Reactia Patriarhiei Romane la analiza HotNews "De ce e Biserica Ortodoxa Romana muta?"

de M.V.     HotNews.ro
Miercuri, 22 februarie 2012, 17:44 Actualitate | Esenţial


Patriarhia Romana reactioneaza printr-un comunicat de presa la analiza HotNews.ro "De ce e Biserica Ortodoxa Romana muta?", semnata de Vlad Mixich. In comunicat se precizeaza ca scopul Centrului de Presa al Patriarhiei este unul misionar si ca Patriarhia Romana, ca orice institutie publica, comunica des cu media prin Biroul de Presa. Intra in articol pentru a citi intregul comunicat. 

Articolele la care se refera comunicatul Biroului de Presa al Patriarhiei Romane sunt:
Comunicatul integral al Biroului de Presa al Patriarhiei Romane:

"In materialele de presa postate de  HotNews se face o prezentare vadit tendentioasa si lacunara a Centrului de Presa BASILICA al Patriarhiei Romane care a fost infiintat in anul 2007 cu un scop misionar, iar nu unul comercial. Precizam ca in momentul infiintarii s-a evitat termenul de trust care, in general, are o conotatie comerciala, si s-a optat pentru cel de centru considerat mai potrivit cu statutul, identitatea si scopurile sale. 

Misiunea Centrului de presa al Patriarhiei Romane este de promovare si cultivare a valorilor si spiritualitatii ortodoxe, de intarire a comuniunii dintre cler si credinciosi, de sprijinire a dezvoltarii comunitatilor locale si de incurajare a dialogului credintei crestine cu filosofia, stiinta, arta si alte domenii de manifestare ale spiritului uman creator de valori perene etc. (conform art. 5 din Statutul de organizare si functionare al Centrului de Presa BASILICA).
 
Spre deosebire de institutiile media particulare care nu isi declara public in totalitate sursele de finantare, posturile de radio si televiziune TRINITAS si publicatiile Lumina sunt sustinute financiar de catre parohiile si manastirile Arhiepiscopiei Bucurestilor si din alte eparhii ale Patriarhiei Romane din tara si strainatate, acestea fiind si principalii beneficiari ai programelor difuzate. Prin urmare, programele radio-tv si publicatiile Patriarhiei Romane accentueaza spiritualul, iar nu senzationalul, lucrarea pastorala si nu dezbaterea  politica, deoarece societatea secularizata de astazi, marcata de individualism materialist si nihilism, are mare nevoie de comuniune si speranta. Ca atare, este firesc ca programele difuzate de radioul, televiziunea si cotidianul Bisericii sa tina cont de nevoile spirituale ale parohiilor care le sustin, in timp ce posturile comerciale private tin cont de comanda celor care le finanteaza. 

In concluzie, chiar daca unii mai sunt inca tulburati de faptul ca Biserica are propriul Centru de presa, le reamintim ca acesta nu se aseamana si nici nu se concureaza cu institutiile media laice, ci are o orientare spirituala potrivita specificului misiunii Bisericii in societate, iar nu una politica, secularizata si comerciala.

Institutiile media private se lupta pentru castigarea succesului imediat si pentru a fi la „moda zilei”, succes evaluat matematic, in timp ce Biserica urmareste cresterea spirituala in credinta si comuniune a oamenilor. 

Ca orice institutie publica, Patriarhia Romana, prin Biroul de Presa si Relatii Publice, comunica des cu institutiile media din tara si strainatate. Conform hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, solicitarile din partea mass-media se adreseaza birourilor de presa ale Patriarhiei Romane sau eparhiilor acesteia, care desemneaza un reprezentant (cleric sau mirean) pentru a participa la o emisiune radio-tv si a exprima punctul de vedere al Bisericii la o problema aflata in dezbatere. 

Sunt desemnati preoti sau mireni care pot exprima cu claritate opinia Bisericii si sunt la curent cu cele mai recente hotarari ale Sfantului Sinod sau pozitii oficiale ale Patriarhiei Romane in diferite chestiuni aflate in dezbatere publica. Hotararea Sfantului Sinod a avut in vedere si faptul ca, deseori, opinia exprimata de unii preoti dornici de a aparea cat mai des in mass-media a provocat confuzie, opinia acestora fiind considerata drept pozitia oficiala a Bisericii.
 
Pe de alta parte, in cazurile de incalcare flagranta a deontologiei profesionale de catre unele trusturi media laice preocupate mai mult de senzational, decat de informarea corecta a opiniei publice, Patriarhia Romana isi rezerva dreptul de a reconsidera sau amana colaborarea cu institutii evident ostile Bisericii. 

Daca domnul Vlad Mixich ar fi contactat de la inceput Biroul de presa al Patriarhiei Romane pentru a solicita prezenta unui preot la emisiunea domniei sale, ar fi primit cu promptitudine sprijinul necesar, asa cum s-a intamplat atunci cand a cerut sa vorbeasca cu purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.  

In concluzie, Patriarhia Romana nu este muta in relatia cu mass-media, ci este fidela unor relatii de comunicare si colaborare corecte in beneficiul societatii romanesti, iar glasul Bisericii este totdeauna bine receptat de oamenii cu suflet mare." 

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18337 vizualizari

 • +59 (73 voturi)    
  si eu care credeam (Miercuri, 22 februarie 2012, 17:50)

  zaboo [utilizator]

  ca erati ocupati sa mai trageti niste bani de la amaratii care cred in acatiste si preoti lacomi; Dumnezeu nu mai este in biserica aia a voastra de multisor...
  • +35 (47 voturi)    
   De acord cu comunicatul BOR (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:14)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui zaboo

   Dar in continuare nu e nici un raspuns la totala lipsa de implicare a Bisericii in ai ajuta tocmai pe cei care au mai mare nevoie de ea: saracii, cei cu o educatie precara, victimele traficului de copii si retelelor de prostitutie.

   Preotii au mosii intinse ar putea sa-i ajute mult mai mult decat o fac pe cei sarmani ca o dovada ca-i iubesc crestineste, ar trebui sa povatuiasca copii mai ales de la sate care ajung victime ale traficului uman la varste foarte fragede. Cu cati a stat vre-un preot de vorba si i-a sfatuit?!

   Apoi, ar trebui oprite incasarile de bani fara chitante. Nu zic ca toti fac asa dar destul si asta e incalcare a legii si evaziune. Apoi, scapati de preotii care ii fac pe ceilalti de rusine, si aici primul la care ma gandesc este Teodosie al Tomisului dar sunt si altii.
   • +13 (21 voturi)    
    limba de lemn (Joi, 23 februarie 2012, 0:37)

    postac [anonim] i-a raspuns lui mircea

    ce bine o duc comunicatorii astia in straie negre, care comunica organizat, doar pentru oamenii "cu suflet mare".

    si sunt preocupati de lucruri inalte si foarte speriati de incalcarile "deontologiei profesionale". or fi invatat ei acolo la seminar niscai latina si greaca, atat cat sa priceapa ca deontologie inseamna etica profesionala? adica o parte a eticii care se ocupa de profesii?

    cat despre subiectul cu oamenii inghetati, mai vorbim la vara, sufletistilor, nu?

    hai, la mai mare, profesionistilor in abureli!
   • +2 (12 voturi)    
    Daca-mi permiteti. (Joi, 23 februarie 2012, 10:37)

    Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui mircea

    Aş veni cu o corectură la afirmaţia dvs. "totala lipsă de implicare a Bisericii în a-i ajuta pe cei care au mai mare nevoie de ea: săracii...". Vă recomand studiul următoarelor cifre:
    Instituţii sociale aflate sub directa îndrumare a Bisericii Ortodoxe Române:

    121 de centre pentru copii;
    35 de centre pentru vârstnici;
    106 cantine sociale şi brutării;
    52 de centre de diagnostic şi tratament, cabinete medicale şi farmacii sociale;
    23 de centre de consiliere şi asistenţă a familiilor în dificultate;
    2 centre pentru victimele traficului de fiinţe umane. (http://www.patriarhia.ro/ro/scurta_prezentare_ro.html)
    Doamne ajută!
    • +1 (3 voturi)    
     De la directa indrumare la directa finantare (Joi, 23 februarie 2012, 11:22)

     alex [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

     e cale lunga....
     • 0 (6 voturi)    
      Nu/i cale lunga deloc. (Joi, 23 februarie 2012, 11:55)

      Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui alex

      Pentru că instituţiile respective aparţin Patriarhiei şi sunt întreţinute de către ea. Ce vă imaginaţi, vă am numărat azilele de bătrâni pe unde trece, din când în când, căte un preot să facă rugăciuni?
    • 0 (0 voturi)    
     Domnule Bizantin (Duminică, 4 martie 2012, 2:00)

     dezamagitul [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

     La cine mai raspunzi ca eu nu mai exist am fost sters nu si cei care au raspuns si care au ramas fara obiectul muncii .
     Si daca tot ma aflu in treaba nu stiu cine ma scos de pe ecran , securistii cei care veneau pe ascuns la biserica ca sa nu isi piarda functiile .
     Domne scoate cenzura.
   • +6 (10 voturi)    
    Sfatuit ? (Joi, 23 februarie 2012, 11:25)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui mircea

    Ce sa te sfatuiasca popa ?

    Stiu o poveste cu o femeie caruia i-a murit copil la scurt timp de la nastere. In mintea ei s-a gandit sa se duca la popa, poate gaseste o alinare, un sfat ceva.
    Cand aude popa care e problema ei (copil mort la scurt de la nastere) primul lucru care o intreaba este cand ai nascut. Femeia ii raspunde acum 2 saptamani. Reactia prea-suspect-de-fericitului a fost "IESI AFARA DIN BISERICA SPURCATO! Intoarce-te dupa 40 de zile.

    Victime ale traficului uman? Care crezi ca e reactia popii cand vine la el un minor baiat si ii spune ca a fost obligat sa se prostitueze cu alti barbati ?

    Mda ... popa si sfatul bisericesc.
    • +1 (7 voturi)    
     Exemplul este bun, analiza lui e rea. (Joi, 23 februarie 2012, 12:34)

     Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui tudor74

     Să-i fie ruşine acelui preot, dacă e adevărat ce spuneţi. Pe de altă parte, vă rog să nu mai incercaţi să ne convingeţi că sunteţi atât de rudimentar în judecată şi că faceţi confuzie între un caz particular şi o expresie generală, nu, nu o să reuşiţi, noi ştim că sunteţi o persoană inteligentă, care, dacă dă peste un medic prost, caută altul priceput, fără să concluzioneze apocaliptic, că toţi medicii sunt criminali. Doamne ajută.
     • -1 (3 voturi)    
      cazul... (Joi, 23 februarie 2012, 14:38)

      Dapyx [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

      de mai sus e o expresie generala si nu una particulara. Un caz particular ar fi un preot care are alt D-zeu decit banul.

      Completez cu un alt caz...fiindca batrinul caruia ii murise sotia i-a oferit cu 1 mil mai putin decit ceruse (nici vorba de chitanta), popa a refuzat sa se prezinte. Pina nu a primit cit a cerut nu si-a facut aparitia.
      • +4 (4 voturi)    
       Nici vorba. (Joi, 23 februarie 2012, 15:33)

       Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Dapyx

       Vă contrazic. Cunosc sute de cazuri de preoţi care au stat cu picioarele în zăpadă câte cinci ore, îngropând gratuit creştini săraci. Cunosc un preot atât de sărac, încât îşi face mâncarea cu foc de coceni, pentru că toţi banii lui nu-i ajung să-şi ţină copiii la şcoală. Slujbele lui sunt perfect gratuite. Şi cunosc un preot care s-a dus în vârful munţilor, să slujească într-o parohie de bătrâni. Soţia lui a terminat şefă de promoţie economicul în Cluj, la Babeş-Bolyai, şi a stat zece ani făcând pe infirmiera printre bătrâni, pentru că nu a găsit nimic de lucru acolo, să se angajeze. Şi-a sacrificat cariera pentru Hristos. Deci nu vorbim de situaţii generale, să fie limpede, decât dacă vrem, cu orice preţ, să sfidăm evidenţa.

       În cazul pomenit de dvs avem de a face un un preot care a comis un abuz. La fel de vinovat ca şi el este familia, care nu şi-a apărat drepturile, în cf. cu statutul BOR.
       Doamne ajută.
  • +11 (13 voturi)    
   preocuparile Episcopiei Salajului (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:55)

   taranistu [utilizator] i-a raspuns lui zaboo

   http://magazinsalajean.ro/index.php?cmd=article&artid=31337
   • +2 (4 voturi)    
    lol (Miercuri, 22 februarie 2012, 20:47)

    corvus_coraX [utilizator] i-a raspuns lui taranistu

    din fericire arată ca un hotel și nu a palat țigănesc. e un pas înainte. bani nene! o fi vreo discotecă la parter sau doar bar, popicărie și sală de fitness. și SPA
   • -1 (9 voturi)    
    Inca o data, gustul salciu al dezamagirii. (Joi, 23 februarie 2012, 10:47)

    Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui taranistu

    Domnule Taranistu, pe un alt site, ati afirmat ca ma apreciati. Regret că nu pot să vă întorc complimentul. Nu mă aşteptam să interveniţi în apărarea Ortodoxiei, dar nici să profitaţi de moment pentru a arunca gaz pe foc, fără nici o legătură cu subiectul, în unicul scop de a scoate în evidenţă Biserica Greco-catolică, de care aparţineţi, în contrast cromatic faţă de cea Ortodoxă, coruptă, ineficientă şi decadentă. Păcat, mă simt dezamăgit. Am citit în urmă cu câtva timp despre un preot greco-catolic care dispăruse cu banii parohienilor. Am intervenit atunci cu un comentariu în care am apărat Biserica Unită, arătând că preotul acela, şi fapta lui reprobabilă, nu înseamnă nici regulă şi nici cădere din har a Bisericii surori unite cu Roma. Aşa mi s-a părut firesc, aşa mi s-a părut cavalereşte. Făceţi-vă un proces de conştiinţă. Când fratele tău e lovit, arunci şi tu cu bolovani? Aşa ar fi făcut oare Maniu, ori Iuliu Hossu? Aţi uitat că suntem în săptămâna lăsatului secului de carne?
    • 0 (10 voturi)    
     sa inteleg ca biserica are postacii ei (Joi, 23 februarie 2012, 11:25)

     anonim [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

     oare or fi platiti sau doar prostiti?! Cavalareul asta Bizantin se cam agita tare pe aici
     • -2 (8 voturi)    
      Nu, prietene, nu. (Joi, 23 februarie 2012, 11:57)

      Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui anonim

      Îmi pare rău că-ţi creez repulsie, dar nu mă pot abţine de la a exista. Obiecţii?
     • +1 (1 vot)    
      "Cavalerul Bizantin" (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 1:14)

      taranistu [utilizator] i-a raspuns lui anonim

      este un om cumsecade. un preot cumsecade. nu am dovezi, doar o polemica ce o ducem cat ne tin puterile de civilizat, o polemica ce se poate urmari. Repet, nu pot garanta, dar din punctul meu de vedere este un om cumsecade si nu trebuie incadrat la "postaci". Omul incearca sa apere ce se poate apara din BOR. Si cred ca cel mai eficient o face respectandu-si vocatia de preot, zi de zi, incercand sa fie un model pentru credinciosii sai. Din pacate, astfel de oameni nu prea au "viitor" in cadrul BOR. In sensul ca niste nulitati ajung episcopi sau lingai pe langa acestia. Iar oamenii valorosi sunt marginalizati. Dumnezeu stie cat va mai dura asta. O sa-mi ierte "Cavalerul" limbajul, eu nu sunt nici Senior, nici Cavaler, nici preot.
      • +1 (1 vot)    
       Viitorul unui crestin (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 20:49)

       Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui taranistu

       Cât sunt de model şi de cumsecade, o să văd eu când o să dau cu ochii de Marele Judecător. Dintre toţi colegii mei, eu sunt cel mai păcătos.

       Singurul viitor care contează este cel de după moarte. Restul e vânare de vânt. Ca şi risipirea noastră de aici. O să plătim scump această risipire. Ne va fi imputată.
    • 0 (2 voturi)    
     adevarul are gust salciu? (Joi, 23 februarie 2012, 20:13)

     taranistu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

     Aprecierile la adresa dvs. raman pe loc, atata doar ca mi-ar face placere sa spuneti si celorlalti ca sunteti preot, comentariile dvs vor fi privite cu un ochi si mai critic.
     Ceea ce se intampla in acel caz din Salaj este jenant, revin, daca salajenii ar fi ales sa fie din nou greco-catolici nu se ajungea la asa decadere, evident este o opinie nu o certitudine.
     Nu, nu e cazul sa luati apararea unui preot care fuge cu banii credinciosilor (apropos imi puteti da un link, ceva, cu obraznicia pot pune lucrurile in miscare), e cazul sa il dam pe mana Politiei! Indiferent de confesiune. De ce v-ati simti dezamagit? Veti cunoaste Adevarul si veti fi liberi!
     In schimb io v-am pus cateva intreabri la care nu ati raspuns hat! V-am intrebat daca intr-adevar nu este niciun credincios greco-catolic la dvs in parohie, cum v-ati comportat cu acestia (eventuali) si, mai ales, cum o sa va comportati daca maine apar 20 de credinciosi greco-catolici si isi revendica biserica? O sa va ascundeti dupa "vointa majoritatii"? Inca mai astept parinte. Cu respect,
     • 0 (2 voturi)    
      Asadar (Joi, 23 februarie 2012, 22:00)

      Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui taranistu

      Faptul că sunt preot nu are nici o relevanţă asupra argumentelor mele. N-am ascuns asta, dar nici n-am declamat-o, pentru că în virtual nu contează cine eşti, ci ce spui;

      Repet, e de-a dreptul meschin ce-aţi făcut. Într-o discuţie despre fraţii dvs, ortodocşi aţi intervenit, total pe lângă subiect, otrăvind atmosfera antieclesială, şi asta doar pentru că ortodocşii vă stau în gât-din principiu;

      Cazul de care vorbeam. Nu contează, nu vreau să public linkul,căutaţi-l pe net, nu vreau să procedez cum aţi procedat dumneavoastră. N-o să lovesc niciodată în Biserica Greco-catolică soră. Nici măcar o "lovitură de imagine" nu o să-i dau. În casa noastră a stat, la masă, Seniorul, N-am uitat. Păcat că nu-i semănaţi, deşi îi pretindeţi paternitatea politică.

      Despre componenţa comunităţii mele: cum adică "într-adevăr"? V-am explicat o dată, mi-aţi pus la îndoială cuvintele, aţi insinuat că aş minţi, dialogul s-a încheiat aici. Nu e complicat deloc.

      În ceea ce priveşte jocul imaginativ pe care mi-l propuneţi, daţi-mi voie să vi-l citez, din memorie, pe Iorga, care spunea undeva că istoria nu se face cu "ce ar fi fost dacă", ci cu "ce a fost" şi cu "ce este". Restul,,,sunt umori. Trebuie stăpânite.

      Încă o dată, regret "şarja" lipsită de nobleţe pe care aţi executat-o asupra Bisericii mele, doar pentru că un jurnalist v-a ridicat subiectul la fileu, şi, dacă tot sunteţi greco-catolic, n-aţi rezistat ispitei de a arunca cu noroi! Aţi văzut scenele de duel din filme, când unul dintre adversari îşi scapă sabia din mâini şi celălalt îl lasă să şi-o recupereze, înainte de a continua lupta? Cum credeţi că aţi procedat dvs.?

      Sunteţi un om vindicativ şi cu spiritul tulburat. Vă doresc ca pacea lui Hristos să vă inunde inima.

      Doamne ajută!
      • +1 (1 vot)    
       cavaleri? (Vineri, 24 februarie 2012, 19:40)

       taranistu [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

       Domnule,
       ortodcosii (in cardasie cu PCR si Secu) mi-au furat biserica. Despre astia vorbiti dvs.? Cu astia trebuie sa fiu cavaler? Ok, punem in balanta: astia imi fura biserica, eu dau un link in care arat niste nelegiuiri facute de ierarhi ortodocsi din Salaj. (Fericiti cei ce flamanzesc si inseteaza de dreptate)! sau nu? O fac din razbunare zici dumneata, ei bine afla ca nu ma voi obosi a denunta minciuna, prostul gust, bizantinismul (in sensul de proaste obiceiuri), hotia, falsa evlavie, mutilarea ambientala etc. pe care le-au facut si continua sa le faca "fratii" mei "ortodocsi". Si sa-mi ajute Dumnezeu sa fiu la fel de critic cu mine si cu greco-catolicii mei. Fiecare intelege ce vrea sau ce poate din viata si comportamentul Seniorului. Io fac ce-am inteles si ce pot. A nu tacea nedreptatile mi se pare un mod just de a-i duce lupta mai departe. Sunt un om vindicativ si cu spiritul tulburat? Da bine ca sunteti voi linistiti si cu sufletul impacat: cu biserici furate, manastiri furate (Nicula, spre exemplu), obiceiuri furate (vezi episodul colivei) etc. Ba sfatul meu e sa publicati linistit link-ul, oricum e deja de domeniul public inteleg, le faceti un bine greco-catolicilor publicandu-l, iar nu trecandu-l sub tacere. Fie si din cavalerie. Denuntati pe cei care fura, indreptati pe cel in pacat, indrumati pe cei rataciti, construiti unde nu este (si e necesar), dati inapoi ce nu-i al vostru!
    • +1 (1 vot)    
     la fileu (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 1:06)

     taranistu [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

     nu stiu cum se face ca nu au altceva de facut ziaristii astia decat sa ridice la fileu:

     http://magazinsalajean.ro/index.php?cmd=article&artid=31423

     ce facem, comentam sau asteptam sa treaca saptamana lasatului sec de ce? de branza. ah, pai nu putem ca e de branza, de era de unt, mai mergea. Prostii! Christus Ieri Hodie Semper! cu branza sau fara.
     • 0 (0 voturi)    
      Şi ce propuneţi? (Duminică, 26 februarie 2012, 16:06)

      Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui taranistu

      Să declanşăm un război în care fiecare să performeze în a posta linkuri denigratoare despre biserica celuilalt? E şi asta o ispită.
  • 0 (8 voturi)    
   alternative (Miercuri, 22 februarie 2012, 22:27)

   taranistu [anonim] i-a raspuns lui zaboo

   Initiativa PS Virgil, episcop greco-catolic de Oradea:

   http://www.bru.ro/oradea/colecta-in-eparhia-de-oradea-fixata-pentru-26-februarie/
  • +3 (15 voturi)    
   nedumeriri si o concluzie (Joi, 23 februarie 2012, 9:45)

   comentator [anonim] i-a raspuns lui zaboo

   Hristos avea cont in banca? Avea masina de fite, smartphone si traia in lux ? Punea taxe mari pentru botezuri, nunti, inmormantari si nu dadea chitante ? Asta e nelamurirea mea. Nu judec pe nimeni, e doar o simpla constatare, doar toti putem citi Biblia. "In lipsa credintei, lumea se reduce la matematica", spunea cineva. Matematica apartine stiintei. Concluzia va rog sa o trageti dumneavoastra.
 • +32 (46 voturi)    
  sufletul (Miercuri, 22 februarie 2012, 17:53)

  madonion [anonim]

  cam cat de mare trebuie sa fie sufletul ca sa receptionam bine glasul Bisericii? Precizati o suma.
  • +21 (31 voturi)    
   incerc eu (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:34)

   sdajkviuqce [utilizator] i-a raspuns lui madonion

   Ia sa vedem. In conditiile in care costa 800 de lei o nunta la biserica din Ghencea, 300 de lei un botez la biserica din Chiajna fara chitanța... hmm estimez la vreo 3 - 4000 o imbratisare plina de piosenie de la Domnul (Domnul Preafericit). Problema era ca nu au fost oferte din partea presei.
   • -16 (24 voturi)    
    ce vrem de fapt? (Miercuri, 22 februarie 2012, 19:31)

    razvan [anonim] i-a raspuns lui sdajkviuqce

    Biserica Ortodoxa din Romania trebuie sa faca si sa spuna mai mult lucrurile de care romani au nevoie. Nu cred ca BOR trebuie sa devina ca Patriarhia Rusiei care intervine in politica, economie mai mult decat trebuie. Biserica este puntea de legatura cu DIVINITATEA de care noi oamenii avem nevoie - iar Biserica ORTODOXA sa fie asa cum este necesar.
    • +21 (29 voturi)    
     te înțeleg (Miercuri, 22 februarie 2012, 20:49)

     corvus_coraX [utilizator] i-a raspuns lui razvan

     dar cred că ce cerințele tale sunt în van. BOR este vândută trup și suflet banului. misiunea ei a devenit cu totul alta. BOR-SRL
    • +4 (8 voturi)    
     punte de legatura?? (Joi, 23 februarie 2012, 7:52)

     hatru [utilizator] i-a raspuns lui razvan

     Nu cred ca am nevoie de purtator de cuvant in relatia mea cu divinitatea. Daca totusi ar fi nevoie n-as alege in nici un caz un un curvar lacom cum prea des vedem.
   • +3 (3 voturi)    
    daaaaaaaa (Joi, 23 februarie 2012, 10:00)

    rahidian bulbul [anonim] i-a raspuns lui sdajkviuqce

    și banii.... înainte!
  • +1 (3 voturi)    
   Lacomia preotilor (Joi, 23 februarie 2012, 10:05)

   ilie0001 [utilizator] i-a raspuns lui madonion

   Daca ar fi dupa ei...le platim 5-10 mii lei si ne da dispensa sa ne facem noi....slujbele, ei sa ia numai banii
 • +16 (22 voturi)    
  cugetare (Miercuri, 22 februarie 2012, 17:54)

  crestin [anonim]

  de la D zeu mai mult iar de la noi mai putin....cam asta e concluzia
 • -17 (31 voturi)    
  DECI (Miercuri, 22 februarie 2012, 17:56)

  evoque [utilizator]

  biserica comunica ce si cum vrea.
  Valorile ortodoxiei au devenit, banii, afacerilor, homosexualitatea,etc.
  Toate acestea sunt facilitate de saracia lucie in care a ajuns romania sub basescu si boc care sponsorizeaza proiecte megalomane ale bisericii ortodoxe.
  • +3 (3 voturi)    
   stii ce iti trebuie? (Joi, 23 februarie 2012, 11:09)

   Jagged Fel [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   o sedinta de exorcizare...e limpede ca estimposedat, altfel nu imi explic de ce la tine totul se reduce la un lucru: "jos Basescu! jos Boc!" (ultimul nu mai are niciun rol, apropos)...acum nu stiu cine te poseda: Felix, Ilici..?...oricum, poate te ajuta BOR...ca oricine altcineva ar incerca ar fi sortit esecului :))
   nu, nu te osteni sa raspunzi...nu simt nevoia sa bat matanii si sa imi scuip in san :)))
   • 0 (0 voturi)    
    de ce nu? (Joi, 23 februarie 2012, 14:24)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui Jagged Fel

    de ce sa nu faci matanii? de ce sa nu tii post negru? pentru ca dupa jos basasescu vor urma altii cu jos, jos tot, pana cand eu voi muri sau daca nu nu pana cand romania o sa profite de cat de minunata tara este si o sa renasca intr-o societate moderna si exemplara, utopie, nu?
    Clar ca este utopie, numai ca pana atunci trebuie sa fie cineva care o sa critice, fara sa se margineasca doar la boc sau basescu.
    Pana atunci la matanii, uni doar.
 • +21 (29 voturi)    
  Biserica noastra cea de toate zilele. (Miercuri, 22 februarie 2012, 17:59)

  admus [anonim]

  Din pacate biserica isi pierde pe zi ce trece legatura cu oamenii. Si popii sint de fapt tot oameni care isi vad intii de interesele lor si dupa aia de serviciu, Restul este doar ascunderea dupa corcodus. Pe vremuri nu mai erau atitea canale media prin care sa-si transmita mesajele, dar comunicau direct cu enoriasii.
  Chiar daca am folosit pluralul nu vreau sa generalizez pentru ca mai sint si exceptii, dar ca orice exceptie, sint putine la numar.
 • +24 (34 voturi)    
  ce mizerii!!! (Miercuri, 22 februarie 2012, 17:59)

  geos [anonim]

  Deci, articolul Hotnews se referea la lipsa unei comunicări privitoare la intervenţia Bisericii în ajutorarea contribuabililor ei din zonele calamitate, iar ăştia răspund cu o comunicare de formă care nicicum nu pomeneşte ceva de sinistraţi (nu contează cât de leneşi sau nu au fost aceştia). Biserica e gaură în buget, coruptă, paralelă cu realitatea, la fel ca toate celelalte instituţii ale statului (pardon, e separată de stat, dar finanţată de stat, cu funcţionari de stat - preoţii). Cine va schimba Legea Cultelor, de un populism greţos şi infect şi de o discriminare demnă de vremuri de dorit a fi uitate?
  • +13 (19 voturi)    
   pai ei atat au citit : lipsa comunicării (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:48)

   toma [anonim] i-a raspuns lui geos

   ipocriti . si farisei...
   despre intervenţia Bisericii în ajutorarea contribuabililor ei din zonele calamitate-NIMIC !
   nimic nou din partea bor !
   totdeauna au facut la fel : ii intrebi de mere si ei iti spun ca perele-s trei lei...
   isi pierd si bruma de incredere ce-o mai au...
   pe vremuri : colaboratori ai securotatii , la vremuri noi : colaboratori cu satan...(DOAMNE IARTA-MA ! )
 • +21 (31 voturi)    
  Raspuns pe stilul vechi BLA, BLA,BLA (Miercuri, 22 februarie 2012, 17:59)

  ogi [anonim]

  Sau mai bine zis limbajul de lemn atit de drag celor din BOR .
  Culmea cind pleaca la "cersit" bani de la guvern apar pe toate canalele posibile dar cind trebuie sa ajute saracii nu aud si nu vad nimic .
  Oare intre < valorile si spiritualitatea ortodoxa > nu intra cumva si ajutorarea saracilor , a celor ce au pierdut tot in catastrofe , inundatii , incendii ..etc ?
  N-am auzit sa se ingrijeasca de copii orfani sau sa se ocupe de copii din zonele inundate in anii trecuti .
  Cit despre taxe si impozite aici BOR se zbirleste cu tupeu .
 • +29 (37 voturi)    
  chiar daca sunt Crestin & Credincios, (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:02)

  gelu [anonim]

  ma detasez de "Biroului de Presa al Patriarhiei Romane". SIMPLU: nu ma reprezinta!!!

  1) Comunicatul lor nu are nici o legatura cu articolul "De ce e Biserica Ortodoxa Romana muta? "

  2) Traiesc in alta lume si dau interpretarea numai de ei inteleasa la orice subiect.

  3) Nu i-am vazut implicati in acte de caritate, decat poate inainte de marile Sarbatori, si in mod IZOLAT

  4) Nu asculta in mod real nevoile oamenilor, "o vorba buna" e cam tot ceea ce-ti pot oferi.

  5) Pt ei cuvantul SCHIMBARE nu exista, de aceea tin o buna parte a societatii "pe loc"

  6) sunt "toti la fel", foarte putini preoti cu o predica ancorata in realitate.

  7) parohie intr-un oras mare primesti numai daca
  (a) tata e preot
  (b) cunosti un preot
  (c) cotizezi cat "se cotizeaza"

  8)nu au capacitate mobilizatoare si nu AU NICI UN PLAN pentru atragerea TINERILOR ACTIVI & ANCORATI IN REALITATEA GLOBALA la biserica

  9) nu promoveaza INTOTDEAUNA competenta!
  • +7 (7 voturi)    
   nu sunt de acord cu P4 (Joi, 23 februarie 2012, 7:56)

   hatru [utilizator] i-a raspuns lui gelu

   Vorba buna e tot contra cost. Altminteri nu te asculta, sunt extrem de ocupati.
 • +20 (28 voturi)    
  halal sa le fie (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:02)

  pd [utilizator]

  o dau cotita de parca asta ar fi de fapt miezul problemei. Au murit 70 de oameni si nesimtitii au tinut bisericile inchise ....asta era subiectul articolului lui Vlad Mixich
  • -15 (23 voturi)    
   Bolovane (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:37)

   aa [anonim] i-a raspuns lui pd

   Intra pe Trinitas TV si o sa vezi ce a facut biserica in aceste momente grele.
   Oricum emisiunile de la Trinitas sunt la un nivel inalt de spiritualitate si daca nu intelegi din prima, insista a te uita, si poate o sa primesti darul de a intelege.
   • +15 (17 voturi)    
    Asta te-a invatat Trinitasul? (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:56)

    Amused [utilizator] i-a raspuns lui aa

    Sa jignesti, sa te falesti, sa ii insulti pe altii?

    "Dupa roadele lor ii veti cunoaste"

    - Dulgherul Isus
    • -7 (11 voturi)    
     Ai dreptate (Miercuri, 22 februarie 2012, 19:35)

     aa [anonim] i-a raspuns lui Amused

     Ce mi-a facut mie bolovanul, sa-l aseman cu niste neispraviti.
 • +17 (21 voturi)    
  mutenia popilor (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:03)

  crisu [anonim]

  dumneavoastra gresiti cand afirmati ca popii sunt muti.nu tac nici dupa cele le dai ceea ce nu mai ai.intotdeauna cersesc sa le dai cate ceva.au ajuns sa te lase cu mortul in casa daca nu le dai.o cununie se face cu 4000 ron!!!!!!!!!!.au pretentia sa se duca lumea la biserica!copiii sunt abuzati de popi.au prezentat in viata lor un raport privind cheltuielile efectuate din banii primiti de la guvern(din buget,bani platiti de noi)?
  umbla bauti la volan(cica sunt impartasiti!).o parohie nu o primesti fara mii de euro.
  nu pot fi cercetati ca au legile lor.sa le fie rusine!
  si celor care ii pupa in .... iti spun toti aceiasi piesa,cu care au fost indobitociti,daca se doreste sa comunice altceva , este dat afara.ASTIA SUNT POPII!!!!!!!!!!!
  • +13 (17 voturi)    
   e o vorba veche (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:19)

   zaboo [utilizator] i-a raspuns lui crisu

   e prost cine da, nu cine cere... cine i-a invatat asa? si pe astia si pe aia de la tot felul de ghisee si birouri din administratii si alte asemenea? suntem complici cu ei, aia e marea problema! in plus: isi aminteste cineva cum se calca lumea in picioare si se blestema ca sa ia apa sfintita? mergeti la biserici si vedeti cum se inghesuie lumea sa DEA bani preotilor, s-a intors lumea cu susul in jos, nu biserica da sarmanilor... eu nu mai calc de ani de zile pe acolo, n-am ce cauta!!!
 • +13 (19 voturi)    
  limba de lemn specifica (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:03)

  zone [utilizator]

  Acest comunicat reuseste intr-o gramada de cuvinte sa nu spuna nimic. E stilul specific al institutiilor noastre osificate, ale caror comunicate nici macar nu pot fi citite, darmite digerate.
  Oricum nu face decat sa intareasca ceea ce Vlad Mixich evidentia in articolul sau - e ca in armata.
  Si nu raspunde la intrebarea legitima din inceputul articolului "infierat" crestineste al lui Vlad - de ce nu se vad aceste actiuni ale bisericii in viata de zi cu zi. Era atat de greu sa ofere adapost unor nefericiti in zilele de ger cumplit?
 • +15 (21 voturi)    
  cateva intrebari pentru BOR... (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:09)

  Andrei [anonim]

  1. "Centrului de Presa BASILICA al Patriarhiei Romane care a fost infiintat in anul 2007 cu un scop misionar, iar nu unul comercial." - se poate sa ne oferiti cateva explicatii referitoare la activitatile comerciale pe care le prestati de exemplu restaurante? Poate consiliul concurentei ar putea sa se sesizeze mai ales ca BOR nu este platitor de tva si practica concurenta neloiala!
  2. "iar glasul Bisericii este totdeauna bine receptat de oamenii cu suflet mare" - asta inseamna practic ca cine nu recepteaza bine mesajul are sufletul ceva mai mic adica "cine nu e cu noi e impotriva"! Putin cam agresiv si intolerant mesajul acesta, nu vi se pare?
  3."chiar daca unii mai sunt inca tulburati" - Foarte canonica exprimarea mesajului BOR, nimic de comentat... De ce sunteti asa ingrijorati ca unii se pot tulbura?
  4. Cand o sa traiti si voi fara finantari de la stat si implicit de la unii contribuabili (destul de multi deja) care nu sunt de acord cu subventii de la buget pentru biserica. Daca oamenii tin la biserica pot cotiza voluntar, oricum unii o fac deja
  5. De ce nu avem transparenta in bilantul dvs mai ales ca primiti bani de la stat si in plus voluntar de la enoriasi (uneori si prin constrangeri de genul nu te ingrop daca nu prestezi...) ?? Ce se intampla cu banii care ajung la BOR? Pana si preotii dvs vor sa stie asta mai ales ca le luati la final de an toti banii din conturi fara sa ii intrebati daca nu au nevoie de ei pentru propria parohie..

  Nu ma astept ca BOR sa raspunda, sunt prea importanti pentru unul ca mine...au video call, chat cu...imparatia cerurilor :)
 • +15 (19 voturi)    
  cu alte cuvinte.. (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:09)

  pehash [utilizator]

  ca nu cumva opinia preotilor sa fie confundata cu opinia Bisericii (BOR), preotii nu mai au dreptul la opinie.

  totusi, nu inteleg cum BOR poate sa permita acestor preoti sa comunice cu parohiile lor? daca il intreaba un enorias mai rasarit pe taica popa ceva ce a citit prin articolele lui Vlad Mixich? Il trimite si pe asta la 'centrul de presa'?
  • +2 (6 voturi)    
   Corect (Miercuri, 22 februarie 2012, 20:34)

   kinn [anonim] i-a raspuns lui pehash

   Bine zis
  • -1 (3 voturi)    
   Opinii? (Joi, 23 februarie 2012, 9:16)

   nnanicu [anonim] i-a raspuns lui pehash

   Cu popii nu poti discuta! lozinca lor; ,,crede si nu cerceta (intreba)''!
 • +6 (14 voturi)    
  biserica/manastire SRL (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:15)

  biserica/manastire srl [anonim]

  Biserica/Manastire SRL
 • +13 (19 voturi)    
  raspuns dezamagitor (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:15)

  Cimabue1500 [anonim]

  Raspuns dezamagitor si arogant al Centrului de presa al Patriarhiei Romane. Dezamagitor pentru ca in logica dialogala foloseste argumente bazate pe dialectica de tip "spiritual-laic", "scop misionar-scop comercial", "informare corecta-senzational", ca si cum obiectul informarii cititorului ar fi o dihanie dihotomica intre mass-media si trustul de presa al BOR. Nediferentierea calitatii trusturilor de presa, de asemenea, imi pare amendabila, toata mass-media din Romania pare o apa si un pamant, cf. Centrului de presa al BOR. Raspuns arogant pentru ca isi aroga calitati de comunicare pe care nu le are, consecinta, decizia sinodala de a delega numai persoane asupra carora detine un control absolut, mai precis, de "ascultare". O pagina neagra in istoria comunicarii institutiei BOR. Unde este limita dintre ascultare si excesul de putere al BOR asupra propriilor subiecti: preotii?
 • +7 (15 voturi)    
  dar cu inzapezitii, in ce relatie ati fost ?! (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:19)

  costica [anonim]

  Ca asta era problema de fond... lipsa de reactie a BOR la necazurile amaratilor inzapeziti si uitati si de autoritati si de BOR !!!
  Despre asta ce ziceti?!
  Lasati bussinessurile Prea Fericitului, ca doar BOR nu este SRLcu tinta de profit si aplecati-va spre cei de la care strangeti taxele doar cand aveti cadelnita intinsa...
  Cand amaratii au nevoie, unde sunteti?!
  Bogata BOR ce le-a trmis acelor nevoiasi, cum le spune frumos nevoie mare Prea Fericitul de la adapostul si caldura Bisericii, fara sa iasa afara in zapada care-i acoperise aproape pe drept-credinciosii Prea Fericitului ?!
  Unde-ati fost on zilele alea multe, un cuvant nu a scos Prea Fericitul in zilele alea grele pentru chiar amaratii care merg la Biserica..
  Dupa ce mosii si babele alea amarate si inzapezite nu or mai fi, prea multi nu prea vor mai calca pragul Bisericii, ca doar batranii mai merg la Biserica azi in Romania, din pactae,..... nu ati reusit deloc sa convingeti romanii sa va calce pragul, Prea Fericirea Ta....
  Pacat, mare pacat....
  • -2 (4 voturi)    
   am uitat sa intreb.... (Joi, 23 februarie 2012, 9:18)

   costica [anonim] i-a raspuns lui costica

   Dumnezeu de sus, ce zice ?!!!!!!
   Cum i se pare Lui azi ceea ce face BOR ?!!!
   E cumva PACAT , in sensul ca una vorbeste BOR in Biserica in fata credinciosilor si altfel actioneaza de fapt BOR in fata acelorasi credinciosi?!!!
  • -1 (1 vot)    
   BOR ce mi-a dat mie, tovarasi? (Joi, 23 februarie 2012, 10:33)

   gabriel [anonim] i-a raspuns lui costica

   Citeste cu atentie si caieste-te, apostatule! http://www.evenimentul.ro/articol/biserica-isi-deschide-portile-pentru-cei-fara-adapost.html
   • +1 (1 vot)    
    >>>>>>>>>>> (Joi, 23 februarie 2012, 12:39)

    Invincible [utilizator] i-a raspuns lui gabriel

    arata-le lu aia morti si degerati.
 • +8 (14 voturi)    
  Biserica e adevarul, iar nu miciuna.O.M.G.! (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:30)

  Ionel coada de pucel [anonim]

  Deci dragi prelati va rugam sa va corectati modul de exprimare scrisa.
  Limbajul de lemn si propozitiile alambicate, virgula pusa aiurea si verbul folosit ca la 1800 dau un aer de 'vechi' de 'acru' si de 'expirat'.
  Lasati-ne cu sfaraielile astea perpetue. Ne e clar ca cenzurati libertatea de exprimare a preotilor in mass media.Sint buni sa predice duminica in biserica dar sint rai sa isi exprime ideile pe un canal mediia.
  Nu ati participat la efortul de sustinerea a sinistratilor zapezii decat in foarte mica masura. E normal, intelegem.Totul pentru front, totul pentru victorie.Victoria, in cazul nostru fiind "catedrala mantuirii neamului' care va inghite anual 300 de milioane de euro.
  V-ati facut televiziune dar nu platiti masurarea audientei. Sinteti in grila obligatorie de programe desi nu ar trebui sa fiti.
  Nu stiu cat o sa mai sufere tara mea de indobitocirea voastra dar stiu altceva, drumul e spre iluminarea personala.Prin stiinta.
 • +6 (12 voturi)    
  Repet Ideea (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:36)

  Vlad-I [utilizator]

  Cultele sunt ca "mamutii industiali falimentari, energofaci" consuma mai mult decat pot da. Cultele probabil ca nu intorc societatii decat 5% din resursele pe care le primesc. Poate ca cineva imi poate arata multe activitati puntuale pozitive. Dar, tinand cont ca romanii (enoriasi, guvern, primarii) doneaza cultelor poate ca 300 milioane de euro anual, cat bugetul tuturor universitatilor si editurilor la un loc, rezultatul este uimitor de pagubos in termeni de eficienta. Sa nu uitati ca 500 mii de neo-protestanti doneaza 10% din castigul lor, cultelor de unde fac parte. Sigur, dumnealor vor spune ca ne dau Duhul Sfant , har , binecuvantari, da, asta o putea da si o biserica saraca, ca aceia din secolul I.
 • +5 (9 voturi)    
  Omerta (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:39)

  Margicu [anonim]

  Cine nu vede, nu aude si nu vorbeste nimic pastoreste 1000 de ani.
 • +9 (13 voturi)    
  Prea-Sfintia-Prostie (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:40)

  Nicollaeb [anonim]

  Ne-am saturat de biserici si biserica. Scopul bisericii este sa faca numai bani. Am ajuns sa primesc in casuta postala cartea de vizita a popii, care ma invita sa platesc imbecila taxa bisericeasca! Catedrala Falimentarii Neamului.
  • +2 (2 voturi)    
   aveti perfecta dreptate (Joi, 23 februarie 2012, 8:05)

   hatru [utilizator] i-a raspuns lui Nicollaeb

   Numai ca sunt uluit ca lumea nu vede asta. De fapt ce sa ma mir, Iliescu a fost ales cu 95% (parca).
 • +6 (8 voturi)    
  Biserica in folosul propriu si prostirea populatie (Miercuri, 22 februarie 2012, 19:23)

  Mitru [anonim]

  Biserica a devenit in ultimul timp o societate comerciala finantata de la stat, cu oameni foarte bogati, a caror bagatii sunt ascunse cu dibacie, cu avioane, cu multe actiuni sub sau la limita legii si care de mult nu mai reprezinta interesele poporului. Sunt constienti de minciunile propagate
  , miciuni pe care vestul le-a identificat din timp iar acum se bucura de foarte putin sprijin din parte populatie. Poporul moare de foame si ei primesc salarii importante de la stat scapand printre degete cateva actiuni umanitare. Biserica a pierdut parohii ei importanti acum ramanand doar excrocii care abia asteapta zilele in care trebuie sa primeasca bani, nunti ,botezuri, inmormantari pe care nu le onoreaza decat cu bani la tarifele fixate de ei. Oameni buni Dumnezeu este in noi si nu la biserica corupta. Daca s-au organizat ca societati comerciale atunci sa nu mai primeasca salarii de la tara secatuita de excrocii care sunt ridicati in slavi de biserica. Ajungem la concluzia ca biserica este o fraza de dansii inventata, care nu are nimic de-a-face cu unirea enoriasilor.
  • +9 (11 voturi)    
   In fiecare an (Miercuri, 22 februarie 2012, 19:54)

   dan tulceanu [utilizator] i-a raspuns lui Mitru

   la tara la soacra-mea ( nu spun unde ) enoriasele, care nu sunt tinere deloc, ii lucreaza gratis pamantul parintelui ( ce scandal imi face cand ii zic "popa"! ).
   Cand o intreb de ce face asta, ca este batrana si nu mai poate, imi raspunde "ce sa facem mama, e si el tanar si nu stie sa dea cu sapa". Popa are "saracul" numai doua masini.
 • -9 (15 voturi)    
  RAUTATE GRATUITA, INCAPABILA DE NUANTE (Miercuri, 22 februarie 2012, 19:30)

  Anonim [anonim]

  Stimati comentatori,

  Cat de repede concediati Biserica si dreptul celor credinciosi sa fie reprezentati de ea, si dreptul celor credinciosi de a se exprima altfel decat dumneavoastra in mod public!

  In stilul dumneavoastra, in expresiile pe care le folositi, se contureaza, iertata sa imi fie expresia, un fel de rautate inflexibila, o intoleranta radicala referitoare la credinta, la preotie, la tot ceea ce este legat de traditia ortodoxa.

  In rest, prezumtii de vinovatie, de coruptie, pentru toti cei ce slujesc altarul.

  Se pare ca cea mai mare parte din profilul cititorilor hotnews sunt asa. E pacat ca se intampla asa, pentru ca din randurile pe care le scrieti se vede superficialitatea argumentatiei, limbajul golanesc, o rautate gratuita, si o intoleranta vrednica de extremism.

  Nu cred ca faceti cinste, stimati comentatori, unei generatii crescute in cultura valorilor democratice, care lasa celor credinciosi, sa isi exprime credinta in mod liber.

  Probabil ca mai multa serviciu aduce culturii si cultivarii respectului pentru valorile istoriei neamului, fotbalul din ligile noastre neprofesioniste, decat credinta si viata spirituala!

  Cu ganduri bune,

  A
  • +7 (9 voturi)    
   Pai , Domnule A. (Miercuri, 22 februarie 2012, 20:04)

   French canadian [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   hai sa-ti spune eu cum se vede comentariul dumneatale de partea astalalta a oceanului, de unde avem cu totul si cu totul o alta viziune asupra libertatilor religioase si a credintei, a fotbalului cat si a istoriei.
   Dumneatale tragi direct in comentatorii Hotnews si in profilul cititorilor tocmai pentru ca au atacat nevinovatia, necoruptia si puritatea spirituala a celor care ...slujesc altarul(?).
   Te-ai gandit vreo clipa ca oamenii astai au dreptul si la o alta opinie decat a dumnevoastra ? Ca daca au indraznit sa se se exprime despre fete bisericesti corupte si mincinoase si care si-au tradat misiunea duhovniceasca...este pentru ca ...poate au cunostiinta despre asemenea cazuri ?
   La aceleasi comentarii pe care le mentionezi dumneata, citindu-le, eu unul nu am vazut nici o superficialitate a argumentatiei, nici golaneala. Am vazut doar oameni care au intrebat , complet indreptatiti: de ce a raspuns trustul de presa una, cand de fapt era vorba despre altceva ?
   In final, poate ati dori sa ma lamuriti si pe mine ce are fotbalul cu istoria in toata povestea dumneavoastra. Nu de alta, dar pe aici noi jucam hockey de mici si istoria noastra nu e nici pe departe atat de bogata ca a dumnevoastra, asa ca poate mai invatam si noi cate ceva....
   • -2 (2 voturi)    
    Malul oceanului... (Miercuri, 22 februarie 2012, 23:44)

    Costin1968 [utilizator] i-a raspuns lui French canadian

    ...nu scuza orice...
   • -4 (6 voturi)    
    De pe aceeasi parte a oceanului (Joi, 23 februarie 2012, 1:20)

    Floridian [anonim] i-a raspuns lui French canadian

    Sa va spun si eu cum se vede de aici. Majoritatea celor care posteaza ori sunt atei, ori sunt atei sub acoperire. Daca ar fi crestini in primul rand ar merge duminica la biserica, ceea ce ma indoiesc ca se intampla. In al doilea rand ar pune umarul sa rezolve problemele din interior, nu stand pe margine si criticand, pentru ca biserica ar fi a lor, nu doar a patriarhului, episcopului si preotului.
    • +2 (2 voturi)    
     e, hai sa-ti zic cum se vede de aici (Joi, 23 februarie 2012, 8:14)

     hatru [utilizator] i-a raspuns lui Floridian

     Daca ai curiozitatea sa mergi odata in Dealul Mitropoliei si sa numeri masinile de lux (numai atat poate vedea un strain) te-ai cruci de valoarea lor insumata.( Iisus mergea calare pe un magar, lor le trebuie multi armasari putere.) Fara sa vreau, de cate ori trec pe acolo, ma gandesc cate s-ar fi putut face cu banii economisiti daca popii acceptau sa-si plimbe fundurile grase in banalele Loganuri.
     • -1 (1 vot)    
      r (Joi, 23 februarie 2012, 14:27)

      Floridian [anonim] i-a raspuns lui hatru

      De ce iti lasi biserica ta pe mainile preotilor necinstiti?
    • 0 (2 voturi)    
     pai de ce (Joi, 23 februarie 2012, 9:15)

     Aramis [utilizator] i-a raspuns lui Floridian

     scrie undeva ca un crestin trebuie sa mearga duminica la biserica?
     Dumnezeu e in inima credinciosilor, nu in ochii tagmei preotimii
     • -1 (1 vot)    
      Ziua Domnului (Joi, 23 februarie 2012, 14:38)

      Floridian [anonim] i-a raspuns lui Aramis

      Faptele Apostolilor 20:7
      Catehismul Bisericii Catolice 2180: The precept of the Church specifies the law of the Lord more precisely: "On Sundays and other holy days of obligation the faithful are bound to participate in the Mass
      Eu unul nu stiu o secta care sa nu mearga duminica la biserica.
      • 0 (0 voturi)    
       corectie (Joi, 23 februarie 2012, 16:52)

       Floridian [anonim] i-a raspuns lui Floridian

       sambata sau duminica
    • +1 (1 vot)    
     ...trece prin filtrul gindirii.... (Joi, 23 februarie 2012, 11:04)

     Diana [anonim] i-a raspuns lui Floridian

     ...inainte sa scrii pe aici si oriunde! Ai hotarit tu asa , expert fiind, ca cei ce "posteaza" sint atei !
     Eu am curajul sa-ti spun ca sint crestin practicant si sincer , de o viata , m-am saturat de lichelismul reprezentantilor BOR ! Nu are nici o legatura credinta oamenilor, legatura lor cu Divinitatea si aceste capusi in sutane, care mimeaza dezinteresul pentru cele lumesti ! Cred ca BOR ca orice institutie a statului trebuie sa se reformeze ! Probabil ca daca le-ar fi taiata "teava" cu resurse de la stat s-ar putea face si acest lucru ! Dar cum BOR este institutia prin care e manipulata populatia cel mai bine , nu se doreste acest lucru ! Poate vor fi intrebati reprezentantii BOR, vreodata , citi din "fratii lui Iisus " au imbracat, au hranit , au mingiiat.......si vor arata spre limuzinele lor, spre palate si conturi bancare......si de ce nu spre practicile imorale ! " Inapoia mea...." , va fi raspunsul ! Deci unde sint ateii? Dupa comportament , se pare ca in BOR ! Si apropo, sa se abtina postacii BOR de la comentarii, se vede de la distanta :)
     • -1 (1 vot)    
      Dianei. (Joi, 23 februarie 2012, 14:03)

      Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Diana

      Biserica Ortodoxă trebuie reformată. Pentru asta e nevoie de implicarea tuturor, Inclusiv a dvs. pentru că afirmaţi că sunteţi creştin practicant. Sunteţi membru al Adunării Parohiale, aveţi dreptul să cereţi socoteală pentru banii parohiei, făceţi-o. Nu criticaţi româneşte de la distanţă, implicaţi-vă şi schimbaţi lumea în care trăiţi.
      Referitor la ajutorarea săracilor, priviţi aici:
      121 de centre pentru copii;
      35 de centre pentru vârstnici;
      106 cantine sociale şi brutării;
      52 de centre de diagnostic şi tratament, cabinete medicale şi farmacii sociale;
      23 de centre de consiliere şi asistenţă a familiilor în dificultate;
      2 centre pentru victimele traficului de fiinţe umane. (http://www.patriarhia.ro/ro/scurta_prezentare_ro.html)
      Schimbarea trebuie să înceapă cu noi înşine. Depinde numai de noi. De mine, de dvs.
      Cât despre "postacii BOR"...nu e cazul să jigniţi pe nimeni. Faptul că sunt unii care au o opinie separată de a dvs. nu trebuie să vă indigneze. Aşa e lumea, diversă. Şi frumoasă. Numai bine, post uşor.
    • +1 (1 vot)    
     atei? (Joi, 23 februarie 2012, 11:48)

     gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Floridian

     de ce a nu fi crestin = ateu? asta una.
     doi: de ce a nu fi de acord cu BOR = a nu fi crestin? nu ti se pare ca iti lipseste o sinapsa?
     • -1 (1 vot)    
      Argumente, nu ad hominem (Joi, 23 februarie 2012, 14:48)

      Floridian [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

      Mai citeste odata ce am scris: "Majoritatea celor care posteaza ori sunt atei, ori sunt atei sub acoperire". Este o opinie pe care am argumentat-o. Daca este cineva care a postat aici si nu e crestin si nu e ateu este o minoritate. A nu fi de acord cu conducerea BOR este una, si asta nu te scuteste de a merge duminica la biserica. A nu fi de acord cu credinta ortodoxa este alta, dar atunci acela nu e ortodox, deci din nou e o minoritate.
      • 0 (0 voturi)    
       ad hominem? (Joi, 23 februarie 2012, 16:28)

       gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Floridian

       tu folosesti ad hominem si alte fallacies in afirmatiile tale pe care le crezi ca fiind pline de adevar. vad ca ii tot dai cu mersul la biserica, asta este ce trebuie sa faca un crestin ? eu credeam ca trebuie sa isi iubeasca aproapele.
       • 0 (0 voturi)    
        inca o data (Joi, 23 februarie 2012, 16:55)

        Floridian [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

        A spune ca cineva este ateu sau ca nu merge la biserica este o insulta? Dar "tie iti lipseste o sinapsa"? Care dintre ele este mai "ad hominem"?
        • 0 (0 voturi)    
         cu regret (Joi, 23 februarie 2012, 18:19)

         gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Floridian

         dar nu cunosti ce inseamna "ad hominem". ad hominem nu inseamna a insulta preopinentul ci a incerca sa negi afirmatiile cuiva doar pt ca sunt spuse de acea persoana (care are conotatii negative) gen: daca hitler afirma ca x atunci sa spui ca x nu e adevarata doar pt ca a fost a spusa de hitler. asta inseamna ad hominem. mai pune mana pe carte, mai fa un cornet :)
         • 0 (0 voturi)    
          Ad hominem (Joi, 23 februarie 2012, 20:03)

          Floridian [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

          De pe wikipedia:
          short for argumentum ad hominem, is an attempt to negate the truth of a claim by pointing out a negative characteristic or belief of the person supporting it
          exact asta a facut preopinentul meu: a spus ca imi lipseste un neuron pentru a-mi invalida argumentele. Eu nu am facut asta. Dar indiferent de cum o numim, insulta tot insulta ramane. In plus, se pare ca si tu vrei sa ramai in zona asta a atacurilor personale
  • +1 (3 voturi)    
   :) (Miercuri, 22 februarie 2012, 20:14)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   nice try,church fans.
  • +3 (5 voturi)    
   raspuns pt.A(de la popa) (Miercuri, 22 februarie 2012, 20:29)

   crisu [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   este o mare diferenta intre credinta in Dumnezeu si ceea ce face Biserica Ortodoxa astazi , ca sa nu vorbesc ca nu mai are nici o legatura cu traditia Ortodoxa.Cei mai mari legionari, comunisti si in zilele actuale tot popii au fost.CAND AI DAT DE POMANA?
  • +7 (9 voturi)    
   Ora de religie ortodoxa "facultativa" (Miercuri, 22 februarie 2012, 20:35)

   cir [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Copiii nostri sunt OBLIGATI sa asiste la ora de religie ortodoxa, indiferent daca refuza sau nu obiectul, tot trebuie sa ramana in clasa, caci nu au unde sa se duca. Cu acest abuz "pastoral" incepe BOR misiunea crestina. Restul abuzurilor le stim: construirea bisericilor in ritm accelerat, tunderea turmei (venituri ilegale) de 3 ori pe an: Craciun, Paste si Boboteaza si la trei evenimente inevitabile in viata unui om: nasterea (botez), casatorie (cununie) si moarte (slujba de inmormantare). Trufia a depasit orice limita cand in uriasa criza economica BOR are pretentia sa-i fie construita gigantica catedrala cu banii statului. Afisarea ostentativa a alaiului nu stiu carui sfant (moaste) in masina Mercedes negru si cu numar "BOR" a fost dovada ca manelele se asculta si in sanul Bisericii. Am scris aceste randuri nu cu ura ci cu tristete.
  • +2 (2 voturi)    
   Din pacate nu e gratis.. (Joi, 23 februarie 2012, 8:56)

   umoristu [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   BOR (si restul cultelor) , dar BOR e cea mai "dolofana", se alapteaza cu fonduri de la bugetul public. Adica din impozitele si taxele ce mi le ia mie statul. Si tuturor. Ca sa fie "gratuitatea" completa, nu plateste nici impozite, fiind exceptata prin asta de la lege.
   Lasind la o parte bigotismul, gindirea retrograda, xenofobia, homofobia, nationalismul mesianic si toate celelalte "lumini" ce curg dinspre sutane spre o populatie credula, primitica si inapoiata, faptul ca biserica primeste bani + terenuri + fonduri de salarii + bani de la stat e cel mai deranjant aspect.
   Daca tot va arde pe toti ortodoxii sa va "exprimati liber credinta" , de ce nu va autofinantati preafericitii, sfintii si popii? De ce nu e BOR o asoiatia privata, pentru si numai pentru "credinciosii cotizanti"? De ce nu va bazati 100% pe ce puteti stringe de la milioanele de babe si oligofreni ce se duc la biserica? De ce furati via interventia fortata a statului munca si resursele unora ce nu au nevoie de serviciile voastre?
   Impreuna cu politicienii si statul , BOR spoliaza o parte din buget, incheie tirguri cu iz electoral cu orice partid si se erijeaza in "institutie publica". Prin prisma sec. XXI popimea si preotimea din orice cult sunt cei mai inutili bugetari. Nu consider ca a citi/interpreta un set de aiureli vrajtoresti e un "job" adevarat. Fonduri pt catedrale faraonice, putere politica si mertanuri pe bani publici...asta inseamna BOR. Preamegafericitul are salar de la buget de 8000 de lei. Peste 60 de milioane de euro plateste anual statul salariile popilor. AUTOFINANTATI-VA. Si fiti ce vreti voi pe banii vostrii si a cui e fraier sa va dea bani benevol.
 • +8 (10 voturi)    
  MAFIA CELOR SFINTE (Miercuri, 22 februarie 2012, 20:00)

  AlinaOlteanu1329931903045 [anonim]

  Pana de curand ma simteam o paria pt ca nu am nicio incredere in Biserica. Astazi, citind comentariile de mai sus, mi-am dat seama ca, de fapt, eu fac parte din majoritate... Majoritatea dezamagita si scarbita de comportamentul si atitudinea manifestate ani la rand de reprezentantii Bisericii, la toate nivelurile ei. Tin sa precizez ca cunosc si preoti care se pot numi intr-adevar ,,preoti'', dar sunt ai dracului de putini... Majoritatea sunt niste bisnitari ordinari care profita si le fura ultimii banuti de pensie bunicilor nostri. Nu stiu care sunt preturile in Romania, sunt plecata de peste 10 ani in Italia, dar aici pt un botez preotii ortodocsi cer intre 150 si 200€ (stiu pt ca mi-am botezat anul trecut copilul) plus 100€ pe an taxa anuala pt biserica. deci, doar la un botez le ies 300€, si cine nu-si boteaza copiii?!? Vedem cu totii, zilnic, ispravile slujitorilor Domnului prin toate colturile tarii si... NE-AM CAM SATURAT!!!!!!!!
 • -6 (12 voturi)    
  lol (Miercuri, 22 februarie 2012, 20:01)

  NL [anonim]

  Staaau asa, ca prostu'n drum, si ma uit la circul pe care il fac co-comentatorii mei si pe de o parte ma bufneste risu' cind ii vad cum se agita ca maimutele si au impresia ca emit judecati de valoare. Hahaha, saracele maimute, se bat cu biserica la fel cum se lupta cu viermii intestinali! Iar pe de alta parte ma mir. Daca popa va cere mult, de ce mai faceti, inelatilor, botez? Faceti, ma, cilindricilor, numai cununia civila, ingropati-va mortii in saci de plastic, cu lanterne la capatii. Va spoliaza biserica? Faceti-va partid si promiteti ca nu mai subventionati cultele si ca pe timpul noptii bisericile devin cazinouri iar cind e ger, refugii pentru turistii curajosi. Nici macar n-ati fi primii.
  Si mai am trei intrebari, dar nu pentru voi, intestinalilor, pentru Vlad Mixich: 1) banuiati ca maimutele vor sari atit de vehement la gitul BOR? 2) credeti ca demersul dvs. e mai legitim pentru ca numarul maimutelor comentatoare este mai mare? 3) dvs. sinteti catolic? protestant? Sint convins ca aveti o religie alta decit ortodox; daca erati ateu, la cit de profesionist sinteti, sint sigur ca ati fi aruncat cu treaba mare si in celelalte culte.
  • 0 (2 voturi)    
   >>>>>>>>>>>>>>> (Joi, 23 februarie 2012, 13:06)

   Invincible [utilizator] i-a raspuns lui NL

   Facem bre, facem. Uite, eu am hotarat ca nu-mi voi boteza copiii la biserica si nici pomeni nu le voi face alor batrani(in Oltenia, timp de 7 ani trebuie sa faci pomana celui mort). As fi plusat cu ingroparea alor batrani fara popa dar, din pacate, sunt multi blocati in evul mediu si nu risc sa mi-i pun in cap.


   Sa vedem ce-o sa faci tu cand s-o destepta lumea si vei ramane cu destiu' in gura, in mijlocul drumului, nebagat de nimeni in seama.
 • +3 (5 voturi)    
  Buna cuviinta (Miercuri, 22 februarie 2012, 20:10)

  Daniels22026 [utilizator]

  Respectul este gratuit. Nici macar nu trebuie sa fii credincios in sens religios. Multe subiecte se pot comenta cuviincios, dar nu toate si nu cu si despre oricine.

  Cred ca multi veti intelege tirziu necesitatea bunei cuviinte. Pierderile acesteia se intorc impotriva noastra.
 • +6 (8 voturi)    
  Pacat (Miercuri, 22 februarie 2012, 20:19)

  Politrucul Galanton [anonim]

  Mare pacat ca Patriarhia nu raspunde la esenta comentariului d-lui Mixich. Ideea, pe care taicii nu au pierdut-o din vedere desigur, era ca institutia bisericii ortodoxe romane este blocata si inchistata in propriile reguli prea stricte si usor invechite. Ce nu intelege dl. Mixich e ca niciodata lucrurile la noi nu vor fi ca in protestantism ori in neoprotestantism. Greu de inteles insa de ce preotul nu se implica deloc in comunitate. Ideea ca doar cine vine la biserica e primit in sanul ei e la fel de dificil de priceput. Poate calea de mijloc ar fi preferabila. In fond Iisus i-a trimis pe apostolii sai in lume sa propovaduiasca. Asta implica o actiune, o initiativa iar nu doar atitudinea pasiv-reactiva binecunoscuta. De dezbatere e sigur multa nevoie. Ceea ce nu face Patriarhia e sa isi asume un rol si sa mearga pana la capat in a aduce binele. E mai simplu sa aplici vechea regula - cine nu munceste nu greseste... Si sa construiesti catedrale trufase...
 • +7 (9 voturi)    
  IMPOZITE PE PROPRIETATI SI PE PROFIT PT CULTELE RO (Miercuri, 22 februarie 2012, 20:29)

  CREAREA UNUI FOND DE AJUTOR PT SARACI [anonim]

  O spun fara patima : TOTI PROPRIETARII TREBUIE SA PLATEASCA IMPOZIT PE PROPRIETATE SI IMPOZIT PE PROFIT.
  Daca biserica ( de orice cult ar fi ea) detine proprietati , atunci trebuie sa plateasca impozitele aferente (pe paduri, terenuri agricole, cladiri , inclusiv Catedrala Neamului care va inghitii multe sute de milioane de euro in timp ce romanii mor de saracie) precum si pe activitatile profitabile : cherestea produsa din lemnul din paduri si vinduta la export, vinul din podgoriile romanesti (fara accize si fara TVA) diversele obiecte marunte care se vind cu prilejul evenimentelor/sarbatorilor religioase.

  De ce ANAF nu se autosesizeaza si sa controleze activitatile comerciale ale TUTUROR CULTELOR.

  ORICE EXCESE STRICA. SA SE MAI OPREASCA PARLAMENTARII DIN CERUT FONDURI PENTRU CONSTRUIREA DE BISERICI. S-ar putea calcula un nou coeficient : numarul de biserici (de toate cultele) la 100.000 locuitori. Cred ca Romania ar iesi pe primul loc.
  Si cind oamenii ar vaea nevoie sa se adaposteasca in aceste biserici ele au stat incuiate.

  CINE POARTA RESPONSABILITATEA CA NU S-AU DESCHIS BISERICILE PENTRU SINISTRATI. SI SA LI SE DEA SUPE CALDE.
 • +6 (8 voturi)    
  BOR (Miercuri, 22 februarie 2012, 20:30)

  ioan mm. [anonim]

  Sarcinile de serviciu ale BOR se refera strict la viata de apoi, adica mantuirea sufletelor credinciosilor ! Prin urmare, saracii, bolnavii, cei inzapeziti, cei sinistrati, orfanii etc. NU FAC PARTE DIN SARCINILE DE SERVICIU ALE BISERICII ORTODOXE ROMANE!!!
 • -6 (10 voturi)    
  care este scopul? (Miercuri, 22 februarie 2012, 20:40)

  cineva [anonim]

  majoritatea celor care a-ti postat cu atata ,,bun simt", va cautati motive, pentru a justifica, de fapt indiferenta voastra fata de Dumnezeu si legatura cu tot ceea ce inseamna Biserica. Nu va mai ,,turati" in gol pentru ca o sa vina vremea cand o sa regretati non-sensul pe care va claditi viata...
  • 0 (4 voturi)    
   te rog descrie scopul (Miercuri, 22 februarie 2012, 21:41)

   alt-cineva [anonim] i-a raspuns lui cineva

   "o sa vina vremea cand o sa regretati non-sensul pe care va claditi viata... " - de unde stii chestia asta? Esti absolut sigur? Sau ti-a spus...Isus? Sau cineva care l-a vazut pe Isus? Sau cineva care a scris despre ce i-a spus unul care l-a vazut pe Isus?
   Daca ai niste argumente inteligente si inteligibile te rog sa ne arati "scopul" daca insa asa ti-a zis Domnul nu ne intereseaza raspunsul!
  • +1 (1 vot)    
   eu n-am treaba cu biserica (Joi, 23 februarie 2012, 13:14)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui cineva

   insa viata mea are mai mult sens decat a celora care se bat ca sa ajunga la moaste. a fi crestin este o alegere si atat, nu este singura cale catre Dumnezeu, cand vei intelege asta o sa aiba si viata ta sens.
 • -2 (8 voturi)    
  Mai oameni BUNI!!!! (Miercuri, 22 februarie 2012, 20:41)

  ego sum [anonim]

  Va rog sa intrati pe basilica.ro Sunt zeci de initiative pentru ajutorul celor inzapeziti... Ce Dumnezeu chiar atat de incrancentai sunteti???
  • 0 (4 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 22 februarie 2012, 22:31)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui ego sum

   La un buget de 200 de miloane de euro anual, slabut. Toate ONG-urile au de 10X mai putin si faca mult mai mult. Ineficient, total ineficient.
 • +1 (5 voturi)    
  rusine (Miercuri, 22 februarie 2012, 21:13)

  eu [anonim]

  rusine sa va fie cu biserica voastra. totul se rezuma la bani la voi. va bateti joc de niste inconstienti care va pupa mana si va dau bani sa le mearga bine. o flegma meritati
 • +2 (4 voturi)    
  atitudinea bisericii.. (Miercuri, 22 februarie 2012, 21:29)

  hash [anonim]

  lucreaza in defafoarea sa. este cred un pas inainte, cel putin in republica pravoslavnica romana.

  lumea se va dezmetici si se va lamuri cum arata de fapt hainele imparatului. sper ca din ce in ce mai multi copii sa prefere explicatiile rationale gandirii deziderative.

  e timpul ca basmele sa ramana acolo unde le le locul, si anume in copilarie.
  • -1 (3 voturi)    
   Din pacate (Joi, 23 februarie 2012, 8:31)

   mithrill [utilizator] i-a raspuns lui hash

   au reusit sa tina religia in scoli pana la varste care depasesc binisor copilaria. Nu stiu unde naiba mai e asa ceva: ortodoxie cu forta, pe note, ca altfel poti sa-ti ratezi admiterea la scoala...
   asteptam de la nenea ministrul invatamantului sa opreasca religia la clasa a 4-a, eu consider ca e suficient. primesc notiunile elementare in anii aia.
   • 0 (2 voturi)    
    Vorbiti doar in nume propriu. (Joi, 23 februarie 2012, 14:13)

    Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui mithrill

    Vă rog să vă exprimaţi în nume propriu. Aveţi posibilitatea să vă opriţi copilul de la ora de religie încă din clasa I. Nimeni nu vă opreşte. Puteţi să-l duceţi la o şcoală privată britanică. Nimeni nu vă opreşte. Dar nu cereţi domnului ministru, în numele meu, nimic. Mulţumesc.
 • +1 (3 voturi)    
  FINANTZARE (Miercuri, 22 februarie 2012, 22:00)

  CosmiN [anonim]

  Romania este unul din putinele state in care Biserica este finantata in primul rand de catre Stat. Asta se intampla in tarile fost comuniste cel mai mult. Da nu-i bai, ca noi finantzam cu placere HOMO SEXUALI SI PEDOFILI, ca sa aiba si aia o paine pe masa, ca daca nu ne-ar manca copiii si femeile, nu i-ar...
 • +2 (6 voturi)    
  nu apăr Biserica, nu are nevoie de apărarea nimănu (Miercuri, 22 februarie 2012, 22:09)

  Andrei [anonim]

  Stimaţi creştini, nu am citit toate comentariile la adresa Bisericii, dar am citit suficiente încât să realizez că marea majoritate sunt acuze adresate bisericii ... vă rog să nu asimilaţi cazuri izolate întâmpinate de fiecare de-a lungul istoriei sale cu Biserica. Biserica nu are nicio vină că sunt anumiţi lucrători care nu îşi fac treaba aşa cum se cuvine. şi, până la urmă, dacă sunt anumiţi lucrători care percep comisioane mari se întâmplă pentru că noi, cei care intrăm în contact cu ei, îi încurajăm şi le băgăm în buzunar .. îi învăţă. la fel ca şi cu medicii. Deci, din punctul meu de vedere, preoţii sunt şi ei oameni şi nu sunt nici mai buni şi nici mai răi decât societatea din care provin. la fel şi medicii, profesorii, toţi. Biserica în sine nu are nicio vină. şi, ca să fim sinceri, de la parlamentarul care fură cu nesimţire până la taximetristul cetăţean de rând care şmechereşte taxatorul ca să te fure cu 2-3 lei, toţi fură...cei care o fac. deci, boala e una generală.
  • -1 (3 voturi)    
   oare? (Joi, 23 februarie 2012, 8:37)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Biserica prin capetele lor prea cuvioase, incurajeaza jupuirea enoriasului.
   Tu spui ca sunt cazuri izolate...sunt cazuri generalizate.
   Preoti care iau casele batranailor singuri si lipsiti de aparare, jecmanirea efectiva a omului care ajunge cu o nevoie la biserica etc...si toate astea sub inalta protectie a Patriarhiei.
   ...ca sa nu mai vorbim de masonerie care are multi adepti in cadrul bisericii...
 • -2 (8 voturi)    
  O gloata de indobitociti cupretentii de liberalism (Miercuri, 22 februarie 2012, 22:12)

  andrei [anonim]

  ... doar asa ii mai pot caracteriza pe servilii postaci care s-au grabit iar sa arunce cu pietre. Punctual, dar la viteza:
  - cei mai multi habar n-au (sfanta ignoranta) ce e Biserica si confunda misiunea ei cu lucrarea sociala. E si aia importanta, nu zic nu, da` hai sa nu reducem Biserica la a fi simplu azil iar preotul prestator de servicii sociale - asta daca nu vrei sa ramai ignorant;
  - nu mai spun de atitudinea de auto-excludere, ca priveste din afara si comenteaza de pe banci, din tribune, postacul;

  - mare parte din comentarii apartin fie unor atei care in general sunt ANTI-CONTRA-IMPOTRIVA Bisericii dar si oricarui alt cult... din princpiu;
  - fie unor inamici declarati ai ortodoxiei si ai romanilor in general (si aici lista e, din nefericire pt. noi, cam lunga - protestanti, neo-protestanti & co, totul vine impachetat, e ultra/all/inclusive)

  - evident nu mai au rost explicatiile si nici detaliile - in ideea constructiva a unui dialog si cu speranta cunoasterii reciproce, din moment ce tinta/dorinta/ atitudinea lor comuna e una singura- atacul desantat. PRIN urmare nu ramane decta varianta pe care au si abordat-o cei de la basilica - un comunicat cat mai CLAR si la obiect (abureli de genul ca nu a raspuns la concret, nu tin).

  - ca exista si uscaturi/poticniri/fatarnici/lacomie/greseli si alte scaderi sau neputinte... nu neaga nimeni. Dar sa fim seriosi.. despre ce vorbim? Despre eternul uman? Sau vreti sa facem o comparatie cu VESTUL .... ca-i pmai salbatic decat pare!?! Va furnizez linkuri zilnic numai pe astfel de teme.... dar le puteti gasi si singuri... aproape si fara sa le cautati!!!

  - CATEDRALA! maimutzoii opariti, vb. lu` Vanghelie, sa intre pe saitul CMN si sa ceteasca acolo! Daca tot nu-i multumeste sa ia o carte de istorie si sa faca o calatorie in alte tari... mai aproape sau mai departe! Daca tot nu-i de-ajuns sa faca bine si sa spuna CLAR, nu pe ocolite, ca au ceva cu romanii si cu tara asta.
  Si gata. Tinta au fost comentariile
  • +1 (1 vot)    
   vb in 20 de ani... (Joi, 23 februarie 2012, 9:39)

   jorj [anonim] i-a raspuns lui andrei

   totul se schimba in lumea asta , "organismele" care nu se adapteaza sin inevitabil condamnate...pun pariu ca in 20 de ani ortodoxia din .ro va fi mai slaba ca azi......pt ca refuza schimbarea.. si nu confunda biserica cu divinitatea , prima e doar o forma specifica de politica
   • -1 (1 vot)    
    Stilp (Joi, 23 februarie 2012, 12:19)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui jorj

    Biserica trebuie sa fie stilp al rezistentei si al stabilitatii. N-avem nevoie de biserica ca virf de lance al experientelor tehnologice si sociale.

    Crestinismul dovedeste ca se adapteaza si se schimba. Institutia bisericeasca trebuie sa paseasca pe certitudini, indelung verificate si testate in societate. Biserica nu se poate atasa modelor schimbatoare sau conceptelor in schimbare permanenta. Nu e asta rolul ei. Senzatia ca sta pe loc e inselatoare.
  • +1 (3 voturi)    
   Andrei, daca taceai Sfant ramaneai !!! (Joi, 23 februarie 2012, 10:25)

   gelu [anonim] i-a raspuns lui andrei

   1) vocabularul folosit de tine denota doar starea deplorabila (si) a Bisericii in ziua de azi & STANDARDUL institutiei in sine ("gloata", "indobitociti", "maimutzoii opariti"). De fapt discrepanta dintre spusele (multor, mai sunt si exceptii) preotilor in biserica si in afara ei.

   2) "confunda misiunea ei cu lucrarea sociala". Ce intelegi Andrei prin "misiune"? A avea 52 de predici intr-un an si a le repeta an de an, fara legaturi cu EVOLUTIA SOCIETATII, NEVOILE ENORIASILOR? Vorbesti de parca Religia si Serviciile Secrete ar avea aceleasi indatoriri: Sa duca la bun sfarsit o "Misiune" oricare ar fi ea... Dumnezeu are o viziune holistica asupra universului, dar vad ca Ortodoxia ignora legaturile "misiunii" cu "nevoile societatii", "VIITORUL", "SCHIMBAREA", "IMPLICAREA DIRECTA SI CONTINUA in proiecte"...

   3) "inamici declarati ai ortodoxiei ". Crezi Andrei ca "invidiaza" cineva Ortodoxia? Poti da niste exemple pentru care alte religii ar considera-o superioara, precum pretinzi?

   4) "un comunicat cat mai CLAR si la obiect a fost scopul mesajului de mai sus".
   MA pufneste rasul !!! Daca asta e comunicat clar, inseamna ca nenea Iliescu cu limbajul lui de lemn e un adevarat sistem de referinta pt BOR.

   5) de ce mesajele in predici sunt deseori impregnate cu "venin" la adresa celora care nu vin la slujba de duminica? De ce preotul si BOR in general, nu incearca prin mesajele, atitudinile si faptete lor incearca sa fie un model demn de urmat? Este vorba de raportul cerere:oferta, din pacate cea din urma este cea care lasa de dorit.

   Cred si mai mult azi, ca BOR este una din cauzele majore pentru care societatea romaneasca a fost, ramane si va ramane mult in urma tarilor din nordul Europei de exemplu in care PROTESTANTISMUL este dominant.
 • +3 (5 voturi)    
  De pe basilica.ro (Miercuri, 22 februarie 2012, 23:11)

  Smarter [utilizator]

  Se pare ca au facut ceva.
  Au dus in total circa 10 tone de alimente neperisabile, in doua transe, stranse de la enoriasi.
  Biserica cat a dat de la ea.?
  Bravo oamenilor care au dat cate ceva!
  Daca dadea si Biserica 100.000 de euro era bine.
  Dar probabil fara 100.000 de euro nu le mai ajunge sa sufle cu aur Catedrala Saraciei Neamului.
 • -1 (7 voturi)    
  "Este Biserica Mea... (Miercuri, 22 februarie 2012, 23:40)

  Costin1968 [utilizator]

  ...Si Portile iadului NU O VOR BIRUI "...Probabil ca cea mai mare realizare a romanilor din toate timpurile este aceasta denumire : Biserica Ortodoxa Romana...
  ..."Nu va fie frica, Eu am biruit lumea..."
 • 0 (4 voturi)    
  Pe de alta parte (Joi, 23 februarie 2012, 7:01)

  Politrucul Galanton [anonim]

  Spuneam ca e pacat ca oamenii bisericii nu sunt lasati sa se implice mai mult si e un fel de armata prost condusa.
  Pe de alta parte, nu trebuie uitat ca biserica suntem cu totii iar nu doar clerul.
  Dupa chip si asemanare...
  Moderatia si implicarea fiecaruia poate schimba lucrurile, asta e sigur.
  Sa ne ierte Dumnezeu pe toti!
 • 0 (4 voturi)    
  popi smecheri, (Joi, 23 februarie 2012, 8:26)

  yellowdog [utilizator]

  parca era vorba sa intoarceti obrazul nu sa va infoiati in sutana, sau nici biblia nu o mai cititi de cand va numarati argintii?????
 • 0 (4 voturi)    
  Paraziti (Joi, 23 februarie 2012, 9:06)

  Adrian [anonim]

  Nu toti...dar voi majoritatea sunteti noste paraziti care nu aduceti nimic bun societatii. Niste lacomi cu haine lungi, care jucati un rol ironic si perfid....pentru...ochiul dracului. La munca!!!!!
 • 0 (4 voturi)    
  Sa i se retraga statutul de "utilitate publica" (Joi, 23 februarie 2012, 9:08)

  Leo MC [anonim]

  si apoi poate face absolut tot ceea ce va voi.
  (acel statut inseamna finantare de la bugetul de stat).
 • +1 (3 voturi)    
  Doamne ajuta biserica (Joi, 23 februarie 2012, 9:19)

  LAZAR [anonim]

  Biserica a tacut si bine a facut fiindca tacerea este de aur , deschizand gura pacat a grait si-a aratat adevarata valoare prin limbajul de lemn folosit .
  Sa nu uitam ca sunt multe semne de intrebare,oare Teoctist a fost sau nu securist a umblat prin munti sa prinda partizanii de la Fagaras , alti preoti au colaborat cu securitatea cum se vehiculeaza prin presa de ce nu se publica dosarele colaboratorilor pentru a inchide gura clevetitorilor. Pana la proba contrarie vorbesc faptele a ajutat biserica pe cei persecutati de regimul comunist ca in Polonia sau s-au ploconit puterii cum fac in toate timpurile ,un lucru care ma facut sa nu ma duc la biserica cu placere desi am crescut langa biserica ,la timpul cand eram mai mic ma intrebam de ce tatal meu nu mergea la biserica ,era si este faptul ca in toate perioadele se ruga pentru conducatorii nostrii indiferent cat de ticalosi au fost in toate timpurile inclusiv astazi ,ca imi venea sa turbez auzind aceste rugi .Singura biserica care s-a opus pe fata comunismului a fost biserica greco-catolica si a fost desfintata iar bisericile au fost date bisericii crestine ortodoxe.
  M-a astept mai mult de la biserica noastra sa ajute oameni saraci sa faca cantine pentru saraci si batrani neajutorati sa viziteze si sa inrebe pe cei nevoiasi care sint problemele lor .Pentru ce este rasplatita doar biserica ortodoxa cu ajutoare pentru construirea de biserici , cate biserici reformate ,cate biserici baptiste sau alte confesiuni au fost construite cu bani de la stat , penru ce este ajutata doar biserica ortodoxa pentru slugarnicie ? Biserica este inca apreciata de o mare majoritate a populatiei aveti grija sa nu inselati in continuare asteptarile .
  Doame iarta-ma .
  • -1 (1 vot)    
   Replica. (Joi, 23 februarie 2012, 11:22)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui LAZAR

   Dacă patriarhul Teoctist a colaborat cu statul sau nu, sigur că a colaborat. Toţi am colaborat. Am fost ocupaţi, juma de secol, de un regim bolşevic ateu. A trebuit să supravieţuim, noi toţi, ca biserică şi ca popor independent. Şi am reuşit ceea ce părea incredibil. Am salvat cea mai mare parte din biserici. Am avut şcoli de teologie, preoţi tineri au preluat parohiile, credincioşii au fost botezaţi, cununaţi, împărtăşiţi, înmormântaţi. Ba am mai construit şi biserici noi! Şi i-am cununat, în secret, noapte, şi pe securişti şi pe activiştii de partid! Am publicat Noul Testament de la Bălgrad sub nasul lui Ceauşescu. E drept, am pierdut câteva biserici măreţe, dar, în ansamblu, am reuşit ceea ce multe alte biserici aflate sub comunism nu au reuşit.
   Rugăciunile pentru conducătorii statului s-au făcut înainte de comunişti, încă de pe vremea bizantinilor, şi se vor face în continuare. Ce e rău în a te ruga pentru mintea celui care te conduce? Ce-aţi fi vrut, să fie blestemaţi în biserici? Domnul ne-a învăţat să ne rugăm şi pentru duşmanii noştri.
   Despre ajutorul BOR pentru săraci:
   Instituţii sociale aflate sub directa îndrumare a Bisericii Ortodoxe Române:

   121 de centre pentru copii;
   35 de centre pentru vârstnici;
   106 cantine sociale şi brutării;
   52 de centre de diagnostic şi tratament, cabinete medicale şi farmacii sociale;
   23 de centre de consiliere şi asistenţă a familiilor în dificultate;
   2 centre pentru victimele traficului de fiinţe umane. (http://www.patriarhia.ro/ro/scurta_prezentare_ro.html)
   De asemenea, ţin să vă informez, cu respect, că toate cultele recunoscute de lege au fost ajutate de către stat. Şi baptiştii, şi penticostalii. Absolut toate au primit sprijin pentru construcţii de locaşuri de închinare şi primesc sprijin pentru salarizarea personalului! Şi, încă, un sprijin mult disproporţionat faţă de proporţia lor de credincioşi, cf. datelor statistice oficiale. Numai bine, Doamne ajută.
   • +1 (3 voturi)    
    cavalerule, ne lasi? (Joi, 23 februarie 2012, 14:12)

    umoristu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    Da, toate cultele sug de la buget:)
    Si toate cultele is exceptate de la plata impozitelor catre stat. Vreau si eu:))
    Bine ca la o categorie de amariti li s-au taiat ajutoarele ca nu si-au platit impozitul. ffff etic:) In timp ce megafericitul isi plimba burdihanul in masini de jdemii de euro, si construim pe teren primit de la stat cu fonduri publice mitocania salvarii de neam prost.
    Da, BOR a fost destul de smecher sa colaboreze cu regimul, cu toate regimurile (nu ca si fraierii de greco-catolici, bagati in puscarii).
    In continuare colaborarea biserica-stat merge struna si brici. Sunt ceva milioane de oligofreni cu drept de vot ce stampileaza cum sugereaza popa.
    Totusi, de cind am dat de intelepciunile bizantine ale cavalerului, nu is lamurit > de ce nu se autofinanteaza BOR + restul cultelor pe baza de contributie/taxa BENEVOLA catre biserici? De ce stau pe salarizare + alte avantaje de la bugetul public?
    Nu ma intere lista "impresionanta" de institutii sociale..BOR are o avere de 3 miliarde euro, la amaritii aia le cade o mica farimitura. Dar poate ca BENEVOL as dona si eu unui cult sau altuia, chiar nefiind religios. Dar asa..sunt furat prin intermediul statului si e hranita o gasca de popi nesimtiti si barbosi cu epoleti sub sutana.
    Si cavalerule, nu imi insulta inteligenta cu hocus-pocus-uri genu misiune divina si alte apostolice texte...explica-mi numai de ce nu se autofinanteaza BOR, si de ce nu platese impozite. Eu tre sa le fac pe amindoua, ..ma autofinantez din munca mea (pt nevoile si preocuparile mele) din ce imi ramine dupa ce ma spoliaza statul. BORe nu poa
    • 0 (0 voturi)    
     Bine/nteles ca va las! (Joi, 23 februarie 2012, 15:52)

     Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui umoristu

     Vă las, domnule, dar nu înainte de a-mi exprima punctul de vedere.
     Despre care impozite tot vorbiţi că sunt exceptate cultele? Vreţi să plătim impozit pe clădirea bisericii? Dar ce produce ea, clădirea bisericii, ce vinde, ce marfă cu circuit economic scoate pe piaţă?
     Văd că nu vă impresionează lista instituţiilor sociale susţinute de BOR. De ce nu mărturisiţi că nu vă impresionează nimic? Şi dacă ar fi de o mie de ori mai multe, nu v-aţi modifica opinia. Pentru că nu e una susţinută raţional, ci una umorală. Jigniţi inutil şi nedemn. Nu contest că sunteţi inteligent, dar la maniere, sunteţi repetent.
     Pe urmă, apropo de inteligenţa evocată în ultima frază. Pentru a fi veridic, însoţiţi inteligenţa cu formaţia. În cazul nostru, cu informaţia. Biserica se autofinanţează. Primeşte ajutor de la stat, în cazul personalului clerical şi neclerical, într-o proporţie sub nivelul cotelor datorate impozitelor (aaaa..sunteţi surprins? salariaţii BOR îşi plătesc impozitele, cot la cot cu ceilalţi creştini, până şi şomajul îl plătesc!). Această susţinere financiară este o cutumă de pe vremea lui Cuza, care a secularizat averile instituţiei eclesiale, promiţând că va susţine o parte din salarizarea clerului rămas fără mijloace de trai...etc, etc, etc...cercetaţi istoria.
     În concluzie, aş fi foarte mulţumit dacă aţi reţine o informaţie de cultură generală: preotul îşi plăteşte toate impozitele şi taxele, Biserica plăteşte CAS, CASS, impozit pe salar, şomaj, etc. Încercaţi să reţineţi această chestiune importantă. Scutite de impozit sunt bisericile, cu "b" mic de tipar, adică spaţiile dedicate cultului creştin.
     Vă doresc un sfârşit de săptămână calm.
   • 0 (0 voturi)    
    Inca sant nelamurit (Vineri, 2 martie 2012, 23:24)

    dezamagitul [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    Domnule sau doamna purtator de cuvant al bisericii ,vad ca au raspuns alti pentru mine dar inca sant nelmurit au fost sau nu au fost colaboratori ai securitatii si al statului totalitar comunist oamenii bisericii. Bine le ziceti cu conducatorii dar nu ar fi mai bine ca fiecare sa se roage pentru pacatele lui. Iar treaba cu ploconirea la stapanire din timpul Bizantului cred ca lumea mai evolueaza si nu ar trebuii sa ramanem intepeniti in proiect si sa ne ploconim la orice derbedeu care au adus tara in starea care santem acum , mai rau ca dupa razboi , Doamne ferste nu am zis sa fie blestemati in biserica conducatorii este afirmatia dumneavoastra ,ceia ce nu ar da bine la biserica fiindca numai vrajitorele blestma.Iar despre faptul ca am trait sub bolsevici dintre care unul ne bantuie si astazi iliescu , au trait si altii sub aceiasi teroare dar asta nu a insemnat ca biserica nu a fost un sprijin al populatiei ci al puterii vremelnice ,vezi Polonia . Inca o greseala majora si mai si recunoasteti ca ati colaborat cu securisti tot in secret botazandu-i si altele, nu era mai bine ca ei sa se lepde de satana si sa vina pe fata la biserica nu ca hotii pe ascuns. Despre constructia de biserici ,sali de sport si alte constructii , nu ar trebuii comunitatea respectiva sa isi construiasca , ca nu toti se duc la sala de sport sau la biserica in afara de marile sarbatori pasti si craciun bisericile sant goale .
    Cred ca ar trebui construite spitale si scoli unde merge toata lumea si ar trebui platiti doctorii si profesorii sa nu mai plece toate elitele din tara . Despre acele institutii sociale in viata mea care este la apogeu nu am auzit in locurile unde am trait atat la tara langa biserica, cat si la oras al patrulea ca marime din tara . De acum inainte va rog ca pe cei ca mine sa nu-i mai inmormatati ca parca va pare rau ca ati facut-o pe ascuns si nu stiu de ce finca unde am trait eu totul se facea pe fata.
    Dumnezeu e mare si ne iarta pe noi pacatosii
 • 0 (2 voturi)    
  la obiect (Joi, 23 februarie 2012, 9:24)

  marialuiza [anonim]

  Sa-ti fie rusine, tovarase Patriarh !!!
 • -2 (2 voturi)    
  Biserica si Statul (Joi, 23 februarie 2012, 9:28)

  tehnik [anonim]

  Aici se amesteca lucrurile, Biserica este privita ca o institutie sociala capabila sau nu sa indrume spiritual norodul spre o buna convietuire si coabitare, indiferent de cultul practicat. Dimensiunea economica a veniturilor care trebuie sa sustina bunurile detinute de biserica e alta treaba.Implicare sociala asa cum se cerea in cazul celor fara adapost altceva.Posibil ca biserica sa aiba averi importante de gestionat.De aici apare fustrarea oamenilor si blamarea Bisericii ca nu face nimic in scopul ajutorii cazurilor sociale.Vina o are de fapt Statu, care prin politicienisai , nu are curajul sa ceara TRANSPARENTA in exercitiul economic al cultelor. Asa ar sti toata lumea pe ce "cai" stau acestia si daca au suficient sau nu.Taxele si restul ar urma firesc sa fie dispuse apoi unitar si transparent pt fiecare serviciu religios in toata tara(standard de cost cum se spune acuma).
  Credinta este altceva si ea se materializeza prin faptele bune pe care avem dispozitia sa le facem.
  Divinitatea lucreaza totusi prin oameni sau are cineva impresia ca Dumnezeu sta singur prin biserica zilnic asteptand crediciosii si dialogheaza numai cu parintele,preotul sau pastorul si cine mai isi face timp sa treaca pe acolo.
 • 0 (2 voturi)    
  Sfanta Biserica si Sfintii Parinti (Joi, 23 februarie 2012, 9:31)

  Ioan-Bogdan [anonim]

  Oare cum poate BOR sa sustina ca nu e vorba de nimic comercial in activitatea ei...cand o nunta, un botez, inmormantare si orice alta cumetrie oficiata in Casa Domnului presupune sa dai cu sutele de lei in cel care poarta sutana. Iti intra Popa in casa de Boboteaza si ajuntantul e direct cu mana pe banii pusi pe masa... Ei tin la imaginea serioasa, sobra si sfanta a Bisericii prin etalarea de Mercedeuri, BMW-uri, Porsche-uri si alte utilaje umile si smerite. Inca un aspect...o adunare de borfasi nu se deosebeste cu nimic de adunarea Sfantului Sinod, daca inventariem parcarea locului de adunare...dar totusi e Sfantul Sinod nu orice sinod.
 • -2 (4 voturi)    
  concret (Joi, 23 februarie 2012, 9:49)

  cosmin [anonim]

  1.Sa dea cineva un nume de preot si sat unde biserica nu a fost inzapezita atunci cand tot satul a fost inzapezit (chiar sa fi existat asa ceva ??)si unde acel preot putea sa-i ajute pe oameni dar nu i-a ajutat.
  2. De ce trebuia sa vina un preot din Bucuresti sa vorbeasca de ceva ce s-a intamplat in nu stiu ce sate?
  3. La ajutat semenii suntem chemati cu totii, nu numai preotii. Necredinciosii arunca cu piatra in preoti zicand ca nu fac ce le cere Dumnezeu, in conditiile in care ei insisi nu cred in acel Dumnezeu. Ce ciudat...
  4. Hotnews este 'impartial' cu comentatorii : cei (foarte putini, de altfel) care iau apararea Bisericii au comentariile inchise (collapsed), adica trebuie sa apesi pe sageata sa le vezi. Asta atat in articolul de fata cat si in cel initial. Ceilalti nu...interesanta coincidenta....
  • +1 (1 vot)    
   colaps (Joi, 23 februarie 2012, 11:57)

   fsg [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   hai nu va mai dati persecutati, unele comentarii sunt "colapsate" pentru ca totalul voturilor in cazul lor e negativ.

   acum ca toate astea sint pro-biserica nu poate decit sa ma bucure.
   • -1 (1 vot)    
    conteaza subiectul? (Joi, 23 februarie 2012, 14:02)

    cosmin [anonim] i-a raspuns lui fsg

    Conteaza oare subiectul articolului? Nu cumva e de ajuns ca un ziarist sa inceapa sa vorbeasca despre Biserica (de rau, cum altfel?) ca sa-si deverse care mai de care rautatile ? Cu orice argument ai veni, fiecare stie el mai bine cum e cu popii aia care nu fac si nu dreg...
    Din ce am postat eu ai gasit raspuns la pct 4, dar cu celelalte cum e? Pt ca au legatura cu subiectul articolului...
 • -1 (1 vot)    
  Conotanta Comerciala (Joi, 23 februarie 2012, 10:13)

  VULPCRIS [anonim]

  Atunci cand in numele RETROCEDARILOR, diferite culte au Evacuat Familii intregi din imobilele in care acestia locuiau, se numeste ca acele biserici-culte au avut motive Comerciale ?

  Vedeti ce au facut diferite culte in Sibiu, Brasov, Timisoara, Bucuresti, Targu Mures, ..... ETC.

  Oare asa procedeaza un cult religios ?????
 • +1 (1 vot)    
  stai cu ochii deschisi si f atenti (Joi, 23 februarie 2012, 10:13)

  marius [anonim]

  o pasarica .. intotdeauna o pasarica, mi-a spus sa stau cu ochii pe titlurile BOR.
  cica urmeaza sa se listeze la BVB
  pasul urmator ... oficializarea indulgentelor ca derivative.
  iti creste riscul de default musai sa ai niste cds-uri care sa iti acopere parpalirea cu smoala.
  cu cit mai aproape de default cu atit preocuparea apriga pt achiztionarea derivativelor.
  contactati-va brokerul la parohie si cereti cind mergeti data care vine pt aghiazma mare, pacatosilor, si titluri directe si derivative.
  THE INSIDER
 • -1 (1 vot)    
  Comunicat si comentarii (Joi, 23 februarie 2012, 10:29)

  Cavalerul Bizantin [anonim]

  1. Comunicatul Patriarhiei, în sine, este o lecţie de decenţă, profesionalism, deontologie jurnalistică. Mă aştept la reacţii isterice din partea presei oponente, sau, mai exact, din partea jurnaliştilor rău-voitori. Orice om înzestrat cu echilibru şi onestitate va aprecia natura, impresia şi expresia materialului;
  2. Foarte "profesionale şi pertinente" sunt comentariile. Fără nici o legătură cu subiectul, sunt disecate, la grămadă, reverenda preotului, bugetul de venituri şi cheltuieli, cinstirea moaştelor sfinţilor, şi, cum putea să lipsească tărănistu, cu ajutorul dezinteresat al căruia sunt ridicate la fileu, în luminile rampei, meritele suprafireşti ale Bisericii Unite, în raport cu BOR (niciodată nu mi-au plăcut pescuitorii în ape tulburi...nu vă face cinste postarea, taman în săptămâna lăsatului sec de carne...).
  Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi şi să ne dea fior de dragoste.
  • +2 (2 voturi)    
   niste carne (Joi, 23 februarie 2012, 13:27)

   fsg [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

   la cit de mult se aseamana stilul tau de exprimare cu cel al BOR nici nu-i de mirare ca apreciezi "impresia şi expresia" materialului. Ia zi nu cumva chiar tu ai conceput comunicatul ala?
   • -1 (1 vot)    
    Nu. Nu eu. (Joi, 23 februarie 2012, 13:45)

    Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui fsg

    Nu, nu eu am conceput comunicatul. Eu nu sunt decât un oarecare suflat de vânturi.
 • -1 (1 vot)    
  treziţi-vă (Joi, 23 februarie 2012, 10:30)

  veronica [anonim]

  Câta răutate, cât venin pot scoate unii. Îşi dau toţi cu parerea, fiind pe dinafară, sunt ca vulturii pe pradă. Câtă fervoare în a lovi în Biserică, dar să nu utaţi Iisus Hristos, Dumnezeul tuturor indiferent ca vă place sau nu, a zis: "... tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui,...".
  Oare ce duh îi mână pe unii? Nu uitaţi că sunteţi muritori.
 • +1 (1 vot)    
  se confirma (Joi, 23 februarie 2012, 10:31)

  Paul [anonim]

  Raspunsul acesta nu face decat sa confirme faptul ca biserica are nevoie de reforma.

  "[...]societatea secularizata de astazi, marcata de individualism materialist si nihilism, are mare nevoie de comuniune si speranta."
  Se vede din avion ruptura de realitate. Nu toti sunt asa, biroule de presa, faceti o vizita pe la bisericutele din cartierele bucurestene si veti intalni foarte multi tineri, nicidecum nihilisti.
 • +1 (1 vot)    
  despre popi (Joi, 23 februarie 2012, 10:33)

  Danton [anonim]

  Mi-l amintesc pe popa Nicu, bautor si dansator pe masa, jucator inrait de poker, venit impreuna cu dascalul, cu botezul. Aveam cainele legat cu lantul pe o sarma, incat sa aiba oarece libertate de miscare, dar sa nu poata musca pe cei ce intrau in curte. Pe popa il cunostea cainele, pentru ca popa venea des sa joace poker, chemat de batranu'. Cand au intrat in curte, cainele s-a repezit spre dascal. Si l-am auzit pe popa zicand: in Iordan botezandu-te Tu, Doamne, "mars //-ti inchinarea" Domnului s-a aratat !! Am mult respect pentru popi!!!(editat de HotNews.ro)
  • -1 (1 vot)    
   Iesiti din ograda! (Joi, 23 februarie 2012, 10:53)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Danton

   Păcat că singura dumneavoastră amintire cu preoţi e din propria ogradă. Lumea e mai mult decât atât. Vă recomand o vizită la Valea Plopului, unde, un preot ortodox a crescut 1700 de copii lăsaţi pe drumuri. În felul acesta, la bătrâneţe, amintirile dumneavoastră nu vor fi doar din ogradă. Staţi drept şi judecaţi drept.
   • 0 (0 voturi)    
    si... (Joi, 23 februarie 2012, 17:15)

    hmmm [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    si BOR sustine financiar aceasta lucrare?
    Tot respectul pentru Parintele din Valea Plopului, dar care e rolul Bisericii in ce face el acolo?
 • +1 (1 vot)    
  Catre BOR (Joi, 23 februarie 2012, 10:37)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  Nimeni nu doreste raul BOR, ci doar transparenta, daca dvs considerati ca unii preoti nu ar intelege directia de mers a BOR, atunci creati acele parghii necesare ca fiecare sa fie informat asupra deciziilor, astfel incat sa poata transmite mesajul corespunzator cand le este solicitat un interviu.

  De asemenea, ar trebui sa lucrati la procedura de "binecuvantare", ceva simplu, suna persoana, cere aprobare, spune de ce, se aproba se respinge...3min maxim.
 • +1 (1 vot)    
  Si o completare mica... (Joi, 23 februarie 2012, 10:40)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  Dumnezeu este in sufletul meu, iar sufletul meu apartine Domnului, nu trebuie sa merg la o biserica sa il regasesc ;)
 • +1 (1 vot)    
  Mesaj catre BOR (Joi, 23 februarie 2012, 10:50)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  Poate este un Vlad Mixich, sau o persoana mai impacientata, sau una mai docila.....intr-o oarecare masura acesti oameni si-au asumat rolul de informatori si oricare ar fi tonalitatea lor, BOR trebuie sa informeze fara a acuza prima parte de actiuni agresive, BOR are datoria de a impaca, de a informa si de a transmite un mesaj cu rol de "model" in societate.

  BOR trebuie sa raspunda folosind calmul si logica, astfel, expresia: " HotNews se face o prezentare vadit tendentioasa si lacunara a Centrului de Presa BASILICA" reprezinta o actiune defensiva si agresiva fata de o simpla incercare de informare.
  • 0 (2 voturi)    
   Eu zic. (Joi, 23 februarie 2012, 11:08)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Straistaru Eugen

   Eu zic că nu aveţi dreptate, o dată că, în opinia mea, comunicatul aflat în discuţie e de un bun simţ desăvârşit, în care s-a folosit exact "calmul şi logica" pe care le invocaţi, a doua că expresia "acţiune defensivă şi agresivă" conţine în sine o contradicţie semantică asupra căreia ar trebui să meditaţi puţin.
   • +1 (1 vot)    
    Catre Cavalerul Bizantin (Joi, 23 februarie 2012, 11:48)

    Straistaru Eugen [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    Inca 1data, nu duc o lupta prosteasca impotriva BOR!
    Incerc sa le sugerez o mai buna organizare!
    In ceea ce priveste acei 2termeni:

    LACUNÁR, -Ă, lacunari, -e, adj. Care prezintă lacune, goluri. – Din fr. lacunaire.

    TENDENȚIÓS, -OÁSĂ, tendențioși, -oase, adj. Care urmărește un anumit scop, care trădează o tendință ascunsă; care vrea să insinueze ceva; lipsit de obiectivitate, părtinitor. [Pr.: -ți-os] – Din fr. tendancieux.

    or, in primul articol nu am observat nimic lacunar si tendentios!
    Va asigur ca nu sunt un sustinator "orb" al HotNews si nu ma dau inapoi sa postez critici atunci cand observ lipsa de obiectivitate din partea lor!

    Numai bine!
    Eugen S.

    PS: Ba mai mult, am purtat discutii pe marginea articolului in care am inteles de la lume ca "ar fi trebuit sa se discute mai mult despre batranii care lasa un ban la biserica" ...ceea ce nu mi s-a parut cazul pentru ca articolul sa referit strict la modalitatea in care comunica BOR
   • +1 (1 vot)    
    Catre Cavalerul Bizantin (Joi, 23 februarie 2012, 11:58)

    Straistaru Eugen [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    Corectati-ma va rog,
    In opinia mea poti fi:
    Defensiv-pasnic si Defensiv-agresiv

    Astfel, acea expresie citata mi se pare agresiva, iar restul comunicatului, respecta oarecum acele reguli care le-ati mentionat...ceea ce ar fi Defensiv-pasnic

    Ma insel?
    Numai bine!
    Eugen S.
    • -1 (1 vot)    
     Da, va inselati. (Joi, 23 februarie 2012, 12:25)

     Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Straistaru Eugen

     "defensiv" înseamnă că te aperi, "agresiv" înseamnă că ataci. Nu merg împreună. Doamne ajută.
     • +1 (1 vot)    
      Va mai ofer o lamurire! (Joi, 23 februarie 2012, 12:52)

      Straistaru Eugen [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

      un om banuitor, este un om defensiv, nu se avântă intr-o situatie....dar nici agresiv nu este

      un suporter enervat de o lege noua impotriva violentei alege sa fie defensiv....si prin violenta

      :)
      Numai bine, si da...Doamne ajută!
      Străistaru Eugen
     • 0 (0 voturi)    
      Alt exemplu (Joi, 23 februarie 2012, 13:05)

      Straistaru Eugen [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

      DOAMNE FERESTE...
      da armata a 14a peste noi (aia de la Tiraspol...cam 100km de granita...pe acolo...)

      pai aia au sute de tancuri si armament greu, ce putem noi face? ne aparam (suntem defensivi) si ripostam cat putem (suntem agresivi)

      daca am face front si am merge cu garoafe catre tevile de tun rusesti am fi Defensiv-pasnici....un gen de GreenPeace
 • +1 (1 vot)    
  intrebare (Joi, 23 februarie 2012, 12:39)

  razvan [anonim]

  Trist,dar adevarat.Cum specifica si un alt coleg,dumnealor au fost intrebati un lucru si raspund cu totul altceva.Se pare ca au imprumutat cate ceva din tehnica usata de marii politici.E cel mai frumos mod de a pacali omul.Ba mai mult duci discutia acolo unde iti convine tie si uite asa se iese din anonimat,ba mai mult dintr-o data faci si conversatie la modul dorit de tine.Nu vi se pare cunoscut?
  Din pacate rolul bisericii este cu totul altul decat cel pe care si-l aroga.Propavaduirea iubirii fata de D-zeu si GRATIS NU CONTRA COST.Propavaduirea iubirii fata de aproapele tau si respectarea poruncilor lasate ..dar..din pacate biserica se ocupa cu iertarea pacatelor,(bineinteles contra cost) cu investitii in domeniul hotelier,si nu in ultimul rand cu actiuni pe la cele mai infloritoare industrii din care mentionez doar pe cea energetica.Cu siguranta lista poate continua dar nu vad sensul.Dincolo de coruptia din interior care o macina si ipocrizia manifestata in diferite ocazii nu prea se mai vede nimic.inchei citind un paragraf Biblic care apartine Domnului nostru ISUS. Matei 10/8........FARA PLATA ATI PRIMIT FARA PLATA SA DATI.NU VA LUATI NICI AUR NICI ARGINT NICI ARAMA IN PUNGA DE LA BRAU......
  Frumos ne invata Domnul ISUS dar greu de pus in practica daca nu imposibil in timpurile actuale
 • 0 (2 voturi)    
  Adevăr (Joi, 23 februarie 2012, 13:24)

  moise [anonim]

  Sunt "un nor de mărturii", după sf ap Pavel, că Dumnezeu Se descoperă în Biserică(cea una sfântă şi sobornicească); problema paraziţilor care apar în Biserică trebuie să o rezolvăm cu toţii. Ajung unii oameni la păstori rătăciţi pentru că nu caută Adevărul; dar cine-L caută Îl va găsi, şi pe adevăraţii Lui slujitori..
 • -1 (1 vot)    
  Da Razvane (Joi, 23 februarie 2012, 13:54)

  crystal [anonim]

  Salutare la toata lumea.Da Razvane sant total de acord cu tine si normal asa ar trebui sa fie.Deci biserica ortodoxa e condusa de popi.De copil stiu ca se zice:"sa faci ce zice popa si sa nu faci ce face popa!" "Saracii popi", v-ati pus toti cu gura pe ei!!! Si ce propuneti voi? Hai, sariti cu propuneri... Eu propun ca toate seviciile "popesti si bisericesti" sa fie GRATIS.Si trebuie sa luam atitudine.Credinta noastra ortodoxa este exploatata la maxim si ne costa foarte scump.Daca vom fi uniti vom reusi ...Doar cu ajutorul lui Dumnezeu.Amin .Si sa auzim de bine.
  • 0 (2 voturi)    
   Salutare si tie. (Joi, 23 februarie 2012, 14:19)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui crystal

   1. Biserica trebuie întreţinută din ceva. Are de plătit gaz, lumină, reperaţii, zugrăveli, picturi. Pentru servicii religioase se cere o taxă. Ea nu e obligatorie şi nici nu condiţionează serviciul respectiv. Cuantumul ei e stabilit de reprezentanţii parohiei, consilierii aleşi de către poporul credincios. Tot ce ai de făcut este să devii viu în comunitatea ta, să participi la Adunarea Parohială şi să faci ceva pentru schimbarea lucrurilor. Propunerea ta este nerealistă.
   Citeşte Statutul BOR, îl găseşti pe net. O să înţelegi că nu "popii" conduc biserica, ci Consiliile Parohiale. Iar capul nevăzut al Bisericii este Domnul nostru Iisus Hristos. Cu ajutorul lui Dumnezeu, cum spui, să auzim de bine. La treabă!
   • 0 (0 voturi)    
    crystal (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 17:23)

    razvan [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    Cu siguranta BIserica are cheltuielile ei cum de altfel ai exemplificat tu:gaz,apa reparatii,etc.Problema nu sta in aceste cheltuieli ci in tentinta oamenilor(in haine preotesti)de asi "MARI FILACTERIILE"Nimeni nu contesta necesitatile reale ale Bisericii ci dorintele de inavutire ale liderilor si implicit ale preotilor.Din putinele mele cunostinte Biblice Isus nu a indemnat ca Biserica(templul)sa devina o afacere,ci "casa de rugaciune"Din pacate atat in timpurile noastre cat si in timpurile biblice biserica face altceva decat scopul pentru care a fost cladita initial.
    In ceea ce priveste organizarea Bisericii de catre consiliul parohial da-mi vpoie sa nu fiu de acord.Cunosc situatia deoarece bunicul meu era in acest consiliu.La nivel local exista anumite lucruri care se discuta in consiliu dar biserica se supune Patriarhiei.Patriarhia e Suverana SI IA DECIZII FARA SA TINA CONT DE NICI UN CONSILIU PAROHIALNu cred ca consiliile parohiale au fost intrebate cat sa fie taxa pe cununie,botez sau mai stiu eu care.In ce privesc averile bisericii au fost cateva emisiuni importante pe TVR 1 cat si pe PRO TV.Luxul si bogatia ce se regasesc in mai toate bisericile nu prea au nimic in comun cu spiritualitatea.
    Regret ca-ci nu suntem pe aceiasi lungime de unda dar eu cred mai mult in Biblie si in mesajele ei decat in doctrinele umane.Cu respect Razvan
    • 0 (0 voturi)    
     AI dreptate si nu prea. (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 20:37)

     Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui razvan

     Ca orice instituţie, parohiile sunt sub jurisdicţia unui episcop. Acesta este membru al Sfântului Sinod. Aceste forme de organizare le-am moştenit (noi, creştinii) încă de la Apostolii lui Iisus.

     Există preoţi bogaţi, Nu contest. Unii sunt bogaţi de acasă, şi oamenii confundă lucrurile, alţii sunt bogaţi pentru că trăiesc în comunităţi foarte mari, cu creştini cu dare de mână, şi care ţin să-şi răsplătească preotul (sau chiar să-l epateze!) Dar există şi preoţi foarte săraci. Unul dintre ei sunt chiar eu. Trăiesc într-o comunitate mică, unde oamenii sunt săraci, şi, la sfârşitul fiecărui an, mă mir că am reuşit să-mi mai iau salariul. Câştig 1303 lei net pe lună şi, pentru ca să pot supravieţui, am un al doilea servici, unde mai câştig 485 lei lunar. Şi ca mine sunt mulţi, mai ales în Transilvania. Biserica este compusă din comunităţi. Unele sunt foarte bogate, altele sărace. Nu ar trebui să generalizezi. Şi mai e ceva, ce observ la foarte mulţi critici ai BOR. Nu confunda aspectul interior al unei biserici ortodoxe (luxuriant, foarte împodobit), care este un specific al Ortodoxiei, cu bogăţia. Vino în biserica mea. O să vezi icoane strălucitoare, metalice, dar nu sunt nici din aur, şi nici din argint. Cu toate acestea, paradoxal, biserica mea e cea mai bogată, la superlativ: îl are pe Hristos!

     Te înşeli, cuantumul taxelor este stabilit de Consiliul Parohial. Caută pe net Statutul BOR, e o lectură folositoare.

     E bine să crezi în Biblie, dar cel mai bine e să crezi în Iisus Hristos.
     • 0 (0 voturi)    
      in parte ai dreptate (Duminică, 26 februarie 2012, 10:35)

      razvan [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

      Salut
      Sincer imi pare rau daca te-ai simtit lezat dar crede- ma ca-ci nu am avut nici o intentie.Personal nu ma asteptam sa intanlesc un preot pe forum si mai ales unul sincer.In ce priveste punctul meu de vedere este o parere personala, formata in urma unor experiente nu tocmai placute cu anumiti slujitori ai bisericii .Cu siguranta" nu exista padure fara uscaturi"in toate domeniile si de aici tendinta de a generaliza.Problema Bisericii Ortodoxe din punctul meu de vedere e una de fond cum e si a altor multor biserici in fapt.Chiar si in eventualitatea unor preoti sinceri si cu spirit de daruire,comportamentul celor din conducere(episcopi,patriarh,etc)influenteaza direct si irevocabil comportamentul preotilor.Mai devreme sau mai tarziu asemenea sistemului politic se vor corupe si nu neaparat din vina lor.Cu siguranta se poate discuta mult pe acesta tema dar din pacate schimbarile care se pot aduce sunt insignificante,atat timp cat la conducerea BOR se gasesc oameni precum PRE....Daniel sau cel de la Episcopia Tomisului.Coruptia(demonstrata cu acte in regula pe diferite emisiuni)face parte din viata acestor oameni la fel cum face parte si din viata politicilor.Nimeni nu vede,nimeni nu aude,pretentiile lor nu au hotare si totul se reduce doar la A ACUMULA CAT MAI MULTI BANI.Pentru acest motiv nu pot sa mai cred in aceasta instituie, care ar trebui sa fie una spirituala si nu una economica.Cu siguranta situatia dv.e particulara ca sa nu spun grea dar, sper ca in continuare bogatia dv.sa se rezume la spiritualitate si iubire si mai putin la partea materiala.Cel putin teoretic, cat timp sunteti sarac sunteti mai putin expus..............desi sincer vorbind e doar teorie.
      MI-ar face placere sa mai comunicam, mai ales ca-ci sinceritatea dv.este atat de rar intanlita in lumea noastra.
      In speranta ca-ci nu v-am suparat cu parerile personale, va urez o zi buna si fie ca bunul D-zeu sa va binecuvanteze cu harul sau.
      cu respect Razvan
      • 0 (0 voturi)    
       Ce este Biserica? (Duminică, 26 februarie 2012, 16:32)

       Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui razvan

       Ştii ce spunea Ludovic al VI-lea? "Statul sunt eu!" Parafrazându-l, zic: "Biserica suntem noi!" A noastră este, deci, răspunderea. Când întâlnesc pe cineva care-şi ponegreşte biserica şi preotul, îl întreb el ce a făcut pentru ca lucrurile să se schimbe în bine. Şi cât din energia pe care o foloseşte pentru ca să-şi eclipseze biserica a depus-o în scopul de a o schimba. Asta e foarte important. Pe mine unul, creştinii mă conduc. Uite să-ţi dau un exemplu. La biserica mea erau ferestre vechi de peste 100 de ani, putrede şi crăpate. Mă tot frământam de unde să fac rost de bani să le schimb, pentru că nu se mai putea, bătea un vânt în biserică de credeai că eşti pe Bărăgan-dar nu-mi venea nici o idee. Într-o seară m-a căutat o creştină, cu nişte necazuri. Şi. după ce-mi povesteşte necazul ei, îmi spune că e patroana unei firme care produce ferestre. Am îndrăznit s-o întreb dacă ne poate ajuta, şi mi-a promis că-mi face ferestrele, mi le montează, renunţă la profit, şi aşteaptă cât trebuie ca să-i plătesc. Am vorbit cu oamenii, cu soţia, nu-mi plăcea. Cum să cumperi ceva fără să ai bani, chiar şi când e vorba despre biserică? Cu inima îndoită, am acceptat. Alaltăieri au sosit ferestrele. Le-am montat. Şi azi, la biserică, s-au strâns 1000 de lei. Eu am pus 200, şi alţii au promis că vor aduce şi ei. A fost un miracol. Sunt convins că, în ritmul ăsta, vom reuşi să ne plătim factura (de 7500 lei) foarte curând.

       Eu sunt un om-cred-onest. Dacă n-am avut bani, am răbdat. Nu am făcut niciodată un credit la o bancă, pentru că mi se pare că nu e corect faţă de Dumnezeu. Orice credit se bazează pe presupunerea că o să fi sănătos şi o să-ţi plăteşti datoriile...numai Dumnezeu ştie asta.

       Dar în cazul ferestrelor, dacă nu erau oamenii din parohie, dacă nu era soţia mea, stăteam cu ferestrele vechi încă o sută de ani. Fără implicarea tuturor, nu se poate face nimic.

       Nu m-ai lezat cu nimic. Cu bine.
 • 0 (0 voturi)    
  pt Cavalerul Bizantin (Joi, 23 februarie 2012, 17:19)

  Emil V. Toma [anonim]

  Sa-ti dea Hristos putere.
  • 0 (0 voturi)    
   Pt. Emil Toma (Joi, 23 februarie 2012, 18:22)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Emil V. Toma

   Să vă binecuvânteze Domnul!
 • 0 (0 voturi)    
  Chiar ca aveti umor! (Vineri, 24 februarie 2012, 12:45)

  Cavalerul Bizantin [anonim]

  Am zâmbit puţin, văzând cât de încrâncenat sunteţi. Am început dialogul nostru de la ideea preconcepută că Biserica nu plăteşte impozite. V-am explicat că plăteşte. Aţi întors-o şi afirmaţi că aia nu e meserie, să boscorodeşti din cărţi. Am sentimentul unei inutilităţi flagrante...putem s-o ducem la nesfârşit cu tipul acesta de discuţie. E neproductiv şi iroseşte timp. Ce doriţi, de fapt? Ca statul român să şteargă din nomenclatorul de meserii pe cea de preot? Statul român, care tocmai a adăugat-o pe cea de gemolog? Şi după aceea cam care ar fi următorul pas? Dărâmarea bisericilor şi scoaterea troiţelor de pe marginea drumului ca să nu vă lezeze celulele cu bastonaşe din pata galbenă? Scoaterea în afara legii a tâmpiţilor care cred că există Dumnezeu şi atârnarea lor în frânghii?
  Eu zic să vă răcoriţi şi să priviţi lucrurile cu echilibru. Acest popor este credincios. Şi nu de ieri, de azi. Aveţi tot dreptul din lume să fiţi necredincios. Dar nimic nu vă justifică vindicalismul. Suntem 18 milioane de oameni care credem în Dumnezeu şi ne organizăm aşa cum credem noi de cuviinţă. Iar dvs. trăiţi printre noi. Vă pretindem respect şi toleranţă. Cerem prea mult?
  Despre "cutuma lui Cuza"...regret că sunteţi atât de superficial. E vorba de un raport juridic între Biserică şi stat. Statul s-a făcut stăpâm pe averile bisericeşti, şi, pentru ca să poată urma o reformă agrară, Biserica a colaborat cu statul în acest demers. În schimb, a pretins din partea statului un sprijin ca să-şi poată plăti personalul. Asta-i tot. Discutăm deci de un raport juridic, contractual. În consecinţă, nu puteţi schimba situaţia decât cu preţul unei fărădelegi.
  Pentru că văd că citiţi repede şi pricepeţi lent, vă mai explic o dată: preoţii sunt plătiţi de comunităţi, din fonduri proprii. Statul adaugă, în contul "cutumei" (vezi explicaţia de mai sus), un sprijin mai mic decât ceea ce îşi ia înapoi, sub formă de impozite. Aşa că "preoţii primesc salar de la buget" rămâne o afirmaţie goală.
 • 0 (0 voturi)    
  bine bine,dar nu toti... (Sâmbătă, 25 februarie 2012, 8:42)

  val beck [anonim]

  Adevarul este ca cei din lumea laica avem tendinta de a generaliza.Este adevarat ca cei din Patriarhie ii doare in palarie de enoriasi si fac doar sa puna biruri grele atat pe oameni cat si pe preoti fapt care se resfrange in calitatea serviciului spiritual ,pentru ca a devenit din nefericire UN SERVICIU.Realitatea este f dura incat am ajuns sa nu mai vedem slujirea putinilor preoti cu frica de DUMNEZEU,de cate abuzuri fac cei de la patriarhie.Singurul scop este acela de colecta sume coloasale cara ii va ajuta sa transforme tara intr un breloc atunci cand BISERICA SE VA UNII CU STATUL si in locul lui Basescu va venii acest neFERICIT Daniel.Atunci sa te tii bine ,atunci sa vezi abuzuri iar cei care nu vor gandii ca ei ,vor fi condamnati ca ERETICI.Astazi cam toti suntem mai mult sau mai putini eretici dar atunci sa ne asteptam si la inchizitii ca doar mai nou ne am integrat in MISCAREA ECUMENICA a lui BENEDICT DE VATICAN inpreuna cu mai toata lumea pestrita dar si cu fratii crestini GAY din NY de ex sau nu stice mainute pagane din nu stiu ce insula.IN REST NU GENERALIZATI SI OCHII MARI!
 • 0 (0 voturi)    
  pt cavalerul bizantin (Miercuri, 28 martie 2012, 20:48)

  manuela [anonim]

  Ma bucur din inima ca mai exista in primul rand ortodocsi ca dvs. Citind comentariile, am descoperit ca sunteti preot. Sa va dea Dumnezeu putere in tot ceea ce faceti. Imi inchipui ca nu va e usor cu doua job-uri. Imi amintiti cu drag de colegii mei buni din facultatea de teologie. Aveti mare dreptate, biserica trebuie reformata. Dar, din pacate, de noi, acestia mici, nu tine cont nimeni; nu suntem bagati in seama de cei de sus. Din pacate , multe din acuzatiile oamenilor sunt indreptatite. Si ma doare inima. In fiecare zi, ma gandesc ca ortodoxia adevarata nu are legatura cu ei, ca pana la urma sunt niste esuati in viata, niste improvizati . Dar din pacate, din cauza unora ca acestia se smintesc multi nevinovati.
  Toata stima pentru Dvs.. Oameni ca Dvs . in credinta noastra ortodoxa in forma ei autentica, imi intaresc convingerea ca ma aflu pe calea cea dreapta.
  Doamne ajuta!
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Luni, 21 ianuarie 2013, 21:21)

  mariusre [anonim]

  cati dintre fanaticii anticlericali dar cu ''credinta'' in divinitate respecta macar cele 10 porunci... 0%!! prctic lupta lor este mai mult pt asi indreptati patimile


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by