"Interpretarea noastra este foarte clara, sunt probleme serioase in ceea ce priveste respectarea drepturilor minoritatilor nationale in Serbia", a spus ministrul afacerilor europene, Leornard Orban. Declaratia a fost facuta in contextul in care Romania a conditionat acordul pentru candidatura Serbiei la UE de garantii suplimentare legate de problemele minoritatii romanesti. Orban a precizat ca Romania nu a blocat candidatura Serbiei la aderarea la Uniunea Europeana, ci a cerut ca discutia "sa fie ridicata la nivelul Consiliului European".

"Romania cere o chestiune extrem de importanta, este vorba de respectarea criteriului politic de catre Serbia, mai precis de respectarea drepturilor minoritatilor nationale", a mai spus Orban. Acesta a precizat ca si in cazul aderarii Romaniei s-a cerut respectarea criteriului politic inainte de inceperea negocierilor.

In privinta opiniilor unor ministri de externe care acuza Romania de "lipsa de spirit european", Orban a afirmat ca "in discutii de genul asta, in negocieri de genul asta, reactiile sunt la cald".

  • Romania a tinut in sah Serbia marti la Bruxelles la negocierile din Consiliul Afaceri Generale, consiliu care ar fi trebuit sa recomande formal acordarea statutului de candidat la aderare. Romania a refuzat in prima faza a negocierilor sa dea unda verde Belgradului, cerand garantii pentru un tratament corect al minoritatii vlahe din Serbia. Practic, Romania - reprezentata de ministrul Cristian Diaconescu, a conditionat acordul pentru candidatura Serbiei la UE de garantii suplimentare legate de problemele minoritatii romanesti. In cele din urma, dupa negocieri, in Concluziile Consiliului Afaceri Generale a fost anexata o declaratie a Executivului UE prin care insista asupra protejarii minoritatilor "ca parte integranta a criteriilor de aderare la UE".