Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins, miercuri, cererile depuse de mai multe asociatii ale parintilor prin care acestia solicitau suspendarea si anularea ordinului ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare, asa-numita "clasa zero", anunta Agerpres. Avocatii parintilor au anuntat ca vor face recurs, care se va judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

UPDATE Curtea de Apel Bucuresti a amanat pentru vineri pronuntarea in dosarul judecat miercuri in care parintii cer suspendarea ordinului ministrului privind infiintarea clasei pregatitoare, relateaza Agerpres.

Avocatii parintilor si-au sustinut cererile, miercuri, in fata completului Sectiei contencios administrativ al CAB si au aratat ca, in afara celor patru grupuri insumand circa 80 de parinti care au actionat in instanta impotriva ordinului ministrului, potrivit sondajelor, circa 75% din totalul parintilor aflati in situatia de a-si inscrie copiii la clasa pregatitoare sunt nemultumiti de prevederile ordinului.

"Exista indoieli serioase privind legalitatea actului administrativ. Potrivit Legii Educatiei, toate masurile importante trebuie luate pe baza unor consultari prealabile: cu beneficiarii ordinului, adica parintii, cu autoritatile locale, cu celelalte entitati din sistem. Ministerul nu este detinatorul adevarului absolut - acesta a spus ca nu este nevoie de o asemenea consultare", a declarat avocatul Catalin Bulgariu, care ii reprezinta pe parinti.

Celalalt aparator, Mihai Radu, a adaugat ca ordinele ministrului trebuie sa se limiteze la cadrul legislativ existent, iar legea prevede sistemul deschis al formei de invatamant. "Ordinul conduce la restrangerea drepturilor si libertatilor cetatenilor. Care este justificarea ministerului pentru emiterea unui ordin care ar trebui sa intervina in avantajul copiilor, cand pana acum inscrierea a fost facuta fara incidente si nimeni nu a contestat aceasta metoda? Care a fost ideea din spatele acestui ordin, care ii nemultumeste pe cei care ar trebui sa fie beneficiarii acestuia?", a intrebat avocatul Mihai Radu.

Avocatul parintilor, Mihai Radu, declara, saptamana trecuta, ca Ministerul Educatiei trebuia sa consulte societatea civila inainte de a da un asemenea ordin, deoarece parintii nu stiu care este procedura de inscriere in clasa pregatitoare si, mai mult, nici macar reprezentantii MECTS nu au toate informatiile necesare.

FSLI considera ca ordinul, in forma lui actuala, intra in contradictie atat cu unele principii de drept constitutional, cat si cu o serie de realitati cu care se confrunta sistemul de invatamant, astfel incat aplicarea lui in conditii de eficienta este, practic, imposibila.

In opinia sindicalistilor, actul normativ a fost adoptat cu incalcarea procedurii de consultare obligatorie a societatii civile.

Vinerea trecuta, ministrul Educatiei, Catalin Baba, sustinea ca MECTS va pune in aplicare deciziile judecatoresti care vor fi pronuntate in urma contestatiei facute de cei 80 de parinti. ''Noi asteptam ca instantele sa se pronunte si bineinteles ca hotararile instantelor vor fi puse in aplicare. Acest lucru este evident", a spus Baba.