45 de localitati din tara sunt izolate, iar 83 de drumuri judetene sunt blocate, a anuntat, duminica seara, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor Mihai Capra. Potrivit acestuia, peste 10.000 de cadre ale MAI sunt in prezent pe teren.

De la ora 18:00, sase judete au intrat in cod portocaliu, am luat legatura cu toate aceste judete, nicaieri nu sunt probleme deosebite (...) singurul fapt notabil a fost in Mehedinti, intre Turnu Severin si Orsova a avut loc o avalansa pe drumul national, dar nu au fost probleme, din fericire nicio masina nu a fost prinsa in aceasta avalansa, s-a intervenit rapid, drumul a fost redat circulatiei", a declarat Mihai Capra.

El a adaugat ca s-a primit din partea Uniunii Confederatiilor Patronale Independente din Romania Patrorom o oferta de 50 de utilaje de deszapezire pentru a fi trimise unde va fi nevoie.

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a precizat ca in prezent nu sunt ambulante blocate: "Avem doua cazuri la care se lucreaza pentru a se ajunge la ele - unul in localitatea Pribeagu din judetul Braila, (...) al doilea - un caz critic - in localitatea Scutelnici din judetul Buzau, unde avem o persoana inconstienta, cel mai probabil accident vascular cerebral".

El a amintit ca numarul total al decedatilor din cauza hipotermiei se ridica la 68, precizand ca dintre acestia 42 de morti au fost gasiti decedati in strada, iar restul de 26 reprezinta, majoritatea, decese in incaperi fara incalzire.

Raed Arafat a facut apel catre autoritatile locale, mai ales in zonele rurale si in orasele mici, de a anunta daca exista astfel de cazuri de locuinte neincalzite: In zonele rurale, in orasele mici, autoritatile trebuie sa ne anunte daca stiu de persoane care stau in astfel de incaperi".