Detaliile scandalului facturii de incalzire din Bucuresti. De ce se cearta primarul Capitalei cu Ministerul Economiei si ameninta ca bucurestenii risca sa ramana fara caldura

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 21 februarie 2012, 23:43 Actualitate | Esenţial
Primarul Sorin Oprescu a anuntat ca furnizarea caldurii catre bucuresteni este pusa in pericol de un contract “umilitor” incheiat de catre RADET (compania Consiliului General al Capitalei) cu ELCEN (Companie a Ministerului Economiei). Viceprimarul Mircea Raicu (PDL) spune ca RADET a acumulat in total 500 milioane euro datorii, in mare parte in actualul mandat al primarului Oprescu. Primarul general spune ca datoriile se datoreaza exclusiv unor prevederi contractuale. De cealalta parte, reprezentantii PDL din Consiliul General al Capitalei spun ca si primarul general este vinovat pentru ca a gestionat prost bugetul primariei in cazul RADET. Atat Oprescu cat si pedelistii din Consiliul General au o solutie: privatizarea si anularea datoriilor companiei dar, din nou, procedurile sunt blocate.

 • Vezi in text si cine erau factorii de decizie in 2002, cand a fost semnat contractul RADET-ELCEN identificat de Oprescu ca sursa zero a datoriilor imense ale regiei.


Primarul Sorin Oprescu a declarat intr-o emisiune la Realitatea Tv ca datoriile acumulate de RADET ar putea duce la “imposibilitatea asigurarii caldurii si a apei calde” pentru bucuresteni. De celalta parte, viceprimarul Romeo Raicu spune ca furnizarea caldurii nu va fi afectata, atat RADET (distribuitorul de caldura) cat si ELCEN (producatorul de caldura) fiind companii de stat. ELCEN este producatorul de caldura al Capitalei si este detinut de Ministerul Economiei. RADET, distribuitorul de caldura, este in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Viceprimarul Romeo Raicu a declarat pentru HotNews.ro ca datoriile RADET catre ELCEN se ridica, in acest moment, la un total de 500 milioane euro. Aceasta datorie este compusa din datoria de baza, rezultata din facturi insumand 250 milioane euro, la care se adauga alte 250 milioane rezultate din penalizari.

Cum s-a acumulat datoria de 500 milioane euro – explicatia primarului Oprescu

Primarul general sustine ca datoriile RADET catre ELCEN s-au acumulat din cauza unui contract pagubos semnat intre cele doua companii de stat. In esenta, problema identificata de primar este aceea ca in contract ar fi fost prevazut un termen prea scurt pentru plata lunara a facturilor de catre RADET in contul ELCEN. Din acesta cauza, ELCEN aplica penalizari care se acumuleaza. Citeste mai jos explicatia primarului:

 • Exista un contract umilitor pentru PMB, care functioneaza din 2002, prin care trebuie sa platim facturile la 15 zile. Am explicat clar ca noi adunam banii de la populatie la 30 de zile, la 40 de zile. Punem si noi partea noastra prin care ii protejam sa scoata mai multi bani. Acest contract va mai continua inca 18 ani. Contractul a fost realizat de baietii aia destepti in 2002, cand a aparut ANRE.
 • Nenorocirea face ca, pe acel contract din 2002, ELCEN calculeaza, dupa 15 zile, penalitati. La asta se mai adauga si o datorie din 1995 de 5000 de miliarde. Din acesta datorie am platit, intre 2008 si 2011, 300 000 de miliarde si mai am inca 200. Mai avem de platit pe hotarare judecatoreasca 8000 de miliarde pe penalitati. (NOTA: Cifrele de mai sus au fost mentionate de primarul Sorin Oprescu.)
 • Exista o hotarare judecatoareasca din 2005 care ne obliga sa platim penalitatile plus datoria. Tot ce colectam de la cetateni, adica adunat pe tot anul, inseamna 130-150 milioane euro si ELCEN-ul isi traieste propria poveste. Am cerut CET-urile la primarie dar fostul premier nu a fost de acord. (Sursa: declaratie Sorin Oprescu la Realitatea TV- vezi emisiunea cu Oprescu din 20 februarie)

Cum s-au acumulat datoriile RADET-ului in varianta PDL

Deputatul PDL Stefan Pirpiliu a declarat in ianuarie, intr-o conferinta publica, ca vinovat pentru acumularea datoriilor la RADET este Sorin Oprescu, care a gestionat defectuos aceasta situatie. “Din cauza lui Oprescu, datoria Municipalităţii pentru agentul termic s-a triplat în trei ani si jumătate de mandat. Practic, s-au adăugat facturi suplimentare de 170 milioane de euro care nu s-au plătit” a declarat Stefan Pirpiliu, citat de Adevarul.ro


Viceprimarul Mircea Raicu a explica ca anterior anilor 2000 datoria RADET-ului s-a acumulat din cauza faptului ca guvernul aloca sume pentru subventia la caldura pe care ulterior le rectifica in minus astfel ca, an de an, datoria RADET a crescut. “Cand a venit domnul Oprescu, RADET-ul avea o datorie de 75 milioane euro. Insa ea a crescut de atunci la 250 milioane pentru ca el niciodata nu a platit subventia la nivelul la care s-a angajat sa o plateasca. Nu s-a platit nici macar la nivelul la care s-a angajat in Consiliul General; el mereu facea alte chetuieli si, cand se faceau rectificari de buget, se lua de la RADET”, a explicat Mircea Raicu.

Viceprimarul a mai explicat si faptul ca primarul general, in ficare an la realizarea bugetului, estima sume mult prea mari pentru veniturile din taxe si impozite. “Facea cheltuielile care erau de facut si, la final, cand nu mai erau bani, observam ca se taie de la RADET”, a mai declarat Mircea Raicu.

RADET, victima rectificarilor bugetare
 
HotNews.ro a relatat ca, initial in noiembrie, Consiliul General a rectificat bugetul Capitalei si au luat bani de la proiectele de infrastructura pentru a asigura subventiile RADET.

In decembrie 2011, s-a intamplat exact invers, au luat bani din alocarile bugetare pentru RADET si au transferat la proiectele de infrastructura.


Ce solutie a identificat Oprescu

In urma cu un an, Sorin Oprescu a declarat ca doreste sa concesioneze RADET catre un operator privat, dupa modelul in care functioneaza acum Apa Nova. In cazul in care concesionarea se va realiza, primaria nu va mai plati subventii catre RADET decat doi ani. Un studiu al PricewaterhouseCoopers recomanda concedierea a 2.000 din cei 4.500 de angajati, pentru eficientizarea companiei. Aceasta era una din solutiile prin care RADET ar fi scapat de datorii, insa nu a fost pusa in practica.


Ce solutii au propus consilierii generali ai PDL

Viceprimarul Mircea Raicu spune ca solutia propusa de PDL este delegarea de gestiune catre un operator privat prin licitatie. “Asta inseamna o licitate, patrimoniul ramane al municipalitatii dar cel care vine si intra in parteneriat cu statul exploateaza sistemul ca pe o afacere”, a explicat viceprimarul Raicu. El a mai mentionat ca acest sistem functioneaza la Ploiesti, unde pretul gigacaloriei este cu 50% mai mic. El a mai adaugat ca compania care ar urma sa preia gestiunea RADET trebuie sa faca dovada ca dispune de 1 miliar de euro pe care sa-i investeasca in reabilitare.

Viceprimarul Raicu a explicat ca, pentru a realiza acesta delegare de gestiune, este nevoie ca RADET sa fie curata, adica fara datorii. Pentru a scapa de datorii au existat in 2011 discutii intre RADET, ELCEN si Guvern. Solutia identificata a fost ca datoria de baza de 250 milioane euro sa fie inclusa in bugetul Capitalei si, pentru aceasta datorie, sa fie accesat un credit. In schimb, ELCEN ar fi renuntat la penalizarile de 250 milioane calculate RADET-ului. Viceprimarul Raicu a declarat ca, pentru ca aceasta operatiune sa fie realizata, era nevoie de un angajament scris pe care primarul Oprescu sa-l trimita Guvernului care apoi ar fi emis o Hotarare de Guvern. Mircea Raicu spune ca primarul Oprescu nu a transmis acest angajament si nici nu a explicat de ce nu a facut-o.


Istoria recenta a scandalului datoriilor RADET


Cine conducea RADET si ELCEN in 2002

Primarul Oprescu a identificat sursa zero a problemelor legate de datoriile RADET in contractul cadru semnat intre RADET si ELCEN in 2002. Primarul spune ca acest contract cadru este unul umilitor pentru primarie, insa nu a explicat care este principala problema a contractului.

Potrivit relatarilor din presa, in 2002, cand a fost semnat contractul RADET – ELCEN, director al RADET era Gheorghe Dabela. In 2009, acesta a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la sase ani de inchisoare în dosarul în care este acuzat că a primit mită peste jumătate de milion de euro, pentru derularea unui contract de modernizare a regiei. 


La ELCEN, care s-a infiintat tot in 2002, director era Ion Marcu, care a fost schimbat din functie in 2010. ELCEN se afla in subordinea Termoelectrica, companie aflata la radul ei in subordinea Ministerului Industriilor. Director general al Termoelectrica era Constantin Balasoiu, in prezent directorul general al Complexului Energetic (CE) Craiova. Din consiliul de Administratie al Termoelectrica a facut parte si Dorin Mucea, care a fost trimis in judecata in dosarul privatizarilor strategice, proces inca judecat la Curtea Suprema. Mucea a mai fost trimis in judecata si intr-un dosar de spionaj. Iar ministrul Industriilor, in subordinea caruia se afla Termoelectria si ELCEN, era in 2002 Dan Ioan Popescu (PSD). La acea vreme, DIP si Sorin Oprescu erau colegi de partid. 

Primar al capitalei era, in 2002, Traian Basescu. In aceasta perioada, majoritatea in Consiliul General o avea PSD.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8217 vizualizari

 • +18 (32 voturi)    
  cel mai lung carnat.. (Miercuri, 22 februarie 2012, 0:43)

  pehash [utilizator]

  si cel mai mare clown. daca il mai voteaza prostimea pe 'domnul' doctor inca 4 ani o sa ramana bucurestiul cu datorii de cateva miliarde de euro...
  • +15 (19 voturi)    
   Bucurestenii au acum alternativa (Miercuri, 22 februarie 2012, 9:08)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui pehash

   Candidatul din partea societatii civile la Primarie anul acesta este Nicusor Dan, presedintele asociatiei Salvati Bucurestiul, cel care a salvat majoritatea parcurilor si cladirilor istorice din Bucuresti de la distrugere luptandu-se pentru ele in Justitie cu Primaria lui Oprescu.

   Acum, daca bucurestenii au putina minta sa aleaga pe cineva care a dovedit ca se lupta pentru ei si nu pentru grupurile de interese, de bani si politice, o sa fie interesant de aflat..
   • -14 (14 voturi)    
    sndajele proprii al PDL-ului il dau castigator (Miercuri, 22 februarie 2012, 9:30)

    amicul epaminonda [anonim] i-a raspuns lui mircea

    pe Oprescu. Are 51% din optiunile de vot in timp ce Prigoana are doar 21%.

    Ce cladiri a salvat ilustrul necunoscut Nicusor (asta da, nume de primar!) ?
   • +3 (3 voturi)    
    Si eu cred (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:14)

    George [anonim] i-a raspuns lui mircea

    Si eu cred ca Nicusor Dan este cea mai buna varianta pentru a scapa Bucurestiul de acest individ jalnic, impostorul Sorin Oprescu-Gazon.
    • -4 (4 voturi)    
     -- (Miercuri, 22 februarie 2012, 19:15)

     andreeas [anonim] i-a raspuns lui George

     Da mai vratilor, intr-adevar! Acest Nicusor Dan no name a aparut si el brusc si acuma vrea sa fie primar. Stie asta ce e aia munca de primar? Crede ca pentru a fi primar e de ajuns sa cureti doua parcuri sau ce o mai fi facut el la asociatia aia a lui? Se lauda si promite si el marea cu sarea,da`are impresia ca va fi lasat sa faca dupa cum vrea? Si Oprescu ar fi facut multe lucruri bune pt. Bucuresti, da`nu a fost lasat de consilierii pedelaci.... de ce l-ar lasa pe Nicusor Dan sa faca si sa dreaga? Cred ca omu`asta nu stie la ce se baga.... nu ar face fata!
   • -2 (2 voturi)    
    Oprescu si caldura in casele bucurestenilor (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:50)

    giulesteanu [anonim] i-a raspuns lui mircea

    Potocaliului pehash
    Pdl-istii sunt in mare incurcatura! Nu gasesc un candidat ptr functia de primar general. Incerati iar sa aburiti lumea cu nume de care ati auzit doar voi, cei din gasca profitorilor puterii. Ce cladiri istorice a salvat numitul Nicusor ? Sobolanimea de pe berzei, de pe virgiliu, ruinele periculoase pentru cetateni de la fostul cinematograf Marna(feroviaru),
    Poti sa juri pe constiinta ta portocalie ca grupurile de interese ce roiesc in jurul primarului Ontanu, Negoita, Poteras si implicit in,jurul celei mai tupeiste si obraznice blonda vopsita sunt mai subtirele de cat cele din jurul doctorului Oprescu ?
    Bucurestenii au avut primari de la voi - basescu, videanu - care au retrocedat parcuri, spatii verzi, cladiri mostenitorilor inventati si sustinuit de case de avocatura celebre gen stoica si asociatii, notari la fel de celebri , si mai ai tupeul sa acuzi pe oprescu ?
    • +2 (2 voturi)    
     maroniului giulestean (Miercuri, 22 februarie 2012, 22:57)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui giulesteanu

     Eu il sustin pe Nicusor Dan. Acum esti liber sa cauti initiatorii legii retrocedarilor..
  • +13 (15 voturi)    
   Cu parere de rau (Miercuri, 22 februarie 2012, 9:35)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   dar in opinia mea, daca o persoana este asa un mare specialist,cum pretinde domnul doctor, nusi
   abandoneaza meseria sub nici o forma ! Eventual doar din GRANDOMANIE ! Alta explicatie este exclusa
   • +16 (16 voturi)    
    rrati ai... (Miercuri, 22 februarie 2012, 10:38)

    semaforu [anonim] i-a raspuns lui banateanul.

    Aaaaiddeee dom’le. Ce atata galagie pentru ca n-am platit cateva facturi, aaaaaaideee dom’le, un mizilic de 200 milioane.
    Ia mai lasati-ma domle, ca pe mine m-au ales mai bine de 12% din Bucuresti dom’le, batrani, nebatrani, da m-au ales.
    Si dom’le, pai n-am terminat eu tot ce-a inceput Videanu dom’le, ca daca nu le terminam eu cine le termina? Si n-am si eu proiectu meu dom’le, pasaju de pe Mihai Bravu care mi s-a spus ca e complet inutil si useless, da e proiectu meu dom’le. Trebuia sa las si eu ceva in urma domle, chiar daca nu ajuta pe nimeni si chiar daca am blocat circulatia in zona 3 ani.
    In rest, mai lasati-ma domle cu ifosele si pretentiile voastre, ca cica sa dau odata drumu la pasaju de pe Dna Ghica, sa refac complet Pantelimonu, Iancului si Basarabia, sa termin odata cu intersectia de la Razoare si cu Pta Universitatii, sa demarez proiectu de sincronizare a semafoarelor in Bucuresti, si alte prostii de-astea. Astea-s ifose dom’le, ‘rrrati ai….
   • -5 (7 voturi)    
    logica total gresita... (Miercuri, 22 februarie 2012, 11:26)

    me [anonim] i-a raspuns lui banateanul.

    nu zic ca oprescu ar fi cine stie ce medic... cel mai probabil nu e...
    dar logica de la care pornesti e proasta...
    faptul ca iti shcimbi meseria poate insemna mai multe...
    eu cred ca oprescu poate fi criticat su succes (ca toti politicienii romania, insclusiv base) fara sa te iei de lucruri aiurea
  • -6 (6 voturi)    
   si tu presupu... (Miercuri, 22 februarie 2012, 11:21)

   me [anonim] i-a raspuns lui pehash

   ca daca se cearca cu unu de la pdl automat cel din pdl are dreptate...
   de fapt asta se intampla pe acest forum
   daca eu sunt de la psd si zic ca e ziua si ala de la pdl zice ca e noapte... o sa fie noapte , chit ca e 1 pm...

   nu zic ca are dreptate oprescu sau nu... zic ca e foarte greu sa ne dam noi seama si tot ce facem sunt niste speculatii bazate pe pareri personale, subiective si nu pe pareri obiective pe care nici nu le putem avea pentru ca nu cunoastem toate datele problemei.

   acum va rog sa sariti repede repede cu minusurile , ca doar nu e posibil sa acuzi sub orice forma pe cineva de la pdl... ca doar si roberta sau ritzi sunt curate ca lacrima... inca nu... da peste 1-2 ani pun pario ca o sa se spuna ca a fost o magarie psdista sau pnlista si ca ele erau saracele feciara maria... cam asa a fost si in alte cazuri... basescu e nevinovat pentru ca l-a gasit justitia nevinovat cand era psd la putere... nastase a cumparat libertatea in cazu tamara chiar daca tot justitia il gasise nevinovat si era pdl la putere... in fine
   • +3 (3 voturi)    
    nu sunt deloc speculatii (Miercuri, 22 februarie 2012, 17:12)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui me

    Viceprimarul a avertizat ca Oprescu intarzie platile curente ale primariei ca sa bage banii in tampeniile lui inca din 2009. De atunci singura cale a cgmb de a-l opri pe nesimtit este sa nu-i dea voie sa faca imprumuturi peste imprumuturi. Asa ca el le forteaza mana si cheltuie toti banii in timpul anului pe ceasuri de aur si cel mai mare.. carnat..

    Din punctul meu de vedere toata aberatia asta porneste de la o alta aberatie, si anume subventionarea caldurii, care a trebui sa dispara.
    Nu pentru ca oamenii saraci trebui sa stea in frig, ci pentru ca subventia asta plateste pierderile uriase dintr-un sistem comunist de incalzire.
  • 0 (0 voturi)    
   Niste matrapaslacuri care ciuruiesc (Vineri, 24 februarie 2012, 12:06)

   DorinaSuciu1330077430562 [anonim] i-a raspuns lui pehash

   Buzunarul Bucuresteanului .Deci noi nu facem altceva decat sa platim dobanda la dobanda.Suntem victimile cercurilor mafiote din Sistem. Nimic nou sub soare Actualii directori sunt PDL-isti!
 • +23 (25 voturi)    
  Oprescu (Miercuri, 22 februarie 2012, 0:45)

  Vizitiul [utilizator]

  Am ramas surprins ca Oprescu ar vrea sa face ceva dar m-am linistit cand am ajuns si la esenta articolului:

  "Sorin Oprescu a declarat ca doreste sa concesioneze RADET"

  Caut baieti destepti!
  • +4 (6 voturi)    
   Corectie (Miercuri, 22 februarie 2012, 3:49)

   Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui Vizitiul

   "sa faca", asa iese cand scriu cu picioarele.
 • +7 (15 voturi)    
  de rasaul curcii (Miercuri, 22 februarie 2012, 3:15)

  banateanul. [utilizator]

  In 2002 Primarul capitalei a fost Basescu,deci el este vinovatul !
  • +20 (24 voturi)    
   Hai sa dam tot citatul (Miercuri, 22 februarie 2012, 4:42)

   Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui banateanul.

   "Primar al capitalei era, in 2002, Traian Basescu. In aceasta perioada, majoritatea in Consiliul General o avea PSD."
 • +5 (5 voturi)    
  pai...ca la noi ...ca la mangalia... (Miercuri, 22 februarie 2012, 6:51)

  mariet [anonim]

  mangalia,mangalia.....
 • +16 (22 voturi)    
  Jos subventia (Miercuri, 22 februarie 2012, 7:19)

  Daniel [anonim]

  Eu locuiesc intr-un bloc care apropie suta de ani. Nu am incalzire de la RADET. Ma incalzesc electric si platesc facturi mari in fiecare luna. Nu mai vreau ca municipalitatea sa subventioneze din banii tuturor (inclusiv ai mei) numai incalzirea unora dintre concitadinii mei. Vreau sa se puna capat subventiilor care creaza inechitate.
  • -7 (13 voturi)    
   Si eu... (Miercuri, 22 februarie 2012, 9:32)

   Andu [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   locuiesc intr-o casa fara acoperis. Ma incalzesc arzand direct bancnote de 100 de lei si ma costa foarte mult pe luna. Propun sa se elimine orice subventie si sa devina obligatorie incalzirea pe baza de ardere de bani!

   Nu spun ca subventia de incalzire este neaparat un lucru bun pentru comunitate, dar argumentul tau nu tine. Izoleaza-ti apartamentul, cauta o modalitate mai eficienta de incalzire.
   • -3 (9 voturi)    
    Absolut corect! (Miercuri, 22 februarie 2012, 10:59)

    eu [anonim] i-a raspuns lui Andu

    Faptul ca ai luat atatea minusuri ma face sa ma intreb, a nu stiu cata oara la un subiect "oprescu" pe site-ul hotnews, daca e normal sa fie pus la zid un om doar pentru ca nu este din PDL.Nu zic ca nu face si greseli dar ura cu care este tratat ma face, de fiecare data, sa ma intreb: de ce? Unde dispar brusc comentariile echilibrate cu argumente?

    PS: Pentru "amatorii" de comentarii jicnitoare: nu fac parte din niciun partid siii......inteleg bine problemele grave generate de debransansarea haotica gen "domnul Daniel". Daca sistemul a fost gandit sa fie eficient centralizat de la mama lui (centralizarea este, totusi, ca si concept, CEL MAI EFICIENT sistem in continuare si cred ca si in vecii vecilor) singura modalitate de a-l imbunatati este sa investesti in el sa reduci pierederile si nu sa perrmiti debransarea ca sa cresti catre infinit pierderile......Dar unde nu e cap....vai de picioaresi de ...buzunare! Era de asteptat ca preturile sa creasca in special dupa ce "desteptii" si-au facut debransarea si "desteptii" ailalti si-au asigurat o "piata de desfacere"!
    • +6 (6 voturi)    
     nu e pus la zid (Miercuri, 22 februarie 2012, 12:22)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui eu

     pt. ca nu-i pdl-ist.
     e pus la zid pt. ca nu numai ca nu a facut ceva concret pt. bucuresteni (cu exceptia sistarii lucrarilor la podul basarab pt. cam 7 luni de zile [oare pana i-or fi intrat niscai banuti?], cu execptia cresterii enorme a costurilor lucrarilor la basarab si arena nationala, cu exceptia... gasesti si singur).
     aberatia si inutila de autostrada suspendata nu poate fi trecuta la +, cum nici, intradevar, inutilul pasaj de la mihai bravu.
     si, apropo, ce inseamna contract umilitor?
 • +15 (15 voturi)    
  Solutia (Miercuri, 22 februarie 2012, 7:32)

  gogu [anonim]

  solutia-debrasarea si apoi 2solutii: cetrala de apartament sau cetrala de cartier- facute in punctele termice
 • +15 (19 voturi)    
  UN SINGUR LUCRU NU SE SPUNE NICAIERI: (Miercuri, 22 februarie 2012, 7:47)

  pointless man [utilizator]

  ca TOATE sistemele de incalzire centralizata trebuiesc desfiintate. Sint o mostenire dezastruoasa a comunismului care ori produc pierderi ori vind gigacaloria la un pret insuportabil. De ce ? Fiindca pierderile pe retea sint mari chiar si in cazul in care aceasta ar fi complet refacuta. Comparati doar sectiunea necesara pentru a transporta aceeasi energie sub forma de abur sau gaz metan precum si pierderile aferente. Nici nu mai vorbesc de libertatea fiecaruia de a porni sau opri centrala proprie functie de temperatura sau... banii din buzunar. In loc sa investim in izolarea locuintelor umflam punga lui Dabela sau Ramba care n-au voie sa-si piarda posturile, nu-i asa ?

  Pina la urma este o problema tehnica foarte usor de inteles, dar NIMENI nu o spune pe sleau. Noroc ca multi romani au priceput singuri si s-au debransat. Astea-s reformele cu care ne luptam de 22 de ani. Asta-i "revolutia" la indemina fiecaruia. Hai la debransare si lasati-i pe escroci cu ochii-n soare ! Na, ca rimeaza.
  • -3 (9 voturi)    
   Esti pe dinafara (Miercuri, 22 februarie 2012, 11:09)

   Rali [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

   Te dai cunoscator, dar nu stii nimic despre energetica. Caldura se transporta sub forma de apa fierbinte pentru termoficare, deci nu ai treaba cu aburul.
   Toate calculele facute de catre cei care se pricep, iau in considerare energia electrica+caldura, adica o economie de 30% la producerea lor combinata.
   Partea proasta este ca ,,comunistii'' astia au facut termoficare in toata Europa de nord, Germania, Olanda etc. si alte tari de comunisti notorii.
   Problema pe care nu o spune nimeni este ca peste tot cel care are caldura are si distributia, deci isi poate optimiza costurile (asa are si Dalkia la Ploiesti).
   Solutia este foarte buna, daca sunt indeplinite mai multe conditii dintre care una este sa fie pusi oameni care se pricep nu politruci care sa asigure protectie sociala.
   Decat sa scrii prostii facand pe semidoctul mai bine te uiti in oglinda si iti dai doua palme spunandu-ti ca nu stii nimic.
  • -6 (8 voturi)    
   Mai..pointless (Miercuri, 22 februarie 2012, 11:35)

   eu [anonim] i-a raspuns lui pointless man

   Tu nu ai, EVIDENT, nicio legatura cu TEHNICA pentru ca altfel ai fi aflat pana acum care este REZULATUL REAL al calculelor de eficienta in general.....al sistemelor TEHNICE centralizate versus descentralizate! Oare daca iti dau ca exemplu evolutia umana, ca suma a eforturilor "centralizate" , o sa iti fie mai usor sa intelegi sau tu crezi ca fiecare om, absolut singur, ar fi construit cate un continent si asta e motivul pentru care s-au unit....ca sa fie ineficienti si sa aiba loc pe pamant!?

   Sfatul meu: Nu te baga in subiecte care te depasesc complet!
   • +4 (6 voturi)    
    Esti pe dinafara (Miercuri, 22 februarie 2012, 11:58)

    Rali [utilizator] i-a raspuns lui eu

    Am un doctorat in cogenerare.
    Nu are rost sa iti explic ce am scris pentru te depaseste.
    Daca nu ma crezi cauta pe wiki cogeneration si poate intelegi despre ce e vorba.
    • -1 (7 voturi)    
     Doctoratul in cogenerare (Miercuri, 22 februarie 2012, 12:20)

     eu [anonim] i-a raspuns lui Rali

     si cunostintele pe care e evident ca le ai (ca sa vezi.......faptul ca am cunostinte in domeniu nu inseamna ca imi arog dreptul de a-i considera prosti pe cei care nu au cunostinte......) pare a nu te ajuta prea mult cand e vorba de bun simt iar la capitolul asta esti fix egal cu cel pe care il contesti! ....sau poate ai gresit comentariul?
     • -1 (1 vot)    
      Scuze (Miercuri, 22 februarie 2012, 13:06)

      Rali [utilizator] i-a raspuns lui eu

      Credeam ca imi scrii mie.
      Am deviat de la discutie
   • +8 (8 voturi)    
    CE-MI PLAC MIE FILOSOFII DE ZIUA A SAPTEA (Miercuri, 22 februarie 2012, 12:14)

    pointless man [utilizator] i-a raspuns lui eu

    (dupa scripturi) ! Mai ales la coerenta si claritate sint veritabili asi.

    Asadar Domnilor partizani-fanatici-ai-sistemului-centralizat-de-incalzire sa va spun o poveste (adevarata). Prin 2005, intr-un mare oras din Vestul tarii, imi toceam pingelele prin birourile furnizorului ca sa obtin debransarea apartamentului tocmai cumparat. Evident ca inteligentii sefi (frati cu preopinentii Rali & eu) bagasera conditii ultra-costisitoare, adica imposibile. La un moment dat functionara ma ia de-o parte si imi sopteste: "Cereti doar debransare partiala, se obtine foarte usor. Apoi faceti ce doriti si nimeni nu va va face nimic." Intreb uimit: "Cum e posibil ca tocmai Dvs. sa-mi furnizati aceasta solutie ?" Raspuns (cutremurator): "Am fost amenintati sa nu ne montam centrale de apartament altfel vom fi dati afara. Ei bine toti sefii si-au pus asa ceva numai eu am ramas fara."

    Trebuie sa adaug ca in vara urmatoare TOT restul blocului (un pic mai putin de jumatate) s-a debransat dupa ce a putut constata direct in portofel care-i diferenta.

    C-o fi abur sau apa calda, ca-s de vina comunistii sau olandezii, e prea putin important. PRIMUL LUCRU DE CARE TREBUIE SA SCAPAM E RAMBA, DABELA & Comp. Si asta nu se poate face decit aruncindu-i la gunoi (impreuna cu tzutzerii Rali & eu). Apoi avem vreme sa disecam tot ce doriti.

    Remarcati ca nu folosesc persoana 2 si nici epitete gen "fundul lui Boc".
    • +2 (4 voturi)    
     Prietene (Miercuri, 22 februarie 2012, 13:03)

     Rali [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

     Si eu sunt debransat pt ca RADET nu imi asigura caldura in apartament.
     E vorba de teorie si prostie atat.
     In plus, lucrez in privat din 1996.
  • -2 (4 voturi)    
   ASTA (Miercuri, 22 februarie 2012, 12:39)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui pointless man

   este in mintea celor care doresc sa vanda CENTRALA...dar cum explicati bubuielile de gaze din ultima vreme? cum explicati ca in apartamente nu ai tevaraie suplimenatara si este un sistem FOARTE performant si economic atata timp cat blocul este reabilitat termic...doresc sa va spun ca cel putin cu 50% factura este mai mica daca blocul este reabilitat...iar cei cu centrala ...cine stie ..vin alti destepti si o sa-i puna la plata de poluare si inca ceva daca ai o garsoniera si un balcon mic unde iti mai pui si centrala? si inca ceva in caz de cutremur mic ...cine plateste faptul ca tevile vor avea de suferit? si inca ceva de ce ne distrugem sistemele centralizate care asigura confort si mai asigura si locuri de munca si mai asigura si politici comune de a nu ridica preturile dupa cum vor unii privati!
 • +3 (3 voturi)    
  De ce se bat ministri si primari pe gaurile negre (Miercuri, 22 februarie 2012, 8:25)

  cursdeguvernare.ro [anonim]

  hehe - iată miza unui razboi în care nimeni nu e băiatul cel bun, şi în care binele nu învinge niciodată:

  http://cursdeguvernare.ro/gaura-de-miliarde-din-gigacaloria-romaneasca-cum-ne-au-lasat-subventiile-si-baietii-destepti-cu-cea-mai-scumpa-caldura-din-europa.html
 • +15 (15 voturi)    
  Din nou ,dar si mereu ,Oprescu Catavencu! (Miercuri, 22 februarie 2012, 8:44)

  martin [anonim]

  Poate acum,in al 12-lea ceas si in revenitele vremuri ale lui Caragiale, domnii alegatorii vor intelege ca numele pe care l-am dat la nefericita alegere a individului Oprescu, adica Catavencu, este perfect potrivit.
  Individul a propus celebra autostrada suspendata, pe care ne-o promite si acum ,dar redusa si rebotezata, pana in 2035, dar numai daca va fi reales pana atunci ,daca nu,nu.
  In rest s-a laudat cu National Arena, desigur nu si cu gazonul si mai ales cu Podul Basarab, caruia i s-a impotrivit cu maxima tarie cand era in fruntea majoritatii PDSR-iste din Consiliul General al Bucurestiului,care ataca orice initiativa a lui Basescu.
  Independentul mincinos Oprescu Catavencu a fost intotdeauna PDSR-ist si va fi mereu !
 • +9 (9 voturi)    
  Principiul pietei libere (Miercuri, 22 februarie 2012, 9:12)

  Alan Shore din BJ [anonim]

  Companiile de stat nu pot fi concurentiale. Iar in cazul in care nu exista decat una care produce si una care distribuie pretul pietei e usor de impus. Sunt dificil de controlat mai ales de sistemul actual.
  Unde e concurenta sunt si costuri care in principiu variaza. Se pot face smecherii mai ales in sistemul actual. Dar cu probe poti denunta un contract si sa implici concurenta. Nu e simplu dar pentru o institutie ca primaria Bucurestiului e posibil.
  Suma de 250 mil pentru o aglomeratie ca Bucurestiul, capitala de stat european, nu e excesiv. In schimb penalitati de 100% e exagerat.
 • +11 (11 voturi)    
  Bine ca m-am luminat.. (Miercuri, 22 februarie 2012, 9:14)

  motanu_ranjila [utilizator]

  De-aia platesc eu factura la-ntretinere la cel mult 5 zile dupa ce este afisata.. ca sa aflu acum ca sunt dator.

  Cu ce-am gresit?
 • -10 (12 voturi)    
  Campanie (Miercuri, 22 februarie 2012, 9:15)

  Cata [anonim]

  A inceput campania electorala, PDL-ei in disperare de cauza ca nu ii mai voteaza nimeni, au inceput sa atace in stanga si in dreapta poate poate cade ceva :D.
  Sa inceapa circul, astept opozitia sa contra-atace :D

  Cel mai penibil castiga!
 • -8 (10 voturi)    
  De ce tot am impresia ca... (Miercuri, 22 februarie 2012, 9:16)

  Gigi [anonim]

  Oprescu are dreptate??? De ce? Pentru a venit cu cifre si date, pe cand baietii destepti vin doar cu textul ca nu a gestionat bine bugetul (adica bla bla-uri). Mah baieti, mai lasati-o in gard de treaba...
 • +12 (14 voturi)    
  numai dati cifre aiurea (Miercuri, 22 februarie 2012, 9:18)

  kin3zu78 [utilizator]

  1995 de 5000 de miliarde. Din acesta datorie am platit, intre 2008 si 2011, 300 000 de miliarde si mai am inca 200. Mai avem de platit pe hotarare judecatoreasca 8000 de miliarde pe penalitati.

  are datorie de 5000 de miliarde si achita 300 de mii de miliarde ? Suntem la clasa I ?


  Oricum si Oprescu este de vina, RADET e plina da cacao dar el a propus impreuna cu sindicatul de aici ca toti cei 2000 ce vor fi dati afara sa primeasca pana la 45 de salarii compensatorii ? Pentru ?? SI eu lucrez la privat daca ma da maine afara primesc ceva in afara de un sut in fund ? M-am saturat de furturile acestea mascate , plus ca cei dati afara vor avea voie sa isi faca un SRL ce va avea asigurat un contract pe 5 ani cu RADET-ul, adica iar alta firma de capusat. Si mai am o nelamurire Oprescu doar acuma a aflat de acest contract pagubos ? De ce nu a iesit in fata cand a venit primar si sa spuna atunci ? Aaaa, am uitat anul asta e an electoral si ce om politic si corect este el, cum tine el la bucuresteni si la buzunarele lor. Hai sa ne scuteasca , politician = CORUPT , cel putin in Rromanistan.
  • +6 (6 voturi)    
   cifre (Miercuri, 22 februarie 2012, 9:37)

   AttilaBiro-jurnalist HotNews.ro [utilizator] i-a raspuns lui kin3zu78

   buna ziua,

   Va multumim pentru comentariu. Cifrele de care vorbiti au fost rostite de primar le-am transcris asa cum le-a mentonat. Inexactitatile ii apartin. Puteti constata asta si dvs. urmarind emisiunea la urmatorul link: http://www.realitatea.net/realitatealaraport.html

   Cu respect A.B.
   • +6 (6 voturi)    
    Solutia e simpla (Miercuri, 22 februarie 2012, 10:45)

    fefe [anonim] i-a raspuns lui AttilaBiro-jurnalist HotNews.ro

    Desfiintati gaurile negre ale incalzirii centralizate. Lasati oamenii sa-si puna centrale individuale fara atata birocratie si teancuri de aprobari. Un apartament incalzit chiar i cu centrala electrica ajun ge sa coste mai ieftin decat incalzirea centralizata.
 • +5 (7 voturi)    
  Bad management (Miercuri, 22 februarie 2012, 11:18)

  vladf [utilizator]

  Cand vb de bad management, de vina este managerul.
  Din 2002 pana acum, au fost mici probleme cu derularea contractului, fiecare primar a gasit solutii sau a implementat vechile solutii, rezultatul 75mil datorii.
  A venit dl. Oprescu(pareza) si incepe sa arunce cu noroi.

  Problema este simpla si este de matematica, Opescu a venit in 2008, din 2002 pana in 2008 au fost 6 ani.
  "Cand a venit dl. Oprescu, RADET-ul avea o datorie de 75 milioane euro" acum datoria este de 500 mil.
  500-75=425 mil
  Hai sa o luam pe ani, din 2002 pana in 2008 sunt 6 ani, iar din 2008 pana in 2012 sunt 4 ani.
  Daca in 6 ani au fost 75mil datorii si in 4 ani 425mil care este procentul de eficienta?
  75/6=12.5 -- 425/4=106.25 -- 106.25/12.5 = 8.5
  Dl. Oprescu, un bun manager a reusit sa "creasca" pierderile cu 850%.
  Poate nu am facut eu calculele bine si vrea sa ma contrazica cineva.
  Stau si ma intreb, daca nu cumva are ceva de castigat in urma acestei eficiente.
  Hai sa "aberam" putin.
  10% din 425mil inseamna 42.5 mil. Pai sa ma ierte Dumnezeu dar de banii astia isi primar fluierand.
  Hai sa facem iarasi un calcul, Buc. 2mil locitori din care aprox 1,8 mil cu drept de vot (buletin+varsta).
  Sa zicem maxim 50% prezenta la vot, inseamna 0.9mil cetateni din care ai nevoie de 50% ca sa iesi iarasi primar 0.45mil.
  42.5mil / 0.45mil = 94.44 Euro pt fiecare vot.
  Daca in mod natural ai din sondaje minim 30%, inseamna ca miza creste, in loc de 0.45mil trebuie sa mai cumpar doar 0.35mil si un disponibil de 121.43 Euro pt. fiecare vot.
  121.43 * 4,355 = 528.8 Ron
  Am inteles ca "protestatantii" au primit cam 150/4h de protest.
  Pai de banii astia faci revolutie.
  Matematic vorbind, situatia pare foarte rentabila si aici vb. de un singur contract, oare ce buget gestioneaza primaria generala?
  Nu mai vb. despre firmele de apartament care primesc contracte de milioane de euro ca sa pazeasca fantanile.
  Cate bulevarde a reabilitat asta? Cate linii de tramvai? Cat a costat dezapezirea? ma rezum la atat....
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Miercuri, 22 februarie 2012, 12:43)

  angi [anonim]

  oprescu asta nu a facut nimic pentru noi, nu ii pasa absolut deloc daca nu o sa mai avem caldura, ar trebui sa se impuna mai mult si sa-i pese mai mult de noi...dar se pare ca dasta numai poate el.
 • -1 (1 vot)    
  O problema veche... (Miercuri, 22 februarie 2012, 12:46)

  catalin_mattei [utilizator]

  asta este o problema veche a Bucurestiului si care este utilizata in mod obisnuit ca motiv de dispute electorale. Problema este ca cei care sufera nu sunt nici consilierii si nici primarul ci cei pe care acestia ii denumesc simplu : "prostimea"... Consiliul Local si Primaria Bucuresti sunt pe mana unor oameni incapabili sa rezolve problemele urbei dar foarte priceputi in a avea situatii materiale infloritoare.
 • +3 (3 voturi)    
  hoţia clasică (Miercuri, 22 februarie 2012, 12:48)

  brod [anonim]

  ... creem o criză falsă, apoi dăm pegratis RADET-ul, unor prieteni bine mascaţi, nu?
 • +1 (1 vot)    
  DESFIINTATI RADETUL! (Miercuri, 22 februarie 2012, 18:48)

  Anti RADET [anonim]

  Sa transporti caldura pe o teava pret de zeci de km este o tampenie colosala.

  Solutia nu este nici managementul privat, nici privatizarea RADET. Solutia reala este DESFIINTAREA sistemului centralizat de incalzire si inlocuirea acestuia cu sisteme individuale sau cel mult comune la o scara de bloc.
 • -1 (1 vot)    
  - (Miercuri, 22 februarie 2012, 19:03)

  Marian [anonim]

  Ce-ar fi sa vina Basescu acuma si sa dea explicatii pentru contractele astea care s-au incheiat in timpul mandatului sau? Degeaba da vina pe Oprescu acum, nu are nici un drept!
 • 0 (0 voturi)    
  solutie (Joi, 23 februarie 2012, 11:13)

  costin [anonim]

  Sa presupunem ca in 2002 cei care conduceau RADET si ELCEN au gresit. Este absolut brambura ca RADET sa aibe termen de plata 15 zile de la facturarea ELCEN cand RADET incaseaza banii de la populatie dupa 30-60 zile!!! Deci este ca si cum s-au planificat penalizarile. Ambele companii sunt de stat si participa la un serviciu public (incalzirea), deci daca administratorii celor doua ar fi oameni cu capul pe umeri, sigura ar gasi solutii. Problema este ca sunt nu numai nepriceputi dar si rau voitori. Ce solutie au bucurestenii?
 • 0 (0 voturi)    
  Caldura Bucuresti (Joi, 23 februarie 2012, 14:17)

  Sean [anonim]

  Duca-se naiba cu totii! Hoti si mincinosi ce sunt! Orasul cel mai bogat din Romania, plateste aproape cel mai mic pret(170 lei/Gcal) beneficiind, implicit, de una din cele mai nesimtite subventii(150 lei/Gcal). Alte date de pe site-ul ANRSC, valabile la 31 dec 2011: Timisoara-pret pop. 252 lei/Gcal si subventie vreo 80 lei/Gcal; Arad-pret pop.307 lei/Gcal si subventie zero!(probabil ca este ceva subventie dar directionata spre cei ce au nevoie de ea); Oradea-pret pop. 235 lei/Gcal si subventie 26 lei/Gcal. Mai e o situatie aiurea la Cluj, de cand ne-a pricopsit cu Guvern probabil, pentru ca la pop. aven 165 lei/Gcal(!) si o subventie generoasa de vreo 180 lei/Gcal!!!. Ca sa vedeti, oameni buni, cum se fac si desfac lucrurile in Romanica!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by