Administratia Nationala "Apele Romane" a anuntat vineri ca in urmatoarele 24 de ore se va inregistra o crestere a debitului Dunarii pana la 3.700 mc/s, insa acesta va ramane sub media multianuala a lunii martie. Potrivit prognozei ANAR, in urma topirii zapezii se pot atinge si chiar depasi cotele de atentie pe unele sectoare de rau, informeaza Agerpres.

Astfel, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in crestere (3.700 mc/s), insa mult sub media multianuala a lunii martie (6.700 mc/s). In aval de Portile de Fier, debitele vor fi in scadere pe sectorul Gruia - Corabia, dar in crestere pe sectorul Tr. Magurele - Tulcea.

Se mentin podurile de gheata pe sectorul Calarasi - Isaccea, si blocajele de gheata pe sectorul Ceatal Izmail - Tulcea si in Delta Dunarii.

In ceea ce priveste situatia raurilor, debitele vor fi, in general, stationare, exceptand cursurile din bazinele hidrografice: Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Jiu, bazinul mijlociu si inferior al Oltului si bazinele superioare ale Vedei, Argesului si Ialomitei, unde vor fi in crestere din cauza cedarii apei din stratul de zapada, evolutiei formatiunilor de gheata, precipitatiilor lichide prognozate si prin propagare pe cursul inferior al Prutului.

Formatiunile de gheata se vor mentine fara modificari importante, cu exceptia raurilor din vestul si sudul tarii, unde vor fi in diminuare, restrangere si eliminare.

Potrivit estimarilor, se mentin zapoarele formate anterior pe raul Bistrita la Frumosu si podul de gheata cu ingramadiri pe Somes la Rastoci. Pe sectorul amonte de acumularea Izvorul Muntelui continua sa fie prezente aglomerarile de gheturi cu grosimi intre 0,2 si 1,5 metri.

Izolat, pe unele rauri mici, ca urmare a dislocarii si ingramadirii formatiunilor de gheata, se pot produce blocaje de gheturi care pot duce la cresteri artificiale insemnate de niveluri, cu atingerea si depasirea cotelor de atentie pe unele sectoare.