Prefectul de Buzau, Paul Beganu, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca primele drumuri accesibile dupa ninsorile si viscolul care au paralizat zona de campie a judetului au fost cele spre carciumi. El a adaugat ca inclusiv premierul Mihai Razvan Ungureanu, prezent sambata in judetul Buzau, grav afectat de viscol si ninsori, a observat acest aspect, respectiv ca drumurile spre carciumi sunt accesibile, potrivit Mediafax.

"Stiti unde s-au desfacut primele cai de acces? Dar nu cu lopata. Prin mers. La carciumi. I-am aratat si premierului din masina, la Sageata. Primele locatii unde s-a intrat au fost carciumile. Pe stanga erau portile blocate de 50 de centimetri de zapada, fantana era acoperita de un metru de zapada, iar dincoace totul era deblocat la carciuma. La Ramnicelu toate casele erau blocate, iar la ultima carciuma cum se iese din localitate, spre DN22, erau cam 20 de jandarmi care lucrau pe undeva prin spate, in timp ce in fata carciumii erau circa 60 de insi care nu aveau nimic, nici o lopata si discutau probabil cum se va face ursturoiul sau mai degraba de unde il aducem. Si spun acest lucru cu amaraciune", a declarat prefectul de Buzau, Paul Beganu.

El a spus ca vinovate de aceasta situatie sunt si autoritatile, precizand ca cei care solicita ajutoare de la primarie ori de la Guvern nu au iesit la deszapezire.

Prefectul de Buzau s-a referit si la cazurile medicale urgente din ultima saptamana, pentru care au fost solicitate interventii ale elicopterelor, spunand ca "s-a facut putin exces de zel". Beganu a mai spus ca duminica niciun caz medical nu a fost preluat cu elicopterul intrucat la bolnavi au putut ajunge, in sfarsit, ambulantele.

"E foarte bine ca nu avem nici un caz de deces prin hipotermie. Si poate cu mici intarzieri tot ce a insemnat caz medical, toate au fost rezolvate si nu exagerez, dar s-a facut putin exces de salvarea pe calea aerului, dar bine ca s-a facut. Aseara, erau in total 49 de oameni preluati de elicopter si dusi la spital, astazi au fost programate noi interventii pe calea aerului, dar nu s-au mai facut ca au ajuns terestru. Terestru cred ca au fost in jur de 70 de cazuri astazi", a subliniat Paul Beganu.

Premierul Mihai Razvan Ungurea s-a aflat, sambata, in judetul Buzau, iar la finalul sedintei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta la care a participat s-a declarat ca militarii deszapezesc drumurile, in timp ce localnicii "stau in casa la caldura".

"Cu primarii mai e o problema aici si nu ma feresc s-o spun public: e inadmisibil sa treci pe strazile unei localitati din Romania si sa-i vezi pe militari cum desfunda drumurile, in timp ce beneficiarii directi, care sunt si concetatenii nostri, stau in casa la caldura si asta se intampla si la inundatii, si la nameti. Nu se poate asa ceva, nu putem plati lenea la nesfarsit. E lipsa de respect pentru cei care stau stau in frig 24 de ore din 24 sa dea drumul la salvari, sa desfunde drumurile, sa rezolve situatiile de urgenta, nu se poate asa ceva", a spus Mihai Razvan Ungureanu.