Ministrul Agriculturii considera ca majorarea pretului la oua este generata de situatia meteo si de probleme pe lantul de livrare din cauza noilor norme de ingrijire a pasarilor, dar spera ca pretul va scadea in urmatoarele saptamani, precizand ca gainile nu sunt "o fabrica pe care sa o inchizi".

"Pretul la producator nu s-a schimbat la oua. Saptamana trecuta s-au livrat de la producatori 1,2 miliarde de oua. Cresterea pretului pe piata este o conjunctura momentana, cauzata si de situatia meteo din ultimul timp, si probabil ca cei care fac comert si stiu ca, daca nu mai vin oua din import acum, ca este mai greu pentru ca s-au impus noi norme de bunastare la pasarile ouatoare, ca nu mai este o oferta asa de mare pe piata, probabil ca au crescut pretul", a spus ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, citat de Mediafax.

El a explicat ca scumpirea oualor a aparut pe lantul de livrare al acestora si a precizat ca va discuta cu oficialii Consiliului Concurentei despre aceasta problema.

"Supermarketurile ajung uneori la marje de profit de 40% in cazul produselor alimentare, ca si in cazul oualor, probabil, mai mult decat castiga producatorul. Un ou este acum 35 de bani la producator, iar pe piata este 1,1 lei. Diferenta este o marja pe care si-o impart diferiti participanti la lantul de livrare pe piata. Eu totusi sper ca, in saptamanile urmatoare, pretul la oua va scadea si piata se va regla", a adaugat Fuia.

Intrebat de jurnalisti care este motivul pentru care in unele supermarketuri nu mai pot fi gasite oua, ministrul a sustinut ca nu are informatii in acest sens si ca pe piata trebuie sa existe in continuare oua deoarece gainile nu sunt "o fabrica pe care sa o inchizi".

"Daca acum trei saptamani aveam oua, ar trebui sa avem si acum. Gaina nu este o fabrica pe care sa o inchizi si sa nu mai faca oua, este un organism viu care face oua", a spus Fuia.

Ministerul a transmis anterior un comunicat in care arata ca majorarea preturilor oualor nu a fost determinata de lipsa productiei, ca urmare a schimbarii sistemului de crestere a gainilor, si nici de cresterea preturilor de producator, fara sa prezinte insa si motivele evolutiei preturilor.

Institutia a amintit totodata ca sistemul de custi neimbunatatite nu mai poate fi utilizat, de la 1 martie, potrivit unei directive europene.

Potrivit patronatului din domeniul cresterii pasarilor, preturile oualor de gaina au crescut cu 50% in aceasta saptamana, ca urmare a intrarii in vigoare a prevederii Uniunii Europene prin care crescatorii nu mai pot vinde oua pana nu modernizeaza custile gainilor. In aceste conditii, oferta a scazut puternic si, in consecinta, preturile au crescut.