Un fumator curent cheltuie lunar 273 de lei pe tigari, cea mai comuna sursa de procurare a tigaretelor fiind magazinele, potrivit Studiului Global privind Tutunul la Adulti (GATS), lansat luni in Romania, citat de Mediafax.

Conform studiului, cea mai comuna sursa de procurare a tigarilor a fost reprezentata de magazine (84,3%), chioscuri (6,6%) si vanzatori ambulanti (3,5%). Foarte putini fumatori si-au procurat tigarile de la alta persoana (2,7%) sau din alte surse (2,7%). In medie, un fumator curent a cheltuit lunar 273,1 lei pentru procurarea tigarilor.

Aproape toti adultii (96,3%) cred ca fumatul cauzeaza boli grave, 98,3% cred ca fumatul cauzeaza cancer pulmonar, 94,6% alte cancere, 89,2% accidente vasculare cerebrale si 90,0% atac de cord. O proportie mai redusa a adultilor a fost constienta de faptul ca fumatul poate cauza osteoporoza (53,4%), nasteri premature (74,7%) sau disfunctii erectile (66,5%).

Totodata, 95,2% dintre fumatori au observat avertismente pictoriale de sanatate pe pachetele de tigari si mai mult de o patrime (27,5%) s-au gandit sa renunte la fumat datorita acestora. Mai mult femei (33,2%) decat barbati (24,7%) s-au gandit sa se lase de fumat ca urmare a avertismentelor pictoriale de sanatate.

GATS Romania a fost implementat sub supervizarea Ministerului Sanatatii (MS) prin trei institutii - Institutul National de Sanatate Publica (INSP), institutia nominalizata de catre Ministerul Sanatatii sa implementeze GATS in Romania, Centrul National de Pregatire Statistica (CNPS) si TOTEM Communication (TC).