Presedintele Traian Basescu viziteaza luni, de la ora 12.30, nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil, a informat Administratia Prezidentiala.

Pe 3 februarie, presedintele Traian Basescu i-a primit, la Palatul Cotroceni, pe Ian Fisher, director general al sucursalei ExxonMobil Explorare si Productie Romania, si pe Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom. Cu acel prilej, seful statului a spus ca nu ar vrea sa piarda ocazia de a vizita vasul Deepwater Champion, care executa forajul in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre, mai ales ca a auzit ca la bordul lui este o tehnologie "ca in Star Trek", noteaza Agerpres.

Fisher a sustinut ca tehnologia s-a schimbat foarte mult in ultimii ani. "Sunt in acest domeniu de 34 de ani si schimbarile tehnologice in timp au fost fenomenale. Acum este ca pe nava Enterprise, se foreaza cu ajutorul joystick-urilor. Este incredibil sa vezi schimbarile care se intampla. Cand am inceput prima data nu se fora la mai mult de 200 de metri, acum se foreaza si la trei mii de metri", a spus Fisher.

Grupul petrolier Petrom, impreuna cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filiala a companiei Exxon Mobil, a inceput forajul de explorare la sonda Domino-1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre, dupa cum informa Petrom la inceputul lunii ianuarie.

Sonda Domino-1 este situata in blocul Neptun, la 170 kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1.000 de metri. Forajul va fi executat de vasul ultramodern de clasa mondiala Deepwater Champion, care a sosit recent in apele romanesti dupa finalizarea programului de foraj offshore din Turcia. Se estimeaza ca operatiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile.

Perimetrul Neptun are o suprafata de aproximativ 9.900 kilometri patrati in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 metri. In noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a perimetrului Neptun. De la acel moment, cele doua companii au lucrat indeaproape pentru achizitia de date seismice 3D si pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi in perimetrul Neptun.

In perioada 2009 - 2010, Petrom si ExxonMobil au achizitionat date pentru peste 3.000 kilometri patrati din cadrul perimetrului Neptun, cu ajutorul tehnologiei seismice 3D de ultima generatie - in cadrul celui mai mare program seismic desfasurat vreodata in Romania.

Deepwater Champion a fost construit in Coreea de Sud si a fost proiectat special pentru un acces facil in si din Marea Neagra. Vasul are o turla dubla de foraj si poate efectua simultan o varietate de operatiuni, inregistrand o eficienta crescuta. Construit cu coca dubla, vasul este autopropulsat si capabil sa isi mentina pozitia in larg in conditii de valuri de noua metri si la o viteza a vantului de 60 noduri (70 mile/h).