Liderii statelor UE au decis joi seara sa amane pana in septembrie decizia cu privire la o eventuala intrare in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, arata un proiect de declaratie finala pentru acest summit, obtinut de AFP.

Din cauza opozitiei Olandei, o aderare nu poate fi considerata in acest moment si se anticipeaza ca o decizie cu privire la acest subiect va fi luata "in septembrie 2012", potrivit documentului.

De acum incolo, Europa va ajuta Bucurestiul si Sofia sa identifice masurile ce trebuie adoptate pentru a permite aderarea lor la acea data.

Cele doua tari se asteptau la un refuz in cadrul summitului de joi, din cauza opozitiei Olandei, care apreciaza ca acestea nu au progresat indeajuns in domeniul securizarii frontierelor si a luptei impotriva coruptiei. Insa Romania si Bulgaria sperau sa obtina cel putin o garantie a aprobarii aderarii la spatiul Schengen in aceasta vara. In cele din urma, decizia a fost amanata pana in septembrie.

"Consideram ca Bulgaria si Romania nu au facut tot ce trebuia. Au inegistrat progrese, dar nu suficiente pentru a indeplini criteriile Schengen la nivelul dorit de noi", a declarat la Bruxelles premierul olandez Mark Rutte.

"Cu toate problemele pe care le avem in prezent cu frontierele Greciei, se pune problema de a sti daca Bulgaria si Romania pot aplica in timp util pe teren conditiile prealabile ale criteriilor Schengen", a insistat Rutte.