​Primaria Capitalei va realiza anul acesta proiectul prin care Calea Victoriei va deveni partial pietonala, a declarat pentru HotNews.ro, arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu. Pentru largirea trotuarelor, casa Vernescu, care acum este iesita foarte mult in strada, ar putea fi mutata mai in spate, pe sine.

Casa Vernescu in 1889Foto: arhitectura-1906.ro

"In bugetul pe anul acesta am prevazut deja bani pentru inceperea acestui proiect. Intai vom realiza proiectul de arhitectura, dupa care vom putea sti cat costa reamenajarea spatiilor publice. Este vizata portiunea din Calea Victoriei cuprinsa intre Piata Victoriei si Palatul Regal. In principiu, vrem sa reducem circulatia auto la trei benzi si sa largim trotuarele la patru-cinci metri fiecare. In acest moment, sunt zone pe aceasta artera, unde trotuarele sunt aproape inexistente. Vom pastra si cateva locuri de parcare", a declarat pentru HotNews.ro, arhitectul sef al Capitalei.

Casa Vernescu, care sta la propriu in calea acestui proiect, ar putea fi mutata mai in spate. "Aceasta constructie este foarte mult iesita in strada. Practic, trotuarul nu exista in acea zona. Ca sa putem pastra trei benzi de circulatie si sa largim trotuarele, ar trebui deplasata mai in spate, cinci-zece metri. Este o operatiune nu foarte complicata. Se sapa in jurul casei, se toarna sub casa o placa de beton dupa care se pun un fel de sine sub aceasta placa si se trage imobilul, la propriu, mai in spate. In Bucuresti au mai fost "mutate" cu aceasta metoda doua cladiri: manastirea Mihai Voda si un bloc de pe Stefan cel Mare. Blocul a fost mutat chiar cu oameni in el prin anii 80. Tehnologia necesara mutarii nu este foarte scumpa, mai ales daca este folosita pentru translatarea mai multor imobile", ne-a declarat Gheorghe Patrascu.

Desi municipalitatea nu are o strategie prin care sa dezvolte comertul pe Calea Victoriei si in ultimii ani, la concurenta cu mall-urile, foarte multe magazine din zona s-au inchis sau au fost mutate, Patrascu spune ca largirea trotuarelor va incuraja comertul. "Simplul fapt ca in zona va fi un flux mai mare de oameni, datorita largirii trotuarelor, comertul in aceasta zona se va dezvolta mai bine", a declarat Patrascu.