Lituania a decis miercuri sa suspende ratificarea acordului multilateral cu privire la bunurile contrafacute ACTA, considerat de anumiti utilizatori ai Internetului ca fiind un atentat la libertate. "S-a decis ca ACTA nu va fi supus ratificarii pe termen scurt. Vor avea loc consultari", a declarat pentru presa ministrul de Justitie Reminijus Simasius dupa o reuniune a guvernului, scrie Mediafax.

"Dupa escaladarea controverselor, necesitatea unei discutii serioase intre institutii si public cu privire la aceasta problema a devenit evidenta", a adaugat acesta.

Anterior, ministrul apreciase pe blogul sau ca anumite dispozitii ale acestui tratat "ridica intrebari serioase", subliniind ca el "nu apreciaza ca tratatul a fost semnat evitand cu grija discutiile in cadrul UE si al Lituaniei".

Acordul ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) a fost semnat la 26 ianuarie la Tokyo de 22 din cele 27 de guverne europene, printre care si cel al Lituaniei.

Negociat intre Uniunea Europeana, Statele Unite, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia textul este destinat sa lupte impotriva produselor contrafacute in sens foarte larg, de la medicamente si alte produse, pana la descarcarile ilegale de pe Internet.

Criticii sai il vad ca pe o usa deschisa abuzurilor din partea proprietarilor de drepturi de autor si ca un potential atentat la libertatile fundamentale pe Internet.

Sambata, mai multe proteste au fost organizate in Europa pentru a denunta pericolele acestui acord. Mai multe tari, printre care Polonia si Bulgaria, au suspendat ratificarea ACTA.