Ministerul Sanatatii a anuntat miercuri ca, in ultimele 24 de ore, la nivel national, s-au mai inregistrat 7 decese, care au avut loc in afara domiciliului, in spatii deschise, in judetele Suceava (2), Bacau (1), Brasov (1), Gorj (1), Mehedinti (1) si Mures (1). Numarul deceselor din cauza hipotermiei severe inregistrate de la avertizarea "cod galben de ger" emisa de meteorologi, si pana in prezent, se ridica la 86.

Ministerul precizeaza ca numarul persoanelor fara adapost si a celor cu hipotermie care au fost transportate de catre serviciile de ambulanta si echipajele SMURD la unitatile sanitare si in centrele sociale, in ultimele 24 de ore, este de aproximativ 200.

Conform raportarilor de miercuri, pana la ora 11, nu exista nicio ambulanta blocata. Exista insa 10 cazuri medicale la care nu se poate ajunge si pentru care autoritatile fac demersurile necesare pentru rezolvarea situatiilor, in judetele Ialomita, Braila, Galati, Olt si Tulcea.

Ministerul precizeaza ca si miercuri se va continua activitatea de interventie pe calea aerului, in colaborare cu structurile MAI, in functie de conditiile meteorologice, iar cazurile blocate mentionate mai sus vor avea prioritate.

Medicamentele donate, transportate de la Iasi catre directiile de sanatate publica din Buzau si Vrancea, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, au fost livrate in cursul noptii trecute.

Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca, in aceasta perioada cu temperaturi extrem de scazute, sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume.