Guvernul va face un punct de vedere foarte consistent referitor la Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA), a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, premierul Mihai Razvan Ungureanu, citat de Mediafax. Intrebat de un jurnalist ce parere are Guvernul Ungureanu despre ACTA, premierul a raspuns: "Pentru aceasta vom face un punct de vedere foarte consistent, fiti convins". Reprezentanti din 22 de state membre UE si Uniunea Europeana au semnat, la sfarsitul lui ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), care nu va putea intra insa in vigoare fara aprobarea Parlamentului European.

Scopul acordului (intre UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Elvetia) este, potrivit PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv online, si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzica si filme.

Statele semnatare ale ACTA vor trebui sa aplice "sanctiuni juridice eficace" in cazul distribuirii, importului, radiodifuzarii sau televizarii, distribuirii unor opere, interpretari sau fonograme stiind ca informatiile privind regimul drepturilor de autor in format electronic au fost eliminate.

ACTA prevede ca "pentru a proteja informatiile privind regimul drepturilor in format electronic, fiecare parte prevede protectie juridica corespunzatoare si sanctiuni juridice eficace impotriva oricarei persoane care savarseste una din urmatoarele fapte cu stiinta si fara autorizatie sau, in cazul sanctiunilor civile, avand motive intemeiate de a crede ca aceasta fapta va determina, va permite, va facilita sau va disimula o incalcare a unui drept de autor sau a unor drepturi conexe: eliminarea sau modificarea oricarei informatii privind regimul drepturilor in format electronic; distribuirea, importul in vederea distribuirii, radiodifuzarea sau televizarea, comunicarea catre public sau punerea la dispozitia publicului a unor opere, interpretari, executii sau fonograme, stiind ca informatiile privind regimul drepturilor in format electronic au fost eliminate sau modificate fara autorizatie".

Fiecare parte semnatara a Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) se asigura ca legislatia sa cuprinde proceduri de aplicare a legii, care sa permita o actiune eficace impotriva oricarui act de incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala, care are loc in mediul digital, inclusiv masuri de remediere eficiente destinate sa previna orice incalcare si masuri de remediere care sa constituie un mijloc de descurajare a oricarei incalcari ulterioare.

Cateva state din cele 22 care au semnat tratatul si-au retras sprijinul pentru el, iar in week-end zeci de oameni au protestat impotriva acordului in mai toata Europa, inclusiv in Romania si Bulgaria, care a anuntat marti ca suspenda ratificarea acordului.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca Romania nu ar fi trebuit sa semneze ACTA pana nu avea garantii ca un drept legitim, cel al apararii proprietatii intelectuale, nu atinge dreptul la viata privata si dreptul la protectia datelor cu caracter personal.