Circa trei sferturi dintre parinti (74,12%) nu sunt de acord cu infiintarea clasei pregatitoare, 25,88% fiind multumiti de aceasta decizie, conform unui sondaj on-line efectuat in perioada 21-27 februarie 2012 de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, in randul personalului din invatamant si al parintilor.

Conform unui comunicat remis, marti, Agerpres, dintre cei care sunt de acord cu infiintarea clasei pregatitoare, 65,15% considera ca sistemul de invatamant nu este pregatit pentru a introduce aceasta clasa incepand cu anul scolar 2012-2013.

In privinta profesorilor care au raspuns la sondaj, rezultatele sunt asemanatoare cu cele din cazul parintilor, diferentele fiind sub marja de eroare de 3%. Mai mult, din cele 1.863 de persoane care au raspuns sondajului, 55,56% sustin ca aceasta clasa trebuie sa functioneze la gradinita.

In opinia repondentilor, cele trei conditii minime necesare functionarii optime a clasei pregatitoare sunt: baza materiala (banci, scaune, grupuri sanitare, spatiu suficient in sala de curs etc), existenta programei scolare si corpul profesoral special format.

Aproximativ 74% dintre cei chestionati considera ca cele trei conditii minime trebuie asigurate de catre minister, 17% de catre autoritatile locale si 9% de catre parinti si profesori.

Potrivit FSLI, fara aceste conditii minime, principalele riscuri enumerate de catre participantii la sondaj sunt: copii suprasolicitati, nesupravegheati, surmenati, stresati si obositi; dezechilibrul emotional si nu numai, al copilului, la o varsta atat de frageda; copiii vor fi cobaii unui experiment nereusit; premisele cresterii abandonului si esecului scolar; randament scolar scazut si dezvoltarea fizica defectuoasa din cauza mobilierului scolar.

Sondajul a fost realizat de catre FSLI, on-line, in perioada 21-27 februarie 2012. La acest sondaj au raspuns 1.865 de persoane, din care 765 parinti. 62% dintre repondenti provin din mediu urban, 23% din cel rural, restul de 15% refuzand sa precizeze.

Marja de eroare a sondajului este de 3%.