In mai multe orase ale tarii au avut loc, sambata, proteste impotriva controversatului acord de lupta impotriva pirateriei online ACTA, in semn de solidaritate cu protestatarii din celelalte tari ale Uniunii Europene. Cel mai important miting se anunta a fi cel din Bucuresti, unde isi anuntasera participarea, pe Facebook, peste 40 de mii de oameni, dar in final au participat doar cateva sute.

UPDATE In jurul orei 18:00, aproximativ 200 de oameni se adunasera in Piata Universitatii din Capitala.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache, a declarat, pentru agentia Mediafax, ca aproximativ 300 de persoane s-au adunat in zona fantanii de la Universitate, pentru a protesta fata de ACTA.

In paralel cu acest protest se desfasoara si cel contra clasei politice, aproximativ 50 de persoane manifestand in fata Teatrului National, potrivit lui Georgian Enache.

Protestele nu au fost autorizate.

Cum au decurs protestele in tara (Mediafax)

  • Iasi

Aproximativ 200 de persoane au protestat, sambata seara, timp de doua ore, in Piata Unirii din Iasi, oamenii cerand ca acest tratat sa nu intre in vigoare, printre participanti numarandu-se si un grup de zece persoane care au scandat "Jos Basescu", relateaza Mediafax.

Primii manifestantii anti-ACTA au sosit in Piata Unirii din Iasi, in jurul orei 17.00, acestia aratandu-se dezamagati de numarul mic de participanti.

Ulterior, numarul protestatarilor a inceput sa creasca, astfel ca, o ora mai tarziu, in Piata Unirii se aflau aproximativ 200 de persoane.

Participantii la protest au scandat, printre altele "Nu vrem ACTA sa ne ia libertatea din retea", "ACTA nu uita, noi suntem cenzura ta" si "Hotie ca-n Parlament nu gasesti nici pe torrent".

Intre manifestanti s-a aflat si un grup de zece persoane care au scandat "Jos Basescu".

  • Ploiesti

Peste 60 de persoane au protestat, sambata, in centrul municipiului Ploiesti, fata de ACTA, manifestantii purtand pancarte pe care erau scrise mesaje precum: "Tratatele voastre ne alimenteaza ura. Jos cenzura!" si "Totul pana la internet. Stop ACTA".

Protestul, autorizat de Primaria Ploiesti, a fost organizat de Asociatia "Viitorul Tinerilor".

Protestatarii, majoritatea tineri, s-au adunat in centrul orasului in jurul orei 16.00 si au purtat pancarte pe care scria "Stop ACTA", "Cerem clasei politice sa retraga definitiv semnarea tratatului ACTA pentru Romania", "Tratatele voastre ne alimenteaza ura. Jos cenzura!" si "Totul pana la internet. Stop ACTA".

Cativa dintre participanti au purtat masti din hartie, similare celor care circula pe internet legat de mobilizarea anti-ACTA.

Reprezentantul organizatorilor, Vasile Porumbaru, a declarat ca oamenii au iesit in strada fiindca, ACTA este un document care "incalca grav libertatile utilizatorilor de internet".

Aproximativ 50 de tineri au protestat, sambata, timp de trei ore, in fata Prefecturii Constanta fata de ACTA, ei solicitand ca internetul sa ramana liber ca si pana acum si purtand pancarte pe care se putea citi "Nu ACTA. Votati ca noi, nu cum spun ei" sau "Jos cenzura".

Manifestantii s-au adunat in Piata Prefecturii in jurul orei 17.00 si au purtat pancarte cu mesaje precum "Nu ACTA. Votati ca noi nu cum spun ei", "Internetul este liber", "Sharing is not stealing", "Stop ACTA", "Jos cenzura".

"Vreau ca internetul sa fie liber ca si pana acum, sa nu ne opreasca accesul la informatie si sa ne cenzureze. Sper ca si pe viitor lumea sa se poata bucura de ceea ce ne bucuram noi in ziua de azi", a spus Razvan, un tanar de 25 de ani.

O tanara a sustinut ca acest acord a fost realizat in spatele usilor inchise fara ca oamenii sa-si poata spune parerea.

"Internetul este despre oameni, pentru oameni si nu au dreptul sa ne ia libera exprimare. Toate actele s-au semnat cu usile inchise, nu am avut habar si nu am putut sa impiedicam in niciun fel", a spus si Adelina, o tanara de 20 de ani.

  • Craiova

Aproximativ 50 de persoane, majoritatea tineri, au protestat, sambata, fata de ACTA, in Piata Prefecturii din Craiova, acestora alaturandu-li-se un grup de 20 de oameni care scandau lozinci impotriva presedintelui Traian Basescu si a actualului Guvern. Aproximativ 50 de persoane s-au adunat in Piata Prefecturii din Craiova, incepand cu ora 17.00, pentru a protesta fata de ACTA.

Protestatarii au avut pancarte cu mesaje precum: "Stop ACTA" si au scandat "Daca ACTA acceptati, libertatea ne-o furati", "Nu vrem ACTA", "Jos ACTA".

Celor aproximativ 50 de persoane li s-au alaturat un grup de circa 20 de persoane, in mare parte pensionari, care manifestau impotriva presedintelui Traian Basescu si a actualului Guvern.

Acestia aveau fruiere si scandau lozinci impotriva presedintelui Traian Basescu si a actualului Guvern: "Iesi afara, javra ordinara", "Jos, mafia".

"Am venit sa protestez fata de mafiotii din tara asta, dar acum vreau sa ii sustin si pe tineri in demersul lor impotriva ACTA", a spus un protestatar.

Intrebat daca stie ce inseamna ACTA, acesta a raspuns: "Politia internetului".

  • Alba Iulia si Cugir

Aproximativ 70 de persoane au protestat, sambata seara, la Alba Iulia si Cugir, fata de ACTA, manifestantii lipindu-si pe gura benzi cu inscriptia "ACTA" si purtand pancarte cu mesaje impotriva acordului.

La Alba Iulia, aproximativ 50 de protestatari, majoritatea studenti si elevi, s-au adunat in Parcul Cetatii din municipiu, unii dintre ei purtand masca speciala a membrilor grupului Anonymous sau pancarte cu mesajul "Stop ACTA".

Unii dintre participantii la protest si-au lipit pe gura benzi adezive pe care era scris "ACTA".

Printre participanti s-a aflat si un profesor de informatica de la un liceu din Alba Iulia, care a afirmat ca a venit la protest dupa ce a primit o invitatie din partea elevilor sai.

"Imi dau seama ce se poate intampla atunci cand nu mai avem internetul. Nu vrem sa dam voie celor care vor sa ne controleze mintile sa faca acest lucru. E de ajuns ca s-a intamplat acest lucru inainte de 1989. Noi, cei care am trait in acea perioada, stim ce inseamna constrangerile, stim ce inseamna controlul, ce inseamna supravegherea. Nu mai vreau sa se intample acest lucru", a spus profesorul.

Un protest similar a avut loc, sambata seara, la Cugir, unde au participat aproximativ 20 de persoane, majoritatea tineri si adolescenti. Participantii au fisat bannere cu mesajul "Cugirul spune NU ACTA".

Actiunile nu au fost autorizate fiind insa supravegheate de echipaje de jandarmi si politisti.

  • Targu Mures, Sfantu Gheorghe si Bistrita

Aproximativ 300 de persoane au iesit in strada, sambata seara, la Targu Mures, Sfantu Gheorghe si Bistrita, pentru a protesta fata de ACTA, multi dintre manifestanti avand fetele acoperite de masti din hartie si afisand pancarte cu mesaje impotriva acestui acord.

La Targu Mures, aproximativ 100 de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat, la ora 17.00, in fata statuii lui Avram Iancu , pentru a protesta fata de Acordul international impotriva comertului cu bunuri contrafacute (ACTA).

Manifestantii au purtat pancarte cu mesaje precum "Deconectati de la libertatea de exprimare", "Stop ACTA", "ACTA - You Shall Not Pass" ("ACTA - nu vei trece" - n.r.), "ACTA - This Is The New Fascism" ("ACTA - acesta este noul fascism" - n.r.), "Poti sa imparti lumina de Paste, dar nu poti sa imparti informatia?".

"Protestam fata de acest act care credem noi ca este inuman, ACTA, care se doreste sa fie o lege impotriva pirateriei, dar deschide usa foarte larg abuzurilor. Ne aliniem celorlalte demonstratii din tara si din Europa, unde s-a anuntat ca 20 de milioane de oameni protesteaza", a declarat unul dintre manifestanti.

La Sfantu Gheorghe, aproximativ 100 de persoane au protestat in fata Prefecturii Covasna.

Protestatarii, majoritatea tineri, s-au adunat, in jurul orei 17.00, in centrul orasului, unii dintre ei cu masti facute din hartie, similare celor care circula pe internet legat de mobilizarea anti-ACTA.

O parte din ei au avut pancarte cu mesajele "Jos ACTA", "Saint George e impotriva ACTA", "Chuck Norris Help".

Protestatarii si-au exprimat speranta ca vor putea stopa intrarea in aplicare a acestui acord, care le-ar afecta in primul rand dreptul la viata privata.

La Bistrita, peste 30 de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat, in jurul orei 17.00, in fata Prefecturii Bistrita-Nasaud, unde mai era un protest al persoanelor nemultumite de actuala guvernare, care se intalnesc zilnic la aceeasi ora si scandeaza lozinci impotriva presedintelui Traian Basescu si a PDL.

Vazandu-i pe tineri ca se aduna intr-un alt colt al pietei, unul dintre manifestantii din celalalt grup s-a dus sa ii invite sa li se alature, spunandu-le ca toate problemele din tara, inclusiv ale lor, au aceeasi cauza. Dupa ce si-au pus masti de hartie pe fata, similare cu cele care circula pe internet, tinerii s-au apropiat de grupul manifestantilor si au scandat de cateva ori "Jos cenzura!", "Nu vrem ACTA!".

Impreuna, cele doua grupuri au adunat circa o suta de persoane, iar manifestantii au scandat impreuna "Jos ACTA", "Libertate", "Demnitate", dupa care s-au risipit in piata.

"Pe noi nu ne deranjeaza ca se fac reglementari in ceea ce priveste internetul, ne deranjeaza faptul ca tara noastra le adopta fara sa ne consulte", a declarat unul dintre organizatori, Dan Costin.

Potrivit Inspectoratului Judetean de Jandarmi Bistrita-Nasaud, protestul anti-ACTA nu a fost autorizat.

Miscarea de protest a fost initiata pe un site de socializare si s-a numit "Bistrita spune NU ACTA".

  • Timisoara

In pofida temperaturilor scazute, peste 200 de timisoreni, majoritatea tineri, protesteaza in Piata Victoriei din municipiu fata de ACTA.

Ei striga "Jos ACTA" si "Ole-ola, noi uram ACTA" si au pancarte cu mesaje precum "ACTA go home, you' re not welcome" ("ACTA du-te acasa, nu esti binevenita" - n.r.), "Abuz, Cenzura, Tensiune, Afront (ACTA)", "Abuz Controlat Tolerat Administrativ (ACTA)" si "Afara hotia din Romania".

Mai multi tineri prezenti la protestul din Timisoara si-au lipit pe gura autocolante pe care scrie "ACTA", iar altii poarta masti Anonymus, lor alaturandu-li-se revolutionarii care au protestat recent la Timisoara, in Piata Victoriei.

  • Cluj-Napoca

Protestatarii - initial cateva sute de persoane, numarul lor depasind ulterior o mie - s-au adunat in fata statuii lui Matei Corvin din Piata Unirii din Cluj-Napoca, avand pancarte si steaguri, si canta la megafoane "ACTA este condamnare la frica de exprimare", "Sunt un pui de dizident, vreau sa folosesc torent".

Ei au pancarte pe care scrie "Stop ACTA, opriti cenzura internetului", "Va rugam sa ne scuzati, ne simtim supravegheati", "Iluminati, you will never take control" ("Iluminati, nu veti prelua controlul niciodata" - n.r.), "Jos labele de pe internet", "Save privacy" ("Salvati viata privata" - n.r.), "Act now or ACTA will blow your mind" ("Actioneaza acum sau ACTA iti va lua mintile" - n.r.), "ACTA ai semnat, unlike ti-am dat", "Supraveghere, asta ACTA cere".

Oamenii au lipite pe haine colante cu "Stop ACTA", iar unii dintre ei au masti facute din hartie, similare celor care circula pe internet legat de mobilizarea anti-ACTA. La un moment dat, ei au adus o minge de forma globului pamantesc si s-au jucat cu ea, strigand "share" (impartaseste - n.r.).

  • Oradea

Aproximativ 60 de persoane au protestat, sambata dupa-amiaza, in Piata Unirii din centrul municipiului Oradea, fata de ACTA, oamenii cerand ca acest tratat sa nu intre in vigoare.

Protestatarii au adus in fata statuii lui Mihai Viteazul din Piata Unirii din Oradea mai multe calculatoare si monitoare, pentru a transmite mai bine mesajul lor anti-ACTA.

Ei au pancarte pe care scrie "Stop ACTA, opriti cenzura internetului", "Internet liber, nu vrem ACTA", "Fara ACTA, restart" si scandeaza "Stop ACTA", "Jos ACTA", "Va rugam sa ne scuzati, ne simtim supravegheati", "Nu vrem ACTA sa ne ia libertatea din retea", "ACTA ne ataca viata privata", "Voi spuneti ACTA, noi spunem GATA".

Oamenii au lipite pe haine colante cu "Stop ACTA", iar unii dintre ei au masti facute din hartie, similare celor care circula pe internet legat de mobilizarea anti-ACTA. La un moment dat, ei au adus o papusa gonflabila, care avea lipita pe fata aceeasi masca si era imbracata intr-o salopeta cu insemnele unui furnizor de internet. Unii dintre protestatari poarta banderole albe pe brat.

"Am venit aici deoarece pe 26 ianuarie a fost semnata ACTA de catre Romania, la Tokio. Din iunie urmeaza sa fie pusa in aplicare, dar pana atunci noi avem timp sa oprim toata chestiunea, pentru ca in primul rand ne limiteaza drepturile si in al doilea rand providerii de internet vor avea voie sa verifice ce intra si iese din calculatoarele noastre, ceea ce contravine unor legi europene privind incalcarea drepturilor persoanelor", a declarat Sergiu Fotache, unul dintre organizatorii actiunii.