Romania a prezentat, marti, in Consiliul Afaceri Generale, o Declaratie prin care a subliniat necesitatea unor rezultate concrete si rapide in ceea ce priveste semnarea protocolului privind statutul minoritatilor intre Bucuresti si Belgrad, informeaza MAE.

Totodata, Romania a subliniat in declaratia respectiva necesitatea implicarii Comisiei Europene si a Inaltului Reprezentant al OSCE pentru minoritatile nationale in monitorizarea eforturilor Serbiei pentru respectarea principiilor protectiei minoritatilor in conformitate cu standardele Uniunii Europene.

Demersul a avut loc in contextul in care, potrivit unor surse citate de Tanjug, reuniunea CAG a fost prelungita, marti, la Bruxelles, la insistentele partii romane, care a dorit ca problema statutului minoritatii vlahe din Serbia sa fie inclusa in concluziile reuniunii.

MAE precizeaza in comunicatul citat ca in urma discutiilor purtate, Consiliul Afaceri Generale recomanda acordarea statutului de tara candidata Serbiei la Consiliul European din 1-2 martie. Decizia finala va fi astfel luata de sefii de state si de guverne la reuniunea care va avea loc joi si vineri.

De asemenea, MAE precizeaza ca la concluziile Consiliului a fost anexata o Declaratie a Comisiei Europene prin care aceasta reitereaza importanta respectarii si protectiei drepturilor minoritatilor, ca parte integranta a criteriilor de aderare la UE.

Totodata, Comisia se angajeaza sa continue monitorizarea stricta a eforturilor Serbiei in acest domeniu si sa raporteze in octombrie 2012 asupra progreselor.

MAE subliniaza ca, potrivit deciziilor luate la CAG in ceea ce priveste Serbia, intentia Comisiei Europene de elaborare a unui studiu de fezabilitate in ceea ce priveste un posibil acord de stabilizare si asociere nu va prejudeca pozitia statelor membre privind Kosovo si nici nu va afecta viitoarele decizii care vor fi luate pe aceasta tema.