afirmă surse din CNH, transmite Mediafax.

"Vor avea loc şi miercuri întâlniri între sindicate şi reprezentanţii Ministerului Economiei. Sindicatele minerilor cer creşterea de la 600 de lei la 700 de lei a sporului de periculozitate, la nivelul salariului minim pe economie, care nu a mai fost modificat din 2008. Potrivit contractului colectiv de muncă, sporul de periculozitate trebuie să die egal cu salariul minim pe economie. Va fi discutat şi subiectul preţului gigacaloriei pe care CNH trebuie să îl încaseze de la Mintia şi Proşeni, termocentralele către care livrează cărbunele", au adeclarat pentru MEDIAFAX surse din CNH.

Minerii din Valea Jiului au început luni proteste la sediul CNH şi pe străzile din Petroşani, solicitând în principal respectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10%.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate.

Ministerul Economiei a aprobat marţi plata ultimei tranşe, de 7.000 de lei, reprezentând o treime din total.

Mintia şi Paroşeni asigură aproape 6% din consumul naţional de energie electrică.

Protestele minerilor au continuat şi marţi, iar miercuri, peste 5.000 de mineri aflaţi la sediul CNH cer Guvernului să le acorde drepturile promise.

CNH are aproximativ 7.800 de angajaţi.

Minerii din Valea Jiului au declansat protestele luni dimineata, cand aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau in schimbul intai au refuzat sa intre in subteran. Ulterior, cateva sute de mineri de la exploatarile Paroseni, Vulcan si Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea. Astfel, aproximativ cinci sute de mineri de la cele sapte unitati miniere din Valea Jiului au mers pe jos, luni, pana la sediul Companiei Nationale a Huilei, unde si-au cerut drepturile.

Minerii reclama in principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10 la suta.

In 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate. Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH.

In 1 februarie, minerii de la Lonea si Paroseni au refuzat sa coboare in subteran, iar cei care erau in schimbul de noapte au refuzat sa iasa la suprafata, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru si reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele sapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit sa intre in subteran in schimbul al doilea au refuzat sa mearga la lucru, declansand o greva spontana, iar cei care au lucrat in schimbul intai la minele Petrila si Vulcan au ales sa protesteze blocandu-se in subteran.

Minerii au incheiat protestele in aceeasi zi, dupa ce reprezentantii CNH si liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act aditional la contractul colectiv de munca.

La Compania Nationala a Huilei lucreaza aproximativ 7.800 de angajati.