"Nu este posibil ca o procedura de achizitie publica sa fie anulata ulterior, castigatorul sa fie discriminat, procedura sa fie repetata si sa declare un nou castigator. De aceea si dorinta mea expresa ca, in contextul procedurilor de achizitii publice si celor de atribuire a contractelor publice, sa existe un climat de securitate juridica si fiabilitate", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro parlamentarul german Stephan Mayer (CDU/CSU). Acesta sustine ca exista plangeri ale unor companii germane referitoare la modul cum functioneaza sistemul de achizitii publice din Romania, precizand insa ca "exista foarte multe companii germane care au avut experiente foarte pozitive cu investitii in Romania".

  • Doar ca, in ultimele luni, si noi, parlamentarii, primim plangeri ale unor companii germane si de aceea rugamintea mea prieteneasca dar si ferma, de a face, poate, ceva mai mult in ceea ce priveste securitatea juridica in sistemul de achizitii publice.

Acest ultim raport de evaluare reprezinta un semnal clar ca Romania se afla pe o cale foarte buna, pe o cale marcata de un succes cat se poate de evident in ceea ce priveste evolutia sistemului judiciar. Desigur, mai exista si unele deficiente. In justitie, lucrurile pot fi imbunatatite in ceea ce priveste unificarea practicii judiciare.

Stephan Mayer, parlamentar german

Dan Tapalaga: Cum comentati ultimul raport al Comisiei Europene dat publicitatii la inceputul lunii februrarie, referitor la progresele Romaniei in ce priveste reformarea justitiei?

Stephan Mayer: Din punctul meu de vedere, ultimul raport MCV din februarie curent a scos la iveala, din fericire, progrese evidente la continuarea procesului de reforma a justitiei in Romania. Nu doar in ultimele luni, ci si in ultimii ani, Romania a obtinut succese remarcabile si progrese foarte mari in combaterea coruptiei, in instaurarea unui sistem judiciar eficient si independent. M-am bucurat sa pot citi (in raport) ca indeosebi activitatea DNA a fost evidentiata ca fiind una de mare succes, dar si referitor la activitatea ANI, unde pot sa constat mari progrese. Exista si cazuri singulare concrete, nu in ultimul rand printre politicieni de varf, unde se intrevede faptul ca, intre timp, justitia este in postura nu doar de a declansa proceduri de urmarire penala ci si de a le duce la bun sfarsit, putand sa contribuie, intr-adevar, la stabilirea unor pedepse concrete. Prin urmare, in acceptiunea mea, acest ultim raport de evaluare reprezinta un semnal clar ca Romania se afla pe o cale foarte buna, pe o cale marcata de un succes cat se poate de evident in ceea ce priveste evolutia sistemului judiciar. Desigur, mai exista si unele deficiente. In justitie, lucrurile pot fi imbunatatite in ceea ce priveste unificarea practicii judiciare. Lucrurile pot fi imbunatatite in ceea ce priveste relatiile cu Parlamentul. Doresc, insa, sa apreciez si sa subliniez faptul ca, din punctul meu de vedere, prevaleaza net aspectele pozitive, mai ales referitor la combaterea coruptiei. In egala masura, doresc sa apreciez efortul actualului guvern de implementare a unui proiect legislativ de amploare, introducerea unui nou Cod civil, a unui nou Cod penal, a unui nou Cod de procedura penala. In ceea ce ma priveste, acestea sunt semnale cat se poate de imbucuratoare si pozitive in ceea ce priveste evolutia si continuarea reformei justitiei, aici, in Romania.

Consider ca exista o propunere foarte inteleapta si in egala masura, foarte potrivita, elaborata de Germania si Franta care prevede o procedura de aderare la spatiul Schengen in doua etape, intr-o prima etapa in forma in care aderarea va viza frontierele maritime si cele aeriene, si in cea de a doua etapa aderarea ca membru cu drepturi depline la spatiul Schengen.

Stephan Mayer, parlamentar german

Dan Tapalaga: Credeti ca progresele facute de Romania (vamesi arestati, inalti politicieni condamnati) arata o schimbare ireversibila in sistemul romanesc de justitie? Sau aveti inca dubii si credeti ca autoritatile romanesti joaca o piesa de teatru pentru a convinge tari occidentale, ca Germania, de pilda, pentru a accepta aderarea la spatiul Schengen?

Stephan Mayer: Consider ca, in ultimii ani, Romania a realizat progrese semnificative, nu doar in ceea ce priveste evolutia sistemului judiciar, ci si referitor la crearea de conditii pentru aderarea la spatiul Schengen. Dupa cum consider, conditiile tehnice in scopul aderarii la spatiul Schengen au fost indeplinite, indeosebi securizarea si controlul frontierelor externe ale UE. Pe acest plan, exista si o stransa cooperare cu o companie germana referitor la securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Exista, de pilda, posibilitati tehnice, mai ales din domeniul comenzii radio digitale, care nu exista inca in Germania. De cativa ani lucram la implementarea unui sistem de supraveghere radio digital BOS de larga extindere, dar nu am reusit inca, si vor mai trece alti cativa ani pana la realizarea acestuia. Acest sistem a fost implementat deja aici, in Romania, fapt care merita sa fie admirat, si este admirat. De aceea, sunt convis ca Romania este matura pentru aderarea la spatiul Schengen. Nu exista doar un drept (al Romaniei) la adererea la spatiul Schengen, ci, din punctul meu de vedere, mai ales indeplinirea unor conditii. Prin urmare, sper ca in lunile ce vor urma sa asistam la progrese si in acest domeniu. Germania urmareste aici un mare interes, acela de a nu se afla de partea celor care blocheaza, interesul Germaniei este, din contra, acela de a juca un rol constructiv si de a-si asuma o functie de mediator, indeosebi atunci cand, in lunile ce vor urma, va fi nevoie sa se medieze intre unele zone si tari europene, intre unele state sau statul din Europa, care continua sa aiba retineri majore, si restul aflat pe cealalta parte. In ceea ce ma priveste, consider ca exista o propunere foarte inteleapta si in egala masura, foarte potrivita, elaborata de Germania si Franta care prevede o procedura de aderare la spatiul Schengen in doua etape, intr-o prima etapa in forma in care aderarea va viza frontierele maritime si cele aeriene, si in cea de a doua etapa aderarea ca membru cu drepturi depline la spatiul Schengen. Cred ca aceasta propunere de compromis este una foarte echilibrata, putand reprezenta o buna baza pentru negocierile din urmatoarele saptamani, astfel incat sper ca acestea sa duca la un rezulat pozitiv.

Dan Tapalaga: Credeti ca integrarea in spatiul Schengen in doi pasi este solutia pentru Romania?

Stephan Mayer: Sunt ferm convins ca trebuie sa poata fi identificat un compromis in acest sens. Indeosebi in ceea ce priveste Tarile de Jos, acolo exista o pozitie foarte apodictica, cunoscand informatiile de fundal, si o rezistenta de factura politica interna. Aceasta rezistenta trebuie invinsa, cred ca tocmai aceasta procedura de compromis, in doua etape, ar putea reprezenta o solutie foarte placuta si foarte rationala. Am ferma convingere ca conditiile tehnice sunt indeplinite in totalitate si la frontierele terestre, dar prin intermediul acestei proceduri in doua etape am putea indeparta si aplana in mod corespunzator retineri sau dubii, existente mai ales pe partea olandeza, dar si in alte tari membre, sau in randul unor parlamentari din alte tari membre. Prin urmare, sunt convins ca aceasta procedura de compromis ar putea reprezenta o baza foarte buna si extrem de rationala.

Sunt ferm convins ca Romania trebuie sa devina membru al spatiului Schengen, iar Romania va deveni membru al spatiului Schengen. Si pot sa inteleg foarte bine aceasta nerabdare si nemultumirea crescanda a partii romane.

Stephan Mayer, parlamentar german

Dan Tapalaga: Cum raspundeti autoritatilor romane care le spun unor tari ca Olanda, care inca se opun aderarii la Schengen, ca indeplinim standardele tehnice si cu toate astea nu suntem in Schengen unde ar trebui sa fim?

Stephan Mayer: Sunt ferm convins ca Romania trebuie sa devina membru al spatiului Schengen, iar Romania va deveni membru al spatiului Schengen. Si pot sa inteleg foarte bine aceasta nerabdare si nemultumirea crescanda a partii romane. Fiindca ati vorbit de Olanda - si mai exista unul sau altul dintre statele membre care inca mai au anumite rezerve, insa cele mai mari vin din partea Olandei - ne aflam in situatia in care aceasta rezistenta inca mai exista si este motivata, in principal, si de politica interna. Eu cred ca timpul este de partea Romaniei si de partea Bulgariei. Trebuie, desigur, sa mentionez aici ca, din punctul meu de vedere, nici nu se pune problema unei aderari etapizate, avand in vedere ca frontiera romano-bulgara nu este asa de sigura ca cea a Romaniei cu Ucraina, Republica Moldova si Serbia. De aceea eu nu vad niciun sens in realizarea aderarii in doua etape intre cele doua tari. Eu sunt ferm convins ca Romania si Bulgaria vor adera la spatiul Schengen si sper sincer ca dezbaterile din urmatoarele doua saptamani - urmatoarea sedinta a Consiliului va avea loc in 2 martie la Bruxelles - sa contribuie la infrangerea acestei rezistente inca existente.

Dan Tapalaga: Problema este ca ultimul raport al Comisiei Europene arata o mare diferenta intre progresele Romaniei si lipsa progreselor in Bulgaria. Cum am putea ramane impreuna si, in cele din urma, este corect?

Stephan Mayer: Este corect. Recentul raport de activitate, ultimul raport intermediar privind MCV din luna februarie a acestui an indica mai multe deficiente in Bulgaria decat in Romania. Cu toate acestea, sunt de parere ca aceste doua tari nu ar trebui sa se disjunga si nici sa permita o disjungere. Asa cum a existat aderarea comuna la Uniunea Europeana la 1.1.2007, care a unit cele doua tari, asa cred ca ar trebui sa se realizeze si o aderare comuna la spatiul Schengen si un progres concertat al celor doua tari in aceasta directie.

Asa cum am mai precizat, se discuta despre o aderare etapizata, avand in vedere deficiente si problematici cunoscute in ceea ce priveste securizarea granitei bilaterale intre Romania si Bulgaria. Au existat motive temeinice pentru care aici nu s-au realizat inca masuri la fel de stricte si eficiente ca la frontierele externe ale UE intre Romania si Republica Moldova, Serbia si Ucraina. Aceasta ar putea duce la probleme tehnice foarte concrete. Eu sunt de parere ca nu ar trebui permisa o disjungere si ar trebui sa se continue in mod concertat pe acest drum, chiar daca recentul raport de activitate indica mai multe deficiente in Bulgaria.

In Germania se spune: "Capitalul este o caprioara timida", iar investitiile se fac intr-adevar doar acolo, unde intreprinzatorul si intreprinderea pot porni de la premisa ca sunt tratati corect si in baza unor principii fundamentale indubitabile din punct de vedere juridic.

Stephan Mayer, parlamentar german

Dan Tapalaga: Exista plangeri din partea unor mari companii germane care acuza faptul ca sistemul de licitatii publice nu functioneaza corect. Ce stiti despre asta?

Stephan Mayer: Mediul de afaceri asteapta in toate tarile, nu doar in Romania, ci in toate tarile Europei, securitate juridica, baze legale clare, fiabile pentru investitii. In Germania se spune: "Capitalul este o caprioara timida", iar investitiile se fac intr-adevar doar acolo, unde intreprinzatorul si intreprinderea pot porni de la premisa ca sunt tratati corect si in baza unor principii fundamentale indubitabile din punct de vedere juridic. Acest lucru este valabil atat in Germania cat si in Romania. Exista, pe ici, pe colo, plangeri ale unor intreprinderi germane privind, in special, procedurile de achizitii publice din Romania. Nu vreau sa ascund faptul ca exista probleme si in alte tari, insa Romania este de aceea foarte importanta pentru noi, pentru ca economia germana ar dori sa investeasca in Romania. Noi suntem principalul partener comercial al Romaniei, iar Romania, la randul ei, este pentru multe firme germane o importanta punte catre sud-estul si estul Europei iar eu cred ca au existat deja in trecut foarte bune relatii economice intre tarile noastre, ca mai poate exista si chiar va exista o crestere a schimburilor economice. La baza acestui fapt stau, insa, securitatea juridica si fiabilitatea si astfel trebuie avut atent in vedere ca unele achizitii publice par sa nu fi corespuns standardelor juridice asa cum si-ar fi dorit-o cei implicati, in special companiile germane. Nu este posibil ca o procedura de achizitie publica sa fie anulata ulterior, castigatorul sa fie discriminat, procedura sa fie repetata si sa declare un nou castigator. De aceea si dorinta mea expresa ca, in contextul procedurilor de achizitii publice si celor de atribuire a contractelor publice, sa existe un climat de securitate juridica si fiabilitate.

Dan Tapalga: Deci putem spune ca, din punctul de vedere al Germaniei, sistemul nu functioneaza corespunzator?

Stephan Mayer: Nu as merge atat de departe, incat sa critic in mod pausal sistemul de achizitii publice din Romania. Exista foarte multe companii germane care au avut experiente foarte pozitive cu investitii in Romania. 18.000 de firme care au legaturi cu Germania au investit si activat in Romania, asigurandu-se, astfel, peste 200.000 de locuri de munca in Romania dar, si as dori sa accentuez acest lucru, si pe partea cealalta, in Germania. Exista, deci, un schimb foarte intens intre cele doua economii din Romania si Germania si ar fi cu siguranta exagerat sa afirmam ca sistemul de achizitii publice si de atribuire a contractelor publice nu funtioneaza deloc in Romania. Fara indoiala, paharul este mai degraba pe jumatate plin decat pe jumatate gol. Doar ca, in ultimele luni, si noi, parlamentarii, primim plangeri ale unor companii germane si de aceea rugamintea mea prieteneasca dar si ferma, de a face, poate, ceva mai mult in ceea ce priveste securitatea juridica in sistemul de achizitii publice.

Trebuie sa va luati timp, sa discutati toate avantajele si dezavantajele pactului fiscal cu multa seriozitate si acuratete, si la nivelul parlamentului. Noi o vom face in Germania, si ar trebui facut si in Romania. Ce s-a intamplat in Romania in ultimii ani merita profunda noastra apreciere, indeosebi modul foarte constructiv in care guvernul roman a participat la negocierile de la Bruxelles.

Stephan Mayer, parlamentar german

Dan Tapalaga: Ce ar inseamna pentru Germania daca Romania nu va ratifica tratatul fiscal care va fi adoptat la 1 Martie, cu alte cuvinte, ce semnal va transmite Romania daca nu va aplica la timp tratatul?

Stephan Mayer: Va referiti aici la subiectul cel mai spinos si de cea mai mare actualitate nu doar in Romania, ci si in intreaga Europa: depasirea celei mai grave crize financiare si cea a datoriilor suverane cu care s-a confruntat pana acum Uniunea Europeana dar si zona Euro. Doresc sa scot in evidenta faptul ca Romania a jucat un rol foarte constructiv in ultimele luni, in cadrul negocierilor privind modul in care vom putea conferi si mai multa stabilitate uniunii economice si a uniunii de crestere, si chiar daca Romania nu este inca membru al Uniunii economice si monetare, ea va deveni membra. In trecut, indeosebi in ultimele luni, Romania si-a asumat deja un rol foarte constructiv, foarte pozitiv si foarte important. Intrebarea daca va avea loc la timp o ratificare a noului pact fiscal este o intrebare pe care si-o pun, sincer spus, nu doar Romania, ci si alte tari. De aceea, nu cred ca doar Romania este pusa la colt, ca mingea este doar in terenul dumneavoastra. In fond, aceasta problema afecteaza toate tarile. Daca privesc situatia in Germania, atunci este vorba bineinteles de interesul chiar vital al parlamentarilor germani de a putea participa in mod intens la negocierile care vizeaza ratificarea noului pact fiscal. Sunt increzator ca intr-un final vom reusi sa ratificam la timp noul pact fiscal in toate tarile. Nici nu vreau sa-mi inchipui ce s-ar intampla daca acesta nu ar intra in vigoare la timp. Este insa important sa creem un sistem de salvare european care sa produca efecte de prevenire, chiar si in cazul in care Grecia ar intra intr-o situatie si mai precara, fapt care ar avea efecte asupra altor tari din zona euro sau non-euro. Nu este deci cazul ca Romania sa se simta pusa la colt. Trebuie sa va luati timp, sa discutati toate avantajele si dezavantajele pactului fiscal cu multa seriozitate si acuratete, si la nivelul parlamentului. Noi o vom face in Germania, si ar trebui facut si in Romania. Ce s-a intamplat in Romania in ultimii ani merita profunda noastra apreciere, indeosebi modul foarte constructiv in care guvernul roman a participat la negocierile de la Bruxelles.

Dan Tapalaga: Prin urmare, Romania, chiar daca este stat non-euro, ar trebui sa adere la acest tratat?

Stephan Mayer: Dorinta mea personala ar fi ca Romania sa semneze pactul fiscal si sa-l ratifice ulterior, urmand apoi transpunerea in legislatia nationala. Dupa cum spuneam: in scurt timp, Romania va deveni membra a zonei Euro, data vizata fiind 2015. Este un obiectiv cat se poate de ambitios, prin urmare ar fi desigur dorinta noastra, a parlamentului german, ca Romania sa semneze pactul fiscal, dupa ca care acesta sa fie transpus in legislatia nationala. Si cred ca, mai ales avand in vedere aspectul evolutiei Europei unite, acesta ar fi un semnal foarte important. Aici, in Sud-Estul Europei, Romania joaca un rol extrem de important.