Coruptia este perceputa ca fiind o problema majora in tarile Uniunii Europene arata cel mai recent sondaj Eurobarometru dat miercuri publicitatii de Comisia Europeana. Potrivit sondajului, circa jumatate dintre europeni cred ca nivelul coruptiei din tara lor s-a amplificat in ultimii trei ani. Eurobarometrul mai arata ca 96% din romani sunt "de acord" ca nivelul coruptiei din tara este o problema majora iar 78% dintre ei cred, in Romania, coruptia este mai raspandita decat in alte tari ale Uniunii.

Eurobarometru: Coruptia, o problema majoraFoto: Comisia Europeana

"Observam cu dezamagire ca rezultatele concrete in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei in Uniunea Europeana raman nesatisfacatoare. De cate ori nu am spus ca a venit timpul sa actionam? Cetatenii europeni se asteapta la masuri decisive din partea guvernelor nationale. Ar cam fi timpul ca acestea sa fie adoptate", a declarat Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne.

Comisia Europeana subliniaza faptul ca nivelul ridicat al coruptiei continua sa fie una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta Europa. Prezenta sub forme si in domenii care difera de la un stat membru la altul, coruptia afecteaza intreaga UE, printre efecte numarandu-se reducerea investitiilor, blocarea functionarii corecte a pietei interne si impactul negativ asupra finantelor publice. Potrivit CE, se estimeaza ca fenomenul coruptiei costa economia UE aproximativ 120 de miliarde de euro pe an.

Sondajul Eurobarometru a fost realizat in cele 27 de state membre ale UE in septembrie 2011. Principalele constatari sunt:

  • Potrivit sondajului, majoritatea europenilor (74%) considera coruptia ca fiind o problema majora in tara lor. Desi opinia publica pare sa fie putin mai buna decat in 2009 (cand datele indicau un procent de 78%), exista variatii mari intre tari. Astfel, 98% dintre respondentii greci au raspuns afirmativ la aceasta intrebare, in timp ce, in Danemarca, doar 19% dintre cei chestionati au raspuns afirmativ.
  • Aproape jumatate dintre europeni (47%) cred ca nivelul coruptiei din tara lor a crescut in ultimii trei ani. Tarile in care un procent mare dintre respondenti considera ca nivelul coruptiei a crescut sunt: Slovenia (74%), Cipru (73%), Republica Ceha (70%), Portugalia (68%), Romania (67%). 7% dintre europeni cred insa ca nivelul coruptiei a scazut in tara lor in ultimii trei ani. Respondentii din Estonia (24%), Irlanda (20%) si Polonia (18%) par sa fie cei care cred acest lucru.
  • Majoritatea europenilor (73%), din toate tarile UE, cred ca exista coruptie si la nivelul institutiilor europene (in 2009, aceeasi parere era impartasita de 76% dintre respondenti). Cei mai multi respondenti care cred acest lucru sunt in Austria (87%), Suedia (85%), Portugalia (84%), Spania (83%), Germania (81%) si Grecia (81%). Respondentii din Polonia (52%), Romania (56%) si Bulgaria (57%) impartasesc in numar mai mic aceasta parere.
  • Majoritatea europenilor considera ca institutiile locale (76%), regionale (75%) si nationale (79%) sunt atinse de coruptie.
  • Europenii considera ca mita si abuzul de putere sunt fenomene intalnite in toate sferele serviciilor publice. Cel mai probabil sa fie implicati in astfel de activitati sunt politicienii nationali (57%) si functionarii responsabili de atribuirea contractelor in cadrul licitatiilor publice (47%).
  • In opinia a 40% dintre europeni, o relatie prea stransa intre mediul de afaceri si politica contribuie la coruptie. Printre factorii care contribuie la coruptie se numara lipsa de actiune din partea politicienilor (36%) si lipsa de transparenta in modul in care sunt cheltuite fondurile publice (33%). Cea mai mare parte (68%) nu considera ca exista un grad suficient de transparenta si de control in ceea ce priveste finantarea partidelor politice.
  • Majoritatea europenilor (70%) sunt de parere ca fenomenul coruptiei este inevitabil si ca a existat dintotdeauna. Doi din trei europeni (67%) considera coruptia ca facand parte din cultura de afaceri a tarii lor.
  • Majoritatea europenilor (67%) considera ca nu sunt afectati personal de coruptie in viata lor de zi cu zi. Doar o mica parte (29%) afirma ca sunt afectati personal. Numarul europenilor carora li s-a cerut sau sugerat sa dea mita in cursul anului trecut este chiar mai mic (8%).
  • Confruntati cu un caz de coruptie, europenii inclina cel mai mult sa aiba incredere in politie (42%) si in sistemul judiciar (41%) si cel mai putin in reprezentantii politici (6%), pentru gasirea unei solutii.