Ministerul Sanatatii a inceput sa solicite rapoartele de autopsie, prin directiile de sanatate publica, in cazul victimelor inregistrate in ultima perioada in urma valului de frig care a lovit Romania, a anuntat marti subsecretarul de stat in minister, Raed Arafat.

Acesta a precizat ca pentru fiecare caz raportat se va stabili cauza finala a decesului, in urma autopsiilor, al caror rezultat este cunoscut la cateva zile dupa deces.

"Colegii de la directiile sanitare, spitale, UPU, raporteaza decesul prin hipotermie in conformitate cu unele definitii si aspecte, dar confirmarea se face prin autopsie. In perioada urmatoare vom reveni la toate cazurile si vom confirma (cauza decesului) in urma raportului de autopsie", a adaugat acesta, mentionand ca aceste rapoarte vor fi publice.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat, luni seara, referindu-se la romanii morti in ultima perioada din cauza frigului, ca doar unul dintre acestia a decedat in masina, iar ceilalti "au baut si au dormit acolo", potrivit agentiei Mediafax.

El a facut aceste declaratii, intr-o emisiune la Realitatea TV, in contextul discutiilor despre modul in care autoritatile au intervenit pentru deszapeziri.

"Din 80 de oameni sau 64 cati au murit (...) unul singur a murit in masina, restul au murit si au adormit acolo", a spus Toader.

Ulterior, la o alta televiziune, el a declarat ca singurul lucru pe care l-a spus a fost ca printre cei morti au fost si oameni iesiti de la carciumi.

"Eu am spus ca intre cei 70 si ceva de morti au fost si oameni pe care i-a gasit la marginea drumului, iesind din carciumi", a spus Toader.