Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, sambata seara, ca Romania trebuie sa aiba o discutie clarificatoare cu Olanda in ceea ce priveste Schengen si ca spera ca ea sa aiba loc luna aceasta.

"Trebuie sa avem o discutie clarificatoare, foarte rapid, cu Olanda, pentru ca acest joc al traducerii raportului de tara - de data aceasta un raport de implementare, deci nu este un raport de politici publice, ci un raport tehnic, prudent - si ei au ajuns cu experti ai Comisiei la un nivel de preocupare apropo de jocurile politice care ii depasesc. Va trebui sa avem o clarificare pe ce pozitie ne situam, dar pozitie fundamentala", a spus Diaconescu la B1Tv, potrivit Agerpres.

El a aratat ca incearca sa aiba impreuna cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, o discutie cu toti "vectorii" politici din Olanda cu privire la aderarea Romaniei la spatiul de libera circulatie inainte de Consiliul European din 1 - 2 martie.

"As vrea ca aceasta discutie sa o avem inainte de Consiliul European din martie pentru ca la acest Consiliu vreau sa mearga presedintele (Traian Basescu - n.r.) cu o chestiune clara", a spus Diaconescu, care a precizat ca a initiat demersurile pentru a avea discutiile cu oficialii olandezi.

Ministrul de Externe a afirmat ca Olanda nu are motive sa blocheze aderarea Romaniei la Schengen. "Simplul fapt ca au un partid de extrema dreapta la guvernare nu e suficient. Suntem stat cu drepturi egale. Suntem stat demn in UE. Nu pot sa accept o varianta din aceasta un pic de politica interna. Politica interna sa si-o rezolve domniile lor la dansii acasa. In ceea ce priveste relatiile internationale nu exista niciun argument tehnic, practic de a ne bloca in procesul Schengen. Este o chestiune pe care trebuie sa o lamurim acum si nu amanari de acest gen - mai vedem la vara", a sustinut ministrul.

Pe de alta parte, Diaconescu a aratat ca Finlanda va confirma la sfarsitul acestei luni pozitia fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen.