"La acest moment nu avem un risc iminent de inundatii insa trebuie sa fim pegatiti", a declarat, joi, ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, in cadrul sedintei cu prefectii judeteni in vederea pregatirii pentru topirea zapezii. Seful ANM, Ion Sandu, a informat, in cadrul intalnirii, ca prognoza meteo actualizata realizata pentru intervalul 24 februarie - 7 martie nu prezinta cresteri mari de temperaturi ori cantitati mari de precipitatii.

Ministrul Berca le-a atras atentia prefectilor ca vrea ca acestia sa identifice de urgenta situatiile de risc din fiecare judet si sa faca o analiza pentru a vedea ce materiale au la dispozitie primariile. "Fiecare primar are obligatia sa aiba materialele necesare la nivel local. Acolo unde avem primarii cu deficiente, va rog sa le sprijiniti.[...] Interveniti acolo unde zapada este foarte mare, inclusiv in curtile oamenilor", s-a adresat ministrul prefectilor.

Potrivit ministrului Berca, "rolul intalnirii noastre de astazi nu este de a trimite un mesaj alarmist in teritoriu ci de a fi pregatiti. [...] Nu vreau sa mai aud niciodata ca autoritatile nu au fost pregatite."

Potrivit sefului ANM, Ion Sandu, in intervalul 24 - 26 februarie, temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 2 si 12 grade iar minima va fi in jurul a 0 grade Celsius. In toate zonele se prognozeaza precipitatii; in partea nordica a tarii precipitatiile vor fi sub forma de ninsoare, mai ales noaptea. In restul tarii, se vor inregistra precipitatii mixte. Cantitatile maxime de precipitatii vor fi de 4-5 litri pe metru patrat in 24 de ore.

Intre 26 - 29 februarie se va inregistra o scadere a temperaturilor, mai ales timpul noptii, intre 0 si -10 grade, iar pe timp de zi, minimele vor fi intre 0 si 10 grade. In aceasta perioada vor fi inregistra precipitatii mai mult sub forma de ninsoare, cantitatile urmand sa fie precizate luni, a informat Ion Sandu.

In perioada 1 - 7 martie, temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 0 si 10 grade si minimele se apropie din nou de 0 grade. "Avem un semnal ca in jurul datei de 5 martie avem, din nou, precipitatii, vom face cu o sptamana inainte precizari asupra cantitatilor", a declarat Sandu.

"ANM nu are ca obiect prognoze hidrologice. [...] Daca vreti punctul meu de vedere, pe baza informatiilor meteorologice, pot spune urmatorul lucru: informatiile cu privire la inundatii puternice sunt evaluari pe baza de temperaturi de 15-20 grade si cantitati de precipitatii de 40-50 de litri pe metru patrat care ar conduce, intr-adevar, la inundatii foarte grave. Informatia care o dam acum si pe care suntem 90% siguri e ca pana in 7 martie nu vedem asemenea situatii in Romania", a incheiat seful ANM.