Hotarare CEDO: Transformarea pensiilor speciale in pensii in sistemul public respecta drepturile omului

de Corina Ionel     HotNews.ro
Marţi, 6 martie 2012, 16:28 Actualitate | Esenţial


Curtea Europeana a Drepturilor Omului a respins, ca inadmisibile, in temeiul art. 35 par. 3 si 4 din Conventie, plangerile referitoare la incalcarea art. 1 din Protocolul nr. 1 aditional la Conventie, coroborat cu art. 14 din Conventie. Astfel, CEDO a constatat ca reducerea pensiilor reclamantilor, desi substantiala, constituia o modalitate de a integra aceste pensii in regimul general al pensiilor, prevazut de Legea nr. 19/2000, pentru a echilibra bugetul si a corecta diferentele existente intre sistemele de pensie, informeaza hotararicedo.ro. Totusi, Curtea a amanat examinarea plangerii reclamantelor, in ce priveste incalcarea drepturilor protejate de art. 6 si 14 din Conventie (referitoare la diferenta de tratament fata de alti pensionari).

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat, in data de 7 februarie 2012, neincalcarea de catre Statul roman a dispozitiilor articolului 1 din Protocolul nr. 1 aditional la Conventie, sub aspectul transformarii pensiilor speciale in pensii in sistemul public, in temeiul Legii nr. 119/2010, in cauzele conexate Ana Maria Frimu, Judita Vilma Timar, Edita Tanko, Marta Molnar si Lucia Ghetu impotriva Romaniei (nr. 45312/11, 45581/11, 45583/11, 45587/11, 45588/11).

La fel ca si in cazul deciziei de inadmisibilitate pronuntata la data de 6 decembrie 2011 in cauzele Felicia Mihaies c. Romaniei (cererea nr. 44232/11) si Adrian Gavril Sentes c. Romaniei (cererea nr. 44605/11), cu privire la reducerea salariilor cu 25%, sentinta Curtii este extrem de importanta pentru instantele interne, confruntate cu mii de dosare in care a fost contestata practic insasi transformarea pensiilor speciale in pensii in sistemul public.
Potrivit hotararicedo.ro, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a confirmat astfel interpretarile succesive ale Curtii Constitutionale. Ca si Curtea Constitutionala a Romaniei, Curtea de la Strasbourg a constatat ca aceste motive nu pot fi considerate drept nerezonabile sau disproportionate. Judecatorii CEDO au punctat ca reforma sistemului de pensii nu a avut un efect retroactiv si nu a adus atingere drepturilor la prestatii sociale, dobandite in temeiul contributiilor la bugetul asigurarilor sociale, achitate in timpul anilor de serviciu.

In ceea ce priveste diferenta de tratament, in raport de alte categorii de pensionari, invocata de reclamanti, Curtea a constatat ca o diferenta este discriminatorie, in sensul art. 14 din Conventie, in cazul in care nu are nici o justificare obiectiva si rezonabila. Astfel, Curtea a retinut faptul ca fostii politisti se bucura in continuare de un mod de calcul favorabil al pensiilor lor, dar acest lucru tine, de asemenea, de marja de apreciere a statului. Aceasta diferenta nu este una lipsita de justificare, iar Curtea Constitutionala a concluzionat ca natura profesiei constituie motivul acordarii anumitor privilegii.

Masurile criticate de reclamante nu le-au determinat pe acestea sa suporte o sarcina disproportionata si excesiva, incompatibila cu dreptul de proprietate si nu au fost in mod nejustificat discriminate in comparatie cu alti pensionari, relateaza sursa citata.

Prezentarea deciziei CEDO

Reclamantele s-au pensionat intre anii 2006-2008, dupa ce au indeplinit functia de grefier la instantele si parchetele din judetul Covasna de-a lungul a mai mult de 30 ani. Pensiile lor, calculate conform Legii nr. 567/2004 privind personalul auxiliar din cadrul instantelor si parchetelor, erau cuprinse intre 3.109 lei si 4.785 lei. In temeiul acestei legi, cuantumul pensiilor reprezenta in medie 80% din ultimul salariu brut incasat anterior pensionarii. Legea preciza ca in cazul in care cuantumul pensiei calculate in baza Legii nr. 567/2004 era superior cuantumului pensiei calculate in temeiul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, diferenta era suportata de la bugetul de stat. Reclamantele au atacat deciziile administrative care le stabileau noile drepturi de pensii in instantele nationale iar apoi la CEDO.

CEDO a aratat ca autoritatile nationale sunt, in principiu, cel mai bine plasate pentru a alege mijloacele cele mai adecvate in atingerea scopului stabilirii unui echilibru intre cheltuielile si veniturile publice pentru ca se bucura de o cunoastere directa a nevoilor propriei societati, iar Curtea respecta alegerea lor, exceptand cazul in care  mijloace se dovedesc in mod evident lipsite de un temei rezonabil. Curtea a subliniat ca reforma sistemelor de pensii a fost fundamentata pe motivele obiective invocate la adoptarea Legii nr. 119/2010, si anume contextul economic actual si corectarea inegalitatilor existente intre diferitele sisteme de pensii, scrie hotararicedo.ro.

De asemenea, Curtea a luat act de faptul ca pensia datorata reclamantelor, in baza contributiilor la bugetul asigurarilor sociale, platite de acestea in cursul anilor de serviciu, nu a fost in niciun fel afectata de reforma si acestea au pierdut doar suplimentul la pensie, care era acoperit integral de la bugetul de stat si care reprezenta un avantaj de care au beneficiat in calitate de personal auxiliar al instantelor.

CEDO a considerat ca reducerea pensiilor reclamantelor, desi substantiala, constituia o modalitate de a integra aceste pensii in regimul general al pensiilor, prevazut de Legea nr. 19/2000, pentru a echilibra bugetul si a corecta diferentele existente intre sistemele de pensie. Ca si Curtea Constitutionala, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat ca aceste motive nu pot fi considerate drept nerezonabile sau disproportionate.

In ceea ce priveste, incalcarea articolelor 6 si 14 din Conventie (din cauza jurisprudentei contradictorii a curtilor de apel, care ar fi adus atingere principiului securitatii juridice si ar fi creat o discriminare fata de alte persoane aflate intr-o situatie similara), Curtea nu s-a considerat in masura, in starea actuala a cauzei, sa se pronunte cu privire la admisibilitatea plangerilor si a considerat ca este necesar sa le comunice Guvernului parat, in conformitate cu dispozitiile art. 54 par. 3 b) din Regulamentul Curtii.
 • Citeste integral despre sentinta CEDO in cauzele conexate Ana Maria Frimu, Judita Vilma Timar, Edita Tanko, Marta Molnar si Lucia Ghetu impotriva Romaniei (nr. 45312/11, 45581/11, 45583/11, 45587/11, 45588/11) pe hotararicedo.ro
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13604 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  iauzi ia (Marţi, 6 martie 2012, 16:48)

  kin3zu78 [utilizator]

  unde sunt banii. Un amarat de grefier castiga PENSIE intre 3000 si 4800 lei. Traiasca bugetarii din Justitie si MAI !! De s-ar judeca cum trebuie si rapid procesele macar nu mi-ar parea rau de acesti bani, dar asa ? RUSINE CAPUSELOR !
  • +8 (10 voturi)    
   si astia sunt (Marţi, 6 martie 2012, 17:14)

   io [anonim] i-a raspuns lui kin3zu78

   doar 80% din salariul dinainte.
   deci ia sa ghicim, cat a fost salariul unui grefier?
   si parca se plangeau toate instantele ca sistemul e subfinantat, ca n-au saracii nici bani de hartie pentru citatii etc ...
   • +5 (7 voturi)    
    Nu va luati de bugetari. (Marţi, 6 martie 2012, 21:06)

    Traian [anonim] i-a raspuns lui io

    Nu ei au facut legile de pensionare si salarizare speciale. Au fost facute de cei ce azi isi spun USL. Au fost prevenitori cind s-au gindit la posibila nenorocire de a ajunge in opozitie, acolo unde va trebui sa ramina si de acuma inainte.
    De fapt, cei ce azi isi spun USL au construit o "democratie" a privilegiatilor. Si azi striga ca din gura de sarpe pentru marea lor grije fata de cei cu salarii si pensii mici. Poate ii mai prostesc o data.
 • +10 (10 voturi)    
  de un singur lucru imi pare rau (Marţi, 6 martie 2012, 17:02)

  io [anonim]

  ca statul roman nu poate adresa plangeri la CEDO impotriva magistratilor romani, care in mod nejustificat isi aroga dreptul la pensie speciala.
  de exact acelasi tratament beneficiaza magistratii, ca si in cazul personalului auxiliar din instante, dar deh, ei sunt putere constitutionala, deci, ca sa-l parafrazez pe Gyuri Pascu: "nime' nu-i putea atinje, putea sa ploua cu ninje". cand vom trai vremurile ca magistratii, multi dintre ei corupti si gaunosi, vor fi tratati ca oamenii de rand, fara privilegii pe care tot ei si le dau prin sentinte?
  • 0 (0 voturi)    
   statu` poate.... (Miercuri, 7 martie 2012, 10:21)

   capatu` satului [anonim] i-a raspuns lui io

   si trebuie sa dea in judecata majistratii care au pronuntat hotarari gresite, dar nimeni nu doreste acest lucru si ma refer la ministeru` de finant si ministeru` de justitie,

   predoiu` intr`o sfortare pe ultima suta de metrii la 8 ani de la revizuirea constitutiei a inteles ca trebe` sa aiba dreptu` sa porneasca aprocese impotriva majistratilor - din pacate absolut inatmplator la un ministru asa capabil, este TOO LATE,

   csmu` o tot invarteste cu faptu` ca majistratu ` nu trebe sa raspunda desi art. 52 din Constituie prevede explicit posibilitatea atragerii raspunderii majistratului - din pacate, atat timp cat omu` lui lupascu ( sefu` cab) este sefu` csm majistratii pot sta linistiti, toti justitiabili stiu ca lupascu in marea lui mandrie de majistrat corekt si`a permis sa`l insulte pe sefu` statului pt. simplu motiv ca acesta a sesizat CCR privind nelegalitatea sopurilor acordate de instantele de judecata majistratilor,

   nu are rost sa subliniem ca, CEDO a stabilit ca doar judecatorii sunt majistrati in sensul Conventiei Europene a Depturilor Omului - noi avand in tatuca iliescu un fauritor de democratie orijinala ne`am pricopsit cu o noua specie second hand de majistrati, ma refer la procurori;

   suntem saraci, da` nu suntem prosti.
 • +2 (4 voturi)    
  Picatura intr-un ocean (Marţi, 6 martie 2012, 18:37)

  dezamagitul [utilizator]

  Fratilor stati si va minunati .Noroc ca isi mai dau cu stangul in dreptul si ies in fata , fiindca astfel mai aflam si noi cruda realitate . Dar cazurile acestea sant infime in comparatie cu cazurile existente in sistemul de pensii promovat de toate guvernele post iliesciene fara exceptie .
  S-a ajuns cu diferitele mismasuri si aranjamente ca cei care au contribuit corect pentru pensie si nu au fost bugetari sa ia o pensie de mizerie iar bugetarii care si cand erau salariati traiau tot din impozitele si taxele celor care au muncit , s-a ajuns la pensiile nesimtite nu dupa cat au contribuit fiecare . Guvernele lui boc au mimat ca taie pensiile nesimtite , dar atat au taiat din ele ca pana la urma au crescut , vezi cazul militarilor la care dupa recalculare le-au crescut pensiile la majoritatea , sa nu mai vorbim de faptul pe langa ca primeau haine si case de la stat, mancare de la popota , acum zic ca este un drept castigat , unde ca de aproape o jumatate de secol a fost pace si singura lor lupta a fost cu gradele, unii fiind facuti generali la apelul de seara gen iordanescu , de s-a ajuns sa avem mai multi generali decat alte state mult mai mari si cu alte posibiltati. Sa trecem la alti defavorizati militenii care au niste pensii de la vreo 2.500 de lei ultimul tablagiu pana la zeci de mii pensie. Si daca nu stiti la pensionare li s-a mai dat cate o prima de pensionare crescator de la cei mici pana la sefii de s-a ajuns la sume de 150.000 de lei si ne mai miram ca nu au bani sa nici sa ne indexeze pensiile cel putin cu inflatia conform legii.
  Iar justitia nu se dezminte nici ea care in marea majoritate au facut dreptate mai mult sistemului comunist si erau o teroare pentru cei care ajungeau in fata lor . Iar dupa 89 au taiat frunze la caini pe salarii grase fara niste rezultate palpabile si acum dupa peste 20 de ani sant sub lupa europei .
  Asa sa tot traiesti uni cu munca alti cu bani .
  Doamne da-le la toti dupa merit.
  • 0 (0 voturi)    
   este drept? (Marţi, 6 martie 2012, 20:44)

   preda gheorghe [anonim] i-a raspuns lui dezamagitul

   TAROM este SOCIETATE PE ACTIUNI deci salariatii nu sint bugetari (salariatii nu sint platiti de la buget si nu intra in legea salarizarii, sint platiti din veniturile societatii)

   Venitul unui comandant de aviatie cu brevet de linie aprox.300 milioane vechi
   (3) Cotele de contributii de asigurari sociale, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt:(legea 263 )
   c) 41,3% pentru conditii speciale si alte conditii de munca, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori.(aviatorii sint cuprinsi in grupa speciala)
   Aplicat la venitul unui comandant, contributie 123 milioane vechi
   Pensia conform legii 119 a unui comandant de linie aprox.25 milioane vechi
   Numarul pensionarilor in aviatia civila 1500
   Numarul activilor care contribuie din aviatia civila 1500+25%=1875

   Numarul contributorilor mai mare decit numarul pensionarilor (raport 1,25) invers ca pe plan national.
   Pensia medie conform legii de servici 223 este 90 milioane lei vechi conform INS (pensii mai multe sub acest plafon mediu si mai putine peste acest plafon mediu)
   ----------------------------------------------------------------------------------
   Difirenta de la pensia medie de 90 milioane pina la pensia de 25 de milioane se duce:
   La cele 1 000 000 de pensii de 3,5 milioane ale agricultorilor pentru care nu are contributori la fondul de pensii (pentru voturi)
   La minerii pentru care intreprinderile nu platesc contributia la fondul de pensii (pentru voturi)
   La revolutionarii care sint platiti din fondul de pensii fara contributori (pentru linistea Cotrocenilor)
   Toate aceste pensii trebuie platite din buget separat de fondul de pensii, neavind contributori.
   EU NU SINT DE ACORD CU ACESTA SOLIDARITATE CARE SE TOT CLAMEAZA.
   In consecinta aviatia civila plateste in numele solidaritatii pensiile ce nu au contributori si in acelasi timp guvernul prin ART 46 alin.3 din
   • 0 (0 voturi)    
    Dar cu profitul cum stati. (Marţi, 6 martie 2012, 23:15)

    dezamagitul [utilizator] i-a raspuns lui preda gheorghe

    Pentru o buna informare ati putea scrie cum a stat Taromul cu profitul in ultimii 20de ani.
    Apropo la aviatori nu se aplica aceleasi reguli cu contributia la sistemul de pensii de maxim 5 salarii medii ca si eu care am fost in toata viata mea direct productiv ,iar dupa 90 am lucrat numai la privat si am contribuit la sistemul de pensii ca si ca aviatorii sume in jur de 5 salarii medii iar am acum am o pensie de 1300 de lei de trebuie sa muncesc pentru a supravietui pana la moarte. Sa inteleg ca nu va ajung pensiile de sute de milioane la aviatori fiindca le da si la tarani pensie.Daca agricultorii stateau si se uitau la voi cum zburati cred ca nu va tragea inima sa zburati flamanzi fara alimentatie speciala .Cat despre revolutionarii de profesie nu numai ca nu ar trebuii sa le dea fi dat bani nemunciti ,toate puterile care sau perindat , fiindca erau cei mai vocali impreuna cu minerii , ei ar trebuii dati in judecata de noi toti, sa le cerem daune morale fiindca au inlocuit un sistem dictatorial oarecum functional cu un sistem neocomunist nefunctional si incompetent. Nu numai minerii au primit pensii si salarii de la stat ,toate marile fabrici , Republica, 23 August ,Tractorul, Steagul rosu si altele au primit bani ani de zile si stateau acasa si radeau de noi care lucram la privati ca ei primesc mai mult decat noi si nici pana astazi nu au platit contributii penntru nici un sistem de asigurari. Iar la cei 3.5 milioane de pensionari din agricultura , daca ne gandim bine cateva pensii de aviatori le acopera si care nu cred au stat degeaba au produs mancare pentru tot poporul ,oare trebuiau scosi in afara vietii cum i-au scos si comunistii de nu ii lasau sa cumpere paine pe cei care au produs cerealele.Sa dai pensii pe nemunca este cea mai mare tampenie incurajind nemunca, o persoana care a muncit 25-30 de ani primeste cu 100-200 de lei in plus fata de cei care nu au muncit deloc. Cati la % zboara cu avionul si cati manca . Dati pensii dupa contributii.
  • 0 (0 voturi)    
   reevaluare (Marţi, 6 martie 2012, 20:59)

   preda [anonim] i-a raspuns lui dezamagitul

   "s-a ajuns la pensiile nesimtite nu dupa cat au contribuit fiecare . " Va indoctrinat BOC si il si credeti.
   Principiul contributivitatii este cu totul altul.
   Contributivitate: colectarea de fonduri de la contributori la fondul de pensii. Acesti contributori sint actualii salariati .
   Contributie:cu cit a contribuit un pensionar in timpul cind a fost salariat.Folositoare statistic pentru diferentierea intre pensionari.
   Pensiile se platesc din fondul creat de contributori functie de contributia fiecaruia. Cu cit contributorii depun mai mult cu atit pensiile sint mai mari.In felul acesta pensiile tine pasul cu salariile.
   Refaceti-va acuzele nefondate
 • -1 (5 voturi)    
  răspuns pentru necunoscători (Marţi, 6 martie 2012, 19:35)

  Anonim [anonim]

  Astfel de salarii la care faceţi referire sunt imposibil de atins în justiţie de un "amărât de grefier". Pobabil pensiile speciale au fost calculate raportat la sporurile ce se luau odată, la salariile de merit ce făceau ca salariile să fie mult mai mari ca în prezent şi, probabil, cu ajutorul celor de la contabilitate. Salariile de bază erau cam ca în prezent însă prevederile legii permiteau măriri substanţiale înainte de ieşirea la pensie prin acordarea de sporuri cu câteva luni înainte de pensionare, ceea ce a dus la astfel de calcule ce mă fac şi pe mine invidios, deşi sunt potopit de muncă şi câştig muult mai puţin ca un pensionar de lux. Apoi, să nu uităm că şi grefierii au EXACT aceleaşi privaţiuni ca şi magistraţii cât timp muncesc cot la cot cu ei. Pentru ca apoi, la pensionare să primească 900 de lei după 30 de ani de chin.... E uşor să împroşcaţi cu noroi cîteva sute de grefieri cu pensii speciale, când zecile de mii de pensionari de lux din MAI, MAPN si servicii, se lăfăie în linişte... Chiar de grefieri vă luaţi... Vă doresc să fiţi măcar o lună grefieri la o instanţă mare din ţară, cu tot ceea ce înseamnă drepturi şi obligaţii. Apoi mai vorbim. Aşa să vă ajute Dumnezeu.
  • +1 (1 vot)    
   Iti doresc (Marţi, 6 martie 2012, 21:11)

   Mazeta [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   sa lucrezi macar o luna la o firma privata care constuieste autostrazi. Ai sa vezi salarii si pensii speciale. Poate din cind in cind cite un decedat ( accident de munca )
   • -1 (1 vot)    
    Ptr. mazeta (Marţi, 6 martie 2012, 22:36)

    Radu [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

    Care autostrazi nene...pai mai vreti si pensii pentru cei 100 Km autostrada care s-au construit in 20 ani ? Ajunge cat sa furat pentru aceste autostrazi care nu se vad.
 • -3 (5 voturi)    
  răspuns pentru necunoscători (Marţi, 6 martie 2012, 19:35)

  Anonim [anonim]

  Astfel de salarii la care faceţi referire sunt imposibil de atins în justiţie de un "amărât de grefier". Pobabil pensiile speciale au fost calculate raportat la sporurile ce se luau odată, la salariile de merit ce făceau ca salariile să fie mult mai mari ca în prezent şi, probabil, cu ajutorul celor de la contabilitate. Salariile de bază erau cam ca în prezent însă prevederile legii permiteau măriri substanţiale înainte de ieşirea la pensie prin acordarea de sporuri cu câteva luni înainte de pensionare, ceea ce a dus la astfel de calcule ce mă fac şi pe mine invidios, deşi sunt potopit de muncă şi câştig muult mai puţin ca un pensionar de lux. Apoi, să nu uităm că şi grefierii au EXACT aceleaşi privaţiuni ca şi magistraţii cât timp muncesc cot la cot cu ei. Pentru ca apoi, la pensionare să primească 900 de lei după 30 de ani de chin.... E uşor să împroşcaţi cu noroi cîteva sute de grefieri cu pensii speciale, când zecile de mii de pensionari de lux din MAI, MAPN si servicii, se lăfăie în linişte... Chiar de grefieri vă luaţi... Vă doresc să fiţi măcar o lună grefieri la o instanţă mare din ţară, cu tot ceea ce înseamnă drepturi şi obligaţii. Apoi mai vorbim. Aşa să vă ajute Dumnezeu.
  • 0 (2 voturi)    
   mda (Marţi, 6 martie 2012, 21:56)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Adecatelea, un grefier munceste mai mult decat restul prostimii... Il bate vantul si ploaia, il arde soarele, trage vanjos la sapa, dupa care rezolva cateva integrale, scrie un eseu inspirat, alearga dupa clienti, proiecteaza o cladire industriala, nu sta o clipa...
   Domne, tocmai de grefieri v-ati gasit sa va luat!
 • +1 (1 vot)    
  Contributivitate agricultori (Miercuri, 7 martie 2012, 0:38)

  Gica [anonim]

  corecta decizie- daca NU contribui primesti daca contribui ti se taie. Traiasca si infloresca scumpa noastra patrie pe noi culmi de civilatie sub conducerea neprecupetita a tov-ului Boc si a mai noului utecist -utecistii de ieri prim ministrii de miine. Cind incepe campania de denigrare a magistratilor- doar astia au mai ramas neatinsi.
  Sa-i asmutim pe pensionari contra magistratilor tovarasi totul spre binele nostru !!
 • 0 (0 voturi)    
  CEDO-Transformarea pensiilor..... (Miercuri, 7 martie 2012, 11:51)

  alabala [anonim]

  La romani functioneaza "pe ei pe mama lor", "sa moara si capra vecinului" s.a. dar ce-i mai trist este ca o sa constati acest lucru, pe pielea, ta cand esti batran, bolav uzat moral si fizic, dupa o viata de munca care mai de care mai grea. Suferim noi ca natie de faptul ca nu intereseaza pe niciun politician BINELE COMUN, care sa aiba la baza normarea corecta a muncii fiecaruia functie de specialitate si impactul econumic si social. TRIST , FOARTE TRIST. Am ajuns sa protestam noi batranii, si din pacate tinerii, nici ei, nu ne mai acorda nici macar un pic de respect pentru varsta inaintata la care suntem dupa o viata destul de confuza si plina de suspiciuni si neajunsuri.Pacat ca nu iau atitudine pt. ca nu o sa fie vesnic tineri.
 • 0 (0 voturi)    
  decizia cedo - pensii (Sâmbătă, 10 martie 2012, 9:57)

  N.GROPAN [anonim]

  Cand se da o informatie de o asemenea importanta ca situatia pensiilor cred ca, o minima morala, ar imoune si timiterea la o sursa sigura nu la un site fara relevanta juridica intrinseca. Spuneti unde ati citit pe site-ul curtii europene despre cauzele prezentate? Nu exista nicaieri nici un nume din cele afisate si nici un numar de dosar din cele enumerate.
  In consecinta, pentru o justa informare a oamenilor va solicit sa dati sursa CEDO!
 • 0 (0 voturi)    
  Meditații pentru toți (Miercuri, 1 aprilie 2015, 0:02)

  Iacob Tofan [anonim]

  Meditații publice, sau ripostă Demnitarilor de Stat, care au scuipat în toate cele fundamentale, la fel și în poșta electronică, realizare excepțională pentru secolul 20, iar noi trăim în al 21-lea

  Foarte drept, Doamna Pavlicenco, în materialul: „Guvernanții nesimțiții, hrăpăreți și nesătui fură și banii copiilor noștri din Europa. Trăim într-un NESTAT, fără justiție” a prezentat activitatea demnitarilor noştri. Eu aşi vrea să mai adaug, că mai este în RM o pătură socială foarte umilită, batjocorită şi furată, anume, pensionarii.
  Democraţii şi liberal-democraţii, fie că i-au poreclit, ori s-au autoporeclit proeuropeni, însă după cît se vede, se tem de Democraţia Europeană, ca dracul de tămîie, altfel nu închieau o alianţă atît de dubioasă. Au încheiat această alianţă ca să poată fura mai departe, şi nu numai de la copii. Mare exactitate la indexarea pensiilor, 7,95 %! Consider, că aceasta e o MARE, MARE BĂTAIE DE JOC de pensionarii, care chiar în ziua împlinirii a 50 de ani de activitate de muncă au fost „şutaţi” de la locul de muncă, chiar dacă activau pe jumătate de salariu, conform punctului (1) litera c) a art. 301 al Codului Muncii al RM (neconstituţional şi discriminatoriu, introdus în vara anului 2012 ). Aliaţii lor, magistraţii Curţii Constituţionale ( Hotărîrea CC din 23 aprilie 2013 ), Judecătoriilor locale, regionale şi republicane au scuipat în prevederile Legii Fundamentale a Statului, Constituţia RM, apărînd minciuna spusă bîlbîit (e greu de spus minciuni în direct ), de Preşedintele Nicolae Timofte în faţa milioanelor de telespectatori ai canalului TV Moldova 1 la 1 octombrie 2012 în emisiunea “Moldova în Direct”. Magistrații sînt foarte solidari. Chiar şi reprezentantul Moldovei la CEDO, Radu Panţîru, care este feciorul magistratului Tudor Panțîru, a fost fidel și a apărat aceeaşi minciună bîlbîită, considerînd cu o incompatibilitate crasă, cererea mea inadmisibil
 • 0 (0 voturi)    
  Continuarea meditațiilor publice (Miercuri, 1 aprilie 2015, 0:07)

  Iacob Tofan [anonim]

  Ceva mai recent. Unii parlamentari, și după părerea mea, chiar și din acei ce au inclus-o în lista Miniștrilor, n-au încredere în D-na Maia Sandu, care promovează obiectivismul, rezultatul fiind reapariția simțului OMENIEI. Consider, că această promovare susținută va duce la dezrădăcinarea incompetenței și debilismului absolvenților de toate rangurile. Incompetența, bat-o vina.
  Domnilor, oamenii mor din cauza gripei. Ca de obicei, vinovat e cadavrul.. Rușine!!!!
  Am muncit o viață, care nici o dată nu poți spune că e lungă. Mi-am fondat un cabinet de fizică, care a fost ca un exponat pentru toți directorii de școli din raionul Edineț. Domnilor, am muncit și noaptea, fără să cer adaos la salariu ca judecătorii, pentru a-mi face condiții de muncă la Stat.
  Banca de economii. Iar dinnou, LIPSĂ DE OMENIE!!!!
  Domnilor și Doamnelor, participați la Adunarea Națională și susțineți oamenii deștepți și cu simțul omeniei. Eu nu-mi pot permite să plătesc drumul 200 de lei, fiindcă unica sursă de existență a mea este pensia, obținută conform Legii Discriminatorii de pensionare a RM după 43 de ani de muncă.
  Lămuresc, de ce Discriminatorie? Anumite categorii, cunoașteți care și procentele acordate lor la calcularea pensiei, obțin dreptul la pensie după 25 de ani de muncă. Mulți indivizi din aceste categorii, folosesc experiența acumulată, nu pentru a favoriza societatea, dar în dauna ei, formează cartele criminale. Dovadă - Convorbirea telefonică a criminalului Șoltoianu cu Procurorul-adjunct al capitalei. Frauda legiuitorilor, se dublează.
  Statul Republica Moldova trebuie să plătească dividende pentru condiții nocive cetățenilor, care mai riscă să mai trăiască în acest Stat. Jumătate din populația Moldovei a fost mai inventivă și a luat statutul pribegiei. Bravo lor.
  Concluzie: Trăim în Statul Republica Moldova, care este un Stat de DREPT MI-ZE-RA-BIL.
  INCOMPETENȚA, LIPSA SIMȚULUI OMENESC ȘI HALTURA guvernează REPUBLICA MOLDOVA.
  Domnilor și Doamnelor guvernanți


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by