Intilnire online

Iulian Fota, consilier prezidential: Companiile romanesti care produc software necesar pentru securitatea cibernetica sint la fel de importante ca si cele care produc munitie / Asteptam directiile principale de politica externa ale noii administratii ruse

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 6 martie 2012, 16:51 Actualitate | Esenţial


Iulian Fota
Foto: HotNews.ro
Schimbari politice si economice majore se succed cu repeziciune pe plan global: primavara araba, primatul economic al Chinei, ideea Uniunii Eurasiatice. Consilierul prezidential Iulian Fota a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre provocarile de pe scena globala si modul in care Romania isi joaca rolul in context international.

Carte de vizita Iulian Fota:

Consilier prezidential in Departamentul Securitatii Nationale
2005 - 2009: Director al Colegiului National de Aparare, MApN;
2002 - 2005: Consilier (functionar public), Departamentul pentru integrare euro-atlantica si politica de aparare, Ministerul Apararii Nationale;
1998 - 2001: Seful Sectiunii "Aparare", Misiunea Romaniei la NATO si UEO, Bruxelles, Belgia;
1997 - 1998: Consilier al Secretarului de stat pentru integrare euro-atlantica si politica de aparare, Ministerul Apararii Nationale;
1994 - 1997: Expert parlamentar, Grupul PNTCD, Camera Deputatilor, Parlamentul Romaniei.

Nota Redactiei:


 • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului.
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
 • Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.
 • Cele mai bune intrebari vor fi preluate intr-un interviu realizat de Cristian Pantazi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3050 vizualizari

 • Azerbaidjan (Marţi, 6 martie 2012, 18:36)

  Mihai Patru [anonim]

  Ati fost de curind intr-o vizita in Azerbaidjan (trecuta usor cu vederea de presa, din pacate). Stim ca azerii sint un partener strategic al Romaniei. Ce impact are asupra acestui parteneriat strategic realegerea lui V. Putin ca presedinte al Rusiei?
  • r (Miercuri, 7 martie 2012, 15:01)

   Iulian Fota [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai Patru

   Azerbaidjanul este intr-adevar un foarte bun prieten al Romaniei, un partener strategic, am fost onorat de primirea la presedintele azer si in acelasi timp impresionat de procesul de modernizare prin care trece tara.
   Referitor la intrebarea dvs., realegerea lui Vladimir Putin ca presedinte al Rusiei reprezinta optiunea democratica a poporului rus. Asteptam directiile principale de politica externa ale noii administratii ruse.
   Romania, ca si Azerbaidjanul, este o tara interesata de dezvoltarea relatiilor cu toata lumea, deci inclusiv cu o tara importanta ca Rusia.
   Speram intr-o atitudine favorabila a Rusiei ce poate facilita dezvoltarea acestor relatii.
 • armament (Marţi, 6 martie 2012, 19:00)

  cezat pasca [anonim]

  Avem situatia in care armata romana angajata in teatrele de conflict din zone unde NAto este prezenta primeste misiuni !
  in situatia in care industria de aparare romaneasca reuseste sa produca un vehicul militar ( multi rol, sau alt tip) care indeplineste cu succes anumite misiuni deja specializate.-gen patrulare in zone minate, interventia in situatii de zona de conflict tip guerrila urbana,etc
  intrebare se refera la existenta sau nu a unei posibilitati (proceduri deja stabiliet, priotocol, MOU, ect) de a primi comada de productie de la tari membre NATO pentru asemenea produse, sau chiar de la Statul Major NATO , pentru producerea in numar mai mare a astfel de echipamente?
  • r (Miercuri, 7 martie 2012, 15:07)

   Iulian Fota [hotnews.ro] i-a raspuns lui cezat pasca

   In primul rind, as face o precizare, subliniind faptul ca prin Strategia Nationala de Aparare din 2010, conceptul industriei de aparare folosit foarte multi ani a fost imbunatatit, in locul lui preferindu-se sintagma "industrie de securitate nationala".
   Asta inseamna ca este important ca pe linga clasicele fabrici de munitie, tancuri, tunuri sa detinem capacitati industriale care pot produce capabilitati necesare gestionarii problemelor de securitate nationala.
   Avem nevoie de capabilitati industriale, tehnologice ce pot fi folosite si pentru protectia infrastructurii critice, securitatea energetica sau cibernetica.
   Companii romanesti care produc software necesar pentru securitatea cibernetica sint astazi la fel de importante ca si cele care produc munitie.
   Raspunzind punctual la intrebarea dvs., Romania lucreaza destul de integrat in ultimii ani existind produse romanesti ale industriei de securitate nationala care au fost comercializate atit pe comenzi interne, cit si pe externe.
   Este important sa pastram, si daca putem sa crstem exportul si in zona industriei de securitate nationala, pentru ca asta inseamna in primul rind locuri de munca si venituri pentru bugetul de stat.
   Si este bine ca avem companii romanesti care deja exporta pe zona aceasta foarte sensibila.
 • Securitate energetica (Marţi, 6 martie 2012, 23:38)

  Daniels22026 [utilizator]

  Dezvoltarea retelelor europene de electricitate si gaz sta la baza securitatii UE. Europenii ne impun insa si infiintarea pietei unice de energie. Cu alte cuvinte ni se impune sa vindem resursele energetice limitate ale Romaniei pe o piata europeana, in loc sa le utilizam doar pentru consumul intern.

  Argumentele economistilor, in favoarea pietei unice europene, dizolva total securitatea energetica a tarii in securitatea europeana.

  De ce si-ar vinde Romania resursele energetice limitate, catre UE, atita timp cit uniunea e departe de a se putea constitui intr-un stat unic, sa-i zicem SUE?
  • r (Miercuri, 7 martie 2012, 15:14)

   Iulian Fota [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniels22026

   Intr-o economie globalizata, putem sa ne aparam interesele nationale fara a fi nationalisti. Intr-o economie de piata libera, nu ni se "impune" nimic.
   Fara a fi un expert pe energie, nu vad de ce nu am putea exporta surplusul de energie sau, plecind de la ultimele descoperiri in Marea Neagra, daca rezervele de gaz vor fi mai mari decit necesarul intern, de ce nu s-ar putea exporta surplusul de gaz?
   Pe de alta parte, securitatea energetica presupune ca o tara sa nu fie conditionata in asigurarea necesarului de energeie, iar la capitolul acesta Romania si acum sta foarte bine, dependenta sa energetica fiind mult mai mica decit a altor state europene. Si daca gazul presupus a exista in Marea Neagra este confirmat, ne indreptam spre asigurarea independentei energetice. Asta fara sa aduc in discutie celelalte alternative energetice, generate de nuclear sau de gazul de sist, ce intaresc si ele viitoarea independenta energetica a tarii.
   Chiar daca sintem in NATO sau UE sau in alte organizatii internationale, chiar daca ne-am asumat anumite obligatii internationale, Romania continua sa fie o tara suverana si independenta, noi hotarindu-ne propria soarta. Uneori, abordarile din media locala sau populismul unor persoane publice induc o imagine falsa.
   Romania ramine ce a fost, o tara suverana si independenta, ce-si asuma anumite decizii constient si nu fortat.
 • Democratie (Miercuri, 7 martie 2012, 8:37)

  Marius [anonim]

  In contextul ultimelor evolutii pe scena internationala, care este parerea dvs despre democratie si perspectivele ei pe termen lung ?
  • r (Miercuri, 7 martie 2012, 15:21)

   Iulian Fota [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   Cred in viitorul democratiei pentru un motiv simplu si clar, epxrimat de nenumarate ori: fara a fi perfecta, democratia ramine cea mai sigura cale de a asigura prosperitatea unei tari, securitatea ei nationala, ambele - bineinteles, in favoarea cetateanului.
   Cit timp democratia presupune dezbatere libera, gindire critica, alternativa la guvernare, schimbare, nu vad ce alt sistem ar putea-o inlocui, furnizind, repet, aceleasi avantaje pentru cetatean.
   Din pacate, din nepricepere sau din rea-credinta, o parte din neajunsurile vietii de zi cu zi sint puse pe seama democratiei. Vina este a nopastra, ca nu intotdeauna avem rabdare sa intelegm corect democratia si sa o si practicam.
   Pe de alta parte, democratia nu se reduce numai la politic, fie el guvern sau partide politice, demos inseamna poporul, ceea ce inseamna ca democratice trebuie sa fie nu numai partidele politice, ci si ceilalti participanti la jocul democratic - sindicate, organizatii neguvernamentale, presa. Ar fi foarte interesant de discutat si de observat ca, in anumite privinte, partidele politice din Romania sint mai democratice decit unele organizatii neguvernamentale, care nu sint deloc deschise pe masura societatii deschise pe care o promoveaza.
   In ultimii zece ani, multe partide politice si-au schimbat structurile de conducere, au alti sefi, au alt discurs. In toata aceasta perioada, putem intilni organizatii neguvernamentale sau alti actori sociali care au de ani de zile aceeasi conducere, care nu vor sau nu pot sa se innoiasca, si care uneori ma tem ca mai degraba vor construi o societate inchisa decit una deschisa.
   Cred in democratie, dar democratia trebuie sa insemne si schimbare si evolutie.
 • piata economica rusa (Miercuri, 7 martie 2012, 8:40)

  Petre [anonim]

  Romania a pierdut o piara imensa de desfacere
  pentru produsele industriei romanesti, mai ales pentru cea usoara si de consum. Dece, nu vreau sa mai subliniez, stie toata lumea. Sistemul politic este nu are nici o legatura cu comertul, trebuie sa vindem unde se poate, asa cum fac chinezii.. Credeti ca se va schimba ceva in viitorul apropiat sau consideram in continuare Russia ca o tara ne prietena ?
  • r (Miercuri, 7 martie 2012, 15:25)

   Iulian Fota [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petre

   Rusia este o tara cu care avem relatii bune si mai ales relatii economice foarte bune. Cifrele din ultimii ani ne arata o continua crestere a comertului bilateral. Importante companii rusesti au investit si opereaza in Romania, si din ce in ce mai multe companii romanesti au inceput sa opereze pe piata rusa. V-as aduce in atentie conducta submarina inaugurata anul trecut pentru alimentarea cu energie a orasului Soci, obiectiv industrial realizat de o firma romaneasca.
   Tine de noi sa dezvoltam si mai mult aceste relatii economice, mai ales ca relatii economice bune determina si relatii politice bune.
   Pe de alta parte, si firmele romaesti trebuie sa inteleaga ca piata rusa, ca si piata chineza, sint piete exigente, care absorb produse de calitate plecind de la analize calitate-pret si nu de la considerente ideologice. Daca avem produse vandabile, de calitate, putem vinde oriunde in lume, avantajul globalizarii fiind ca avem la dispozitie o piata globala.
 • traian basescu (Miercuri, 7 martie 2012, 9:41)

  Ciprian [anonim]

  Deocamadat, daca doriti, as dori sa-mi raspundeti la doua intrebari:
  1. In vara , daca retin corect, Traian Basescu a declarat ca va sustine Israelul in cazul unui conflict cu Iranul. Era necesar sa faca asemenea angajamente iresponsabile, impotriva intereselor reale ale Romaniei?
  2. Dupa semnarea in martie a dubiosului (si necunoscut publicului larg) Tratat interguvernamental, iarasi daca retin corect, acelasi Traian Basescu a declarat, printre hahaieli, semn de multe ori de neglijenta in declaratii, ca nu se poate baza pe nimeni in cadrul UE. Stiti cumva la ce s-a referit?
  • r (Miercuri, 7 martie 2012, 15:37)

   Iulian Fota [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciprian

   1. Israelul este sprijinit in egala masura de SUA si de Europa pentru motive clare: este o tara democratica, responsabila in politica sa de securitate nationala, favorabila pacii.
   Israelul nu a cerut niciodata stergerea de pe harta a nici unei alte tari.
   Daca privim lucrurile asa, eu cred ca situatia este foarte clara.
   Daca dvs. considerati iresponsabile angajamentele comunitatii internationale, eu cred ca este mai bine pentru Romania sa isi asume acest tip de "iresponsabilitate" cit timp o face impreuna cu celelalte state care sint aliatii nostri din NATO si UE.
   Pe de alta parte, recunosc ca legitima ingrijorarea dvs pentru posibilitatea unui conflict cu Iranul, dar in optimismul meu moderat cred ca diplomatia nu si-a spus inca ultimul cuvint, si daca va exista intelepciune vom depasi cu totii cu bine acest moment extrem de delicat din evolutia relatiilor internationale.
   2.Astazi, in Parlamentul Romaniei, presedintele a explicat din nou importanta acelui Tratat si necesitatea lui. Si Romania, ca si UE, trebuie sa-si ajusteze comportamentul economic, sa-si creasca competitivitatea, ca solutii necesare la actualele noastre probleme, evidentiate de criza datoriilor suverane. Continuind a fi buni europeni, dupa cum sublinia presedintele Romaniei, venim in intimpinarea nevoilor cetatenilor, pe aceasta baza solida putind promite in continuare imbunatatirea conditiilor de trai.
   Tratatul nu este necunoscut, el fiind publicat in repetate rinduri, in forma integrala, de presa din Romania.
 • fiasco?! (Miercuri, 7 martie 2012, 11:12)

  hoha [anonim]

  In contextul unei relatzii din ce in ce mai calde Rusia - Germania si a unei focusari a Statelor Unite in zona Orientul Mijlociu/Asia-Pacific, politica externa a ultimilor 20 de ani de a sacrifica industrie si alte sectoare doar pentru a satisface anumite cerinte ale diversilor parteneri in schimbul intergrarii in diverse structuri este un fiasco total sau doar partial?
  • r (Miercuri, 7 martie 2012, 15:46)

   Iulian Fota [hotnews.ro] i-a raspuns lui hoha

   Germania are o relatie calda si cu Romania. O dovada in acest sens este vizita presedintelui Basescu in Germania de asta-toamna. Pe de alta parte, daca este adevarat ca SUA sint foarte preocupate de ce se intimpla in Orientul Mijlociu si Pacific, este la fel de adevarat ca nu vor intoarce spatele Europei, relatia transatlantica fiind solida si functionala.
   Un argument in acest sens este chiar pmesajul ep care Administratia Obama l-a dat in luna februarie, pe timpul Conferintei de de la Munchen. Pentru prima data in istoria de 40 de ani a acestui eveniment din partea SUA au participat impreuna secretarul de Stat si secretarul Apararii, ca o dovada a angajamentului SUA pentru prezervarea relatiilor cu UE.
   Complexitatea globalizarii si noile presiuni generate de acest fenomen fac ca relatia transatlantica sa ramine in continuare vitala si pentru unii, si pentru ceilalti.
   In alta ordine de idei, este adevarat ca in ultimii 20 de ani am pierdut o parte din baza industriala a tarii, si va trebui sa gasim o cale sa o reconstruim. Insa aceasta nefericita situatie nu se datoreaza strainilor, nici americanilor si nici europenilor, fiind doar rezultatul propriei noastre incompetente sau a relei credinte.
   De ce o tara precum Polonia, aflata in aceleasi conditii de integrare in NATO si UE ca si noi, are astazi o baza industriala mai mare, sau de exemplu o piata de capital mult mai dezvoltata?. Foarte simplu: au avut politici de dezvoltare industriala bine concepute si puse in aplicare. Desi intrebarea mea retorica este din domeniul financiar-bancar, indraznesc sa o pun: a fost vreun strain implicat in devalizarea Bancorex sau a Bancii Agricole?
 • Milioane de etnici romani in diaspora (Miercuri, 7 martie 2012, 11:39)

  Roman nerecenzat [anonim]

  Daca rezultatele recensamantului sunt corecte si nu au fost influentate major de incompetenta crasa dovedita in culegerea datelor de pe teren de catre functionarii platiti din bani publici inseamna ca cel putin 2 milioane de cetateni romani se afla la munca, studii, etc. in strainatate.

  1. Are Romania elaborata o strategie pe termen lung de valorificare a prezentei romanilor in acele tari (promovarea unora dintre ei in sectoare cheie din acele societati) ?

  2. Cum credeti ca trebuie sa actioneze concret Romania pt a nu-i pierde definitiv pe toti cei 2 milioane de romani plecati recent din tara, pentru a-i convinge pe o parte dintre ei sa revina la un moment dat (pentru ca sunt o resursa umana si genetica valoroasa) si pentru a pastra o legatura cultural-lingvistica stransa cu cei care vor sa ramana acolo?

  Va multumesc !
  • r (Miercuri, 7 martie 2012, 15:53)

   Iulian Fota [hotnews.ro] i-a raspuns lui Roman nerecenzat

   1. Va multumesc ca abordati acest subiect, mai ales pentru ca si eu cred ca dezbaterea lui este extrem de importanta pentru viitorul nostru ca tara. Pentru romani, demografia a avut sute de ani un inteles foarte local si national, or, astazi fiind in globalizare, trebuie sa ne uitam la acest subiect si din alte perspective. Este pentru prima data in istoria noastra, cel putin ca stat modern, cind avem comunitati de romani atit de mari imprastiate prin Europa sau chiar prin lume.
   Fiind un popor relativ mic, fiecare roman conteaza si in nici un caz nu trebuie sa-i pierdem pe cei 2 milioane de romani plecati din tara. Sa ne gindim ca printre ei se afla in acest moment 60000 de tineri romani care sint la studii in strainatate, foarte multi dintre ei in universitati prestigioase din Occident.
   Insa asta este o situatie noua, cu care noi ne-am confruntat doar in ultimii ani si pe care uneori cred ca nu stim cum s-o gestionam. este pentru prima data cind comunitati mari de romani conteaza in politica altor state, mai ales in Europa.
   Este un lucru foarte bun pe care l-am indreptat in toti acesti ani, oferindu-le o voce, oferindu-le vizibilitate si exprimare parlamentara, explicindu-le importanta lor pentru tara. Si eu cred ca o parte din solutiile Romaniei ar putea fi mai bine solutionata daca am apela mai des la expertiza si pregatirea unora din romanii de afara, mai ales in conditiile in care ne confruntam cu o serioasa deprofesionalizare in plan intern.
   Romanii de afara conteaza si as face o paralela istorica aici. La 1848, studentii romani de la Paris s-au intors in Principate pentru a conecta Valahia si Moldova la marile idei europene. Grupul acestora nu era mai mare de 100, conform academicianului Berindei. Fara mail, fara telefoane mobile, dar cu mult curaj si multa vointa au transformat niste principate orientalizate intr-un stat modern si occidental. Alta intrebare retorica: ce ar putea sa faca pentru tara cei 60.000 de studenti romani din strainatate?
 • Romania, influenta in UE? (Miercuri, 7 martie 2012, 11:52)

  Vlahos [anonim]

  Am observa recent, as zice in sfarsit, o schimbare in bine a atitudinii oficiale a Romaniei fata de o tara care incearca sa asimileze brutal o minoritate romaneasca.

  Stiu ca sunt state, in Europa, care in cadrul politicii lor externe, acorda o maxima atentie minoritatilor lor din vecinatatea apropiata sau indepartata (Rusia, Ungaria, Grecia, Turcia). Probabil pentru ca o minoritate bine organizata si numeroasa poate "ajuta" statul respectiv sa aiba o influenta mai mare in acea tara.


  -aveti o estimare (proprie Romaniei, nu dupa datele oficiale ale altor state) pe care sa o puteti face publica acum privind numarul etnicilor romani din tarile vecine cu noi (indiferent ca sunt contabilizati in statistici ca "vlahi, aromani, romani, moldoveni, istro-romani, romanofoni") ?

  -ce mesaj de politica externa transmite Romania, prin accentul pe care il pune pe recunoasterea oficiala a "romanitatii" vlahilor din Serbia (romanii timoceni), statelor unde exista vlahi sau "moldoveni" si care vor sa adere la UE (Albania, Macedonia, Ucraina) ?

  Multumesc pentru raspunsuri cat mai clare.
  • r (Miercuri, 7 martie 2012, 15:59)

   Iulian Fota [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlahos

   Cei care locuiesc in tarile vecine Romaniei si se simt romani au dreptul sa se declare romani si asta nu pentru ca asa vrea Bucurestiul, ci pentru ca acesta este standardul de civilizatie in Europa. Indiferent de tarile unde-si duc traiul zilnic, ei vor continua sa fie cetateni loiali ai tarilor respective.
   Ceea ce Romania a pretins de la Serbia este exact tot atit cit Romania ofera cetatenilor romani de origine sirba. Altfel, Romania va continua sa sprijine Serbia. Am fost alaturi de ei si de aspiratiile lor europene in perioade in care nu multe tari intelegeau nevoia unei Serbii europene. Ideea de buna vecinatate pentru noi este importanta.
   Nu cerem altor tari sa faca lucruri pe care noi nu am fi dispusi sa le aplicam la noi in tara. Nici o fiinta umana nu trebuie sa aiba de suferit pentru ca vrea sa-si afirme liber identitatea etnica sau religioasa.
 • Rolul Romaniei in lume, pe componente (Miercuri, 7 martie 2012, 11:56)

  Doua intrebari [anonim]

  Stimate domn,

  Locul Romaniei in contextul international este erodat in mod constant, de multi ani, in principal prin urmatoarele metode (fara a se limita la acestea):

  1. dezindustrializarea tarii prin furt organizat si lichidare, reducerea dezastruoasa a outputului industrial
  2. reducerea armatei la un mic corp de mercenari si aservirea functiei de aparare catre puteri straine, aproape in intregime
  3. scaderea calitatii invatamantului prin "reforme" succesive care au subminat temeinic pregatirea primara, secundara si superioara a populatiei (cu efect dezastuos pe imagine, va aduc aminte de scandalul diplomelor)
  4. instrainarea resurselor naturale
  5. subminarea nivelului general al moralei in societate si respectiv a moralului populatiei prin presa si televiziune de orientare venala, mascarada politica, justitie corupta si nefunctionala avand drept rezultat favorizarea infractorului.
  6. emigratie masiva, cu doua componente negative: pierderea de oameni pregatiti si productivi si exportul concomitent de infractionalitate (cu efect dezastruos pe imagine externa)
  7. cresterea fara precedent a datoriei externe (care afecteaza deja suveranitatea)
  8. esecul integrarii populatiei tiganesti

  Pentru toate cele de mai sus, romanii (cei cu care am avut ocazia sa discut) ii considera direct responsabili pe politicienii Romaniei (si implicit pe consilierii acestora), parlamentul (care din pacate nu merita majuscula oficiala) si justitia (zice-se independenta).

  Intrebarile:

  1. Deoarece tema discutiei este rolul Romaniei in lume, care dintre componentele enumerate mai sus credeti ca se va imbunatati vizibil in urmatorii 10 ani, astfel incat Romania sa POATA sa joace un ceva rol pe scena internationala: puterea economica, puterea militara, resursa umana (populatie si educatie), cultura?

  2. Care ar fi motivele pentru care credeti ca populatia ar trebui sa continue sa colaboreze cu o "clasa politica" incapabila sa se reformeze mai intai pe ea insasi si apoi tara?
  • r (Miercuri, 7 martie 2012, 16:06)

   Iulian Fota [hotnews.ro] i-a raspuns lui Doua intrebari

   Resping categoric blamarea strainilor pentru propriile noastre nerealizari. Imi permit sa atrag atentia ca in istoria noastra ne-am mai confruntat cu acest sindrom al externalizarii vinei. In anii 30 neavind suficienta luciditate in conditii de demagogie si populism, am facut imensa greseala de a da vina pe populatia evreiasca pentru toate frustrarile si nemultumirile noastre. Ca si astazi, lucrurile petrecindu-se pe fond de criza economica. Nu vreau sa spunc a iubesc ne iubesc sau ne vor binele, dar nu ne pot ei rani sau afecta tot ati de mult pe cit o putem face noi, asa cum nu le putem cere lor sa ne iubeasca tara pe cit de mult ar trebui noi s-o facem.
   As insista pe nr.5. Un studiu stiintific realizat in Marea Britanie anul trecut a aratat o diluare a sentimentului de loialitate pentru cetatean atit fata de comunitatea locala, coit si fata de tara. Nivel general al moralei intr-o societate poate fi ridicat prin exemplul personal, prin atitudine, dar o atitudine responsabila trebuie intilnita nu numai de partea statului sau a politicului. Eu nu cred ca revarsarea aceasta de negativ la care asistam in fiecare seara in fata televizoarelor va duce la schimbarea titudinii cetateanului, a parlamentarului sau a functionarului public fata de propria tara. Ma tem chiar ca e posibil sa asistam deja la transferul agresivitatii din politica in societate prin intermediul unor canale mass-media.
 • Iran (Miercuri, 7 martie 2012, 12:40)

  Andrei Stefan [anonim]

  Buna ziua,
  Stimate Domn Fota Iulian,

  Doua intrebari:

  1. Exista probabilitatea mica sau mare, sa inceapa un conflict militar zonal in Orient (Iran - Occident) cu bataie in viitor si la o escaladare pe scare larga la nivel mondial, a acestui conflict, tinand cont ca Iranul are o populatie de aproximativ 80 milioane de locuitori cu un teren accidental ?

  2. De ce AIEA nu fac verificari de imbogatirea a uranuiului si la centrala Dimona din desertul Negev (Israel) ca eu nu am vazut niciun raport facut de acestia ? Pe cand la Qom (Iran), e plin de inspectii si articole in ziare.

  Va multumesc !
 • Imagine externa si India (Miercuri, 7 martie 2012, 13:00)

  Budai Deleanu [anonim]

  Buna ziua

  Noi avem una dintre legislatiile cele mai favorabile si tolerante cu minoritatile, lucru recunoscut public pana si de separatisti secui, in 2011, la Tg.Mures ("nu mai exista o tara in care sa avem atatea drepturi", spunea Marko Bela).
  Ar fi extrem de util, pentru imaginea tarii, sa facem multa publicitate acestei situatii, la nivel de institutii internationale, guverne, ONG-uri, mass-media.

  # Are Romania intentia sau poate chiar planul de a folosi la maximum in politica externa aceasta atitudine toleranta a sa in privinta minoritatilor?


  Unele state isi folosesc minoritatile etnice de pe teritoriu pentru a-si promova interese de politica externa.
  Noi avem o importanta minoritate tiganeasca, care are si destui intelectuali ce-si constientizeaza originea etnica si ii cauta radacinile acolo unde acestea sunt, in zona India-Pakistan.

  #Ce credeti despre posibilitatea de a folosi aceasta in dezvoltarea relatiei cu o viitoare putere mondiala, India, evident reciproc avantajos impreuna cu lideri ai etniei tiganesti din Romania?
 • Basarabia (Miercuri, 7 martie 2012, 13:14)

  Adrian [anonim]

  1. Cum credeti ca va influenta realegerea lui Putin relatia Romaniei cu Republica Moldova? Vor deveni comunistii mai vocali?

  2. Exista sanse reale de a mai recupera datoria Libiei fata de noi, dupa schimbarea regimului Gaddafi?

  Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
 • 2 (Miercuri, 7 martie 2012, 15:48)

  Ciprian [anonim]

  La in trebarea 2 nu ati raspuns si reiau: ce a vrut T. Basescu sa spuna atunci cand a afirmat ca nu are incredere in nimeni, in cadrul UE?
 • Provocari-interne-internationale (Miercuri, 7 martie 2012, 16:13)

  marc eugen [anonim]

  am observat in decursul anilor provocari la adresa statului atit a unei parti a masmedia cit si a partidelor parlamentare,respectiv opozitiei,a sindicatelor cind statul avea probleme importante ca aderarea la UE,dosarul R.Moldova,altele.
  INTREBARE
  cum va explicati acest lucru


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by