Pana la data de 1 martie, nu sunt reunite conditiile pentru aparitia de inundatii masive in Romania, a declarat joi directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu.

El a precizat ca pentru aparitia de inundatii trebuiesc indeplinite doua conditii:

  • temperaturi de 10 grade ziua si zero grade noaptea
  • cantitati de precipitatii de 10-15 litri pe metru patrat de ploaie.

Prognoza actuala estimeaza ca noaptea temperaturile vor ramane negative noaptea. In intervalul 22-24 martie, se estimeaza ca temperaturile vor fi de circa + 3-5 grade ziua.

In ceea ce priveste precipitatiile, joi seara si vineri seara va ninge in sudul tarii, astfel incat nu se indeplinesc cele doua conditii pentru aparitia inundatiilor.

In plus, temperaturile in cursul noptii vor cobori pana la minus 10 grade Celsius.

De asemena, vor fi precipitatii in Romania pe 21 si 23 februarie, in cursul zilei, pe temperaturi de 3-5 grade Celsius, dar deocamdata nu se poate inca preciza daca va fi vorba de ploaie sau de ninsori.

"Chiar daca este ploaie, este indeplinitia doar o conditiie" pentru aparitia de inundatii, nu si cea referitoare la temperaturi pozitive de + 10 grade.

"Din prognoza ANM pana in 1 martie nu rezulta ca vor fi indeplinite ambele conditii pentru aparitia inundatiilor. Pericolul semnalat ca pot fi viituri e real, dar nu pot sa inceapa atat timp cat cele doua conditii nu sunt indeplinite", a precizat Ion Sandu.

Debitele raurilor sunt destul de scazute, iar volumele de apa din lacurile de acumulare sunt la jumatate, astfel incat se pot prelua debite provocate de viituri.