Romania va amana procesul de ratificare a acordului ACTA pana cand Curtea Europeana de Justitie se va pronunta pe acest subiect, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, citat de Mediafax. El a precizat ca subiectul a fost discutat in sedinta de joi a Guvernului. Comisia Europeana anunta miercuri ca va trimite ACTA la verificari la Curtea Europeana de Justitie, cea mai inalta instanta europeana urmand a stabili daca exista incalcari de orice fel in privinta drepturilor fundamentale si a drepturilor de proprietate intelectuala.

"Astazi a fost o decizie la nivelul Cabinetului in urma unor discutii cu ministrii responsabili pe problema ACTA. S-a tinut cont de evolutiile internationale, unde sunt state care deja au suspendat acest acord, iar Comisia Europeana s-a adresat Curtii de Justitie pentru o evaluare a acordului. Tinand cont de toate aceste elemente, s-a stabilit ca ratificarea sa fie amanata pana cand vom avea un raspuns al Curtii de Justitie si abia apoi se va lua o decizie in acest sens in privinta acordului ACTA in ceea ce priveste Romania", a spus Suciu.

22 de state UE, inclusiv Romania, au semnat pe 26 ianuarie ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) un acord multilateral care propune o serie de standarde internationale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala. Acordul a fost negociat la nivel global intre mai multe tari europene, SUA, Australia, Coreea de Sud si Noua Zeelanda, printre altele.

Dupa proteste in mai bine de zece tari europene, o serie de state, printre care Bulgaria si Polonia, au decis sa amane procesul de ratificare.

Chiar si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a alaturat vocilor care contesta acordul ACTA. El a declarat in 12 februarie la televiziunea germana ARD ca acest acord impotriva contrafacerii “nu este bun in forma lui actuala”.

El a apreciat ca echilibrul intre protejarea drepturilor de autor si drepturile utilizatorilor de Internet se reflecta intr-un mod “nepotrivit” in acordul multilateral.

Dintre tarile membre UE, doar Olanda, Estonia, Cipru, Slovacia si Germania au refuzat semnarea tratatului.